Ruhittin Sönmez

Yükseklerde kasırga eksik olmaz

Ruhittin Sönmez'in 'Yükseklerde kasırga eksik olmaz' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

YÜKSEKLERDE KASIRGA EKSİK OLMAZ

Yıllar önce bir üniversite öğrencisi iken, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının sahneye koyduğu ve Osmanlı padişahı 4. Murad'ı anlatan bir tiyatro eserini izlemiştim. 4. Murad rolünde Cihan Ünal, annesi Kösem Sultan rolünde ise Ayten Gökçer çok başarıyla oynamıştı.  Eser daha sonra 1981'de TRT'de dizi film olarak yayınlandı. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı eserden çekilen filmin yönetmeni Yücel Çakmaklı idi.

Eserde, 4. Murad'ın Valide Sultan'a söylediği bir cümlesini hiç unutmadım: "Yükseklerde rüzgar çok sert esiyor valide!"

Saraydaki entrikalar, devlet yönetiminde etkin olan güçlerin arasında cereyan eden ve her türlü pis yöntemin kullanıldığı güç savaşları idi, bu cümleyi 4. Murad'a söyleten.

****

KASIRGA: İki hafta önce sosyal medyadan bir arkadaşım, siyasete ilgi duyanlar için, Netflix'te G. Kore yapımı bir diziyi tavsiye etti. 2024 yapımı Whirlwind (Kasırga) isimli 12 bölümlük diziyi izledim. 

G. Kore Devlet Başkanının kullandığı "Mavi Saray" ile "Milli Meclis" çerçevesinde geçen bir drama bu. Devlet Başkanı, Başbakan, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve bunlara destek veren güçlerin iktidar gücünü ele geçirme ve paylaşma mücadelesini anlatıyor. Bu mücadelede taraflar her türlü yasal ve ahlaki olmayan yöntemleri kullanabiliyor. Rakiplerine/ düşmanlarına karşı acımasızca savaşırken, gerekirse onlarla veya düşmanlarının en yakınlarıyla işbirliği yapmaktan çekinmiyor. 

Devlet Başkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, Yüksek Yargı başkanı ve hakimleri, savcılar, illegal yolla en büyük zenginliğe erişmiş holding patronları, muhalefet partilerinin liderleri, medya dahil olmak üzere hemen herkes bu kirli "müesses nizamın" içinde. "Saygın" kurumlar ve her kesimden etkili, yetkili isimler bu pis mekanizmanın parçası durumundalar. 

Devlet Başkanı ilk göreve geldiğinde idealist bir vatanseverdir ve devletin tepesini örümcek ağı gibi sarmış olan pis mekanizmayı bozmak arzusundadır. Ancak bir süre sonra O ve en yakın ekibi de bu kurulu düzenin bir parçası haline gelir. Sadece Başbakan Park Dong Ho idealizmini devam ettirmektedir. 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Jung Soo Jin de idealist bir gençlik lideri iken bu makama yükselmiş biridir. Ancak O da Başkan gibi büyük sermayenin yönettiği devlet içindeki kirli aygıtın bir parçası olmuştur.

İdealist vatansever Başbakan devletin tepesindeki kirli yapılanmayı yok etmek için her şeyi göze almıştır. Önce Başkanın görevden çekilmesini ister, kabul etmeyince Başkanı zehirleyerek öldürmeye çalışır. Başkan komaya girmesine rağmen ölmez. Başbakan bu arada komadaki Başkanın vekili olarak kafasındaki planı uygulamak ister.

İktidar mücadelesindekiler bir bölümde kendisini öldürmek veya hapse attırmak isteyen kimseyle diğer bölümde işbirliği yapmaktan çekinmezler. Bu dengeler içinde Başkanı zehirleyerek komaya sokan Başbakan Park Dong Ho Başkan ve komadaki Başkanı kendi elleriyle öldüren Başbakan Yardımcısı Jung Soo Jin Başbakan olur. 

