Taceddin Akbaş

8 Kasım 'Dünya Şehircilik Günü' kutlanırken şehirlerin durumu

Taceddin Akbaş'ın '8 Kasım 'Dünya Şehircilik Günü' kutlanırken şehirlerin durumu' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

8 KASIM ‘’DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ’’ KUTLANIRKEN ŞEHİRLERİN DURUMU

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, 1976 yılından beri her yıl 8 Kasım tarihi “Dünya Şehircilik Günü’’ olarak kutlanıyor… Ve bu günün asıl maksadı da kentlerde-şehir merkezlerinde yaşayan herkesin ve her kesimin hayat ortamlarındaki problemlerin evrensel planda ve eş zamanlı olarak gündeme getirilmesini, tartışılmasını ve böylece ‘ŞEHİRCİLİĞİN’ önemini, önemsenmesini sağlamak… Amma velâkin ve gelin görün ki, son yıllarda şehir merkezleri illerin en verimli arazilerinde ve göl ya da deniz kıyılarında, sel veya dere yataklarında, doldurulmuş olanlarda inşa edildiği gibi gökdelenlerde kentleri âdetâ beton yığını hâline getirmiş ve getirilmeye de devam ediyor maalesef. Oysa geçtiğimiz Perşembe gecesi Birlik Vakfı’nın sohbetçi konuğu olan İlâhiyatçı Prof. Dr. Adem Koşum’un da dediği gibi atalarımız konutlarını genelde tek ya da az katlı olarak ve cepheleri güney ve batıya dönük, kıble cihetine doğru inşa ettikleri gibi, komşularının güneşini kesmeyecek, yani komşu komşusunun konutunu gölgelemeyecek ve gözetlemeyecek şekilde inşa ediliyormuş ki, bunun en canlı örneği Safranbolu Evleri ve diğerleridir… Yani 18 ve 19. Yüzyıl da Türk toplumu geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve hayat biçimini mimarlık ve mühendislik bilgisi ile yapmış-yaptırmıştır. Çünkü şu anda şehirde bulunan yaklaşık 2.000 geleneksel yapıdan 1008’i tescil edilmiş ve bu yapılar koruma altında alınmıştır.

Bu konularda müşahhas bazı örnekler vermem gerekirse, Burdur Merkez de bulunan Bakibey Konağı, Taşoda ve Karabük’teki Safranbolu evleri dışında evleriyle-konutlarıyla ünlü şehirlerimizden bazıları Mardin evleri, Amasya evleri, Şanlıurfa evleri, Eskişehir Odunpazarı evleri, Foça evleri, Bodrum evleri, Kapadokya evleri, Gaziantep evleri, Kars evleri, Ankara Beypazarı evleri, Adana Tepedağ evleri, Sakarya Taraklı evleri, Antakya evleri ve diğerleri ve diğerleri…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Doğu Anadolu’da yaşanan Deprem sonrasında yayınladığı yönergede ile TOKİ’nin inşa edeceği yeni konutların zemin artı 3 ya da 4 katlı yapılmasının talimatını verdiğini biliyorum ama bu yönergenin Ülkemizin her bölgesinde uygulanabileceğini sanmıyorum… Çünkü Doğu Anadolu büyük bir deprem geçirdi ve bu deprem kentleri, köyleri kasabaları yerle bir ettiği gibi, bu bölgenin coğrâfi yapısı arazisi, hattâ kültür yapısı az katlı yapılar için uygun olabilir ama bazı il, ilçe ve beldelerin yapıları buna müsait olmayabilir…

ATA ERKİL AİLE YAPISI DAĞILDI VE BU DAĞILIM ŞEHİRLER DE KONUT SIKINTISINA NEDEN OLDU

Bizim kuşak ve bizden önceki büyüklerimizin iyi bilecekleri ve de hatırlayacakları gibi evlatlar yıllarca ya da aylarca anne babalarıyla hattâ nineleriyle dedeleriyle aynı evde kalırlardı… Yani yeniye gelene kadar büyük şehirlerimizde olmasa bile Anadolu’muzda ve bilhassa küçük şehirlerde, ilçe ve beldelerde ataerkil aile yapısı hâkimdi. Bu da hem yaşlı ebeveynlerin huzur ya da bakımevlerine bırakılmalarını önler, hem de konut sıkıntısına yol açmazdı… Ancak günümüzde bırakın ninesini dedesini, anası ve babasıyla aynı evi kullanan çift sayısı ‘yok’ denecek kadar azaldı… Ki, birçok evli çift ebeveynlerine iyi günlerinde sahip çıksa, az veya çok yanında olsa bile, çağımızın hastalıklarından biri olan alzaymır, prostat ve benzer hastalıklara duçar olduklarında ya da yatalak duruma düştüklerinde onları ya huzurevlerine ya da yaşlı bakım evlerine emânet ediyor ve buralara da ayda yılda bir uğrayıp ‘yarım elma gönül alma’ politikası uyguluyor! Ancak Öldüğünde varsa eğer borçlarını sormuyor ama malını mülkünü, parasını pulunu, yani günümüzde birçok insan yaşlısına sahip çıkmıyor ama iş mirasına gelince en ince ayrıntısına varıncaya kadar araştırıyor ve her şeyine sahip çıkıyor…

