Ruhittin Sönmez

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

MHP İLE AKP NEDEN BİRLEŞMİYOR?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin 14. Olağan Kurultayında yaptığı konuşma ile AKP Genel Başkanına biat anlamına gelen sözler söyledi.

Önce ""Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim" diyen Tayyip Erdoğan'a "Bizi bırakma" diye adeta yalvardı:

"Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz."

Bahçeli'nin bu sözlerinde üç husus dikkat çekiyor:

İlk olarak "yasanın verdiği yetki" yani "Anayasanın 'bir kişi iki dönemden fazla Cumhurbaşkanı adayı olamaz' kuralını bir kere daha delmenin bir yolunu buluruz" mesajı vermek...

İkincisi, "Türk Milleti ("bu millet" mi desek acaba?) senin gibi lider bir daha çıkaramaz" mesajını vermek.

Üçüncü olarak da "Kurucu lider Atatürk" ifadesini "eski yüzyıl" sandığına kilitleyip, "yeni yüzyıl" için "kurtarıcı lider Erdoğan" sloganı yaratmak...

"Yeni yüzyıl"dan kasıt 21. yüzyıl olmasa gerektir. Muhtemelen AKP'nin "Türkiye Yüzyılı" sloganına göndermedir.

"Kurtarıcı lider" tanımının sebebini ben anlayamadım.

"Türk milliyetçisi" olmadığı gibi "milliyetçiliği ayakları altına alan" Tayyip Erdoğan "yeni yüzyılda" Türkleri kimden ve nasıl kurtaracaktır?

Benim bildiğim Devlet Bahçeli bu cümleyi kurduysa bir bildiği olmalı. Bundan sonraki aşamalarda siyasi hamlelerini yorumlayabilmek için bu cümle hep kafamızın bir köşesinde kalmalı.

******************************

TÜRK MİLLİYETÇİLERİ İLE SİYASAL İSLAMCILAR BİRLEŞEBİLİR Mİ?

MHP, 1969'da kurulmuş, köklü bir siyasi partimizdir. Tek başına iktidar olamasa da koalisyon hükümetlerinde yer alarak ülke yönetiminde sorumluluk üstlenmiştir.

27 yıldır MHP Genel Başkanı olan Devlet Bahçeli partisini son 7-8 yıldır AKP'ye eklemledi. İktidar olmaktan tamamen vaz geçen MHP, "Devletin başına Devlet gelecek" sloganından bile vazgeçti, Erdoğan'ı lider belledi. Bazı devlet kurumlarında etkili olmayı iktidara ortak olmak sayarak teselli oldular.

Oysaki siyasi partiler rakipleri olan diğer partilerden farklı bir dünya görüşü ve programa sahip olurlar. Fikirlerini hayata geçirmek için de iktidar olmak isterler.

MHP'nin AKP'ye eklemlenmesi, siyaset literatüründe pek rastlanan bir olay türü değil. Şu sorunun cevabının verilmesi gerekli:

Mademki Ak Parti lideri Erdoğan'ı "kurtarıcı lider" olarak görüyorsunuz, mademki iktidar sorumluluğuna ortak olmamak için hükümette bakanlık dahi istemiyorsunuz, mademki seçim afişlerinde ampul ile üç hilal, Erdoğan'la Bahçeli birlikte... Peki, neden birleşmiyorsunuz?

AKP içindeki "siyasal İslamcı" kanadın MHP'nin AKP'ye eklemlenmesini istemediği biliniyor. Ama AKP oyları erimeye devam ettiği için R.T. Erdoğan MHP'nin desteğine muhtaç.

Buna karşılık, AKP ile kaynaşmaya itiraz edebilecek kitle ayrılarak İYİ Parti'yi kurduğu için, MHP içinde Bahçeli'nin bu politikasına itiraz edecek kimse kalmadı.

MHP'nin (Bahçeli'nin) bu şartsız ve kısmen karşılıksız aşkı 55 yıllık Ülkücü hareketin emektarlarını rencide ediyor.

MHP'nin ve AKP'nin siyasi kimlikleri arasında ciddi farklar vardır. Birisi Türk milliyetçiliğini, diğeri siyasal İslam'ı temel alır. Bu siyasi kimlik farkına rağmen birleşme kolay değildir.