Aynı partiden seçilip Başkan ile Başbakan olan iki politikacının "uyumlu bir şekilde devleti birlikte yönetiyorlar" görüntüsünün aksine, iktidar mücadelesi son derece acımasızca ve pis yöntemlerle yürür. Emniyet, yargı, medya kullanılarak şantaj, tehdit, iftira, itibarsızlaştırma, tutuklama dahil her yöntem kullanılır. Sendikalar vasıtasıyla kitleler darbe aracı olarak kullanılır.

Başkan olan Park Dong Ho, kendisi gibi idealist Başsavcı arkadaşı vasıtasıyla, bir "temiz eller operasyonu" yapmak ve devleti temizlemek için ölmeyi göze alır.

************************

TÜRKİYE VE ABD'DE KASIRGA

Yukarıda özetlediğim "KASIRGA" isimli G. Kore yapımı filmde olanların benzerlerinin başka ülkelerde de olmadığını söyleyemeyiz. Osmanlı Sarayında, Mavi Saray'da olduğu gibi "Beyaz Saray" vb mevkilerde de "sert esen rüzgarlar" olduğunu düşünmek gerekiyor.

Türkiye'de de "yükseklerde rüzgar çok sert esiyor" olmalı. İktidarın en sert muhaliflerinin saray ziyaretlerinden sonra önceki istikametlerinin tam tersi politikaları savunduğunu görmekteyiz. 

"Asla Cumhurbaşkanı olamaz, olmamalı" dediği bir kişiyi "kurtarıcı lider" olarak nitelendirebilen muhalefet partisi başkanı bizi şaşırtmalı değil mi? En ağır sözlerle yerin dibine sokulan kişiye tek adam gücü veren rejim değişikliğini sağlaması kim bilir hangi kasırganın tesiriyle olmuştur.

Saray ziyaretlerinden sonra kaç tane sözde muhalif liderin nasıl birer partner haline geldiğini görmedik mi? Üstelik bir araya gelenlerin dünya görüşleri arasında o kadar zıtlıklar var görünüyordu ki. O görüntüleri bile anlamsız kılan bir görünmeyen mekanizmanın olduğunu anlamamız kolay olmadı.

****

FETÖ'nün devlet içindeki yapılanması konusunda biraz bilgi sahibi olduğumuzu zannediyorduk. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra bile bu yapının genişliği ve etkinliğinin boyutunu tam olarak öğrenemedik.

Nedense, örgütün en etkin yöneticileri ya kaçtı veya serbest bırakıldı. Sebebini anlayamadık. 

Örgütün bankasına mevduat hesabı açanlar cezalandırılırken bu bankanın tepe yöneticisinin neden devletin tepesine getirildiğini anlayamadık. Pensilvanya ziyaretçilerinden bazılarının neden bakan ve parti yöneticisi yapıldığını anlayamadık.

****

1988'de ANAP Kongresinde Turgut Özal'a suikast girişimi yapıldı. Özal parmağından yaralandı. Suikastçı Kartal Demirağ sağ yakalandı. Demirağ 20 yıl hapis cezası aldı ama örgüt bağlantısı bulunamadı. Suikastçı Demirağ 1992'de Cumhurbaşkanı Özal'ın affıyla cezaevinden çıktı. Özal suikastçısının arkasında kim vardı ve kendisini öldürmeye çalışan bu kişiyi neden affettiğini açıklamadı. Biz sade vatandaşlar sebebini anlayamadık. 

Çünkü yükseklerde nasıl bir rüzgar esiyor, kasırga kimi nereden nereye savuruyor bilmiyoruz.

****

ABD Eski Başkanı ve Kasım 2024'te yapılacak seçimde ABD Başkan adayı olan Donald Trump'a yapılan suikast girişimi de bana göre dış ülke istihbarat örgütlerinin işi değil. Beyaz Saray ve çevresindekilerin iktidar gücünü paylaşma mücadelesinin bir parçası gibi görünüyor.