Demem o ki, depreme dayanıksız şekilde inşâ edilen binaların herhangi bir tabii âfet veya felâket anında sanki bir domino taşı gibi yıkıldığı, haksız hukuksuz ve orantısız güçlerle, hattâ atom bombalarıyla yerle yeksân edildiği dünyamızda tuzu kuru ülkeler ve sorumsuz Dünyalılar her 8 Kasım tarihini “Dünya Şehircilik Günü” olarak kutluyorlar… Yani Gazze örneğinde olduğu gibi hainler masum yavrulara ve mazlum büyüklere hem kan kusturuyorlar, hem de leğen tutuyorlar… O nedenle ben adı olup ta kendisi ya da uygulaması olmayan günlerde biri olan ‘Şehircilik Günü’nü kutlamıyor veya kutlayamıyorum… Ancak, Ülkemiz de ve 29.06.2021 tarihinde çıkarılan ‘Yapı Denetim Yasası’ binaların dayanıklığının denetlenmesini öngörüyor, ama şehircilik konusunda herhangi bir denetim veya gözetim yetkisi vermiyor… O nedenle ben ‘ülkemizde şehircilik mühendislerinden, mimarlardan, kısaca uzmanlardan oluşan bir şehircilik yasası çıkarılmalı, dolayısıyla da maddi manevi karmaşalara son verilmeli…’ diye düşünüyorum.

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâi netice; aslında şehircilik ve mimari bizim inancımızdır, kültürümüzdür, hattâ dehamızdır! Çünkü, yıllarca, hattâ asırlarca ayakta kalan, yıkılmayan ve eskimeyen tarihi binalar bunun en bariz örneği ve kanıtıdır! O nedenle, şehircilik bizim ayrı bir ihtisas ya da uzmanlık alanımız olmalı, dolayısıyla da çarpık yapılaşmaların da yıkılmalarında önünü geçilmeli!’ diyor herkese saygılar sunuyorum.

YEREL YÖNETİMLER İLÂHİYATÇILARLA ÇALIŞMALILAR

Prof. Dr. Adem Koşum

KURALLARI BİR PROFESYONEL BİR SANATKÂR GİBİ

ÖĞRENİN Kİ, ONLARA BİR SANATÇI GİBİ GELEBİLESİNİZ

Pablo Picasso

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Sondakika tanker kazası Bucak Burdur yolu Trafiğe kapalı
Bölgesel

Sondakika tanker kazası Bucak Burdur yolu Trafiğe kapalı

Antalya Burdur Karayolu Ağlasun yol kavşağında kaza Yol trafiğe kapalı

Başkan Mustafa Özer söz verdi Halk Ekmek Hizmete girdi
Yerel Yönetim

Başkan Mustafa Özer söz verdi Halk Ekmek Hizmete girdi

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer Halk Ekmek Satış yerlerini açıkladı.

Başkan Böcek  Söz Verdi Elmalı’nın Yolları Yapılıyor
Bölgesel

Başkan Böcek Söz Verdi Elmalı’nın Yolları Yapılıyor

Fethiye’ye bağlayan Yuva Mahallesi Seki Yaylası yolunu yeniliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mart ayında Yuva Mahallesi’ne yaptığı ziyaret sırasında vatandaşlardan gelen talep üzerine zaman içinde deforme olan yolu yenileme sözü vermişti.

Belçika’da Türk Asıllı Gazeteci Kadir Duran Federal Milletvekili Adayı Oldu
Dünya

Belçika’da Türk Asıllı Gazeteci Kadir Duran Federal Milletvekili Adayı Oldu

Türk vatandaşlarının desteğini beklediğini ifade eden Duran, Belçika'daki Türk toplumunun sesi olmayı hedeflediğini vurguladı. Gazetecilik ve medya alanındaki deneyimiyle, Belçika'daki Türk toplumunun sorunlarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi ve çözüm önerileri sunmayı amaçlıyor.

Bucak'ta yaşlı ve engelli yakınlarınıza evde bakım hizmeti! Panik butonuyla içiniz rahat olsun
Tanıtım

Bucak'ta yaşlı ve engelli yakınlarınıza evde bakım hizmeti! Panik butonuyla içiniz rahat olsun

2024 yılı itibariyle Bucak'ta kurulan AZT Evde Bakım, Sosyal Bakım, Sağlık ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi, alanında uzman ekibi ile siz değerli halkımıza kendi evinizde kaliteli ve güvenilir hizmet sunmak için faaliyetlerine başladı.

Ödemeyi ibandan alıp fatura kesmeyenler dikkat! Her biri için ödenecek
İş Dünyası

Ödemeyi ibandan alıp fatura kesmeyenler dikkat! Her biri için ödenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN ile ödeme alan ve fiş kesmeyen esnafa 3.400 TL ceza kesmeye başladı. İşletmelerin banka hesaplarına gelen transferler de inceleme kapsamında.