******************************

TÜRKİYE'DE SİYASİ AKIMLAR

Son 50 yıldır, Türkiye'de siyasi hareketler 5 ana yoldan gelişti. Bu siyasi çizgilerin etkisi daha uzun yıllar devam edecektir.

·         Merkez Sağ denilen DP- AP (Menderes- Demirel) çizgisi 1980 darbesinden sonra önce DYP ve ANAP'a bölündü. Hep iktidarda kalmaya alışık bu zümrenin büyük kısmı, AKP kurulduktan sonra bu partinin içinde büyük ölçüde asimile oldu.

·         CHP'nin başını çektiği sol kanat Türkiye'de %22-25 mertebesinde bir oy tabanına sahip.  Atatürk'ün kurduğu bu partimiz ulusalcı, sosyal demokrat, sosyalist unsurları bünyesinde toplasa da iktidar alternatifi olacak bir kitlesel desteğe ulaşamadı.

·         Necmettin Erbakan'ın lideri olduğu Millî Görüş partileri MSP'den bu yana çok çeşitli isimler aldı. Bu kitle içinde siyasal İslamcılardan, mütedeyyin muhafazakar Müslümanlara kadar farklı tonlarda din algısı olanları topladı. Bu görüşün günümüzdeki temsilcileri SP ve YRP.

·         2002'de AKP'nin "Millî Görüş gömleğini çıkardık" diyerek yola çıkmasıyla Türkiye'nin siyasi dengeleri değişti. "Siyasal İslamcı" lokomotifin çektiği vagonların yolcuları arasında "merkez sağ" yanında "solcu/ liberal aydınlar" ve az sayıda "milliyetçiler" de vardı. Zamanla partide siyasal İslamcılar tam hakim oldu. Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçip, tek adam yönetiminin benimsenmesinden sonra Ak Parti kurumsal kimliğini Erdoğan'ın şahsında eritti.

·         Alparslan Türkeş'in liderlik ettiği Milliyetçi Hareket Partisi içinden Türkeş'in sağlığında Muhsin Yazıcıoğlu'nun BBP'si çıktı. A. Türkeş'ten sonra, Devlet Bahçeli'nin yönettiği, MHP'nin içinden kopan Türk Milliyetçileri de İYİ Parti ve Zafer Partisi'nde kümelendiler. Türk milliyetçilerinin dağılmış oylarının toplamı yüzde 25 civarında.

·         Türkiye'deki siyasi hareketlerin beşincisi, terör örgütü PKK'nın gölgesinde siyaset yapan ve zamanla çeşitli isimler alan, son olarak DEM Parti'nin temsil ettiği kanat. Yüzde 10 mertebesinde bir kemik oyu bulunan bu siyasi grup, bağımsız hareket edemediğinden, bir türlü Türkiye partisi olamadı. Devlet bu kitlenin "dağda değil ovada siyaset yapmasını" istiyor. Fakat bu partiler dağın etkisinden kurtulamıyor.

******************************

ERDOĞAN'DAN SONRA...

Önümüzdeki dönemde bu siyasi akımların kaderi Erdoğan'ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle temelden değişecek.

Erdoğan'ın siyaset sahnesinden çekilmesi sağlık sorunları, ölüm gibi biyolojik sebeplerle olabileceği gibi Anayasal kural gereği hukuki veya seçilememe gibi siyasi sebeplerle de "final" söz konusu olabilir.

Gerçi Anayasal kuralları delmek için Erdoğan ve yandaşlarının elinde imkanlar olduğu malum. Son seçimde Anayasanın "3. defa aday olamaz" kuralı delinmedi mi?

Netice hiçbir makam sonsuz değil. Erdoğan ve Bahçeli'nin siyaset sahnesinden çekilmesi de bir temenni değil, "Sultan Süleyman'a bile kalmayan dünya" gerçeği. Belirsiz olan sadece zamanı.

Benim neslim için geç olabilir ama "Erdoğan sonrası Türkiye'nin" dizaynını kimin ve nasıl yapacağı çocuklarımız ve torunlarımız için önemli.

