Taceddin Akbaş

Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

BİR İNSANI SECDEYE GÖTÜR(e)MEYEN ÎMAN, CENNETE NASIL GÖTÜRSÜN Kİ!

Bugünkü yazımın başlığı ben mücrime değil, 4 büyük halifeden biri ve ikincisi olan Hz. Ömer (r. a)’e ait ve bu uyarı benim nefsimi de neslimi de ilgilendirdiği için ve bugün günlerden de Cuma olduğu ve Cuma cemaatinin de camileri doldurduğu için bugüne aldım ki; Cuma namazı kılan ve secde yapan mû’minler diğer vakitler için de câmiye gelsinler, cemaatle namaz kılsınlar, dolayısıyla da hem namaz şahitlerini hem de secde sayılarını artırsınlar, bu vesileyle de Cennet kapılarını aralasınlar!

Gerçi, biz inananların veya mû’minlerin gitmek istedikleri Cennet farklıdır ama; ister Müslüman olsun ister olmasın, hattâ putperest ya da ateşperest veya ateist olan insanlar bile kendi kafalarında kurguladıkları ya da gözlerinde canlandırdıkları bir cennete gitmek isterler… Amma velâkin, Bediüzzaman Hazretleri de ‘’Cehennem lüzumsuz değil, cennet ucuz değil’’ der… Yani, Cennete gitmeyi veya girmeyi hak etmenin bir takım yolları var ve bu yollardan ön önemli olanı, hattâ başında geleni de namaz kılmak-secde yapmaktır!’ der. Ki, Hz. Ömer (r.a) Cennete girebilmek için bir insanın günde ‘asgari’ 5 defa ve ortalama 40 rekât namaz kılması, dolayısıyla da 80 kez secde etmesi ve secdelerde en az 3’er defa ‘sübhane Rabbiyel âlâ’, yani (Yüce olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır…) demesi ve Yaratan’ın büyüklüğünü, yüceliğini ve azametini kabul etmesi, emir ve yasaklarına boyun eğmesi, dua etmesi gerektiği gibi; secde hâlinde olan bir insanın Yaradan’ına en yakın olduğu bir zaman dilimi olduğunu bilmesi gerekir!

O nedenle, ben bilmeyen ya da unutan sevgili okurlarıma önce secdenin açıklamasını, sonra da şeklinin bir tarifini yapmak, sonra da önemi üzerinde durmak istiyorum:
Secde Arapça kökenli sözlük de itaat ve tevazu içinde eğilmek, boyun eğmek yere kapanmak, el ayalarını, dizleri ve ayak parmaklarını yere koymaya verilen isimdir. Secdenin İslâm Dîni terimi; namaz da alnı, burnu, el ayalarını, dizleri ve ayak parmaklarını yere koymaya verilen isimdir ve bunlar namazın farzlarındandır…

Bakara Sûresi’nin 34. Ayet-i Kerimesinde Cenab-ı Hakk “Meleklere ‘Âdem’e secde edin’ dediğinde İblis dışındakiler derhal secdeye kapandı. İblis ise direnerek bundan kaçındı, kibirlendi ve kâfirlerden oldu…” Â’raf Sûresinin 12. Âyet-i Kerimesinde “Ey İblis! Emrettiğim zaman seni secde etmekten alıkoyan nedir? Sordu. İblis de ‘Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten Onu ise çamurdan yarattın’ dedi” buyururken; Âl-i İmrân Sûresinin 43. Ayeti Kerîmesinde, “Meryem! Rabbine gönülden secde et, secdeye kapan ve rükû edenlerle birlikte sen de rükû et”; yine Âl-i İmrân Suresi’nin 113. Âyet-i Kerîmesinde “Bununla birlikte ehli kitabın hepsi aynı değildir, içlerinde îman edip doğruluktan şaşmayan istikâmet sahibi bir topluluk vardır ki, gece saatlerinde kıyam da durur, Allah’ın (c.c) âyetlerini okuyarak secdeye kapanırlar…” Nisâ Suresinin 154. Ayeti Kerîmesinde, “Verdikleri sözlerinde durmaları için dağı üzerlerine kaldırmış ve ‘Şehrin kapısından secde ederek, emirlerine boyun eğerek girin’ demiştik…”; Râd Suresi’nin 15.Ayeti Kerimesinde “Göklerde ve yerde her kim ve ne varsa, isteyerek veya zorunlu olarak, hem kendileri hem gölgeleri sabah akşam yalnızca Allah’a zikrederler” Hicr Suresinin 29. Ayeti Kerimesinde “Yaratılışını tamamlayıp onu insan olarak düzenlediğim ve içine kendi ruhumdan üflediğim zaman, ona secde ederek yerlere kapanın” buyuruyor.

