Türkiye bir basamak yükseldi! En büyük artış hangi sektörlerde?

Türkiye, 2023 yılında ithalatını düşürdü ancak dünya ortalamasının altında kalması nedeniyle en fazla ithalat gerçekleştiren ülkeler sıralamasında bir basamak yükselerek 18. sıraya yerleşti.

Türkiye bir basamak yükseldi! En büyük artış hangi sektörlerde?

Türkiye, geçen yıl ithalatını düşürdü. Ancak düşüş oranının dünya ortalamasının altında kalması nedeniyle, en fazla ithalat gerçekleştiren ülkeler sıralamasında bir basamak yükselerek 18’inci sıraya yerleşti. Bu yükselişte özellikle otomotiv ithalatının yüzde 82 ve altın ithalatının yüzde 44 artması etkili oldu.

Türkiye, 2023 yılında en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 361 milyar dolar ile 19’uncu sıradan, 18’inci sıraya yükseldi. Tüm dünyada ithalat yüzde 7,3 gerileyerek 25 trilyon 417 milyar dolardan 23 milyar 541 milyar dolara düşerken söz konusu düşüş oranı Türkiye’de 0,55’te kaldı ve bu oran Türkiye’nin dünya ithalatından aldığı payın yüzde 1,43’ten yüzde 1,54’e çıkmasına yol açtı. Yüksek enfl asyon, Rusya-Ukrayna ve Filistin-Gazze savaşları gölgesinde geçen 2023’te dünya ticareti 2022’nin aksine değer olarak küçüldü.

Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, TradeMab verilerine göre 2022’de yüzde 11,56 artışla 24 trilyon 721 milyar dolar seviyesine yükselen ihracat geride bıraktığımız yıl yüzde 5,88 düşüş ile 23 trilyon 266 milyar dolar seviyesine geriledi. Yine 2022’de yüzde 13 artışla 25 trilyon 417 milyar dolar seviyesine çıkan ithalat ise yüzde 7,3 düşüş ile 23 trilyon 541 milyar dolar seviyesine indi. Aynı dönemde yine Türkiye 255 milyar dolarlık ihracat ile 23 trilyon 266 milyar dolarlık dünya ihracatından aldığı payı da bir önceki seneye göre 1,02’den 1,09’a çıkardı.

TradeMab verilerine göre Rusya bu dönemde 45,5 milyar dolar ile Türkiye’nin en büyük ticari partneri olurken onu 45 milyar dolar ile Çin ve 28,7 milyar dolar ile de Almanya takip etti.

İTHALATTAN ALDIĞIMIZ PAY YÜZDE 1,53’E ÇIKTI

Uluslararası Ticaret Merkezi (International Trade Center- ITC) tarafından 2001’de dış ticaret ile ilgili kurum ve firmalara yardım etmek amacıyla geliştirilmiş web tabanlı hizmet sağlayıcısı olan Trade Map’in verilerine göre 2023 yılında dünyada toplam ithalat yüzde 7,3 düşerken, Türkiye’de bu oran yüzde 0,54 oldu. İthalatta dünya ortalamasının altında bir performans sergileyen Türkiye söz konusu rakam ile 23,5 trilyon dolarlık dünya ithalatından aldığı payı yüzde 7 artırarak 1,43’ten 1,53’e çıkardı. Dünyada toplam ihracatın yüzde 5,8 düştüğü 2023’te Türkiye’nin ihracatı ise yüzde 0,39 gibi sınırlı bir artış sergileyerek 255 milyar dolar seviyesine çıktı.

Yine söz konusu rakam ile Türkiye’nin toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 1,02’den yüzde 1,09’a yükselirken, dünya sıralamasında 29. sırada yer aldı. Türkiye’nin dünya ithalatı sıralamasında yükselmesi ve aldığı payın artırmasında en önemli 4 fasıl 27, 84, 71 ve 87 olarak öne çıktı. Bu 4 fasıldan enerjide önemli oranda gerileme yaşanırken diğer 3 fasılda artış devam etti. Hatta otomotivde rekor seviyeye yükseldi. 27. fasılda yer alan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünlerin ithalatı 2023’ün tamamında yüzde 28,3 gerileme ile 96,5 milyar dolardan 69,1 milyar dolara düştü. İthalata konu ürünler arasında ikinci en yüksek değer 84. fasılda gerçekleşti. Söz konusu fasılda yer alan kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçalarının ithalatı geçen sene yüzde 18,5 artışla 40,9 milyar dolara çıktı. Altının da dahil olduğu 71 fasılda yer alan kıymetli madenler ithalatı ise yüzde 44,8 gibi yüksek bir artışla 33,9 milyar dolara yükseldi.

