Ruhittin Sönmez

Yargı çatışması değil yeni devlet inşa etme çabası

Ruhittin Sönmez'in 'Yargı çatışması değil yeni devlet inşa etme çabası' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

YARGI ÇATIŞMASI DEĞİL YENİ DEVLET İNŞA ETME ÇABASI

Bilindiği gibi, Anayasa Mahkemesi milletvekili seçilen Can Atalay davasında "hak ihlali kararı" verdi. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermesi gerekirken kararı uygulamadı topu Yargıtay'a attı. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de kararı uygulamadığı gibi AYM'nin "yetki aşımı yaptığını" öne sürerek, ihlal kararı veren üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin tavrı, iktidarın söylediği gibi, "yargı organları arasında ortaya çıkan içtihat farkı" değildir. Devletin temellerini sarsacak bir eylemdir.

"AYM hak ihlalleri konusunda yetkili makamdır. Ortada bir hak ihlali varsa burada son sözü söyleyecek olan AYM'dir." Anayasanın 153. maddesine göre, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkes uymak zorundadır."

Karar eleştirilebilir, doğru bulunmayabilir fakat herkes uymak zorundadır.

Böyle bir yetki tartışması hukuki olmadığı gibi, yetkiye dair uyuşmazlığı çözmek konusunda "hukuki bir boşluk olduğu" iddiası da doğru değil. 

Anayasamızın 158. Maddesi çok açık ve net bir şekilde bu türlü sorunların nasıl çözümleneceğini göstermektedir: "Diğer mahkemelerle, Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında, Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır."

Önce Adalet Bakanı sonra Cumhurbaşkanı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin hukuka aykırı kararını eleştireceği yerde bu kararı destekledi.  

Erdoğan "İki yüksek yargı organımız arasındaki içtihat farklarının kalıcı bir şekilde giderilmesi için gayret göstereceğiz. Sorunun acil çözümü anayasal ve yasal değişikliklerin süratle yapılmasından; kalıcı çözümü yeni ve sivil anayasadan geçmektedir" dedi.

Erdoğan'ın "devlet başkanı sıfatıyla, biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız" demesi de ayrı bir tartışma konusudur. Cumhurbaşkanının hele hele partili bir Cumhurbaşkanının hakemlik yetkisi yoktur. Olsa bile zaten tarafsız olmayacağı açıklamalarından belli olmuştur.

Bu gelişmeler, bu akla ziyan krizin "yeni anayasa" yapmak için bahane olarak kullanılacağını gösteriyor. 

Hatta "acaba böyle bir bahane üretmek için kurgulanmış bir kriz mi üretildi?" kuşkusuna yol açıyor.

*********************************

AKP'NİN YENİ DEVLET YAPILANMASI PLANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yeni anayasa" talebinin arka planında gelecek seçimde tekrar aday olmasını engelleyen iki dönem kuralı ile ittifaklara mahkûm eden %50+1 kuralını kaldırmak olduğunu düşünüyoruz.

Fakat Arslan Bulut, Yeniçağ'daki köşe yazısında, bunun dışında ve daha da önemli bir hedefi olduğunu iddia ediyor:

"AKP'nin amacı, rejimi değiştirmektir. İktidarın rejime aykırı icraatları, Anayasa suçu işlediğini gösterir, yoksa Anayasal rejim ve cumhuriyetin kuruluş felsefesi, bütün darbelere rağmen hukuken ayaktadır."

"AKP iktidarı, 'Yeni Anayasa projesi' ile hâlen ayakta olan rejimi yıkmaya ve yeni bir devlet kurmaya çalışıyor. Özlemi içinde oldukları devlet, Türk devleti değil, Türk-Arap- Kürt koalisyonundan oluşan bir federasyondur."

****

Bu tespitleri inandırıcı kılan birkaç olayı hatırlayalım:

Cumhurbaşkanı Askeri Başdanışmanı sıfatı taşıyan emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi'yi hatırlarsınız. Tanrıverdi, CHP E. Genel Başkanı K. Kılıçdaroğlu'nun "paramiliter kuruluş" dediği, SADAT'ın kurucusudur. 

