Taceddin Akbaş

Afet eğitim hazırlık günü ve bugünün hatırlattıkları!

Taceddin Akbaş'ın 'Afet eğitim hazırlık günü ve bugünün hatırlattıkları!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

ÂFET EĞİTİM HAZIRLIK GÜNÜ VE BUGÜNÜN HATIRLATTIKLARI!!

İlgilenenlerin ya da ilgililerin bilecekleri veya hatırlayacakları gibi, yalancı dünya 12 Kasım tarihini “Âfet Eğitim Hazırlık Günü” olarak îlân etmiş ve bu günün anlamı yılda bir günde olsa insanlara ‘herhangi bir âfetle karşılaşmadan önce’ bir âfet eğitimi vermek; yani bir âfet öncesinde, âfet anında ve sonrasında ne yapması, nasıl davranması gerektiği konusunda eğitimler ve bilgiler vermek olmalı! O nedenle ben daha yazımın başında ‘Mevlâ Ülkemizi, gönül coğrafyamızı, insanımızı ve din kardeşlerimizi her türlü âfet ve felâketten muhafaza eylesin!’ diyorum… Ancak gün geçmiyor ki, dünyamızın herhangi bir yerinde bir âfet, felâket, iç ya da dış savaş yaşanmasın, dolayısıyla da masum insanlar, kundaktaki bebekler ve sabî çocuklar, beli bükülmüş, saçı sakalı ağarmış yaşlılar, pîri fani ihtiyarlar, meczup ve mecnunlar, gözlerimizin nuru ve hanelerimizin olmazsa olmazı kadınlar kızlar öldürülmesin veya yaralanmasın! Ve bunun en son ve en canlı örneği İsrail’in Filistin genelinde 75 yıldır, Gazze özelinde ise 40 gündür sürdürdüğü vahşet, katliam ve soykırımlardır ve toplu cinayetlerdir; yakıp yıktığı câmiler, mâbetler, okullar ve hastanelerdir… Ki, bizim güzel dinimizde ve kutsal kitabımızda, millî gelenek ve göreneklerimizde yukarıda saydığım değerlere zarar vermek şöyle dursun, îmar etmek var ve ‘aman’ diyen kişiyi değil öldürmek veya yaralamak, fiske bile vurmak yoktur!

HERKES ÂFET EĞİTİMİ ALMALI VE MUHTEMEL ÂFETLER KARŞISINDA PANİĞE KAPILMAMALI!

Yine herkesin bildiği, bilmesi gerektiği gibi, Dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle ve bir yandan kuraklıkla, bir yandan selle, diğer yandan deprem, heyelan ve benzer afetlerle boğuşurken, diğer yanda bazı ülkeler iç ve dış savaşlarla, hattâ kardeş kavgalarıyla sarsılıyor! Ve bu olaylar bizim insanımızın da merkezî ve yerel yöneticilerimizin de psikolojilerini, dolayısıyla da plan ve projelerini alt üst ediyor, dengelerini bozuyor… Hal böyle olunca da merkezî yöneticiler halkının yüzde 50,1’inin isteğini, yerel yöneticiler ise koltuk sahibi olmak veya koltuklarını muhafaza etmenin telâşıyla boğuşuyorlar! Oysa tâbii âfetler ve çeşitli felâketler geldiği zaman hiçbir kimseyi ve hiçbir şeyi ayırmadan kayırmadan yakıp yıkıyor! Dolayısıyla da insanları eşit hâle getiriyor. Ki, 3 yıl dünyamızı ve ülkemizi kuşatan ve kasıp kavuran küçücük, tamamı gramlarla telaffuz edilen bir korona virüs devlet başkanından gece bekçisine, patronundan işçisine, âmirinden memuruna, en zengininden en fakirine, en gencinden en yaşlısına, en yakışıklısından en yakışıksızına, en güzelinden en güzel olmayanına, en güçlüsünden en zayıfına, en günahsızından en günahlısına varıncaya kadar hemen herkesi küçük bir maskeye ve evine yerine, oda hapsine mahkûm, yani herkesi maphus etti!

