Sistem tıkır tıkır işliyorsa bir şeyin eksikliğini çekmediğinizden onun kıymetini de bilemezsiniz.
Mesela gözünüz görüyorsa görmenin, kulağınız duyuyorsa işitmenin, ayaklarınız tutuyorsa yürümenin önemini pek kavrayamazsınız. Hele de rahat nefes alıp veriyorsanız “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” cümlesinin anlamını düşünmezsiniz bile…
Birçok teknolojik imkân hayatımıza girdiğinden beri onlara o kadar çok alıştık ki o cihazlar çalışırken ne büyük bir nimet olduklarını aklımıza bile getirmiyoruz. Meselâ cep telefonları … Şimdi düşünsenize hayatımızın önemli bir parçası olan bu aletler çalışmasaydı halimiz ne olurdu!
Ben geçenlerde bunun ilginç bir örneğini yaşadım…
Şirin bir ormanlık alanda bulunan ceviz bahçemizden dönüyordum. Dik bir rampadan inerken kullandığım jipin lastiğini bir taş kesip de lastik patlamasın mı? Şimdi al başına bela… Stepnem var ama aksi gibi patlak lastiği söküp yerine yenisini takacak kadar deneyim sahibi değilim. Lâf aramızda başkası takarken seyretmek güzel de, bizzat uygulamaya gelince iş değişiyor.
Vakit de bir hayli geç ve karanlık basmak üzere. Bulunduğum nokta ise yolun en çukur ve tenha yeri. Hemen cep telefonuna sarılıp ilçeden lastikçi çağırmak istedim. Telefon çekmiyordu… Birkaç kere daha denedim, olmadı. Yolun biraz yukarısına, tepeye doğru çıktım, sonuç yine aynı.
Şimdi bu aracı buraya bırakıp ilçeye yürüyerek gitmem de mümkündü, ama, ağır pahalı bir aracı dağ başında bırakıp gitmek doğru muydu? Lastikçiye de mutlaka ulaşmalıydım.
Kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş… On dakika sonra taa ilerden bir ışık göründü ve bir araç sesi duyuluyordu. Araç giderek yaklaştı yaklaştı, yanıma kadar geldi. İçinden iyi tanıdığım bir arkadaş indi. Onun da canı sıkılmış ve günün bu geç saatinde buralarda bir gezintiye çıkmış. Ara sıra böyle uçukluklar yapardı.
Hemen durumu anlattım. Ya bu stepneyi takmamız ya da bir lastikçi çağırmamız gerektiğini söyledim. “Abi bu saatte stepne falan takılmaz” dedi. “Karanlık basmak üzere.”
Benim telefonun çekmediğini söyleyince, “çekmez abi,” dedi. “
“Nedenmiş o?” deyince anlattı. Meğer bir saat kadar önce yakın bir bölgede deprem olmuş ve bu deprem nedeniyle hem ilçede elektrikler kesikmiş hem de bazı telefonlar çekmiyormuş.
Ama arkadaşın telefonu tıkır tıkır çalışıyordu. Çünkü onun şirketi farklıymış. “Çok iyi”, dedim. “Hemen lastikçi Mustafa’yı arayalım, acele yetişsin.”
Aradık. Çok şükür o da hemen cevap verdi de bizi rahatlattı: “Abi yirmi- yirmi beş dakikaya kadar ordayım.”
Zaman hayli ilerlemiş o ıssız derenin içine zifirî karanlık çökmüştü. Allah’tan, yarım saat sonra, lastikçi Mustafa yanımızdaydı...
2024
Ramazan Canural'ın 'Türk siyasetinde özgül ağırlığı yüksek bir isim Devlet Bahçeli' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Ramazan Canural'ın 'Kimdir bu Amerika ya da İsrail bize niye saldırsın?' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Ramazan Canural'ın 'Romanlarda yasak aşk!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Ramazan Canural'ın ''Mehmet Gitti Askere...'' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Dr.Ramazan Canural 'ın "Mehmet Gitti Askere" yazısı Devamı
2024
Ramazan Canural'ın 90 Milyon Ceviz Fidanı Ne Oldu ? Yazısı Devamı
Yorumlar (0)