Ruhittin Sönmez

Kanuna da ahlaka da uygun olmalı

Ruhittin Sönmez'in 'Kanuna da ahlaka da uygun olmalı' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

KANUNA DA AHLAKA DA UYGUN OLMALI

Geçen hafta, deprem bölgesinde yapılabilen konutlar bir kısım hak sahiplerine dağıtıldı. Bunlardan iki tanesi tartışma yarattı. Evlerden biri AKP Urfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, bir diğeri ise yine AKP'den üçdönem milletvekilliği yapmış olan Şamil Tayyar'a verildiği basına yansıdı.

Depremzedelerin tamamına yakını çadır veya konteynırlarda ve çok zor şartlarda yaşarken bu evlerin milletvekili veya emeklisi maaşı alan iki tanınmış siyasetçiye verilmesi vicdanlarda kabul görmedi. Her iki milletvekili de ağır eleştirilere uğradı. 

Evlerin depremzedeler arasında kura çekilerek verildiği söylense de tepkiler dinmedi. Hiç geliri olmayan, emekli maaşı ile geçinen veya asgari ücrete mahkum depremzedeler dururken en az 110 bin TL maaş (emeklilikle birlikte alanlar 230 bin TL maaş) alanların hak sahibi olarak müracaat etmiş olması bile vicdansızlık olarak görüldü.

Bunun üzerine Şamil Tayyar "Ev benim üzerime kayıtlıydı ve ağır hasar raporu vermişlerdi. Bir süre sonra da yıkıldı. Hak sahibi olarak deprem konutuna başvurduk. Kurada çıkan evi de kardeşim aldı" dedi. Daha sonra da "hak sahipliğinden feragat ettiği" açıkladı.

AK Parti Milletvekili, iş insanı Cevahir Asuman Yazmacı ise sadece milletvekili maaşı ile geçinen biri değildi. İş insanı olan bu milletvekilinin otelleri ve restoranlarının olduğu biliniyordu.

Olay hakkında ilk açıklamasında "Her vatandaş gibi benim de hakkım", ikinci açıklamasında "Daireyi bir depremzedenin kullanımına sunacağım" diyen Yazmacı, yaptığı üçüncü açıklamayla "konut hakkından feragat ettiğini" duyurdu.

Bu iki milletvekilini "hakkından feragat etmeye" zorlayan şey kendi vicdanlarının baskısı değil, kamuoyunun tepkisi ile seçim öncesi oy kaybetme endişesi yaşayan partisinin de talimatı olabilir.

Açıkça yasaların hatta anayasanın bile çiğnenmesine tepki göstermeyen halkımızın bu tepkisi şaşırtıcı olsa da ümit verici idi.

Yasalara uygun olarak yapılmış bir eylemin dahi ahlaki olamayacağını gören bu toplumsal vicdana saygı duydum.

**************************

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Geçen haftaki köşe yazımda Alev Alatlı'nın bir sözünü hatırlatarak şöyle demiştim: 

Erdoğan'ın "bizimle yol arkadaşlığı yapan ablamızdı" dediği merhum Alev Alatlı'nın, Külliye'de söylediği, şu sözünü hatırlarından çıkarmasınlar.

"Aslolan helalleşmek olmalıdır. Helalleşmek mahkemede dava kazanmaktan (ve seçim kazanmaktan... RS) daha üstün olmalıdır. Çünkü her yasal olan hak helal değildir ve olamaz."

Biz helal olmadığı gibi yasal olmadığını bildiğimiz iş ve eylemler hakkında da suskunuz. Yasal kılıfına uydurularak elde edilen ve de helal olmayan "başarılar" her şeyi örtebilir sanılmasın. "Milletim beni affetsin" demek bir helalleşme sayılmasın.

****

Alev Alatlı'nın bu cümlesini, fikirlerine çok değer verdiğim arkadaşım Reyhan Demirel "helâlleşme" hukuktan, yargıdan nasıl 'üstün' olur?" diye eleştirdi ve "önce hukukun üstünlüğünü savunması gerekirdi" dedi.

Ben de kendisine şu açıklamayı yaptım: Alev Alatlı'nın bahsettiği hukukun üstünlüğünden de bir üst basamak. Yasalara uygun olduğu halde vicdana uygun olmayan durumlar için söylemiş. 

Alev Alatlı bu cümlenin arkasında şöyle örnekler de vermişti: 

"İflas eden kardeşinizin haraç mezat satışa çıkan evini satın almanız yasal hakkınız olabilir ama helal değildir. Raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı, formülü ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuz ama helal değildir. 