Tüm dünyada altın ithalatı yüzde 5,2 gerilerken Türkiye’de yüzde 33,9 artması dikkat çeken bir diğer ayrıntı oldu. Ve geçen sene en fazla artış ise 87 fasılda yer alan otomotivde gerçekleşti. Söz konusu kalemde ithalat 2023’ün tamamında yüzde 82,5 artarak 32,2 milyar dolara yükseldi. Türkiye söz konusu değer ile dünyanın en fazla otomotiv ithalatı yapan 14. ülkesi oldu.

ENERJİ TAHTINI ELEKTRİKLİ MAKİNAYA BIRAKTI

2023’ün tamamında tüm dünya ülkeleri, 3,6 trilyon dolarlık elektrikli makine ithalatı gerçekleştirdi. Enerji ithalatındaki yüzde 22,2’lik dramatik düşüş makinenin ilk sıraya yükselmesini sağladı. Elektrikli makine ithalatını 3,3 trilyon dolar ile enerji ve 2,6 trilyon dolar ile de nükleer reaktörler takip etti.

İTHALATTA ABD, İHRACATTA ÇİN ZİRVEDE

Geçen yıl en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 3 trilyon 172 milyar dolar ile ilk sırada ABD yer aldı. ABD’yi 2 trilyon 559 milyar dolar ile Çin ve 1 trilyon 469 milyar dolar ile de Almanya takip etti. İhracatçıların zirvesinde ise 3 trilyon 388 milyar dolar ile Çin yer aldı. Çin geçen sene en fazla elektrikli makine ve cihazlar ve bunların parçaları ihracatı gerçekleştirdi.

ALTIN İTHALATINDA İKİ SIRA ATLADIK

2023'ün tamamında altını da kapsayan kıymetli madenler ithalatı yüzde 6,2 düşüş ile 933 milyar dolardan 875 milyar dolar gerilerken Türkiye’nin altın ithalatı, yüzde 44,8 artışla 33,9 milyar dolara çıktı. Söz konusu artış oranı Türkiye’nin altın ithalatında 2 sıra birden atlayarak 8. olmasını sağladı.

patronlar dunyasi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Alparslan Bayraktar: Türkiye'nin Enerji İthalatı Yıllık 100 Milyar Doları Aşıyor! - Haberler
Yerel Yönetim

Alparslan Bayraktar: Türkiye'nin Enerji İthalatı Yıllık 100 Milyar Doları Aşıyor! - Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye enerjideki dışa bağımlığı düşürdüğü ölçüde inşallah önümüzdeki 30 yıla bunu tamamen ortadan kaldırdığımızda ve sanayimizle bu dönüşümle beraber daha katma değerli ürün dönüştüğü durumda, daha kaliteli bir ihracat yaptığımız da Türkiye daha emin adımlarla daha güçlü bir ekonomiyle yoluna devam edecek” dedi.

Denizcilik Devleri Cebelitarık Boğazı'nı Tercih Ediyor
Yaşam

Denizcilik Devleri Cebelitarık Boğazı'nı Tercih Ediyor

Dünyanın en büyük denizlik şirketlerinin Süveyş kanalı yerine Cebelitarık Boğazını kullanma kararı aldığını belirten Asset Lojistik Genel Müdür Onur Tekin, konteyner taşıma maliyetlerinin iki katına çıktığını ve kargolarda gecikmelerin olacağını söyleyerek ithalat-ihracat yapan Türk şirketlerini uyardı.

TÜİK açıkladı Karabük’te Ağustos ayında ihracat ve ithalatta azalma yaşandı
Bölgesel

TÜİK açıkladı Karabük’te Ağustos ayında ihracat ve ithalatta azalma yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticaret istatistiklerine göre Karabük’te ihracat Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 azalarak 20,7 milyon dolar, ithalat ise yüzde 31,5 azalarak 81,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haziran ayı sonuçları Şaşırttı
Bölgesel

Haziran ayı sonuçları Şaşırttı

İhracat ve ithalat azaldı İşte detaylar ..

Rusya ve Almanya'ya Aksaray'dan GDO'suz sarımsak gönderiliyor
Bölgesel

Rusya ve Almanya'ya Aksaray'dan GDO'suz sarımsak gönderiliyor

Aksaray topraklarında ilk olarak organik ve GDO’suz olarak üretilen sarımsaklar yurtdışına ihraç edilerek antibiyotik ilaç fabrikalarında ilaçlarda kullanılıyor. Rusya’nın ardından Almanya’da Aksaray’dan sarımsak talebinde bulunurken, titizlikle üretilen ve paketlenen sarımsaklar yurtdışına gönderiliyor.

Başkanı Gündüzalp: İthalat, Üreticiye Vurulan Darbedir!
Bölgesel

Başkanı Gündüzalp: İthalat, Üreticiye Vurulan Darbedir!

Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 25 Ekim 2019 tarihinde, besilik sığır ithalatı başvurusunun kabul edilmeyeceğini duyurmuştu.