Taceddin Akbaş

31 Mart Seçimleri’Nin Sonucunu ‘16 Milyon Emekli…’ Belirleyecek!

Taceddin Akbaş'ın '31 Mart Seçimleri’Nin Sonucunu ‘16 Milyon Emekli…’ Belirleyecek!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

31 MART SEÇİMLERİ’NİN SONUCUNU ‘16 MİLYON EMEKLİ…’ BELİRLEYECEK!

Yalan Dünyada yaşanan iç ve dış savaşlar, âfetler, felâketler ve bilhassa Gazze’de yapılan soykırımlar bir yana, Cennet misali ülkemizde yaşanan deprem, sel, çığ düşmesi ve heyelan gibi arzî ve ârîzî âfetlerin, kolera ve benzer hastalıkların birçok insanımızın canını aldığı bir dönem de bu aşağıdaki yazacaklarım anlamsız, hattâ gereksiz görülebilir; ancak her şeye rağmen ve hayatta kalan insanlar için hayat devam ediyor ve son insan kalıncaya kadar da devam edecek… O nedenle ve genelde tatminsiz insanlar, özelde de ailede tek kişisi emekli olan ve başka geliri de olmayan aileler maddî sıkıntılar çekiyorlar. Ve bahsime konu emekliler sıkıntılarını kendi aralarında ve bilhassa arkadaşları arasında paylaştıkları gibi, seslerini yetkililere duyurmak için biz gazetecilerden de ricacı oluyorlar… Onun için ben, sevgili okurlarımdan ve değerli yetkililerden bu aşağıda dile getireceğim şeylerin bir şikâyet konusu değil, genel bir tespit ve özel bir teşhis ile birlikte müracaat konusu olarak görmelerini istirham ediyorum:

Şöyle ki; resmî verilere göre Ülkemizde ‘şu anda’ yüzde 20’si memur, yüzde 80’i de işçi olmak üzere toplam 16 milyon emekli vatandaş var. Ve bu emeklilerin sayıları, evlâtları, torunları ve diğer yakınlarıyla birlikte kaça tekabül eder bilmiyorum ama, ‘karı koca’ emeklilerle birlikte 24 milyon civarında seyredeceğini tahmin ediyorum. Ve gayet tabiidir ki bu 24 milyon emeklinin tamamı seçmendir… O nedenle, emeklilerin tamamı 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerde sandık başına gidecek, oy kullanacak ve siyasi tercihini yapacaktır. Ve Ülkemizdeki toplam seçmen sayısı (2023 te yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerine göre) 64 milyon, oy kullanan sayısı da 54 milyon civarında idi. Bu tablo, sayı ve oran da Türkiye’deki seçmenlerin önemli bir bölümünü emeklilerin teşkil ettiğini gösterir…

Memur emeklilerinin durumlarını iyi bilmiyorum ama SGK’dan emekli olan çalışmaya da mecbur kalan bir vatandaş ve nâçiz bir gazeteci olarak işçi (SGK) emeklilerinin durumlarını az çok biliyor ve kendilerinin maaşlarına yapılan artışlardan memnun olan kişi sayısının az olduğunu görüyor, duyuyor ve biliyorum. Ve herhangi bir kamu kurumanda çalışıp ta SGK’dan emekli olan işçi emeklileri hem kıdem tazminatı ve birikmiş ikramiyeleri alıyorlar hem de herhangi bir özel teşebbüsten emekli olanlara göre daha yüksek emekli maaşı alıyorlar. Ki benim dönemimde ‘zorunlu tasarruf’ diye bir sistem vardı bu ister özel olsun ister kamu çalışanı tüm işçiler zorunlu bir tasarruf sahibi yapılıyor, emekli olan işçiler de bu birikimlerini alabiliyorlardı. Ki, ben herhangi bir kıdem tazminatı veya birikmiş bir ikramiye alamadığım gibi, 8 yıl boyunca ve bir kamu bankasına ‘kendi ellerimle ve her ay’ yatırdığım o paralarımı dahî ‘belgeleyemediğim için…’ alamamıştım.

Her neyse; bugünkü konum ben mücrim değil, dar gelirli ve az maaşlı emekliler… O nedenle ben emeklilerimizin geneline ve maaşlarına dönüyor ve iktidara ya da iktidar partisine mensup milletvekillerine bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum:

EŞİT ÖDEMEYE EŞİT ‘EMEKLİ MAAŞI VERİLMELİ’ AMA EMEKLİLERDE AÇ SUSUZ BIRAKILMAMALI (2. BİR İŞTE ÇALIŞMAK ZORUNDA KALMAMALI)

