Taceddin Akbaş

Bir milyar ton gıda maddesini çöpe atan bir dünya hayatta iflah olmaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir milyar ton gıda maddesini çöpe atan bir dünya hayatta iflah olmaz!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

BİR MİLYAR TON GIDA MADDESİNİ ÇÖPE ATAN BİR DÜNYA HAYATTA İFLÂH OLMAZ!

“Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odası Başkanı(TZOB) Şemsi Bayraktar; Yok edilemeyen açlık gerçeğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfıyla da karşı karşıya kalındığını belirterek, dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17’sini tekabül eden 1-BİR MİLYAR TON GIDA’nın ÇÖPE GİTTİğini hatırlatmış… Bayraktar bahse konu açıklamasında şunları söylemiş:

“Dünya 19 tarım ürünün de ilk 4’teyiz. Ülkemiz dünya da, sebze ve meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünya da 1-birinci; Elma, Antep fıstığı, karpuz kavun salatalık keçiboynuzu üretiminde dünya da 2-ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada 3.-üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10’dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında da dünya lideri konumundayız…”

19 TARIM ÜRÜNÜ’NÜN ÜRETİMİNDE DÜNYA 4. OLDUĞUMUZ GİBİ; 15 TARIM ÜRÜNÜMÜZ AB COĞRÂFİ İŞÂRET TESCİLİ ALMIŞ DURUMDA ANCAK BİZ BUNUN KIYMETİNİ… BİLMİYORUZ!

2023 yılı itibariyle bal, et ve süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün ve tereyağı dahil katı ve sıvı yağlar kategorilerinde toplam 452 coğrâfi işaretli tarım ürünü bulunduğunu da hatırlatan Şemsi Bayraktar, bu ürünlerden 15’inin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrâfî işâret tescili aldığını belirmiş ve “Bu yılın ilk 10 ayında 20,4 milyar dolarlık tarım ve gıda ithalatı gerçekleştirildi. Üretim açığı olan ürünlerde destek ve teşviklerin artırılarak yeni üretimin artırılması şart” demiş!

Dünyanın şu anki insan nüfusu 8 milyar ve bu 8 milyarın yaklaşık 2 milyarı Müslüman… Hadi bunun 1 milyarını çoluk çocuk, yaşlı.., yani herhangi bir sorumluluğu olmayan insan olarak kabul edelim! Geriye kalan 1 milyar Müslümanın tamamı kendisinin ve ailesinin tamamından, yöneticileri ise bu israfların tamamından sorumludur… Yani bizim ülkemizde yaşayanların yüzde 98-99’u Müslüman olduğuna göre bu israfların tümünden sorumludur… Ancak gayrimüslimler ayrı bir değerlendirme konusu ama, günümüzün Müslümanları da maalesef ki maalesef israf deryasında yüzüyor! Dolayısıyla da milyarlarca insanın vebâlini alıyor!

BİZE NE KORONA NE DEPREM NE RUSYA VE UKRAYNA SAVAŞI NE İSRAİL’İN GAZZE VE FİLİSTİN’DE YAPTIĞI KATLİAMLAR, NE BENZER ÂFETLER USLANDIRDI MAALESEF

Bizim inanç ve imanımıza göre israfın her türlüsü haram olduğu gibi, ‘komşusu açken karnını tıka basa doyuran bir Müslüman da kâmil bir Müslüman değildir…’ Amma velâkin, kuraklık, kıtlık, iç ve dış savaşlar nedeniyle yıllardır bir çok İslâm Ülkesinde ve bilhassa Afrika da çok sayıda insan ve çoluk çocuk açlıktan, susuzluktan ve gıdasızlıktan öldüğü gibi; 3 aydır da Filistin ve Gazze’de Siyonist ve terörist İsrail askerlerinin attığı bombalar nedeniyle bebekler, çocuklar, anneler ve babalar, nineler dedeler ya ölüyor ya da hastalık içinde kıvrım kıvrım kıvranıyor… Ancak, T. C Devleti ve Milleti dışında hiçbir İslâm ülkesinden ciddi bir yardım gitmiyor… Yani ehli dünya yılda 1 milyar ton gıda maddesini çöpe atıyor da, bu çöpe attığı gıda maddelerinin yarısını, dörtte birini bile Afrika’ya veya Filistin/Gazze’ye göndermiyor… Göndermediği gibi, kendisini sorumlu hissetmiyor ve bu sorumsuzluktan zerre kadar vicdan azabı duymuyor!

GÜNEŞ PATLAMASI BELKİ BİZİ USLANDIRABİLİR ÇÜNKÜ BİR MUSÎBET BİN NASİHATTEN YEĞDİR!