Her neyse; Kur’an-ı Kerim de 14 yerde secde ayeti olduğu gibi, Cenab-ı Hakk’ın ‘Bana secde edin’ şeklinde birçok ayet-i kerîmesi var! Hal böyle olunca secdenin ehemmiyeti kelimelerle ifâde olunamaz! Yani kelimelerin, secdenin sınırsız ehemmiyetini anlatmaya kelimeler kifâyet etmediği ya da edemeyeceği gibi, ben bunu hiç ifade edemem! O nedenle, ben sadece Hz. Ömer (r.a)’nin buyurduğu gibi ‘Bizleri secdeye götür(e)meyecek kadar zayıf olan ya da hiç olmayan îmânımız, girmesi o kadar da kolay olmayan Cennete nasıl götürecek?’ diye endişe ederim!

Velhasıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; asgarî ücretle ki, âzamî ücretle de olabilir, bir insan çalıştığı bir kurum, kuruluş veya herhangi bir işyerine günde en az 8 saatini ayırırken ve canhıraş bir şekilde çalışırken; kendisini Yaratan ve dünyayı-dünya nimetlerini emrine âmâde kılan Yüce Rabbine günde bir(kaç) saatini ayırmaması, ibâdet ve taatte bulunmaması en hafif tabirle vefasızlık, sevgisizlik ve saygısızlık olur! Ve bunun bedeli de ağır olur!’ diyor, herkese ‘secdeli’ saygılar sunuyorum.

ÇOK SECDE ETMEYE BAK! ZÎRA SENİN İÇİN

YAPTIĞIN HER SECDE KARŞILIĞINDA ALLAH

(C.C) SENİ BİR DERECE YÜKSELTİR VE BİR

HATANI SİLER… KUL SECDE VE İBÂDETLE

YÜCELİR… NEFSE EN AĞIR GELEN ŞEY SECDE

ETMEKTİR. ŞEYTAN DA SECDE EMRİNE KARŞI

ÇIKTIĞI İÇİN EBEDİYYEN LÂNETLENİP

CENNETTEN KOVULMUŞTUR..!

Secde hakkındaki Hadislerden bazıları

CAMİYE GEL CAMİYE

EZAN İLE GELMEZSEN; SALÂ İLE GELİRSİN!

DİK GELMEZSEN; YATAY GELİRSİN.

ELBİSE İLE GELMEZSEN; KEFEN İLE GELİRSİN!

CANLI GELMEZSEN; ÖLÜ GELİRSİN!

ANLA ARTIK! MUTLAKA GELİRSİN.

GEL CAMİYE, CANLI GEL!

YOKSA MEVTÂ GELİRSİN!

Anonim

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

22
ŞUBAT

2025

BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış

Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı

21
ŞUBAT

2025

Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı

20
ŞUBAT

2025

Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı

Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar

Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı

17
ŞUBAT

2025

Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?

Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!

Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı

14
ŞUBAT

2025

Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı

12
ŞUBAT

2025

Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Batman Havalimanı'nı 1 ayda 54 bin yolcu kullandı
Bölgesel

Batman Havalimanı'nı 1 ayda 54 bin yolcu kullandı

Batman Havalimanı'nda, Ocak ayında 54 bin 969 yolcuya hizmet verildi.

İGA İstanbul Havalimanı'nın yüzleri
Bölgesel

İGA İstanbul Havalimanı'nın yüzleri

"İGA'nın yüzleri bastığım yerdeyim" sergisi İstanbul Havalimanı'nda açıldı. "İGA'nın Yüzleri / Bastığım Yerdeyim" adlı sergide İGA İstanbul Havalimanı'nın ağırladığı farklı kültürlerden 100 misafirin portresi yer alıyor. Detaylar haberimizde..

Kaleiçi Yat Limanı’nda güvenlik çalışması
Bölgesel

Kaleiçi Yat Limanı’nda güvenlik çalışması

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi Yat Limanı’nda bulunan ve tehlike arz eden parmak iskelelerin sökümü için çalışma başlattı.

Antalya Havalimanı Belek arası kaç km? Ne kadar sürer?
Yaşam

Antalya Havalimanı Belek arası kaç km? Ne kadar sürer?

Antalya Havalimanı Belek arası kaç km, ne kadar sürer? Belek’e ulaşım alternatifleri, mesafe detayları ve yolculuk süresi hakkında tüm bilgiler için tıklayın!

son dakika Antalya Havalimanı’na inişe geçen Rus yolcu uçağında yangın
Bölgesel

son dakika Antalya Havalimanı’na inişe geçen Rus yolcu uçağında yangın

Antalya’da havalimanına inişe geçen Rus yolcu uçağının sol motor kısmında iniş sırasında yangın çıktı.

DESKİ'den Denizli'de su tasarrufu hamlesi Ücretsiz aparat dağıtımı
Bölgesel

DESKİ'den Denizli'de su tasarrufu hamlesi Ücretsiz aparat dağıtımı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Denizli Çardak Havalimanının yılın ilk 10 ayında 377 329 kişiye hizmet verdiğini duyurdu.