Adnan Tanrıverdi'nin düzenlediği uluslararası toplantıda açıklanan "İslam Ülkeleri Konfederasyonu Anayasası" ile yeni bir devlet oluşturma hedefi ortaya kondu. Bu devletin resmi dili Arapça, bayrağıkırmızı-yeşil zemin üzerine beyaz ay ve milli devlet sayısı kadar yıldız, başkenti İstanbul ve para birimi "Asrika Dinarı" olacaktı. Bu devletin temel amacı; "İslam şeriat ve akidesini hâkim kılmak" idi.

"3. Asrika Kongresi'nde" konuşan Cumhurbaşkanı Askeri Danışmanı E. Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, "Mehdi'nin geleceği gün için hazırlık yapıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

****

ABD yönetimlerinde çok etkili olan Evangelistler de "İsa Mesih'in geleceğine inanıyorlar ve hatta bir an evvel gelmesi için "Tanrı'yı kıyamete zorlamak" çabası içindeler. 

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) bu inancın da motive ettiği bir proje.

BOP ilk defa 2003 yılında ABD Dışişleri Bakanı sıfatıyla Condoleezza Rice'ın 22 ülkede "yeniden şekillendirme" yapılacağına dair makalesi ile duyurulmuştu.

Elbette bu projenin kısa ve orta vadeli gerçek hedefleri şunlardır: • ABD'ye rakip olabilecek muhtemel gücün oluşmasını engellemek. • İsrail'i emniyet altına almak.  • Petrol, doğalgaz, bor ve toryum gibi değerli kaynaklar üzerinde denetimi sağlamak. • AB, Çin, Rusya ve Japonya gibi ülkeleri bu kaynaklardan uzak tutmak." 

Ancak Evangelistler için bu hedeflerin nihai amacı "İsa Mesih'in geleceği güne hazırlıktır."

Siyonist Yahudilerin, Türkiye'nin bir kısmını da içine alan, "Vaat edilmiş toprakları" ele geçirme ve "Büyük İsrail Devleti'ni" kurma ülküleri de benzer inançlarla motive edilmektedir.

Bu noktada Ramazan Kurtoğlu'nun şu tespiti önemli: "Tarihte ilk kez farklı inanç ve hesaplarla; Kral Davud soyundan gelen Yahudilerin beklediği 'Mesih', Evangelist Hristiyanların beklediği 'İsa Mesih', Şii Müslümanların beklediği 'kayıp 12. İmam olan Mehdi', Bazı Sünni Müslüman cemaatlerin beklediği 'Mehdi'şaşılacak derecede örtüşüyor."

*********************************

BOP'UN YENİDEN ŞEKİLLENDİRME PLANI

2004 yılında "ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan'a Büyük Orta Doğu Projesi eş başkanlığı görevini vermişti." 

Zaten Erdoğan'ın o yıllarda "BOP'un eşbaşkanlarından biri olduğunu" gururla söylediği videolar hala internette mevcut. Nisan 2023 ayında SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu "Tayyip Bey BOP'un hâlâ eş başkanı" dedi.

Büyük Ortadoğu Projesinin "yeniden şekillendirmek" istediği devletlerden birisi hatta en önemlisi Türkiye'dir.

Bu bilgilerin ışığında Arslan Bulut'un şu değerlendirmesini dikkatlerinize sunmak isterim: 

"İsrail'in güvenliği için;

·      Irak, Suriye ve Libya'nın çökertilmesi gerekiyordu. Bu işler için AKP iktidarı kullanıldı. 

·      Suriyelileri, Afganları, kısaca milyonlarca insanı Türkiye'ye kabul etmelerinin yani nüfus yapısını değiştirmelerinin asıl sebebi ise Türkiye'de Türkleri etnik unsurlardan biri derecesine düşürmektir. 