Yukarıda da vurgulamaya çalıştığım gibi insanlık âlemini de, İslâm Alemini de hiçbir âfet veya felâket uslandırmadı maalesef… Yani biz büyüklü küçüklü musibetlerin hiç birinden nasihat veya ders almadık! Ancak son günlerde gündeme gelen ‘Güneş Patlaması’, dolayısıyla da dünyanın karanlıkta, elektriksiz susuz kalacak olması bizi belki uslandırabilir! En azından gıda maddelerini israf etmemizi önleyebilir!’ diyeceğim ama bunu diyemiyorum… Çünkü insanoğlu hiçbir afet veya felaketten ya da musibetten ders almıyor… Onun için hiçbir konuda tasarruf etmediği ve etmeyeceği de gibi, her şeyi saçıp savuruyor!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; başta kuraklık olmak üzere günümüzde yaşanan iç ve dış savaşlar, depremler, seller, heyelanlar, yangınlar ve benzer âfetler sadece yaşandığı yerlerde hissediliyor! Çünkü insanlar ‘bana değemeyen yılan bin yıl yaşasın!’ mantığı ile yaşıyor ve ‘bu devirde gemisini kurtaran kaptan..!’ diyor! Ve son günlerde Güneş patlaması nedeniyle yaşanacak olan büyük bir afet veya felaket 7’den 77’ye herkesi, her kişiyi etkileyecek, dolayısıyla da zengin fakir, amir memur, işçi iş veren herkesi eşitleyecek… İnşaAllah böyle bir felâket yaşanmaz ama bilim insanları bu felâketin yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu iddi ediyorlar… O nedenle bendeniz de ‘biz inananlarda en azından ekmeğimizi suyumuzu israf etmeyelim. Dolayısıyla da hem mesuliyetten kurtulalım hem de yavrularımızı ve torunlarımızın aç susuz, gıdasız ve bakımsız bırakmayalım!’ diyor, herkese ‘israfsız’ saygılar sunuyorum.

YİYİNİZ VE İÇİNİZ, İSRAF ETMEYİNİZ… ŞÜPHE

YOK Kİ ALLAH (c. c) İSRAF EDENLERİ SEVMEZ!

VE ONLAR HARCADIKLARINDA NE İSRAF NE DE

CİMRİLİK EDERLER… Âraf Sûresi, 7/31

ALLAH (c. c) ANNELERE HÜRMETSİZLİK ETMEYİ

KIZ ÇOCUKLARINI DİRİ DİRİ GÖMMEYİ VE (VERMENİZ

GEREKEN ŞEYLERİ) VERMEYİP (HAKKINIZ OLYAYAN

ŞEYLERİ) ALMAYI SİZE HARAM KILMIŞTIR. DEDİ KODU

YAPMAYI, (ANLAMSIZ) ÇOK SORU SORMAYI VE MALI

İSRAF ETMEYİ İSE ‘SİZİN İÇİN’ HARAM KILMIŞTIR…

Hadis-i Şerif (Buhârî)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

22
ŞUBAT

2025

BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış

Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı

21
ŞUBAT

2025

Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı

20
ŞUBAT

2025

Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı

Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar

Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı

17
ŞUBAT

2025

Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?

Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!

Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı

14
ŞUBAT

2025

Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı

12
ŞUBAT

2025

Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Ankara Yenimahalle Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nden Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünlere Karşı Denetim
Yerel Yönetim

Ankara Yenimahalle Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nden Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünlere Karşı Denetim

Yenimahalle Belediyesi, son kullanma tarihi geçmiş peynir ve tereyağlarını tespit ederek, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleriyle birlikte imha etti. Başkan Fethi Yaşar, gıda güvenliği için denetimlerin süreceğini belirtti.

Uluslararası Food Product Fuarı 31. kez başladı Gıda ve gastronominin buluşma noktası
Bölgesel

Uluslararası Food Product Fuarı 31. kez başladı Gıda ve gastronominin buluşma noktası

Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (Food Product), 31 yıllık tecrübesiyle kapılarını açtı. Fuar 31 Ocak tarihine kadar açık kalacak.

Eskişehir'de gıda denetimi 126 adet denetimde 4 adet idari para cezası
3. Sayfa

Eskişehir'de gıda denetimi 126 adet denetimde 4 adet idari para cezası

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi tarafından, 13-20 Ocak tarihli haftalık faaliyet raporu paylaşıldı.

Konyaaltı Belediyesi’nden gıda güvenliği atağı Marketlerde sıkı denetim
Bölgesel

Konyaaltı Belediyesi’nden gıda güvenliği atağı Marketlerde sıkı denetim

Konyaaltı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe sınırları içerisindeki marketlerde gıda denetimleri gerçekleştiriyor.

Burdur'da gıda zehirlenmesi alarmı Öğrenciler taburcu edildi
Bölgesel

Burdur'da gıda zehirlenmesi alarmı Öğrenciler taburcu edildi

Burdur’un Karamanlı ilçesinde okulda yedikleri yemekten sonra rahatsızlanan 43 öğrenci, hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Burdur’da gıda zehirlenmesi şüphesi 43 öğrenci hastanelik oldu
Bölgesel

Burdur’da gıda zehirlenmesi şüphesi 43 öğrenci hastanelik oldu

Burdur Karamanlı'da bir ortaokulda öğle yemeği sonrası 43 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Valilik açıklama yaptı, soruşturma sürüyor.