BUTSO BAŞKANI YUSUF KEYİK:
“YEŞİL PASAPORT LİMİTİ 500 BİN DOLARA İNDİRİLDİ”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “İhracatçılara ‘yeşil pasaport’ a ilişkin limit 500 bin dolara indirildi” dedi.
20.02.2017 Tarihli ve 2017/9962 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile son 3 takvim yılı itibari ile yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan firma sahipleri, ortakları veya çalışanlarına Yeşil Pasaport veriliyordu.
11.11.2019 Tarih ve 30945 sayılı resmi gazetede yayımlanan 1770 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yeşil pasaport limiti 500 bin dolara düşürüldü.
İhracatta serbestliği artıran yeşil pasaport hakkında son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatının 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport verileceğini vurgulayan Başkan Yusuf Keyik: “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport olarak bilinen “yeşil pasaport” verilecek. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek” dedi.
Başkan Yusuf Keyik yeşil pasaport için yaptığı açıklamayı şöyle tamamladı: “Bu karar kapsamında, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir(1),
10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki(2),
25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç(3),
50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört(4),
100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş(5) yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.
Sayın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçıya yeşil pasaport verildiğini açıklamıştı. 23 Mart 2017’de başlayan uygulamanın başlangıcında istenilen her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması esas alındı.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizi motive eden böyle bir kararın alınmasında ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu uygulama ihracat yapan firmalarımıza dünyadaki bazı pazarlara girmekte kolaylıklar sağlayacak”
Yorumlar (0)