Hem güç veriyorlar hem iyi hissettiriyorlar!

Hem güç veriyorlar hem iyi hissettiriyorlar! MUTLULUK VEREN 10 BESİN Özellikle büyük şehirlerde mutsuz olduğundan yakınanların sayısı giderek artıyor

Hem güç veriyorlar hem iyi hissettiriyorlar!

Hem güç veriyorlar hem iyi hissettiriyorlar!

MUTLULUK VEREN 10 BESİN

Özellikle büyük şehirlerde mutsuz olduğundan yakınanların sayısı giderek artıyor. Hele de güneş ışınlarının azaldığı, havaların soğuk ve kasvetli bir hal aldığı bugünlerde pek çok kişi kendini daha mutsuz ve güçsüz hissediyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz başta kırmızı meyveler olmak üzere bazı besinlerin içerikleri itibariyle kişilerin kendilerini mutlu hissetmesini sağlayabildiğini belirterek “Günlük beslenmenizde mutlaka bu besinlere yer vermelisiniz” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, mutluluk veren besinleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Muz

Muz, ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olan seratonin üretimini sağlayan amino asit triptofan içeriyor. Aynı zamanda muz iyi bir potasyum ve B vitamini olan folat kaynağı. Düşük B vitamini düzeylerine sahip olmak yapılan çalışmalarda depresyona bağlandığından muz iyi bir mutlu edici besin olarak kabul ediliyor. Ancak glisemik yükü yani kan şekerinizi yükseltme hızı fazla olan muzu diyabetiniz varsa porsiyon kontrolü yaparak tüketmeye özen gösterin. 1 porsiyon muz 1 küçük boya denk gelirken, büyük ithal muz ise yarım tüketmeye özen gösterin.

Kırmızı meyveler

Çilek, dut, böğürtlen gibi kırmızı meyvelerin, reçeteli duygudurum dengeleyici ilaçlar ile kimyasal benzerlikleri bulunuyor. Ayrıca bu meyvelerde bulunan flavonoid antosiyanidin, artan depresyon oranları ile ilintili olan enflamasyonu da azaltıyor. Özellikle küçük taneli meyvelerde porsiyon kontrolü zor olabildiğinden 1 porsiyonu 1 çay bardağı dolusu olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Bitter çikolata

Koyu çikolata, iyi bir antioksidan kaynağı. Aynı zamanda stres hormonu olarak da adlandırılan kortizol seviyelerini de düşürüyor. Tatlı isteğinizi diğer tatlılara oranla daha hızlı keserken kişiyi de mutlu ediyor. Ancak kakao değeri yüksek olan çikolataları tercih ederseniz kalorisinin yüksek olduğunu unutmayın. 1 küçük kare bitter çikolata tüketebilirsiniz.

Yumurta

Yumurta, ruh halinizi düzeltmeye yardımcı omega-3 yağ asitleri, çinko, B vitaminleri ve iyodür ile yüklü olan, aynı zamanda protein dolu bir besin. Kişiyi uzun süre tok ve enerjik tutuyor. Özel bir sağlık durumu olmayan kişilerin tüketeceği günde 1 adet yumurta, mutluluk verirken, zayıflamaya da yardımcı oluyor. Yumurtayı pişirme şekliniz de vitaminlerden faydalanmak için oldukça önemli. Haşlama yumurta yapıyorsanız gri halka oluşmayacak şekilde kaynatmaya çok dikkat edin. Tavada yumurta yapacaksanız yanmaz tavada yapmaya özen gösterin. Yağı yakarak yumurtayı tavaya kırmayın.

Somon

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz “Somon, ruh halini iyileştiren ve depresyonla mücadele edebilen omega-3 yağ asitleriyle dolu. Somonu kızartma yapmadan fırında veya ızgara olarak tercih ederseniz daha sağlıklı bir alternatif olacaktır. Haftada en az 3 gün balık tüketerek ihtiyacınız olan omega-3 ü karşılayabilir hem de mutlu olmaya bir adım daha atabilirsiniz” diyor.

Zerdeçal

Doğu Asya mutfağında kullanımıyla bilinen sarı baharat, ruh halini artıran ve depresyonla mücadele eden kurkumin içeriyor. Her gün 1 tatlı kaşığı kullanımının hem mutlulukla hem de sağlıkla oldukça yüksek bir bağlantısı var. Özellikle kış sebzeleri olan karnabahara, pırasaya veya lahana yemeğine oldukça yakışan baharatı aynı zamanda, yumurtanızda veya salatalarınızda kullanabilir, yoğurdunuzun içine ilave ederek ara öğün olarak tercih edebilirsiniz.

