Ruhittin Sönmez

Siyaseten söylenmiş sözler

Ruhittin Sönmez'in 'Siyaseten söylenmiş sözler' adlı köşe yazısı...

Ruhittin Sönmez

SİYASETEN SÖYLENMİŞ SÖZLER

Bizler siyasetçilerin hele de siyasi parti genel başkanlarının söylediği her sözü ciddiye alan vatandaşlarız. Hatta o kadar ki bu muhteremlerin sözleri yüzünden en yakın dostlarımız veya akrabalarımızla bile kırıcı tartışmalar yaşayabiliyoruz.

Fakat aralarında kavga olduğunu sandığımız "bilge lider", "dünya lideri", "usta politikacı" gibi sıfatlar yakıştırılan kişilerin arka plandaki ilişkilerinin göründüğünden farklı olduğu anlaşılıyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu gerçeği bize apaçık gösterdi. Meclis'teki yeni yasama yılı resepsiyonunda Bahçeli CHP lideri ile Özgür Özel ile selamlaşarak Özel'in elini sıktı. Özel'e  "Birbirimizi kırmıyoruz inşallah, bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor" dedi.

Bahçeli'nin bu beklenmedik sözlerine CHP Genel Başkanı Özel "Önemli olan saygıda, sevgide eksiklik göstermemek. Hürmet ederim" karşılığını verdi.

Oysaki bu konuşmadan kısa bir süre önce, Devlet Bahçeli Meclis Grubunda, CHP Genel Başkanı ve CHP'liler için ağır ifadeler kullanmıştı. Bu ifadelerden bazılarını Bahçeli'nin konuşma metninden alıntılayalım: "Devşirilmiş ve DEM'lenmiş fosiller / zillet / provokatör / iddiaların şahsın gibi çürük / tezvirat cambazlığı tutsağı..."

Hatta bunlar da yetmemiş Devlet Bahçeli sözlerini, "Halk TV ve CHP ayağınızı denk alın" diye tehdit ederek bitirmişti. Çünkü CHP ve Halk TV "Sinan Ateş davasında gerçek azmettiricilerin bulunmasını" isteyen açıklamalar yapıyorlardı.

****

Bahçeli'nin bir başka tavır değişikliği de DEM Partililere oldu. Geçmiş yıllardan farklı olarak, Meclis açılışı sırasında Genel Kurul'da DEM Partili milletvekilleriyle tokalaştı. Bu değişimi "Yeni bir döneme giriyoruz, dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" diye açıkladı. 

Anladık ki Bahçeli'nin şimdiye kadar DEM Parti ve onunla seçim işbirliği yaptığı gerekçesiyle CHP için kullandığı diğer sözler de "siyaseten" söylenmiş.

"Liderlerin" hakaret ve tehdit içeren sözlerini demokrasimiz için üzüntü ile karşılayan vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Demek ki bu tür sözler "siyaseten" söyleniyormuş. Yoksa kimsenin bunlardan alınması, kırılması gerekmiyormuş.

Bunu duyunca birden içim rahatlasa (!) da kafamda bir soru oluşmasını önleyemedim. Acaba bugüne kadar Devlet Bahçeli hangi sözleri "siyaseten", hangilerini "inanarak" söyledi?

Daha da rahatsız edici başka bir soru da şu: Acaba inanmadığı halde "siyaseten" açıklamalar yapan sadece Devlet Bahçeli mi? 

Mesela Cumhur İttifakının büyük ortağı AKP Genel Başkanı da inanmadığı halde "siyaseten" böyle sözler ediyor mu?

Muhalefet partilerinin genel başkanları da iktidar aleyhine kullandıkları sert ifadelerin hangilerinde "siyaseten" konuşmuşlardı?

Diyelim ki, CHP Genel Başkanı Özgür Özel AKP ve MHP Genel Başkanları için sert sözler sarf ettiğinde de biz tarafların "karşılıklı saygı ve sevgide eksiklik göstermediğini" mi düşünmeliyiz?

*********************************

SİYASETEN SÖYLENENE İNANAN FANATİKLER

Parti liderlerinin "siyaseten" söylediği sözleri ciddiye alan bazı taraftarları "durumdan vazife çıkardığı" olaylar da oluyor. 

Mesela 2019'da Ankara Çubuk'ta katıldığı asker cenazesinde, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan "linç girişimi." Bu olayın faillerini harekete geçiren ve "şehidin ölümünden Kılıçdaroğlu'nu sorumlu gösteren" sözler "siyaseten" söylenmiş olamaz mı? 

