İlknur Cansu Koplay

Tetik nokta nedir?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Tetik nokta nedir?' adlı köşe yazısı

İlknur Cansu Koplay

Tetik nokta (trigger point) kaslar üzerinde genellikle gergin bantlar zemininde gelişen ağrılı ve hassas noktalardır. Tetik noktalar ağrı, hassasiyet yanında tutukluğa ve hareket kısıtlılığına neden olarak yaşam kalitesini ciddi anlamda bozabilir. Uzun sürmesi durumunda kas içinde kuvvetsizlik oluşturarak vücudun başka bölgelerinde de benzer durumları tetikleyebilir. Bir veya daha fazla kas grubunda birlikte bulunabilen bu ağrılı duruma miyofasyal ağrı sendromu denir.Bu gergin bantlar halk arasında kulunç olarak da adlandırılır

Tetik nokta neden oluşur?

Tetik noktalar genellikle kas liflerinin orta noktalarında yer alırlar. Bu noktalar sinirlerin kaslara girdiği ve sinyallerini ilettiği noktalardır. Aşırı kullanım, stres, travmalar veya postüral bozukluklara bağlı gerilmeler gibi nedenlere bağlı olarak kas liflerinde aşırı ve şiddetli bir şekilde kasılma meydana gelir. Tam gevşeyemeyen kas lifleri devamlı kasılı kaldıklarında bölgede oksijensizlik ve zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında yetersizlik ortaya çıkar. Bu da ağrı sinyali oluşturarak kasılmanın artmasına neden olur ve bir kısır döngü ortaya çıkar.

=> Başlatan neden tekrarlayan mikrotravmalara bağlı uzun süreli zedelenmeler olabileceği gibi, kasa ani bir yüklenmeye bağlı incinmeler de tetik nokta oluşumundan sorumlu olabilir.

Tetik noktaların belirtileri nelerdir?

=>Tetik noktalar vücutta en fazla baş, boyun, omuz kuşağı, sırt ve bel bölgelerinde ortaya çıkarlar. Her zaman ağrıya neden olmayabilirler. Bazen bir belirti vermeden yıllarca sessiz kalabilirler. En önemli belirtileri ağrı olsa da, güçsüzlük, halsizlik, hareket kısıtlılığı, postür bozuklukları, ödem, bulantı, baş dönmesi, uyku bozuklukları ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve bulgulara neden olabilirler.

=>Ağrı kulunç şeklinde tarif edilebileceği gibi, sıklıkla baş ağrısı, boyun, sırt, bel, omuz ve kalça ağrısı, bazen de kol veya bacaklara yayılan ağrılar şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrı sürekli veya aralıklı olabilir. Genellikle kişiyi halsiz bırakıcı ve kısıtlayıcı karakterdedir.

=>Tetik noktaların önemli belirtilerinden birisi de yansıyan ağrılardır. Çene, kulak, boğaz, el bileği, parmaklar, diz, ayak bileği ve ayak gibi vücudun değişik bölgelerinde görülebilir ve hareket kısıtlılıklarına neden olabilir.

=>Yorgunluk, aşırı egzersiz, soğuk hava, uzun süren hareketsizlik, duygusal gerilim, stres ve viral enfeksiyon gibi durumlar şikayetlerin artmasına neden olabilir.

=>Miyofasyal tetik nokta tedavisinde amaç, ağrının giderilmesi, yeterli kas kuvvetinin sağlanması ve ortaya çıkan kısıtlılıkların giderilmesidir. Öncelikle rahatsızlığa neden olabilecek, postür bozukluğu, aşırı ve uygun olmayan kullanım, stres gibi faktörlerin önlenmesine çalışılmalıdır.

Tetik nokta tedavisinde değişik terapi yöntemleri :

Tetik nokta manuel terapi, mobilizasyon uygulamaları :

Miyofasyal releasing uygulamaları,

Kupa terapi,

Hypervolt,

Graston teknikleri,

Manipülasyon(kütletme) uygulamaları,

Kuru iğneleme,

Akupunktur

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlknur Cansu Koplay Diğer Yazıları

11
NİSAN

2022

Pelvik Taban Rehabilitasyonu

İlknur Cansu Koplay'ın 'Pelvik Taban Rehabilitasyonu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2022

Thetahealing® Nedir?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Thetahealing® Nedir?' adlı köşe yazısı Devamı

06
MART

2022

Tetik nokta nedir?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Tetik nokta nedir?' adlı köşe yazısı Devamı

08
ŞUBAT

2022

Manuel Terapi

İlknur Cansu Koplay'ın 'Manuel Terapi' adlı köşe yazısı Devamı

27
OCAK

2022

Fizyoterapi Nedir ?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Fizyoterapi Nedir ?' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bucak Kestel Köyü çöplüğünde yangın! Ekipler seferber oldu
Bölgesel

Bucak Kestel Köyü çöplüğünde yangın! Ekipler seferber oldu

Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Kestel Köyünde çıkan çöplük yangını sonrasında ekipler seferber oldu. Ekiplerin müdahalesi sonrası yangın söndürüldü.

Bucak'ta Muhtar Hilmi Uysal, göreve hızlı başladı
Bölgesel

Bucak'ta Muhtar Hilmi Uysal, göreve hızlı başladı

Burdur Bucak Oğuzhan Mahallesi'nde bulunan Oğuzhan Camii'nde tadilat çalışmaları başladı. Tadilat çalışmaları, mahalle muhtarı Hilmi Uysal'ın girişimleri ile gerçekleştiriliyor.

Bucak'ta 3 genç 23 Nisan'da belediye başkanı oldu
Bölgesel

Bucak'ta 3 genç 23 Nisan'da belediye başkanı oldu

Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu 3 genç öğrenciye teslim etti. Detaylar haberimizde...

Bucak Belpaş Petrolleri 23 Nisan'ı Çocuklarla Coşkuyla Kutladı!
Bölgesel

Bucak Belpaş Petrolleri 23 Nisan'ı Çocuklarla Coşkuyla Kutladı!

Bucak Belediyesi BELPAŞ Petrolleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Lukoil Merkez, Moil Otogar ve Moil Şirlek istasyonlarında coşkulu etkinliklerle kutladı. Çocuklara unutulmaz bir bayram yaşatan BELPAŞ, 23 Nisan ruhunu yaşattı.

İsmail Arlı, Bucak Sanayi Kooperatifi Başkanlığına adaylığını duyurdu
Bölgesel

İsmail Arlı, Bucak Sanayi Kooperatifi Başkanlığına adaylığını duyurdu

Burdur'un Bucak ilçesinde deneyimli ve tecrübeli isim, Sanayi Esnaflarından Tamirci Necati Arlı'nın oğlu İsmail Arlı Sanayi Kooperatifine aday olduğunu duyurdu.

Kızılkaya'da Doğalgaz Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor! 2. Etap Başladı!
Bölgesel

Kızılkaya'da Doğalgaz Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor! 2. Etap Başladı!

Kızılkaya'da geçen yıl büyük oranda tamamlanan doğalgaz altyapısı çalışmalarının 2. etabı başladı. Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, verdiği sözleri yerine getirerek seçimden hemen sonra hizmetlere hız kesmeden devam ediyor.