Ispanak

Ispanak, depresyonu hafifleten ve yorgunluğu azaltan folik asit içeriyor. Ispanağı pişirirken çok uzun süre ocakta tutmamaya özen gösterin. Pişirme esnasında tencerenin kapağını çok sık açmayın. Çünkü ıspanak ısı ile fazla temas ettiğinde birçok vitamin ve mineral kaybına uğruyor. Ispanağı çiğken salatalarınıza doğrayarak vitaminlerden daha yüksek oranda yararlanabilirsiniz.

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği triptofanın en iyi gıda kaynaklarından biri. Triptofan da sakinleştirici bir etkiye sahip olup hem rahatlatıyor hem de seratonin salgılanmasına yardımcı olarak mutluluk veriyor. Ara öğün olarak tercih edecekseniz mutlaka porsiyon kontrolü yapmaya özen gösterin. Yağlı tohumlardan olan ve kalorisi oldukça yüksek olan kabak çekirdeğinin 1 porsiyonunu 1 küçük avuç alabilirsiniz.

Kuru fasulye

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz “ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düşük magnezyum seviyeleri daha düşük enerjiye bağlanmıştır. Özellikle haftada en az 2 gün kuru fasulye tüketmek hem enerjinizi yükseltebilir hem de zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak zayıflamanıza yardımcı olabilir” diyor.

Kefir

Kefir bağırsak sağlığı için önemli olan probiyotik bakteriler açısından oldukça zengin. İçerdiği enzimler sayesinde sağlıklı bir bağırsak fonksiyonu sağlıyor. Fermente bir süt ürünü olduğu için laktoz oranı düşük olan kefiri, gaz problemi olanlar da rahatça tercih edebilir. Mutlu bağırsak demek mutlu bireyler demek. Ayrıca kefir B12 vitamini ile D vitaminini de içeriyor ve günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayabildiği için depresyona karşı da fayda sağlayabiliyor. Günlük beslenmenize en azından 1 bardak kefiri ilave edebilirsiniz.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bir yılda yediğimiz et, kişi başı sadece 10 kilo
Yaşam

Bir yılda yediğimiz et, kişi başı sadece 10 kilo

Türkler yılda kişi başı kaç kilo et yiyor? Türkiye'de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi, verilere göre 2019'da 12 kilo iken 2020 yılından itibaren 10 kiloya düştü.

Mutfakta Kış Hazırlıkları, Kadim Saklama Yöntemleriyle Sağlıklı Gıdalar Tüketin
Yaşam

Mutfakta Kış Hazırlıkları, Kadim Saklama Yöntemleriyle Sağlıklı Gıdalar Tüketin

Kış ayları için sağlıklı ve lezzetli gıdalar hazırlayın! Kadim saklama yöntemleri ile gıdaları bozulmadan koruma rehberi. Kışa hazırlık yapmanın püf noktaları!

Hızlı yemek yeme alışkanlığı ciddi sorunlara yol açıyor!
Sağlık

Hızlı yemek yeme alışkanlığı ciddi sorunlara yol açıyor!

Hızlı yemek yeme alışkanlığı, obeziteden sindirim sorunlarına kadar birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

Günde Ne Kadar Tuz Kullanmalıyız? Sağlığınız İçin Günlük İdeal Tuz Tüketimi
Sağlık

Günde Ne Kadar Tuz Kullanmalıyız? Sağlığınız İçin Günlük İdeal Tuz Tüketimi

Günde ne kadar tuz kullanmalıyız? Tuzun sağlığa etkileri ve önerilen günlük tuz miktarı nedir? Tuz tüketiminizi dengede tutun!

Dünyada yüz milyonlarca insan aç! Sağlıklı beslenemeyen insanların sayısı dikkat çekiyor
İş Dünyası

Dünyada yüz milyonlarca insan aç! Sağlıklı beslenemeyen insanların sayısı dikkat çekiyor

Antalya'da düzenlenen panelde, 733 milyon insanın aç olduğu, 2.8 milyar insanın ise sağlıklı beslenemediği açıklandı. FAO, gıda fiyatlarının yükselişine ve sürdürülebilir gıdanın önemine dikkat çekti.

Tatil Sonrası İyi Beslenme Düzenine Geri Dönüş İçin Etkili İpuçları
Sağlık

Tatil Sonrası İyi Beslenme Düzenine Geri Dönüş İçin Etkili İpuçları

Tatil sonrası sağlıklı beslenme düzenine geri dönmekte zorlanıyor musunuz? İşte dengeli bir beslenme alışkanlığına geri dönmenizi sağlayacak pratik öneriler!