1 Şubat 2024 tarihinden itibaren trafik sigortası primlerinde yüzde 10 artış yapıldı. Bu artış, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından alınan bir kararla hayata geçirildi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından alınan karar ile 1 Şubat'tan itibaren araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan zorunlu trafik sigortası prim ücretleri yüzde 10 oranında artırıldı.
SEDDK’dan artış kararına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
14 Temmuz 2007 tarihinde yayımlanan ve Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Geçici 11. maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde, 2024 yılı Ocak ayında belirlenen araç grupları ve kullanım türlerine göre uygulanan baz primler, Şubat 2024 itibarıyla yüzde 10 oranında artırılarak geçerli olacaktır.
1 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren genelge hükümleri, SEDDK Başkanı tarafından yürütülecek.
Trafik sigortası, diğer sürücülerin ve üçüncü şahısların maddi zararlarını karşılamayı amaçlayan bir güvenlik önlemidir. Bu sebeple, trafik sigortası yaptırmamak potansiyel bir risk oluşturabilir ve genellikle caydırıcı cezai yaptırımlarla desteklenir. Trafik sigortası yaptırmamanın cezaları, trafik güvenliğini sağlamayı amaçlar.
Trafik sigortası yaptırmamanın cezai yaptırımları genellikle para cezası şeklinde uygulanır. Ancak, daha ciddi durumlarda aracın trafikten men edilmesi veya plakasının alınması gibi daha ağır sonuçları da içerebilir. Bu cezai yaptırımların temel amacı, sürücüleri trafik kurallarına uymaya ve sigorta yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik etmek, böylece trafikte olası zararları en aza indirmektir.
Ehliyet, Ruhsat ve Trafik Sigortası Kontrolü: Trafik denetimleri sırasında polis, aracın sürücüsünden ehliyet, araç ruhsatı ve güncel trafik sigortası poliçesini istemektedir.
Poliçe Eksikse Araç Trafikten Men Edilir: Eğer güncel bir trafik sigorta poliçesi bulunmuyorsa, aracınız trafikten men edilir.
Araç Park Alanına Çekilir: Men edilen araç, özel bir park alanına çekilir.
Sigorta Yaptırılana Kadar Bekletilir: Aracınız, trafik sigortası yaptırılana kadar park alanında bekletilir.
Sigorta İşlemi Tamamlandıktan Sonra Araç Teslim Alınır: Trafik sigortası işlemi tamamlandıktan sonra, aracın park ve çekici ücretleri ödenerek teslim alınabilir.
Bu süreçte, sigorta işlemlerinin ve diğer gerekli prosedürlerin hızlı bir şekilde tamamlanması, aracınızın tekrar trafiğe çıkmasını sağlayacaktır.
kaynak: Kamu son haber
Yorumlar (0)