Ramazan Canural

Teknoloji dünyasında nostaljik bir seyahat

Ramazan Canural'ın 'Teknoloji dünyasında nostaljik bir seyahat' adlı köşe yazısı

Ramazan Canural

TEKNOLOJİ DÜNYASINDA NOSTALJİK BİR SEYAHAT

İlkokul dördüncü sınıftayız. Bir bahar günü öğretmenlerimiz bizi İlçemizde “Deliyaraz” adıyla bilinen piknik alanına götürdüler. Bizde bir sevinç, bir mutluluk ki, sormayın gitsin…

Koşma, hoplama, zıplama, top oynama…

O gün okul müdürünün elinde bir cihaz gördük. Radyoya benziyordu. Neydi ki o? “Teyp” dediler. Sesleri kaydedermiş. Öğretmenler bazılarımızı konuşturup seslerimizi kaydettiler. Sonra konuştuklarımızı bize dinlettiler. Bu ne biçim bir aletti?! Şeytan işi gibi bi şey…

O yıl henüz radyomuz yoktu. Bir yıl sonra rahmetli babacığım elinde DELTA marka bir radyoyla çıkageldi. Bizdeki sevinci görmeyin! Babam sanki dünyayı evimize taşımıştı.

Gençliğimizde internet de yoktu tabii. İnternet 2000 li yılların başında yaygınlaşmaya başladı. Doksanlı yıllarda bırakın interneti, çoğumuzun evinde bilgisayar yoktu. İlk masaüstü bilgisayarımı aldığımda, satan çocuk “abi bu yeni versiyon, çok hızlı, canavar gibi bir şey,” demişti. Açılırken horul, horul öterdi. Uçak kalkar gibi… O zamanlar vindows, mindows hak getire… İlkel bir DOSE yazılım programı vardı ve bu bilgisayar sadece hasta bilgilerini kayıt etmeme yarıyordu. Fiyat:2500 Dolar, tarih 1991.

Tabii gençliğimizde cep telefonu da yoktu. Hatta herkesin evinde immobil telefon bile bulunmazdı. Cep telefon reklamlarını tv den izlerdik. Adamın gömlek cebinden bir kuş uçardı, reklam başlarken…”Cep telefonu değil, sanki gömlek cebi telefonu” derdi, bir bayan sesi. Cep telefonlarını da aklımız pek almazdı ya, neyse…. Cebe sığdığına göre…Küçücük bir şey olmalıydı. İlk cep telefonunu aldığımda tarihler 1996 yı gösteriyordu. Marka Ericsson. Fiyatı mı? Sanırım 700 Mark, yani 375 Dolar civarındaydı. Öyle “akıllı” filan da değildi, sadece konuşmaya yarardı.

(Mark Alman para birimiydi. Türkiye’de çok kullanılırdı. Dövize yatırım yapanlar Dolardan çok Mark alırlardı. Avrupa Ülkeleri 2000 yılında ortak para birimi Euro’ya geçtiler.)

Gençliğimde kameramız hiç olmadı. Yurt dışından babalarımızın, dayılarımızın getirdiği dürbün gibi bir şeyin içinde, kaydırıla kaydırıla bakılan Almanya, Avusturya, Fransa resimlerini hayranlıkla seyreder; gâvurların yollarını, caddelerini rengarenk çiçeklerle süslü parklarını, havaalanlarını seyrettikçe “yahu ne biçim yer bu Avrupa, sanki cennetten bir köşe” derdik. Ha unutmadan söyleyeyim, o zamanlar Avrupa Ülkelerinin aramızdaki ortak adı, Cavır içiydi.

İlk kameram hem renkli çekim yapar, hem de çekmekte olduğum görüntüyü ekrandan gösterirdi. SONY. Üstüne üstlük sesleri birebir kaydederdi. Ne güzel bir işti bu! Kamerayı 1996 da almıştım. Fiyat 1500 Mark. Yaklaşık 750 Dolar. Onunla sayısız çekimler yaptım. Hâlâ o günlerdeki hallerimizi, küçücük çocuklarımızın yaptığı şaklabanlıkları kasetlerden izler, kahkahalarla güleriz.

Şimdi… Sıra ilk arabama geldi. Yaş otuz beş, yolun yarısı eder demiş ya şair, ben de ilk arabamı işte o yaşta alabildim. Tarih 1990. Marka TOROS, fiyatı 16000 Mark. Yani 8000 Dolar civarında. İkinci el. 8000 km de. Sıfır sayılır yani… Şimdiki gençler daha evlenirken altlarında bir araba olmazsa mutsuz oluyorlar, teknolojiyle haşır-neşir büyüyorlar. Ama inanın, bizim gençliğimizdeki mutluluğun yarısı onlarda yok.

