Osman Acıkara

Nezleye Ne İyi Gelir?

Osman Acıkara'nın "Nezleye Ne İyi Gelir?" adlı köşe yazısı.

Osman Acıkara

Soğuk algınlığı ya da yaygın adıyla nezle, genelde kış aylarında sık görülen ancak yılın her zamanı karşılaşılabilen virüs kaynaklı bir hastalık olarak biliniyor.

Grip ve koronavirüse göre daha hafif seyirli olabilen soğuk algınlığı, genellikle evde atlatılabildiğinden iyileşmeye yardımcı bazı metotlarla hafifletilebiliyor.

Bu yazımda siz değerli okurlarıma soğuk algınlığı, nezle durumlarında neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdim, sağlıcakla kalın.

Nezle (soğuk algınlığı) Nedir?

Kış aylarında yaygın olarak görülen soğuk algınlığı; koronavirüsler, rinovirüsler, adenovirüsler ve RSV yani respiratuar sinsisyal virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolu hastalığıdır.

Pandemi sürecinin son dönemlerinde koronavirüs belirtileriyle de karıştırılmakta olan soğuk algınlığı sorunu, çok daha hafif atlatılabilmektedir.

Ek olarak nezle sıklıkla griple de karıştırılmaktadır.

Nezle ile grip arasındaki en büyük fark gripte burun akıntısı ve hapşırma olmamasıdır. Ayrıca gripte yüksek ateş olağan bir bulgu ilken nezlede nadir olur baş ağrısı eklem ve kas ağrıları gripte olabilir nezlede beklenmez.

Nezle gribe göre daha hafif atlatılan bir hastalıktır.

Nezle (soğuk algınlığı) Belirtileri Nelerdir?

Genellikle evde birkaç gün dinlenmeyle geçebilen nezle sorunu, küçük çocuklarda biraz daha uzun sürebilmektedir.

Vücut virüse maruz kaldıktan 1-3 gün sonra belirtiler gözlenmeye başlamaktadır.

Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu semptomlar arasında yaygın olarak burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, hafif ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük sayılabilmektedir.

Çoğunlukla hafif görülen bu belirtiler, kişiden kişiye değişmekle birlikte bazen ağır da seyredebilir.

Nezleye (soğuk algınlığı) Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için bazı metotlar bulunmaktadır.

Öncelikle evde bolca dinlenmek, bol su içmek ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri bolca tüketmek ilk önemli kuraldır.

Ayrıca boğazı ısıtacak sıcacık bitki çaylarının tüketimi soğuk algınlığı tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Aile bireylerine bulaşmasını önlemek için biraz daha izole kalmak, ortak tuvalet ve lavabolarda hijyen kurallarına uymak, mümkünse havluları ayırmak ya da tek kullanımlık peçeteler kullanmak, kalınan odayı sık sık havalandırmak, mümkünse nemlendirmek diğer önemli konular arasındadır.

Bunların yanı sıra soğuk algınlığı varlığında tüketilebilecek besin ve besin gruplarından bazıları şöyledir:

C vitamini içeren meyve sebzeler: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok mevsiminde taze meyve, limon, kırmızı ve yeşilbiber, domates, roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, taze kuşburnu, brokoli, lahana ve ıspanak gibi sebzeler mümkün olduğunca çiğ tüketilebilir ya da hafif haşlayarak tüketilebilir.

Nane limon: 2 çorba kaşığı kuru nane ile 1,5 bardak su bir cezveye konulur. İçerisine kabuğuyla beraber küçük parçalara ayrılmış yarım limon eklenerek kaynatılır. Kaynayınca süzülerek bardağa boşaltılır sıcak olarak tüketilebilir.

Zencefilli bal: Bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı kadar toz zencefil karıştırılarak bekletmeden tüketilebilir.

Boğaz pastilleri: Eczanelerden bulunabilecek boğaz pastilleri enfeksiyonları temizlemede etkilidir. Şeker gibi, ağızda emilerek tüketilir.

Tarçınlı ballı ılık süt: 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal eklenir ve iyice karıştırılır, üzerine toz tarçın serpilerek tüketilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sütün ılık olması gerekmektedir. Kaynar süt ile bal karışımı sağlık açısından istenmeyen durumlara yol açabilir.

