Adana

Okul Başarısında Beslenme Çok Önemli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, okul çağındaki çocukların kahvaltı alışkanlığı edinmesi gerektiğini söyledi. Devamı haberimizde..

Okul Başarısında Beslenme Çok Önemli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, okul çağındaki çocukların kahvaltı alışkanlığı edinmesi gerektiğini söyledi.
Okulda başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenmenin ihmal edilmemesi gereken bir unsur olduğunu söyleyen Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, “Çocukların okul dönemi, ileriki yıllarda beslenme alışkanlıklarının da oluşacağı bir süreçtir. Bu nedenle dengeli ve doğru beslenmelerine özen gösterilmesi hem okulda başarılı olmaları hem de bundan sonraki hayatları açısından çok önemlidir” dedi.
Dyt. Selva Oturakçıibogil, aileleri uyararak ve şu önerilerde bulundu:
Tüm besin gruplarından tüketmeli
“Beslenme çantasını hazırlarken sağlıklı beslenme için gerekli olan 4 besin grubuna mutlaka yer vermelisiniz. Bunlar; ekmek ve tahıl grubu, sebze ve meyve grubu, et grubu ve süt ürünleri grubudur. Cips, kola, bisküvi gibi hazır gıdaların besleyici bir değeri olmadığı hatta obeziteye kapı araladığını aklınızdan çıkarmayın ve çocuğunuzun çantasına bu gıdalardan koymamaya gayret edin.
Kahvaltı alışkanlığı edinsin
Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri kahvaltı alışkanlığını edinmektir. Ayrıca okulda bulundukları süre boyunca yoğun enerji harcayacak olan çocuklar için güne başlarken enerji dolu bir ilk öğün olmazsa olmazdır. Bu nedenle sabahları yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik, zeytin, ceviz ve ekmekle yapılacak klasik bir kahvaltı onlara hem enerji verecek hem de derslerine pozitif katkı yapacaktır. Erken kalktığı için iştahı olmayan çocuklar için ise beslenme çantalarına konacak bol peynirli ve yeşillikli ev yapımı sandviçler veya meyve, yoğurt ya da kuru yemişler ile hazırlanmış minik kavanozlar iyi bir seçenek olacaktır.
Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın
Ebeveynlerinin tüm gayretlerine rağmen kahvaltı yapmayan ya da okulda erken acıkan çocuklar için kuru-taze meyve ve kuruyemiş paketleri, evde yapılarak kavanoza konacak yoğurt, ayran veya fıstık ezmeli minik sandviçler veya yulaflı atıştırmalıklar çocuğunuzu gün boyu enerjik tutmaya yardımcı olacaktır.
Öğle arasını ihmal etmeyin
Okulun yemekhanesinde yemek yiyen çocuklar genelde fazla miktarda basit karbonhidrata veya yağa maruz kalırlar. Bunu engellemek için beslenme çantalarına taze salata ile doldurulmuş minik kaplar ve tam buğday ekmeği veya galeta çubukları bu durumu bir miktar tersine çevirecektir. Yemekhanede yemeyen çocukların ise beslenme çantalarında bulundurulacak sandviçler, köfte veya falafelli, tam buğday lavaş ile hazırlanmış dürümler ve yanında ayran gereksiz kantin alış-verişlerinin önüne geçecektir.
Süt ürünlerine önem verin
Çocukların gelecekte sağlıklı bir kemik ve diş yapısına sahip olmaları için gün içerisinde mutlaka süt ürünleri tüketmeleri gerekir. Bunun için süt ürünleri olan ve kalsiyum deposu olarak bilinen peynir, yoğurt veya ayranı yanlarında bulundurmalarını sağlayın.
Bol su tüketmelerini sağlayın
Okul bahçesinde arkadaşları ile koşuşturarak oldukça fazlaca terleyen çocuklar için bol su tüketimi olmazsa olmazdır. Metabolizmasındaki su miktarı azalan çocukların baş ağrısı yaşayabileceğini ve ders konsantrasyonlarının bu nedenle düşebileceğini düşünerek her gün içinde en az 1 litre su olan matarasını beslenme çantası ile birlikte yanlarına vermeyi unutmayın.”  İHA 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Süper gıda nedir? Sağlığınızı destekleyen süper gıdalarla beslenme
Yaşam

Süper gıda nedir? Sağlığınızı destekleyen süper gıdalarla beslenme

Süper gıdalarla sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün! Süper gıdaların faydalarını keşfedin, hangi besinler süper gıda sayılır ve nasıl tüketilmeli?

Bir yılda yediğimiz et, kişi başı sadece 10 kilo
Yaşam

Bir yılda yediğimiz et, kişi başı sadece 10 kilo

Türkler yılda kişi başı kaç kilo et yiyor? Türkiye'de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi, verilere göre 2019'da 12 kilo iken 2020 yılından itibaren 10 kiloya düştü.

Mutfakta Kış Hazırlıkları, Kadim Saklama Yöntemleriyle Sağlıklı Gıdalar Tüketin
Yaşam

Mutfakta Kış Hazırlıkları, Kadim Saklama Yöntemleriyle Sağlıklı Gıdalar Tüketin

Kış ayları için sağlıklı ve lezzetli gıdalar hazırlayın! Kadim saklama yöntemleri ile gıdaları bozulmadan koruma rehberi. Kışa hazırlık yapmanın püf noktaları!

Hızlı yemek yeme alışkanlığı ciddi sorunlara yol açıyor!
Sağlık

Hızlı yemek yeme alışkanlığı ciddi sorunlara yol açıyor!

Hızlı yemek yeme alışkanlığı, obeziteden sindirim sorunlarına kadar birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

Günde Ne Kadar Tuz Kullanmalıyız? Sağlığınız İçin Günlük İdeal Tuz Tüketimi
Sağlık

Günde Ne Kadar Tuz Kullanmalıyız? Sağlığınız İçin Günlük İdeal Tuz Tüketimi

Günde ne kadar tuz kullanmalıyız? Tuzun sağlığa etkileri ve önerilen günlük tuz miktarı nedir? Tuz tüketiminizi dengede tutun!

Dünyada yüz milyonlarca insan aç! Sağlıklı beslenemeyen insanların sayısı dikkat çekiyor
İş Dünyası

Dünyada yüz milyonlarca insan aç! Sağlıklı beslenemeyen insanların sayısı dikkat çekiyor

Antalya'da düzenlenen panelde, 733 milyon insanın aç olduğu, 2.8 milyar insanın ise sağlıklı beslenemediği açıklandı. FAO, gıda fiyatlarının yükselişine ve sürdürülebilir gıdanın önemine dikkat çekti.