 

21/03/2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

02
ARALIK

2024

ABD'nin Türkiye ve Kürdistan planı

Ruhittin Sönmez'in 'ABD'nin Türkiye ve Kürdistan planı' adlı köşe yazısı... Devamı

25
KASIM

2024

Kılıçdaroğlu'nun mahkemede anlattıkları

Ruhittin Sönmez'in 'Kılıçdaroğlu'nun mahkemede anlattıkları' adlı köşe yazısı... Devamı

14
KASIM

2024

Kürt sorunu var mı, siyasi çözüm ne demek?

Ruhittin SÖnmez'in 'Kürt sorunu var mı, siyasi çözüm ne demek?' adlı köşe yazısı Devamı

11
KASIM

2024

Yapay zeka köşe yazılarımı değerlendirdi

Ruhittin Sönmez'in 'Yapay zeka köşe yazılarımı değerlendirdi' adlı köşe yazısı Devamı

07
KASIM

2024

Bahçeli Öcalan'ı meclise getirmekte kararlı

Ruhittin Sönmez'in 'Bahçeli Öcalan'ı meclise getirmekte kararlı' adlı köşe yazısı... Devamı

04
KASIM

2024

Bahçeli'nin Öcalan'lı çözümü iptal mi edildi?

Ruhittin Sönmez'in 'Bahçeli'nin Öcalan'lı çözümü iptal mi edildi?' adlı köşe yazısı... Devamı

30
EKİM

2024

Cumhuriyet ve demokrasi

Ruhittin Sönmez'in 'Cumhuriyet ve demokrasi' adlı köşe yazısı... Devamı

28
EKİM

2024

Bahçeli, Çakıcı, Cübbeli'den ses var, Erdoğan suskun

Ruhittin Sönmez'in 'Bahçeli, Çakıcı, Cübbeli'den ses var, Erdoğan suskun' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Çok şey değişecek İnşallah Türkiye değişmez!

Ruhittin Sönmez'in 'Çok şey değişecek İnşallah Türkiye değişmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Çözüm sürecinden de ötesi

Ruhittin Sönmez'in 'Çözüm sürecinden de ötesi' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman  Devlet Bahçeli'nin sözleri Tarihsel önemdedir
Bölgesel

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman Devlet Bahçeli'nin sözleri Tarihsel önemdedir

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündemi değerlendirdi.

MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan'dan Kızılkaya ziyareti
Bölgesel

MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan'dan Kızılkaya ziyareti

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan’ın ziyareti sonrası Devlet Bahçeli Seyir Terasında incelemelerde bulundu. Üye katılım töreninde rozet takarak partilerine yeni katılanları tebrik etti.

Milliyetçi Hareket Partisi Korkuteli İlçe teşkilatı üye katılım programı düzenledi. 
Bölgesel

Milliyetçi Hareket Partisi Korkuteli İlçe teşkilatı üye katılım programı düzenledi. 

üye katılım programına Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, il başkanı Onur Temel, Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay GÜNGÖR, Ocakları İl ve İlçe Başkanları, İl ve ilçe KAÇEP Başkanları,

MHP Ağlasun İlçe Başkanlığı’na Fatma Savaş Atandı
Bölgesel

MHP Ağlasun İlçe Başkanlığı’na Fatma Savaş Atandı

MHP Burdur Ağlasun İlçe Başkanlığı’na Fatma Savaş atandı. Yeni yönetimiyle güçlü bir dönem hedefleyen Başkan Savaş, Milliyetçi değerlerle Ağlasun’un geleceğini şekillendirecek.

Yeni kanun teklifi, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasını teşvik ediyor
Yaşam

Yeni kanun teklifi, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasını teşvik ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, 25 yaşından büyük araç sahiplerine hurda teşviki ile ÖTV’siz araç satışını, şoför esnafına ÖTV ve KDV’siz araç satışını ve ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini öngören bir kanun teklifi sunuldu.

MHP'de üç milletvekilinin istifası istendi Komşunun vekili de istifa etti
Bölgesel

MHP'de üç milletvekilinin istifası istendi Komşunun vekili de istifa etti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Bolu Milletvekili İsmail Akgül ve Kilis Milletvekili Mustafa Demir'in istifalarının istendiğini açıkladı. İşte detaylar!