Limonlu ıhlamur: Demlik içine ıhlamur yaprakları, üzerine limon dilimleri eklenir. Sonra üzerine sıcak su dökülür ve 5 dakika demlendikten sonra sıcak olarak tüketilebilir.

Tavuk ve paça çorbası: Sıcak olarak pişirilen bir tavuk suyu çorbası veya paça çorbası boğaza iyi gelerek soğuk algınlığı semptomlarından hızlıca kurtulmaya yardımcı olur.

Bitki çayları: Ihlamur, Ekinezya, zencefil, adaçayı, zerdeçal, limon ve limon çayı, nane çayı, yeşil çay gibi bitki çayları da soğuk algınlığı dönemlerinde rahatsızlık veren semptomların azalmasına yardımcı olacaktır.

Nezle (soğuk algınlığı) Tedavisi Nasıldır?

Nezle, hafif seyrediyorsa genellikle hastanın ağrılarını azaltacak basit ağrıkesiciler, burun tıkanıklığı varsa burun açıcılar ve vitamin takviyeleriyle tedavisi yapılır.

Ancak daha ağır seyrediyorsa ve hastada bronşit, sinüzit ya da orta kulak enfeksiyonu gelişimi mevcutsa antibiyotik tedavisine başlanır. Gerekli durumlarda serum takılabilir.

FZT. OSMAN ACIKARA SİZLERE ŞİFALI GÜNLER DİLER…

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Osman Acıkara Diğer Yazıları

24
KASIM

2022

Kubital Tünel Sendromu İşaretleri Nelerdir?

Osman Acıkara'nın "Kubital Tünel Sendromu İşaretleri Nelerdir?" adlı köşe yazısı. Devamı

29
ARALIK

2021

Rokanın Faydaları Nelerdir?

Osman Acıkara'nın "Rokanın Faydaları Nelerdir?" adlı köşe yazısı. Devamı

25
ARALIK

2021

El Titremesi Neden Olur?

Osman Acıkara'nın "El Titremesi Neden Olur?" adlı köşe yazısı. Devamı

21
ARALIK

2021

Nezleye Ne İyi Gelir?

Osman Acıkara'nın "Nezleye Ne İyi Gelir?" adlı köşe yazısı. Devamı

İlgili Haberler

Raporda, kalpte kanamalar olduğu belirtildi
Bölgesel

Raporda, kalpte kanamalar olduğu belirtildi

Bursa'da bahar nezlesi şikayetiyle hastaneye giden 7 yaşındaki Yüsra Türkoğlu, ailesinin iddiasına göre yanlış serum sebebiyle hayatını kaybetti.

Çocuklarda hastalık arttı! Peki nedeni ne?
Yaşam

Çocuklarda hastalık arttı! Peki nedeni ne?

Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Hekimi Belma Yaşar, havaların soğumasıyla birlikte hastanelere en sık başvuru nedeni olan akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış olduğunu belirtti

Kendini kötü hisseden kişilerin serum ile iyi olabileceği düşüncesi yanlış
Sağlık

Kendini kötü hisseden kişilerin serum ile iyi olabileceği düşüncesi yanlış

Prof. Dr. Söğüt, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi durumlarda ağızdan sıvı alınabildiği sürece serum verilmesinin gereksiz olduğunu söyledi.

Kış geldi hastalıklara önlem alalım
Yaşam

Kış geldi hastalıklara önlem alalım

Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Ozan Levent, “Sağlık Bakanlığı’nın test uyguladığı vatandaşlara göre grip vakaları Temmuz’da 127 kişi, Ağustos’ta 92, ancak Eylül’de 334’e çıktı. Bu havalar soğudukça yavaş yavaş artacak” dedi.

Grip ve Nezle Görülmesi Arttı! Uzmanlar Uyarıyor!
Yaşam

Grip ve Nezle Görülmesi Arttı! Uzmanlar Uyarıyor!

Grip ve Nezle Görülmesi Arttı! Uzmanlar Uyarıyor! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, Eylül döneminde çocuklarda sık karşılaşılan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı ebeveynleri uyardı.

Burdur'da alkollü sürücü peş peşe çarptı O anlar kameraya yansıdı
3. Sayfa

Burdur'da alkollü sürücü peş peşe çarptı O anlar kameraya yansıdı

Burdur’un Gölhisar ilçesinde alkollü bir sürücünün neden olduğu trafik kazasında bir kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı. Detaylar için tıklayın!