İşte böyle…

Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer, demişler.

Not: Para birimlerini hep döviz cinsinden yazışımın bir nedeni var. O yıllarda aşırı enflasyon nedeniyle paramızda altı sıfır vardı. Şimdi bu rakamları TL. cinsinden yazsam kimse bir şey anlamaz…

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ramazan Canural Diğer Yazıları

22
KASIM

2024

Aşırılık sevdası

Ramazan Canural'ın 'Aşırılık sevdası' adlı köşe yazısı... Devamı

15
KASIM

2024

Tesadüfen yaşamak

Ramazan Canural'ın 'Tesadüfen yaşamak' adlı köşe yazısı... Devamı

10
KASIM

2024

İmkansızın şarkısı

Ramazan Canural'ın 'İmkansızın şarkısı' adlı köşe yazısı... Devamı

01
KASIM

2024

İnsan denen meçhul

Ramazan Canural'ın 'İnsan denen meçhul' adlı köşe yazısı Devamı

01
KASIM

2024

Türk siyasetinde özgül ağırlığı yüksek bir isim Devlet Bahçeli

Ramazan Canural'ın 'Türk siyasetinde özgül ağırlığı yüksek bir isim Devlet Bahçeli' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Kimdir bu Amerika ya da İsrail bize niye saldırsın?

Ramazan Canural'ın 'Kimdir bu Amerika ya da İsrail bize niye saldırsın?' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EKİM

2024

Romanlarda yasak aşk!

Ramazan Canural'ın 'Romanlarda yasak aşk!' adlı köşe yazısı... Devamı

27
EYLÜL

2024

Eylül

Ramazan Canural'ın 'Eylül' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EYLÜL

2024

'Mehmet Gitti Askere...'

Ramazan Canural'ın ''Mehmet Gitti Askere...'' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EYLÜL

2024

Ramazan Canural Yazdı "Mehmet Gitti Askere"

Dr.Ramazan Canural 'ın "Mehmet Gitti Askere" yazısı Devamı

İlgili Haberler

Geleceğin Meslekleri: Önümüzdeki 20 Yılda Parlayacak Kariyer Alanları
Yaşam

Geleceğin Meslekleri: Önümüzdeki 20 Yılda Parlayacak Kariyer Alanları

Teknoloji ve yenilikler geleceği şekillendiriyor! Önümüzdeki 20 yılda yükselişe geçecek meslekleri keşfedin, kariyer planlarınızı geleceğin trendlerine göre şekillendirin.

Kahraman Teknoloji Bucak’ta hizmete açıldı! 0 ve 2. el telefondan, teknik servise kadar kaliteli hizmet
Tanıtım

Kahraman Teknoloji Bucak’ta hizmete açıldı! 0 ve 2. el telefondan, teknik servise kadar kaliteli hizmet

Burdur Bucak’ta açılan Kahraman Teknoloji, cep telefonu ve tablet kullanıcılarına güvenilir teknik servis, uygun fiyatlı aksesuarlar ve geniş ürün yelpazesi sunuyor.

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu
Yaşam

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu

Sosyal medyada beğenilme ve onaylanma ihtiyacı, beyin sağlığını ve algıları nasıl etkiliyor? Sosyal medya bağımlılığının psikolojik etkileri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz haberimize buyurun!

Kimya devlerinin gözü bu fuarda
Yaşam

Kimya devlerinin gözü bu fuarda

Türkiye’de ilk kez Denizli'de ileri teknolojiyle üretilen teknoloji radyal fan, blower, MVR, turbo kompresör ve endüstriyel vantilatörler, Rusya Fuarında dünya pazarına tanıtıldı. Detaylar haberimizde..

WhatsApp'ın yeni özelliği geliyor, sohbet robotu güvenli olacak mı?
Yaşam

WhatsApp'ın yeni özelliği geliyor, sohbet robotu güvenli olacak mı?

WhatsApp daha gelişmiş bir sohbet deneyimi için yeni bir özellik geliştiriyor. Bu özelliğin kullanıcılar için güvenli olup olmayacağı tartışılıyor.

İşte teknolojiyle ilgili ilginç bilgiler, çok şaşıracaksınız!
Yaşam

İşte teknolojiyle ilgili ilginç bilgiler, çok şaşıracaksınız!

Bu haberimizde teknolojiyle ilgili çok şaşıracağınız bilgileri derledik. İnternetten e-postaya, ilk bilgisayar virüslerinden ilk mobil telefonlara kadar pekçok teknolojik ürünle ilgili birbirinden ilginç bilgiler...