Dışarıdan bakınca tam bir bütünlük içinde olduğu görüntüsü veren Beyaz Saray ve çevresinde bizim görmediğimiz yapılanmalar ve bu yüksek mertebelerde esen sert rüzgarlar olduğu kanaatindeyim.

SON SÖZ: "Bir devlet vardır devlette, devletten içeru" 

 

18 Temmuz 2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

26
AĞUSTOS

2024

Etnik mozaik yalanının amacı

Ruhittin Sönmez'in 'Etnik mozaik yalanının amacı' adlı köşe yazısı... Devamı

20
AĞUSTOS

2024

İktidarın hoşumuza giden yalanları

Ruhittin Sönmez'in 'İktidarın hoşumuza giden yalanları' adlı köşe yazısı... Devamı

15
AĞUSTOS

2024

Sporda ve ekonomide başarısızlık

Ruhittin Sönmez'in 'Sporda ve ekonomide başarısızlık' adlı köşe yazısı... Devamı

12
AĞUSTOS

2024

Her konunun çözüm adresi Cumhurbaşkanı

Ruhittin Sönmez'in 'Her konunun çözüm adresi Cumhurbaşkanı' adlı köşe yazısı... Devamı

08
AĞUSTOS

2024

Kimin cibilliyeti bozuk?

Ruhittin Sönmez'in 'kimin cibilliyeti bozuk?' adlı köşe yazısı... Devamı

06
AĞUSTOS

2024

Sosyal iklimimiz çoraklaştı

Son 20 yılda yaşanan hızlı şehirleşme ve devlet yönetimindeki eksiklikler, Türkiye'nin sosyal ve kültürel iklimini olumsuz etkiledi. Süleyman Demirel'in ailesiyle ilgili sözleri ışığında, toplumdaki ahlaki çözülme ve kutuplaşmanın sebepleri. Ruhittin Sönmez'in 'Sosyal iklimimiz çoraklaştı' adlı köşe yazısı... Devamı

01
AĞUSTOS

2024

Zeki toplumlarda bile aptallar etkili olabilir

Ruhittin Sönmez'in 'Zeki toplumlarda bile aptallar etkili olabilir' adlı köşe yazısı... Devamı

29
TEMMUZ

2024

Zeka ortalaması yüksek ülkelerde ekonomi ve demokrasi

Ruhittin Sönmez'in 'Zeka ortalaması yüksek ülkelerde ekonomi ve demokrasi' adlı köşe yazısı Devamı

22
TEMMUZ

2024

Mersin'e gitmek isterken tersine gitmek

Ruhittin Sönmez'in 'Mersin'e gitmek isterken tersine gitmek' adlı köşe yazısı... Devamı

18
TEMMUZ

2024

Yükseklerde kasırga eksik olmaz

Ruhittin Sönmez'in 'Yükseklerde kasırga eksik olmaz' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Isparta  9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Isparta 9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Isparta'da 9 Eylül 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Isparta'da elektrikler kesilecek mi? Isparta'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...

Antalya Elmalı  9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Antalya Elmalı 9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Antalya Elmalı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Antalya Elmalı'da elektrikler kesilecek mi? Antalya Elmalı'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...

Antalya Gazipaşa  9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Antalya Gazipaşa 9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Antalya Gazipaşa 9 Eylül 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Antalya Gazipaşa'da elektrikler kesilecek mi? Antalya Gazipaşa'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...

Antalya Kaş  9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Antalya Kaş 9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Antalya Kaş 9 Eylül 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Antalya Kaş'ta elektrikler kesilecek mi? Antalya Kaş'ta yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...

Antalya Kemer  9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Antalya Kemer 9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Antalya Kemer 9 Eylül 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Antalya Kemer'de elektrikler kesilecek mi? Antalya Kemer'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...

Antalya Kepez  9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Antalya Kepez 9 Eylül 2024 Pazartesi elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Antalya Kepez 9 Eylül 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Antalya Kepez'de elektrikler kesilecek mi? Antalya Kepez'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...