Taceddin Akbaş

Bir tarafta kanserle savaşıyoruz Bir tarafta da kanser üretiyoruz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir tarafta kanserle savaşıyoruz Bir tarafta da kanser üretiyoruz' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

BİR TARAFTA KANSERLE SAVAŞIYORUZ BİR TARAFTA DA KANSER ÜRETİYORUZ

İlgilenenlerin veya ilgililerin bilecekle ya da hatırlayacakları gibi, 1956 yılında ‘Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun tavsiyesi ile Nisan ayının ilk haftası (1-7 Nisan tarihleri arası) “Kanserle Savaş Haftası” olarak kabul edilmiş ve bu hafta içinde ülkemizdeki vatandaşları kanser konusunda bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak amacı ile değişik programlar ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Yine genelde hastaların ve hasta yakınlarının iyi bilecekleri gibi, kanser dünya da ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen, dolayısıyla da hayâtî öneme hâiz olan bir insan ve halk sağlığı problemi olmaya devam ediyor! Ayrıca kansere neyin-nelerin yol açtığı da bilinen hastalıklardandır… Meselâ çevresel faktörler, sigara ve alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona ve yüksek düzeyde röntgen ışınına maruz kalma, ekzoz gazlarına maruz kalma, kanserojen içerikli bazı kimyasallara maruz kalma, çeşitli virüsler, aşırı kilo alma ve verme, terleme, dengesiz ve kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörler olarak gösterilebilir! Bu tablo da maalesef ki maalesef, kansere yakalanmamanın zor, hattâ imkânsız gibi bir şey olduğunun resmidir!

HER YIL DÜNYADA 14 MİLYON KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR, 8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYORMUŞ! ÜLKEMİZ’DE ‘103 BİNİ ERKEK OLMAK ÜZERE’ 174 BİN KİŞİ KANSERE.. YAKALANIYORMUŞ!!

Kanser, her vücutta bir takım farklı belirtilerin başında aşırı kilo kaybı, yüksek ateş, kronik halsizlik, güçlü ağrılar, meme, koltukaltı veya vücudun başka bölümlerinde hissedilen sert ve hareketsiz kitleler, ciltteki özellikle ben ve siğillerdeki değişiklikler. Ağız ve dişetlerinde kanamalar, balgam da kan gelmesi ve kronik öksürük, zamansız vajinal kanamalar, dışkıda kan olması ve uzun süren dışkılama problemleri, idrarda kan bulunması idrar yapma sıklığı gibi…

Ve ülkemizdeki erkeklerde en çok görülen kanser türleri akciğer, prostat, bağırsak, mide ve mesâne kanseri iken, kadınlarda meme kanseri, tiroid, bağırsak, rahim ve akciğer kanseri olarak biliniyor ve kayıtlara böyle geçiyor…

Başlıca kanser türleri; akciğer kanseri, meme kanseri, beyin tümörleri, ağız kanseri, bağırsak(kolon) kanseri, cilt kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, mide kanseri, böbrek ve karaciğer kanseri, pankras kanseri, mesane kanseri, gırtlak kanseri…

EN İYİSİ BU HASTALIĞA YAKALANMAMAK! AMMA VELÂKİN, ‘GÜNÜMÜZ DE BUNDAN KAÇMAK ve KURTULMAK MÜMKÜN DEĞİL ÇÜNKÜ KANSER YİYOR KANSER İÇİYORUZ! KANSER GİYİYOR, KANSER KULLANIYORUZ KANSER SOLUYOR-KANSER KOKLUYORUZ! VE KANSER ‘GÖZÜKEN KÖY’ KADAR BELLİ! ANCAK BUNU KİMSE GÖRMEK İSTEMİYOR

Evet, yukarıda da belirttiğim gibi, kanser hastalığının türleri say say bitmediği gibi nedenleri de mâlum… Ve uzmanların verdikleri bilgilere göre kanser hastalığı insanımızın bir gerçeği ve korkulu rüyası olduğu gibi, nedenleri niçinleri de az çok belli. Yani biz kanser yiyor, kanser içiyor, kanser giyiyor, kanser kuşanıyor, kanser kullanıyor ve kanser soluyoruz… Bu illete yakalandıktan sonra da doktor doktor, hastane hastane dolaşıp tedavi olmaya çalışıyoruz… Ki, bu hastalık sinsi sinsi seyrettiği için ya kolay kolay fark edilmiyor ya da geç fark ediliyor. Yani kanserin teşhisi zor, tedavisi bazen mümkün olsa da çoğu zaman bu mümkün olmuyor-olamıyor maalesef!

Kısacası ve açıkçası; bir taraftan kanserle savaşıyoruz ya da savaştığımızı sanıyoruz, diğer taraftan da âdetâ kanser üretiyoruz! Ve kanserin cirmi küçük ama cürmü çok büyük! O nedenle bu hastalığa yakalanmamak içini azami derece de gayret göstermek gerekiyor, amma velâkin bu çoğu zaman kolay olmadığı gibi, bazen de hiç mümkün olmuyor… Çünkü gözü gönlü doymak, kasası da doymak bilmeyen sektörün baronları önce hastalık üretiyorlar, sonra da güya tedavi maksatlı ilaçlar üretiyorlar!

