Taceddin Akbaş

Antalya Akdeniz Üniversitesi, milli ilaç üretiminde önemli sonuçlar elde etmiş

Taceddin Akbaş'ın 'Antalya Akdeniz Üniversitesi, milli ilaç üretiminde önemli sonuçlar elde etmiş' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

ANTALYA/AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, MİLLÎ İLÂÇ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE ETMİŞ

Yediğimiz yemekten tutun içtiğimiz suya-meşrubata, kola ve ilâca, giydiğimiz iç çamaşırımıza, ayakkabımıza, kullandığımız eşyamıza ve bindiğimiz bisikletimize ve arabamıza varıncaya kadar birçok şeyimizin Avrupalılaştığı, Amerikalılaştığı, hattâ Asyalılaştığı, kısaca her şeyimizin yabancılaştığı bir devirde ‘turizm şehri Antalya’daki Akdeniz Üniversitemiz (AÜ)’in yerli ve millî bilim insanları yerli ve millî ilaç üretme veya geliştirme konusunda ciddi sonuçlara ulaşmışlar… Yani AÜ’nin bilim insanları 2,5 yıldır sürdürdükleri bir araştırmayı hayırlısıyla sonuçlandırmaya ve önemli hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek bir ilacın AR-GE’sini (Araştırma Geliştirmesini) tamamlamışlar. O nedenle ben daha yazımın başında bu ilâcın oluşmasında, geliştirilmesinde emeği geçen ve gayreti bulunan tüm hocalarımızı yürekten kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum… Şimdi de söz konusu çalışma hakkında yapılan açıklamayı siz sevgili okurlarıma aktarmak, daha sonra da kendi nâçiz görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

Şöyle ki; Hayvan Deneylerini gerçekleştirecek Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan’ın başkanlığındaki 10 kişilik ekip, üretimin 10 milyon liralık desteğiyle ilaç geliştirmek için 2,5 yıl önce başlamış ve çalışma da önemli sonuçlar alınmış.

Proje kapsamında, projelere hiç olmadığı kadar güçlü bütçe desteği sağladıklarını ifade eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Üniversitenin en yüksek destek bedeli olan 10 milyar liralık projenin yürüttüğünü belirtmiş ve konu hakkında şu bilgileri paylamış:

“Bilim ve teknoloji politikalarını uzun vadeli hedeflere odaklanmak gerekiyor. Kovid-19 salgını süresinde bunun örneğini yaşadık. Geliştirme aşamasında olan ilacımız özellikle organ naklinde vücudun organı reddettiğinde kullanılıyor. Kovid’de çok kullandık. Sepsiste, kanserde çok fazla kullanıyoruz. Bu, Stokin Fırtınasının durdurulmasında da kullandığımız bir ilaç. Dünyada kullanılan ilaç var, eğer sonuna kadar gidebilirsek, inşaAllah gideriz, bizim geliştirdiğimiz 5. ilaç olacak… İnterlökin-6 bu ilaç dünya da 30 milyar Dolarlık pazara sahip. Her yıl üniversitemizden bu ilaçlar için milyarlarca Dolar yurt dışına çıkıyor. Bu açıdan da çok önemli. Yerli ve millî bir ilacımız olacak. Aynı orijinale sahip benzer bir ilacın ABD’de de paket hakkının 1 milyar dolara satılmış olması bile bu ilacın değerini gösteriyor.”

Savaş ve politik durumlarda ilaçlarda lojistik problem yaşanabildiğini de hatırlatan Rektör Özkan, bu durumda geliştirdikleri ilacın stratejik önemi de olduğunu vurgulamış ve ilaç adayının AR-GE çalışmalarını tamamladıklarını, dolayısıyla da hayvan deneyleri aşamasına geldiklerini hatırlatmış ve oldukça uzun ve detaylı açıklamasının sonunda şunları söylemiş:

“Bu aşamanın tamamlamasıyla endüstriyel üretim ve klinik çalışmalarının tamamlanması için teknoloji transferi yapmaya hazır hala gelecektir…”

MİLLÎ OLAN HERŞEY BENİM İLGİMİ ÇEKİYOR

Birinci paragrafımda da ifade etmeye çalıştığım gibi, birçok şeyin Avrupası’nı, Amerika’sını ve Asya’sını yana yana, döne döne aradığımız, bulduğumuz ve övünerek, hattâ böbürlenerek kullandığımız gibi, ilaçlarımızın tamamına yakınını da zorunlu olarak yabancı üretimli, yabancı isimlisini kullanıyoruz, kullanmak zorunda kalıyoruz… Bu da bizim (kimse kusura bakmasın ama) aşağılık kompleksimizden-kendimize, milletimize ve devletimize güvenmeyişimizden kaynaklanıyor… Oysa biz bir törpü ile toplar tüfekler imal etmiş, gemiler yapmış ve ülkeler fethetmiş, açtığımız çadırların üzerine devletler kurmuş bir milletiz! O nedenle, ben şahsen ‘genelde’ Ülkemizde üretilen ve millî olan, özelde de İlimizde üretilen ve yerli-yerel olan ürünleri tüketmeye, mâmulleri almaya çalışırım; Velev ki bu ürünler diğer emsallerinden daha az kaliteli ve daha pahalı bile olsa ürünlerin millisini ve yerlisini tercih ederim!