2018'de böyle "siyaseten" söylenmiş sözlere inanan bir grup MHP'li, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in evini basmaya gelmişti. Devlet Bey'in "siyaseten" söylediğini bilselerdi herhalde böyle bir suça bulaşmazlardı.

Yine "siyaseten" söylenmiş bazı sözlere inanan "fanatik gruplar" farklı günlerde Sabahattin Önkibar, Ahmet Takan, Yavuz Selim Demirağ, Murat İde, Levent Gültekin, Orhan Uğuroğlu gibi ünlü gazeteciler ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a saldırmışlardı. Ama bu sözlerin sahipleri darp edilen gazetecilerden ve Selçuk Özdağ'dan özür dilemedi. "Ben siyaseten söylemiştim yanlış anlamışlar" diyen de olmadı.

Meral Akşener'e Rize'de yapılan saldırıdan sonra bile CB Erdoğan'ın "Daha neler olacak, neler. Bunlar iyi günler"sözlerinin de "siyaseten" söylendiği anlaşılıyor. Yoksa Akşener'in Genel Başkanlıktan ayrılmasından çok kısa zaman sonra Saray'a davet edip görüşmezdi.

Sinan Ateş cinayetinde de "siyaseten" söylenmiş sözlerin bir etkisi var mıydı bilemiyorum.

Ama pek bilgili ve tecrübeli siyasi liderlere hatırlatmak istiyorum:

Sizin yandaşınız olan bazı heyecanlı tipler sizdeki politik olgunluğa erişemedikleri için "siyaseten" söylediklerinizle, "inanarak" söylediklerinizi ayırt edemiyor olabilirler. Sizin "siyaseten hain" ilan ettiklerinize düşmanca davranabilirler.

Lütfen açıklamalarınızdan sonra hangilerini, "siyaseten" söylediğinizi işaret buyurun da böyle yanlışlıklar olmasın.

*********************************

ERDOĞAN'IN SİYASETEN SÖYLEMLERİ

Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı R.T. Erdoğan'ın U dönüşü yaptığı dış politika konuları hayli çoktur. 

"Bu fakir bu görevde oldukça" vermem dediği Rahip Brunson'u ABD'ye ve Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel'i Almanya'ya vermeden önce "casus" diye suçlamıştı. "Casuslar" ülkelerine gitti de bu sıfatın "siyaseten", bir başka ifadeyle "iç siyasetin gereği" söylenmiş olduğunu anladık.

Mısır devlet başkanına "darbeci, katil Sisi", BAE Prensi'ne "FETÖ'nün finansörü ve 15 Temmuz darbe girişiminin destekçisi", Suudi Prensi'ne "Kaşıkçı'nın katili" sıfatlarını kullanması da, sonradan öğrendik ki, "siyaseten" daha doğrusu "iç siyasetin gereği" olarak söylenmişti. Sonra gitti hepsiyle kucaklaştı.

Şimdilerde İsrail Başbakanı için "soykırımcı, Hitler gibi" sıfatlar kullanmakta. Hatta daha da ileri giderek "İsrail'in Türkiye'ye saldıracağını" söylemekte. Oysaki daha bir yıl önce Netanyahu ile ABD'de bir araya gelmişler ve "yenilenen ortaklığın ilerletilmesi" için anlaşmışlardı. Başlatılan ticari faaliyetler Gazze katliamı devam ederken bile kesilmemişti. 

Erdoğan, Netanyahu ve İsrail hakkındaki son dönem sözlerini, "siyaseten" mi söylüyor, gerçekten inanarak mı söylemekte bilmiyorum. Ama mesela bir sene sonra "siyasette dün dündür, bugün bugündür" denilerek, "İsrail ile ilişkileri normalleştirme veya ortaklığın ilerletilmesi" politikasına dönülürse şaşırmam.

