Tıp Fakültesinde okurken; Tıp Tarihi ve Deontoloji , Halk Sağlığı ve Toplum Hekimliği gibi bazı derslerimiz vardı.
Liselerde resim müzik, beden eğitimi gibi dersler neyse, bu dersler de, bizde oydu. İsteyen katılır, isteyen kaytarır, derse katılanlar, bazen hocayı dinler, bazen roman okur, bazen başka şeylerle ilgilenirdi.Çünkü o zamanlar henüz cep telefonu icat edilmemişti!
Bende ise durum farklıydı ve başkalarına pek benzemezdi.
Çünkü tarihi çok severdim. Tıbbın tarihsel seyri, tarihteki veba salgınları, bir grip salgınında milyonlarca kişinin nasıl hayatını kaybettiği, Birinci Dünya Savaşında ya da Çanakkale Mücadelesinde sunulan sağlık hizmetleri, Doğu Cephesinde Ruslarla savaş için Yemen Cephesinden o soğuk kış şartlarında Sarıkamış Allahuekber Dağlarına sevkedilen 90.000 askerin tek kurşun sıkamadan donarak şehit olması, hasta hekim ilişkileri, toplumların genel sağlık durumu gibi konular, bana, ayak kemiğinin dış tarafındaki küçücük bir oluğa “sulcus tendinis musculus fleksör hallucis longus “ adı veren Anatomi dersini ezberlemekten çok daha fazla zevk verirdi.
Neyse mevzuyu daha fazla uzatıp sıkıcı olmayalım da asıl konuya gelelim.İşte o derslerden biri olan Toplum Hekimliğinde, hocamız bize, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlığın tarifini nasıl yaptığını anlatırdı. DSÖ 1947 de sağlığı şöyle tarif etmişti ve bu tarif hâlâ daha geçerlidir:
“Sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.”
Farkettiniz değil mi?
Yalnız hastalık ve sakatlığın olmayışı yetmezmiş! İnsan bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olacakmış! O zaman sağlıklı demek oluyor.
Yani sevgili dostlar, DSÖ, bu tarifle demek istiyor ki; dünyada, dün ve bugün bir tane sağlıklı insan olmadı, gelecekte de asla olmayacak.
Neden mi?
Çünkü bedence belki olur da, bir insan, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde nasıl olur yahu?
Bu insanda ego var, benlik var, kıskançlık var, nefis var, tatmin edilemeyen bir sürü ihtiyaç var, hem de “ihtiyaçlar hep sonsuz, oysa imkanlar hep sınırlıdır,” diyen ekonomi ilminin gerçekleri var…yani…var oğlu var.
Bir insanın bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olabileceği bir yer biliyorum da,bu dünyada değil…Tahmin etmişsinizdir.Yani cennette!
Bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde kalın hep… Tabii başarabilirseniz...
Bu haftalık, Allah’a ısmarladık.
2025
Ramazan Canural'ın 'İmamoğlu'nu yargılayacak olan mahkeme heyetinden istirhamımdır' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN! adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Ne derece doğrudur bunlar?!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Yasal olan her şey meşru ve hukuka uygun mudur?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Kırmızı et yüzümüzü hep kızartacak mı?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Sünnetullah affetmez' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Muhalefetin görevi iktidarın önünü açmak mıdır?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Dost Acı Söyler ' adlı köşe yazısı... Devamı
Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, "Kırmızı et yerine balık, derisi alınmış beyaz et ve az yağlı etleri tercih edin. Detaylar haberimizde...
Kütahya Dumlupınar Üniversitesine bağlı Hisarcık Meslek Yüksek Okulu koordinasyonunda, Kaymakamlık ve İlçe Devlet Hastanesi'nin katkılarıyla ilçede "Sağlık İçin Birlikte Yürüyoruz" etkinliği düzenlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) eğitimleri, ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de tüm ilçeleri kapsayacak şekilde başladı.
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2025 yılında yapımı devam eden sağlık yatırımları ve revizyonlara yönelik bir toplantı gerçekleştirildi.
Sağlık, hayatımızın en önemli unsurlarından biridir. Beklenmedik hastalıklar veya kazalar hem maddi hem de manevi olarak zorlu süreçlere yol açabilir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) bu gibi durumlar için özel hastanelerde yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine erişim sağlarken, aynı zamanda bütçe dostu da bir seçenek sunar.
Uzmanlar, Ramazan ayında iftar sofralarında geleneksel lezzetlerin sağlık açısından faydalı olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde..
Yorumlar (0)