EN İYİ DOKTOR, HASTALIĞA YAKALANMAMAK! ANCAK BU HASTALIK GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; hafta “Kanserle Savaş Haftası” İlimiz de ve ülkemizde bu illetle savaşma konusunda neler yapıldı ya da yapılacak onu bilmiyorum… Ancak, iğneden ipliğe bir çok eşyanın, yiyecek ve içeceğin hormona bulaştırıldığı, genetiğinin değiştirildiği, yani başta insan olmak üzere birçok canlı varlığın fıtratına müdahale edildiği, botoks vesaire yapıldığı, kullanılan malzemelerin plastikleştirildiği-naylonlaştırıldığı ve kimyasallaştığı, ilaç üreticilerinin de hastalıkları tedavi etmeye çalışmak yerine uyuşturduğu günümüz dünyasında bu illetle savaşmak gölge boksu veya hayalet avcılığı yapmak gibi bir şey olsa gerektir… O nedenle ben ‘biz elimizden geldiği kadar bu illetlerden uzak durmaya çalışalım, gerisini de Allah’a (c.c) bırakalım, şifasını O’ndan dileyelim ve O’nun yaşlılık ve ölüm hariç şifasız bir hastalık ve devasız bir dert vermediğini unutmayalım!’ diyor, herkese ‘sağlıklı’ saygılar sunuyorum.

ACIKMADAN SOFRAYA OTURMAYIN VE DOYMADAN

KALKIN… İKİ ÖĞÜNDEN FAZLA DA YEMEK YEMEYİN!

Ve İNSANOĞLUNUN DOLDURDUĞU EN ZARARLI KABI

MÎDESİDİR! Hadis-i Şerif mealleri…

KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORK!

Silvian dery

KANSERİ YENMEK İÇİN İLK SİLÂH MORALDİR!

General Ruti

KANSER BÜYÜK BİR ORDUYA BENZER! GÜÇLÜ

SİLAHLARI VARDIR. AMA HİÇBİR ORDU YENİLMEZ

DEĞİLDİR. YETERKİ TEDBİRİNİ AL VE ASLA VAZGEÇME!

Mehmet Özden

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
KASIM

2024

Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu

Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EKİM

2024

Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı

25
EKİM

2024

Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!

Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EKİM

2024

BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş

Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı

22
EKİM

2024

Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!

Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı

20
EKİM

2024

Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı

19
EKİM

2024

İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!

Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı

17
EKİM

2024

Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!

Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Kolon kanserine yeni çare! Yok edici etkisi keşfedildi
Bölgesel

Kolon kanserine yeni çare! Yok edici etkisi keşfedildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, kara mürver meyvesi özütünün kolon kanseri hücrelerini yok edici etkisi keşfedildi. Bu çığır açan çalışma, kanser tedavisinde umut vadediyor.

Dr. Berna Botan Yıldırım: Akciğer Kanseri Erken Teşhisle %25 Azaltılabilir
Sağlık

Dr. Berna Botan Yıldırım: Akciğer Kanseri Erken Teşhisle %25 Azaltılabilir

Akciğer kanserinin, tüm dünyada en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, sigara içmeyen bireylerin de kanser riski altında olduğuna dikkati çekerek, yanan tütün ürünlerini solumaktan kaçınmanın riski azalttığını ifade etti. Detaylar haberimizde..

Hematolojik kanserlerde kişiye özgü tedavi yaklaşımları
Sağlık

Hematolojik kanserlerde kişiye özgü tedavi yaklaşımları

Hematolojik kanserlerde daha hedefe yönelik, kişiye özgü tedavilerin geliştiğini aktaran THD Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, “Kan kanserinin yeni sınıflamaları var, genetik temelli sınıflamalar.

Bucak’ta meme kanseri farkındalığı! Anlamlı yürüyüş düzenlendi
Etkinlik

Bucak’ta meme kanseri farkındalığı! Anlamlı yürüyüş düzenlendi

Burdur’un Bucak ilçesinde meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Bucak Sağlık Meslek Yüksekokulu ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün öncülüğünde farkındalık yürüyüşü yapıldı.

Meme kanseri farkındalık ayı Akdeniz Üniversitesi'nde 1700 hasta tedavi edildi
Bölgesel

Meme kanseri farkındalık ayı Akdeniz Üniversitesi'nde 1700 hasta tedavi edildi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, son 6 ayda Meme Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi'nde tedavi edilen hasta sayısının bin 700'e ulaştığını bildirdi.

Meme kanserinde erken evrede tam şifa mümkün
Sağlık

Meme kanserinde erken evrede tam şifa mümkün

Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. Detaylar haberimizde..