Karnın en alt bölümüne pelvik bölge denir. Leğen kemiklerinin içinde kalan bu bölgede mesane (idrar torbası), alt idrar yolları, kalın bağırsağın son kısmı olan rektum, anüs, dış genital organlar ile birlikte kadınlarda yumurtalıklar, rahim ve vajina, erkeklerde ise prostat yer alır. Pelvik taban, leğen kemiği ile kaslar ve bağlardan meydana gelen bütüncül bir yapı olup, rahim, mesane ve rektuma destek oluşturur.
Pelvisin alt, iç kısmını örten, mesane, rahim, yumurtalık ve rektum için destek oluşturan kas tabakası grubu pelvik tabanı meydana getirir.
Pelvik tabanı oluşturan yapılar leğen kemiğinin ön kısmı (pubis) ile omurganın son bölümü olan kuyruk sokumu kemiği arasında bir hamak gibi asılı durur. Bu hamağın görevi, üzerinde duran organları taşımak ve yerinde durmasını sağlamaktır. Bu hamağın üzerinde bulunan idrar torbası, kalın bağırsak gibi organlardaki düz kaslar bizim kontrolümüz dışında, istemsiz sinir sistemiyle çalışır. Pelvik taban kasları ise kol ve bacak kaslarımız gibi istemli, kontrol edebildiğimiz kaslardır. Bu özelliğiyle üzerinde taşıdığı idrar torbası ve kalın bağırsak çıkış kısmının bilinçli kontrolünü sağlar. Sonuç olarak, idrar ve bağırsak kontrolü ile cinsel yaşam açısından bu kasların işlevi çok önemlidir.
2022
İlknur Cansu Koplay'ın 'Pelvik Taban Rehabilitasyonu' adlı köşe yazısı Devamı
2022
İlknur Cansu Koplay'ın 'Thetahealing® Nedir?' adlı köşe yazısı Devamı
2022
İlknur Cansu Koplay'ın 'Fizyoterapi Nedir ?' adlı köşe yazısı Devamı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 41 milyar dolarlık kalkınma finansmanı sağlayarak sürdürülebilir büyüme hedeflediğini açıkladı.
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde öğle saatlerinde aniden bastıran dolu ve sağanak yağış, sürücülere zor anlar yaşattı.
Van’ın Çatak ilçesinde meydana gelen üzücü olayda, devrilen vincin altında kalan operatör yaşamını yitirdi. Kaza, çalışma sırasında yaşandı. Sağlık ekiplerinin tüm çabalarına rağmen, operatör Faruk Yakut kurtarılamadı.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde düzenlenen 26. Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali, Yörük Göçü kortejiyle coşkulu bir başlangıç yaptı.
Diyarbakır'ın Dicle ilçesi Aşağı Saklı mezrasında etkili olan dolu yağışı ekinlere ve meyve ağaçlarına zarar verdi.
Adıyaman'da motofest etkinliğine giderken kaza yapan motosiklet sürücüsü Ahmet Turan Demirtaş hayatını kaybetti. Genç kadın yolcunun durumu iyi.
Yorumlar (0)