Taceddin Akbaş

BAZI TV DİZİLERİ VE REKLÂM FİLMLERİ DALLAS TÜRÜ DİZİLERİ BİLE SOLLUYOR

Taceddin Akbaş'ın 'BAZI TV DİZİLERİ VE REKLÂM FİLMLERİ DALLAS TÜRÜ DİZİLERİ BİLE SOLLUYOR' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Bizim gençliğimiz de sadece TRT’nin bir tane televizyon kanalı vardı ve bu kanal haber akışı dışında ve genelde yabancı sinema filmleri ile TV. dizilerini oynatırdı… Ve bu film veya dizilerden aklımda kalan biri Dallas, biri Filâmingo Yolu, diğeri ise Yalan Rüzgârı’ idi ve bizler genç olmanın ve yeni televizyona kavuşmanın heyecanı ile bu diziler izlerdik. Gerisi neyse ne amma Dallas adlı dizi filmin de açıklığın saçıklığın sınırı olmadığı gibi, Yalan Rüzgârı’ndaki kadın erkek ilişkilerinde de herhangi bir sır ve sınır olmadığı gibi, yalanın da bini bir para idi! Yani o dizi de oyuncular, rol icabı bile olsa en yakın akrabalarıyla dahî gayriahlâkî ilişkiler kurabiliyorlardı! Amma velâkin, insanının yüzde 98-99’u Müslüman olan koca bir ülkenin kendileri yerli ama kafaları yabancı, güyâ Avrupalı, sözde çağdaş-ilerici-medenî ve lâik; görünüşte Müslüman, yaşayışta ise gayrimüslimden hiç farkı olmayan kanalların sahipleri, yöneticileri bu kanalların dizi ve sinema filmleri ile birlikte reklâmları yabancı kanalları aratmadığı gibi, oyuncuları Dallas’ın Ceyar’larını, Bobi’lerini ve Pamele’laranı ve benzerlerini dahî sollar hâle geldiler-getirildiler maalesef!

RADYO TELEVİZYON ÜST KURULU (RTÜK) VE DAHÎ REKÂBET KURULU NE İŞ YAPAR?

İyi bir televizyon, dolayısıyla da tv dizisi izleyicisi olmamakla birlikte ‘olmayan’ boş zamanlarımda yerli ve millî, maddî mânevî içerikli konuları ve ülke geneli ile birlikte gönül coğrafyamızı ilgilendiren problemleri, çözüm yollarını işleyen programları, yapımları, yorum ve yorumcuları, film ve dizileri de izlemeye çalışırım. Yenilerini pek izlemedim ki, dizilerin birçoğu sezon finali yaptılar. Yani, Dallas’ları aratmayan dizilerin ve reklâmların başrol ya da orta yol oyuncuları, sezon boyunca kazandıkları külliyetli miktardaki paralarının bir kısmını bir-iki ay gibi kısa bir sürede harcayabilmek veya günlerini gün edebilmek için tatile girdiler! Gerisi neyse ne amma, bir zamanlar benim de aralarında bulunduğum atv gibi bir kanala İslâm ahlâkıyla bağdaşmayan ve bizim aile yapımıza uymayan reklâm, dizi ve sinema filmlerini ben hem yakıştıramıyor hem de Türk aile yapısına uygun bulmuyorum. Dolayısıyla da tel’in ve protesto ediyorum ama RTÜK ile Rekâbet Kurulunun ne işe yaradığını sormadan da edemiyorum?

DİZİLER VE REKLÂMLAR İYİLİKLERİ.. KÖTÜLÜYOR KÖTÜLÜKLERİ-OLUMSUZLUKLARI TEŞVİK EDİYOR

Kısacası; huzur ve güven verici, bazı hastalıkları tedâvi edici, millî, maddî mânevî değerleri hatırlatıcı, tabii ki genelde yerel ve millî, özelde de ulusal konuları işleyen ve iyi güzel aile örneği, tablosu içeren program ve dizi filimler, insanların kendilerini evlerinden yarlerinden dışarı attıkları, gecelerin kısaldığı, gündüzlerin ise uzadığı yaz aylarında çok izlenmese de, kış aylarında izleyicilere ilaç gibi gelebiliyor! Yani TV kanalları, gazete sayfaları da tabii, devamlı kara mizah yerine aydınlık mizahı içinde barındıran, terapi özelliği ve güzelliği, meselâ karagöz-hacivat misali dizileri çekmek, pozitif ya da olumlu yayınlar yaparak madden ve mânen bunalım içinde olan, işsizlikten güçsüzlükten ve parasızlıktan iyice daralan bunalan insanımızı azda olsa rahatlatmaları gerekir! Ancak dizilerin ve yayınların birçoğu olumsuzluğu, hırsızlığı, çalıp çırpmayı, kandırmayı, dolandırmayı, kavgayı gürültüyü, şiddeti ve bilhassa eşler arası aldatmayı, daha da beteri nikâhsız yaşamayı ve gömlek değiştirir gibi eş değiştirmeyi işliyor, teşvik ediyor. Yani bahsime konu TV’ler ahlâksız dizi, mesnetsiz yayın ve pespaye reklâmlar toplumumuzun patolojik fotoğrafını çekiyor, genel yapısını ortaya koyuyorlar. Ancak bu tür olumsuzlukları, fotoğrafları, kareleri zamanlı zamansız, gerekli gereksiz ve döndürüp döndürüp gösteriyorlar. Dolayısıyla da var olan kötülükleri, çalkantıları, olumsuzlukları-huzursuzlukları bazen gereğinden fazla abartıp insanların psikolojilerini bozuyorlar, bazen de küçümseyip özendiriyorlar!
Kısacası, sosyal medyanın, dergilerin, gazetelerin ‘bilhassa’ magazin program ve haberlerinin yayınları ayrı… Ama bazı TV’lerin birçok film, dizi filim, reklâm, haber, yorum ve görüntüleri ile birlikte magazin programları konusunda ya ifrat yapıyorlar ya da tefrite kaçıyorlar! Ancak tek görevi bu kanal ve yayınları izlemek ve gereğini yapmak olan RTÜK’de, Rekâbet Kurulu da bütün bu olup bitenleri izlemekle yetiniyor! Dolayısıyla da büyük bir vebalin altına giriyorlar!