 

Ruhittin Sönmez

07.10.2024

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

14
EKİM

2024

Bir Şeyler Pişiyor

Ruhittin Sönmez'in 'Bir Şeyler Pişiyor' adlı köşe yazısı... Devamı

10
EKİM

2024

Cihat Yaycı'dan Türkiye'nin güvenliği ve İsrail tehdidi analizi

Ruhittin Sönmez'in 'Cihat Yaycı'dan Türkiye'nin güvenliği ve İsrail tehdidi analizi' adlı köşe yazısı... Devamı

07
EKİM

2024

Siyaseten söylenmiş sözler

Ruhittin Sönmez'in 'Siyaseten söylenmiş sözler' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EYLÜL

2024

Akılsız, iradesiz ve vicdansız robot üreten merkezler

Ruhittin Sönmez'in 'Akılsız, iradesiz ve vicdansız robot üreten merkezler' adlı köşe yazısı... Devamı

19
EYLÜL

2024

Bile bile lades

Ruhittin Sönmez'in 'Bile bile lades' adlı köşe yazısı Devamı

16
EYLÜL

2024

Toplumsal deprem

Ruhittin Sönmez'in 'Toplumsal deprem' adlı köşe yazısı Devamı

12
EYLÜL

2024

En büyük adalet sarayı müjdesi

Ruhittin Sönmez'in 'En büyük adalet sarayı müjdesi' adlı köşe yazısı... Devamı

26
AĞUSTOS

2024

Etnik mozaik yalanının amacı

Ruhittin Sönmez'in 'Etnik mozaik yalanının amacı' adlı köşe yazısı... Devamı

20
AĞUSTOS

2024

İktidarın hoşumuza giden yalanları

Ruhittin Sönmez'in 'İktidarın hoşumuza giden yalanları' adlı köşe yazısı... Devamı

15
AĞUSTOS

2024

Sporda ve ekonomide başarısızlık

Ruhittin Sönmez'in 'Sporda ve ekonomide başarısızlık' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Bucak'ta siyasi kulisler kaynıyor! İstifa neden kabul edilmedi? Talep mi yok?
Bölgesel

Bucak'ta siyasi kulisler kaynıyor! İstifa neden kabul edilmedi? Talep mi yok?

AK Parti Bucak İlçe Başkanı Osman Taşkın'ın istifa kararı, genel merkez tarafından geri çevrildi. Bucak'ta siyasi belirsizlik ve istifanın kabul edilmemesinin ardındaki sebepler merak ediliyor. Detaylar haberimizde!

Halit Doğan: 'Samsun'da Birleştirici Bir Güç Olacağız - Haberler
Yaşam

Halit Doğan: 'Samsun'da Birleştirici Bir Güç Olacağız - Haberler

Cumhur İttifakı AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye(SBB) Başkan Adayı Halit Doğan, “Biz siyaseti insan için yapıyoruz, bizim siyasetimizin merkezinde insan var. Ortak payda Samsun’da ‘birleştirici bir güç’ olalım istedik" dedi.

Konya'da Eser ve Hizmet Siyaseti: Erdoğan'ın 30 Yıllık Değerlendirmesi - Haberler
Bölgesel

Konya'da Eser ve Hizmet Siyaseti: Erdoğan'ın 30 Yıllık Değerlendirmesi - Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya mitinginde yaptığı konuşmada, "Eser ve hizmet siyaseti konusunda hamdolsun ülkede elimize su dökecek kimseyi tanımıyoruz. Bundan 30 yıl önce belediyelerde başlattığımız bu siyaseti hükümette de sürdürerek şehirlerimizin her birini eşi benzeri görülmemiş yatırımlara kavuşturduk" dedi.

Mucurlular Derneği Ziyaretinde Siyasi Polemik: Başkan Eken, Siyasileri Uyardı!

Mucurlular Derneği Ziyaretinde Siyasi Polemik: Başkan Eken, Siyasileri Uyardı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mamak Belediye Başkan Adayı Veli Gündüz Şahin’in Mucurlular Derneği ziyareti esnasında cami ve cemevlerine ilişkin kümes ve tilki benzetmesinin ardından dernek başkanı Veysel Eken, İHA’ya konuştu.

Deveci: Örnek Bir Yurttaş Olarak Görevime Devam Edeceğim
İş Dünyası

Deveci: Örnek Bir Yurttaş Olarak Görevime Devam Edeceğim

CHP tarafından yeniden aday gösterilmeyen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Bir parti, belediye başkan adayının nasıl seçileceğini çok daha öncesinden belirlemeli ve o kurallara uymalı” dedi.

Pazaryeri'nde Tarımın Temsilcisi Traktörle Siyaset Sahnesinde
Yaşam

Pazaryeri'nde Tarımın Temsilcisi Traktörle Siyaset Sahnesinde

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde Bağımsız İl Genel Meclis Üyesi Adayı Erkan Karakaş, traktörünü seçim arabası olarak kullanıyor.