·      Ülke ekonomisi de akıl dışı kararlarla çökertiliyor ki, kimsenin direnecek mecali kalmasın! 

Bütün bunlar, ABD'nin Büyük Orta Doğu Projesi adına yapılmaktadır."

"Yeni Anayasa" talebinin arka planını doğru anlamak lazım.

 

20 Kasım 2023

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

Dünden bugüne Türk yargısı

Ruhittin Sönmez'in 'Dünden bugüne Türk yargısı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

İYİ Parti kurultayından izlenimlerim

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti kurultayından izlenimlerim' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

Anlaşılması güç siyasi manevralar

Ruhittin Sönmez'in 'Anlaşılması güç siyasi manevralar' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart' adlı köşe yazısı Devamı

04
NİSAN

2024

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı Devamı

02
NİSAN

2024

Yumuşak atın çiftesi pek oldu

Ruhittin Sönmez'in 'Yumuşak atın çiftesi pek oldu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Maden Faciası Davasında 6 Sanığa Beraat Talebi
3. Sayfa

Maden Faciası Davasında 6 Sanığa Beraat Talebi

Zonguldak'ta 8 işçinin öldüğü 8'inin de yaralandığı maden faciası davasında yargılanan 3 sanık ile aralarında eski TTK yöneticilerinin de bulunduğu 6 sanığın birleştirildiği dosyada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını sundu.

Merakla beklenen Yargı paketi ne oldu? 9. Yargı paketi ne zaman görüşülecek? İşte maddeler
Yaşam

Merakla beklenen Yargı paketi ne oldu? 9. Yargı paketi ne zaman görüşülecek? İşte maddeler

Son dakika haberleri arasında takip edilen 9. yargı paketi görüşme süreci belli oldu mu? 9. yargı paketinde hangi maddeler var, çıkacağı zaman belli oldu mu? İşte durum hakkında bilgiler...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: '8. Yargı Paketi'nin Görüşmeleri Gece İtibariyle Tamamlanacak'
Yaşam

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: '8. Yargı Paketi'nin Görüşmeleri Gece İtibariyle Tamamlanacak'

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam eden 8’inci Yargı Paketi ile ilgili açıklamada bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çalışmaların bu gece itibari ile bitmesini beklediklerini belirterek, “9. Yargı Paketi hazırlıklarını da neredeyse tamamladık. Seçimden sonra da 9. Yargı Paketini gündeme getireceğiz” dedi.

Hangi kelimeler hakaret sayılmıyor? Yargıtaydan emsal karar
Yaşam

Hangi kelimeler hakaret sayılmıyor? Yargıtaydan emsal karar

Bu kelimelerin hakaret sayılmadığını biliyor musunuz? Yargıtay'ın içtihatlarına göre hakaret sayılmayan kelimeleri öğrenin. Hakaret sınırlarını öğrenmek ve güncel bilgilerle aydınlanmak için haberimizi inceleyin.

Yargı paketi için kritik açıklama! Onlar da hapis yatacak! 5 yıl altı ceza alanlar yandı
Bölgesel

Yargı paketi için kritik açıklama! Onlar da hapis yatacak! 5 yıl altı ceza alanlar yandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin yargıdaki dünya sıralamasındaki iddiaları yalanlayarak, yargının bağımsızlığını savundu. Ayrıca, 8. yargı paketiyle ilgili düzenlemelerin yakında Meclis'e sunulacağını ve cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önlemler içereceğini açıkladı.

Yargıtay Gizem’in katiline verilen ceza indirimini az buldu! Ceza indirildi!
Bölgesel

Yargıtay Gizem’in katiline verilen ceza indirimini az buldu! Ceza indirildi!

Burdur’da Gizem Canbulut’u öldürmek suçundan daha önce 20 yıl ceza alan ve yargıtayın bozduğ ukarar sonrası yeniden yargılan erkek arkadaşına 18 yıl 4 ay hapis cezası verildi.