REKLÂMLAR VE DİZİLER YAPICI DEĞİL YIKICI!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Üçkâğıtçılığın, hırsızlığın, soysuzluğun, yolsuzluğun, dolandırıcılığın, kandırmacılığın, aldatmacılığın, işkenceciliğin envai türlüsünü izleyicilerine evire çevire gösteren diziler ve reklâmcılar, topluma ve bilhassa gençlere hatta çocuklara iyi-güzel örnek olmak yerine çok kötü örnek oluyorlar maalesef. Yani kısa ya da uzun metrajlı filmler ve dizi filmleri, bozulan toplum yapısını, kişileri ve aileleri düzeltmeye yönelik çalışmalar yapmak yerine, tam tersine insanları daha da bozacak ve eşlerin zaten açık olan aralarını iyice açacak diziler veya bölümler çekiyorlar ve gerçek hayatın zaten bozuk olan genel ahlâkını daha da bozuyorlar, kötü gidişi daha da hızlandırıyorlar! Yetkililerden de buna bir ‘DUR’ diyen çıkmıyor..!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

İSLÂM DA İYİ BİR ÇIĞIR AÇAN KİMSEYE, BUNUN SEVÂBI VARDIR. O ÇIĞIRDA YÜRÜYENLERİN SEVÂBINDAN DA KENDİSİNE VERİLİR. FAKAT ONLARIN SEVÂBINDAN HİÇBİR ŞEY NOKSANLAŞMAZ-EKSİLMEZ! HER KİM DE İSLÂM DA KÖTÜ BİR ÇIĞIR AÇARSA, O KİŞİYE ONUN GÜNÂHI VARDIR! VE O KÖTÜ ÇIĞIR DA YÜRÜYENLERİN GÜNÂHLARINDAN ONA DA PAY AYRILIR! FAKAT ONLARIN GÜNÂHLARINDAN HİÇBİR ŞEY EKSİLMEZ-NOKSANLAŞMAZ(!)

Hadis-i Şerif

BİR GENCİ BOZMANIN EN İYİ YOLU, ONA AYNI DÜŞÜNENİ FARKLI DÜŞÜNENDEN DAHA ÇOK SAYMAYI ÖĞRETMEKTİR

Friedrich Netzche

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Sinama Genel Müdürü Güven verileri açıkladı
Yaşam

Sinama Genel Müdürü Güven verileri açıkladı

Dizilerin idari ve uygulayıcı yapımcıları ile bir araya gelen Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Türk dizilerinin 180 ülkede 1 milyara yakın izleyicisi olduğunu söyledi.

Bahçeli'den Anayasa Mahkemesi ve "Dilber" İsimli Diziye Eleştiri
Yaşam

Bahçeli'den Anayasa Mahkemesi ve "Dilber" İsimli Diziye Eleştiri

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'ni milli güvenlik sorunu olarak nitelendirerek eleştirdi. Ayrıca, "İnci Taneleri" dizisindeki "Dilber" karakterini de komplo olarak değerlendirdi. Yazara göre, Bahçeli'nin bu eleştirileri, AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini kısıtlama hazırlıklarıyla uyumlu.

Satrancın Yıldızları etkinliği düzenlendi
Etkinlik

Satrancın Yıldızları etkinliği düzenlendi

Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye İş Bankası’nın yol arkadaşlığının 18. yıldönümünde dünya çapında başarılara imza atan satranç sporcuları bir araya geldi

Kurtlar Vadisinin tanınan oyuncusundan acı haber
Yaşam

Kurtlar Vadisinin tanınan oyuncusundan acı haber

Kurtlar Vadisi başta olmak üzere önemli yapımlarla tanınan Can Gürzap hayatını kaybetti. Peki Can Gürzap kimdir? İşte Can Gürzap'ın biyografisi....

Oyuncu Ulaş Ünal yine yeni yeniden tutuklandı
3. Sayfa

Oyuncu Ulaş Ünal yine yeni yeniden tutuklandı

Adana’da çekilen Sıfır Bir dizisiyle adını duyuran Kıyma dizisinde de rol alan oyuncu Ulaş Ünal bu seferde uyuşturucu ticareti suçundan tutuklandı. Ünal’ın geçtiğimiz aylarda bir avukatın cüzdanını çaldığı içinde tutuklandığı ancak bir süre sonra serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Yeni dizi Bir Derdim Var Dizisi! Bir Derdim Var uyarlama mı gerçek mi? İşte cevaplar....
Yaşam

Yeni dizi Bir Derdim Var Dizisi! Bir Derdim Var uyarlama mı gerçek mi? İşte cevaplar....

Yeni dizi Bir Derdim Var Dizisi! Bir Derdim Var uyarlama mı gerçek mi? İşte cevaplar.... Sıra dışı yöntemleriyle yardıma muhtaç gençlerin sorunlarını çözmeye kendini adayan doktor Nilüfer'in hikayesi Bir Derdim Var'da ekranlara geliyor.