BİZ OLUMSUZLUKLARI UNUTSAK DA OLUMSUZLUKLAR BİZİ UNUTMUYOR

‘Bu dünya Mûminin zindanı, kâfirin ise Cenneti’ düsturu gereğince olsa gerek, bu dünya da en çok derde belâya uğrayanlar, yani en çok sıkıntıya duçar olanlar önce peygamberler, sonra âlimler, âbidler, şâkirler, zâkirler ve diğer mûminleridir… Yani insanlar bu dünya da mânevî derecelerine göre muamele görürler… O nedenle inananlar başlarına gelen herhangi bir âfet veya felâket ya da kaza, belâ, hastalık ve benzer olumsuzluklar karşısında isyan yerine şükür veya sabretmeleri gerekir… Çünkü bu dünya imtihan dünyasıdır… Ancak, muhtemel her olumsuzluk karşısında bütün tedbirlere başvurmalı, gerisi Allah ‘a (c. c) bırakılmalılar. Çünkü tedbir konusun da sevgili Peygamberimiz “Devenizi sağlam bağlayın, sonra Allah’a tevekkül edin!’’ buyuruyor…

Her neyse; bugünkü konum “Âfet Eğitim Hazırlık” olunca, ben konuyu biraz dağıttım galiba… O nedenle konumu toparlamak istiyorum. Bu cümleden hareketle son 7-8 yıldır dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı bazı âfet, felâket, olumsuzluk, iç ve dış savaşları hatırlatmak, sonra da içinden çıkamadığım konumu sonlandırmak istiyorum. Ve tam benim yazımın burasında ilimizin Yeşilova merkezli ve Richter ölçeğine göre 4,8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldığını biliyor, ‘Cenab-ı Hakk’ın bizleri daha büyük âfet ve felâketlerden korumasını niyaz ediyorum.

Şöyle ki; hemen herkesin bildiği, gördüğü veya duyduğu gibi ülkemiz ve dünyamız önce hâin ve başarısız bir darbe girişimiyle, ardından bir kovit-19 illetiyle, sonra Doğu Anadolu Bölgesini yerle bir eden deprem âfetiyle, hemen ardından Rusya ve Ukrayna Savaşıyla, en son olarak ta korsan ve terörist İsrail Devleti’nin Gazze’ye başlattığı ve 40 gürdür de sürdürdüğü saldırıyla sarsıldı ve sarsılmaya da devam ediyor maalesef! O nedenle devlette, millette Âfet Eğitimine olabildiğince önem vermeli ve muhtemel âfet ve felâketler karşında can ve mal kayıplarını en aza indirmeli!’ diyor, herkese ‘kazasız belâsız, âfetsiz ve felâketsiz’ saygılar sunuyorum.

TEDBİR GİBİ AKIL, GÜZEL HUY GİBİ ASÂLET OLMAZ

VE TEDBİRLİ OLMAK GEÇİMİN YARISIDIR…

Hz. Muhammed (sav)

AKIL SONRADAN AH ÇEKMEK İÇİN DEĞİL,

DÜŞÜNÜP TEDBİR ALMAK İÇİNDİR… Hz. Mevlânâ

TEDBİR DAİMA BİLGELİĞİN ARACIDIR… Partick Rothfuss

İHTİYATLA DESTEKLENMEYEN CESARET BEŞ PARA ETMEZ

William Shakespeare

BİR GRAM ÖNLEM, BİR KİLO TEDAVİDEN DAHA ÖNEMLİDİR

İngiliz Atasözü

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

MAKÜ’de Basın Mensuplarına Afet Eğitimi Verildi
Bölgesel

MAKÜ’de Basın Mensuplarına Afet Eğitimi Verildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından, Burdur Valiliği koordinasyonunda basın mensuplarına afet eğitimi verildi.

Kırşehir'de Kurban Bayramı hazırlıkları
Bölgesel

Kırşehir'de Kurban Bayramı hazırlıkları

Kırşehir'de, tarihi eski zamanlara dayanan Uzun Çarşı'da Kurban Bayramı hazırlıkları başladı.

Burdur'da Afetlere Hazırlık Eğitimi ve Tatbikatı!
Bölgesel

Burdur'da Afetlere Hazırlık Eğitimi ve Tatbikatı!

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD ve Burdur İtfaiyesi iş birliğinde afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışları kazandırmak amacıyla eğitim ve tatbikat düzenledi.

Kütahya Hisarcık'ta Üniversite Hazırlık Simülasyonu
Bölgesel

Kütahya Hisarcık'ta Üniversite Hazırlık Simülasyonu

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi tarafından üniversite sınavına hazırlık simülasyonu gerçekleştirildi.

Y. Adana Demirspor Hazırlıklara Başladı-Haberler
Spor

Y. Adana Demirspor Hazırlıklara Başladı-Haberler

Adana Demirspor, Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında deplasmanda Samsunspor’a konuk olacağı karşılaşmanın hazırlıklarına başladı.

Kocasinan'da Yaz Sezonuna Hazırlık: Yoğun İlaçlama Çalışmaları Başladı!
Bölgesel

Kocasinan'da Yaz Sezonuna Hazırlık: Yoğun İlaçlama Çalışmaları Başladı!

Kış döneminde başarılı bir ilaçlama çalışması yapan Kocasinan Belediyesi, yaz döneminin yaklaşmasıyla birlikte ilaçlama çalışmalarına hız verdi.