Herhangi bir kamu kurumundan emekli olanlar ayrı, özel şirketlerde çalışanlar veya kendi işyeri olup ta BAĞ-KUR’a ödediği prim üzerinden emekli olanlar arasında maaş farkı olması tabiidir. Yani, 2. Basamaktan emekli olan bir kişi ile 12. Basamaktan emekli olan bir kişinin aynı maaşı alması doğru da olmaz, hakkâniyete de uymaz… Amma ve lâkin elinde olmayan nedenlerden dolayı veya imkansızlıklar nedeniyle ve yıllar önce ödemeye başladığı düşük pirim nedeniyle bir BAĞ-KUR ya da SGK emeklisi de açlığa veya yokluğa terk edilmemeli ve ikinci bir işte daha çalışmak zorunda kalmamalı! Çünkü sosyal devlet ilkesi bunu gerektirir…

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; çalışanların konuları ayrı, inançlı îmanlı emekliler aza kanaat, çoğa şükrediyorlar… Ancak, emekliliklerini de sefalet, yokluk veya darlık içinde geçirmek, âhir vakitlerinde sürünmek istemiyorlar… Ve birçok konu da olduğu gibi, ben bu konuda da elçiyim ve mâlûm olduğu üzere elçiye de zeval olmaz!’ diyor, herkese ‘kanaatkâr’ saygılar sunuyorum.

Allah’ın (c.c) ismine sığınıyor ve O’na tevekkül ediyorum. Allah’ım! Yanılmaktan, yoldan sapmaktan, zulmetmekten ve zulme uğramaktan, câhillik etmek ve câhilce tavırlara mâruz kalmaktan Sana sığınırım. (Hadis)

İNSAN İÇİN ANCAK ÇALIŞMA VE

GAYRETİNİN KARŞILIĞI VARDIR…

Necm Sûresi, âyet 39

ÇALIŞANA ÜCRETİNİ, TERİ SOĞUMADAN

VERİNİZ… Hz. Muhammed (sav)

YAPMAN GEREKEN HAYIRLI, YARARLI İŞLERİ

YARINA BIRAKMA! BAKARSIN YARIN OLUR DA

SEN OLMAZSIN. Ve FIRSAT KARINCA YÜRÜYÜŞÜ

LE GELİR, YILDIRIM HIZI İLE GİDER… Hz. Ali (r. a)

İNSANI YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN

Şeyh Edebâli

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Gültekin Oktay'dan hizmet vurgusu! 'Siyasi kimlik gözetmeksizin...'
Bölgesel

Gültekin Oktay'dan hizmet vurgusu! 'Siyasi kimlik gözetmeksizin...'

MHP Burdur İl Başkanı Gültekin Oktay, seçim sonuçlarının ardından siyasi kimlik gözetmeksizin tüm Burdur halkına hizmet etme vaktinin geldiğini vurguladı.

AK Parti Burdur'dan Cumhur İttifakı açıklaması! 'Güçlü teşkilatlarla yola devam!'
Bölgesel

AK Parti Burdur'dan Cumhur İttifakı açıklaması! 'Güçlü teşkilatlarla yola devam!'

Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, seçim sonuçlarına göre belediye meclisleri ve il genel meclislerinde Cumhur İttifakı ruhuna uygun bir işbirliği sağlanamadığını belirtti.

Burdur'da İl Genel Meclisi Üyeleri Kayıtlarını Yaptırdı
Bölgesel

Burdur'da İl Genel Meclisi Üyeleri Kayıtlarını Yaptırdı

31 Mart yerel seçimlerinde Burdur'da seçilen İl Genel Meclisi üyeleri, Yazı İşleri Müdürü Cemal Acar'a giderek kayıtlarını yaptırdı.

Kütahya'da Yeniden Sayılan Geçersiz Oyların Sonucu: CHP Adayı Farkı Açtı - Haberler
Bölgesel

Kütahya'da Yeniden Sayılan Geçersiz Oyların Sonucu: CHP Adayı Farkı Açtı - Haberler

Kütahya’da yapılan itirazlar sonrasında geçersiz oyların tamamı sayılırken, CHP'li Eyüp Kahveci 571 oy farkıyla ilk sırada yer aldı.

Isparta Yenişarbademli'de seçimi kim kazandı? İşte 2024 Yenişarbademli seçim sonuçları
Bölgesel

Isparta Yenişarbademli'de seçimi kim kazandı? İşte 2024 Yenişarbademli seçim sonuçları

Isparta'nın Yenişarbademli ilçesinde seçim tamamlandı. Peki Yenişarbademli'de seçimi kim kazandı? 2024 Yenişarbademli seçim sonuçlarına göre Ak Parti adayı Mehmet Özata belediye başkanı seçildi.

Isparta Yalvaç'ta seçimi kim kazandı? İşte 2024 Yalvaç seçim sonuçları
Bölgesel

Isparta Yalvaç'ta seçimi kim kazandı? İşte 2024 Yalvaç seçim sonuçları

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde seçim tamamlandı. Peki Yalvaç'ta seçimi kim kazandı? 2024 Yalvaç seçim sonuçlarına göre İyi Parti adayı Mustafa Kodal belediye başkanı seçildi.