Yasaların tanıdığı haklardan insanlık ya da Allah adına feragat etmenin garipsenmediği bir yeni düzen getirmek zorundayız."

****

Milletvekillerine verilen deprem evleri konusu, Alev Alatlı'nın sözlerini açıklayan iyi bir örnek.

Bu milletvekillerinden beklenen "yasaların tanıdığı haklardan insanlık ya da kutsallarımız/ değerlerimiz adına feragat etmesi" idi.

Ama bu iki milletvekili "yasal olan haklarından" kamuoyu tepkisinden sonra ve muhtemelen parti talimatı ile feragat etmek zorunda kaldılar.

Seçim öncesinde olmasak, halkımızın bu tepkisi böyle etkili olmazdı, diye düşünüyorum.

Yasalar ve Anayasa kuralları açıkça çiğnenirken, seçimlerde rakiplerine hakaret, tehdit cümleleri yanında montaj videolarla propaganda yapılırken, ülke kaynakları insafsızca soyulurken gerekli ve yeterli tepkiyi gösteren bir kamuoyu vicdanı olsaydı bu halde olmazdık.

Kamu gücü ve kaynaklarının bireyler ve parti menfaati için hoyratça kullanılmasına tepki gösterebilseydik, "itibardan tasarruf olmaz" mazeretine sığınılarak yapılan israf ve şatafata karşı çıkabilseydik, hukuk devleti olmanın yanında, ahlaklı ve sorumlu birer vatandaş olmanın huzurunu yaşardık.

Artık, "Milletim beni affetsin" ve "helallik istiyorum" sözlerinin içinin doldurulmasını, içten ve gerçek bir helalleşme talebinin, insanlık ve kutsallarımız adına yapılmasını beklemenin faydasız olduğunu biliyoruz.

Bu talebin olması için toplumsal vicdanın harekete geçmesinden başka çaremiz yok gözüküyor.

Bunca karamsarlık içindeyken bile, deprem konutları verilen milletvekillerine toplumsal vicdanın tepkisi ruhumda bir umut esintisi oluşturdu.

Haydi milletim, bu esintiyi kuvvetli bir rüzgâra dönüştür!

 

Ruhittin Sönmez

15.02.2024

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

Dünden bugüne Türk yargısı

Ruhittin Sönmez'in 'Dünden bugüne Türk yargısı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

İYİ Parti kurultayından izlenimlerim

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti kurultayından izlenimlerim' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

Anlaşılması güç siyasi manevralar

Ruhittin Sönmez'in 'Anlaşılması güç siyasi manevralar' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart' adlı köşe yazısı Devamı

04
NİSAN

2024

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı Devamı

02
NİSAN

2024

Yumuşak atın çiftesi pek oldu

Ruhittin Sönmez'in 'Yumuşak atın çiftesi pek oldu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Eski köye yeni adet! Zorunluk yarından itibaren kalkıyor
Bölgesel

Eski köye yeni adet! Zorunluk yarından itibaren kalkıyor

Kadınlar evlendikten sonra kendi soyadını mı kullanacak? Evlenen kadınlar için soyadı hükmü iptal mi oldu? Yarın yürürlüğe girecek kararla kadınlar artık kendi soyadlarını tek başlarına kullanabilecek. İptal edilen madde ve önümüzdeki süreç hakkında bilgi almak için tıklayın.

 Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklamaları yapıldı
Yaşam

Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklamaları yapıldı

Türk Eğitim-Sen (Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası) Genel Başkanı Talip Geylan, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda (ÖMK) yeni süreç, kapalı kapılar arkasında ‘Ben Bilirim’ anlayışına saplanmadan yürütülmelidir” dedi.

tehlikeli sürüş yapan şahıs cezadan kaçamadı
3. Sayfa

tehlikeli sürüş yapan şahıs cezadan kaçamadı

Ataşehir'de geçtiğimiz günlerde aracıyla drift atan ve bu görüntüleri sosyal medyada paylaşan şahıs İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

TBMM'de 2023 bütçesi kabul edildi
Bölgesel

TBMM'de 2023 bütçesi kabul edildi

5 Aralık'tan beri devam eden bütçe maratonu sona erdi. 2023 bütçesi TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edildi.

Tütün kanunu yasalaştı
Bölgesel

Tütün kanunu yasalaştı

Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Burdur'da Eğitim Bir Sen'den öğretmenlik meslek kanunu protestosu
Bölgesel

Burdur'da Eğitim Bir Sen'den öğretmenlik meslek kanunu protestosu

Eğitim Bir Sen üyesi öğretmenler Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi için Burdur’da eylem yaptı.