Bu konuda basit bir örnek vermem gerekirse, geçtiğimiz hafta marketten aldığım birkaç tene cipsi eve getirdiğimde İsrail ürünü olduğu öğrenir öğrenmez onları iade edip yerlilerini aldım…

BEN BÖYLE BİR ÇALIŞMANIN DENEMESİNİ YAPAN SAYGIDĞER HOCALARIMIZI YÜRKETEN KUTLARIM

Neticesi ne olur, nasıl olur bilmiyorum ama, ben böyle bir çalışma başlatan ve başarılı olacaklarına da inanan saygıdeğer hocalarımı kutlar ve bunun nedenini de bir Müridi ile Hz. Mevlâna arasında geçen yaşanmış bir hikâye ile özetlemek isterim:

Hikâye şöyle; kendisinin hayata bakış açısına yepyeni bir farkındalık ve mükemmel bir yön kazandıran gönül dostu Şems-i Tebrîzî’nin kaybolduğu, o nedenle Hz. Mevlânâ’nın büyük üzüntü içinde olduğunu ve O’nu her yerde aradığı günlerde birisi Hazretin yanına kadar gelip, “Ya Mevlânâ! Ben bugün Şems-i gördüm” deyince de Mevlânâ Hasretleri üzerindeki hırkasını çıkarır ve o kişiye verir… O anda yanında bulunanlar da, “Efendim! O adam doğru söylemedi, yalan söyledi” dediklerinde de Hazret, “Ben kaftanımı-hırkamı onun yalanına verdim! Doğru söyleseydi canımı verirdim…” der!

Ben mücrim ve fakir de AÜ’nün bu çalışmasına nâçizane bir katkı da bulunmak için bu yazımı kaleme veya klavyeye aldım…

BİZİM ÜNİVERSİTEMİZ DE BOŞ DURMUYOR…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Bizim oldukça genç, (yani 17 Mart 2006’da kurulmuş ve kısıtlı imkanlara sahip olan) Mehmed Akif Ersoy Üniversitemiz de Tıp ve Eczacılık gibi Fakülteler olmadığı için bu yönde bir çalışmaları veya AR-GE’leri olmuyor-olamıyordur herhalde… Ancak bir tarım ve hayvancılık İli olan ilimiz donanımlı bir Veteriner Fakültesine sahip… O nedenle, Veteriner Fakültemiz hayvancılık, diğer fakültelerimiz de kendi alanlarında veya branşlarında önemli araştırma ve çalışmalar yapıyorlar. Ancak benim bugünkü konum, AÜ’nin yerli ve millî ilâç geliştirmede ki azmi, gayreti, inanmışlığı ve başarısı idi… O nedenle ben Cennet misali Ülkemizin yararına ve asil milletimizin hayrına çalışan tüm kişi, kurum ve kuruşları yürekten kutluyor, candan tebrik ve gönülden teşekkür ediyor, tüm hayırlı ve yararlı işlerinde başarılar diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

NEREDE OLURSANIZ OLUN, ELİNİZDEKİLERLE

YAPABİLECEĞİNİZİ YAPIN…

İNSAN SAHİP OLDUKLARININ TAMAMI DEĞİL,

FAKAT HENÜZ GERÇEKLEŞTİREMEDİKLERİNİN

TOPLAMIDIR…

DENEYİM DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNCE İSE EYLEMİN

ÇOCUĞUDUR!

BAŞARI BİR YOLCUKTUR, VARIŞ NOKTASI DEĞİL!

BAŞ+ARI: “BAŞ” OLMAK İÇİN, ARI GİBİ ÇALIŞMAK

GEREKİR… Ve COŞKU ZEKÂDAN DAHA ÖNEMLİDİR!

Özlü sözlerden seçmeler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası
Bölgesel

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu tarafından 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' düzenlendi. Başkan Topaloğlu, 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' etkinliğinde mangalın başına geçerek öğrencilere kendi elleriyle köfte pişirdi.

 Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi

YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan ilk 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi, 5 yıllık tam akreditasyon almaya hak kazandı.

Antalya Bilim Merkezi’nde dünya konuşulacak
Yaşam

Antalya Bilim Merkezi’nde dünya konuşulacak

Antalya Bilim Merkezi, ‘Dünya Günü’ kapsamında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Güray Doğan’ı öğrencilerle buluşturuyor.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarıları Kutlandı!
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarıları Kutlandı!

Akdeniz Üniversitesi'nde, bilimsel araştırma ve yayınlarda üstün performans gösteren öğretim üyeleri Senato Salonu'nda düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Akdeniz Ziraat  Fakültesi Yeni Satış Yerı Hizmette
Bölgesel

Akdeniz Ziraat Fakültesi Yeni Satış Yerı Hizmette

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliğinde ve seralarında üretilen ürünlerin satışının yapıldığı Yeni Satış Yeri Açılışı gerçekleştirildi.

Antalya'da Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı
Yaşam

Antalya'da Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı.