Taceddin Akbaş

Birçok şeyimiz olduğu gibi, madenciliğimiz de mevzuat kurbanlarından... biri imiş!!

Taceddin Akbaş'ın 'Birçok şeyimiz olduğu gibi, madenciliğimiz de mevzuat kurbanlarından... biri imiş!!' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

BİRÇOK ŞEYİMİZ OLDUĞU GİBİ, MÂDENCİLİĞİMİZ DE MEVZUAT KURBANLARINDAN.. BİRİ İMİŞ!!

Dünya da ticareti yapılan 90 çeşit madenden 70’nin Türkiye de bulunduğu gibi, üretilen madenlerin çeşitliliği bakımdan da Türkiye’nin dünya da 8’inci, miktar bakımından 22’inci, değeri bakımdan ise 28’inci sırada olduğu belirtiliyor.

12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program da (OVP) madencilik sektörünü geniş şekilde yer verildiğini belirten Krom Üreticileri Derneği (KROMDED) Başkanı Bülent Aksu, “Bu durum, madencilik sektörünün ülke ekonomimiz için öneminin ve değerinin bir göstergesidir. Ülkemizin en büyük problemlerinden biri olarak cârî açık, madencilik faaliyetleriyle kapatılabilir. Ülkemizin bilinen toplam 3,5 milyar Dolar değerindeki maden varlığı bu konudaki potansiyelimizin en net göstergesidir. Sektörün gelişimi ve ülkemize katkısının artması amacıyla madencilik politikaları ve stratejileri siyaset üstü bir anlayışla ülke menfaati göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır…” demiş.

Yaptığı açıklamalarından ve değerlendirmelerinden, konusunun uzmanı, sahasının ustası, alanının tecrübelisi, ülkesinin sevdalısı ve sektörünün de bir bileni olduğu anlaşılan KROMDER Başkanı Bülent Aksu’nun görüşleri bence değerlidir. O nedenle konu hakkında kendisinin tespitleri dikkate alınmalı, görüş ve düşünceleri mutlaka değerlendirilmeli… Çünkü, Başkan Aksu’nun bildirdiğine göre Ülkemiz de madencilik yapmak iğneyle kuyu kazmak kadar zor veya samanlıkta iğne aramak gibi bir şey olmalı!

İZİNLER TEK BİR MERKEZDEN VERİLMELİ VE YİNE BİR DURAKTAN YÜRÜTÜLMELİ!!

Maden faaliyetlerinde izin ve onay süreçlerinin yatırımcıları zor durumda bıraktığını hatırlatan Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkanı Bülent Aksu, bürokratik süreçlerin uzun zaman aldığını ve zaman kaybına neden olduğunu belirterek “Ülkemizde madenciliği düzenleyen 9 bakanlık, 21 kurum, 7 kanun, 87 yönetmelik, 8 tüzük ve 16 uluslararası sözleşme mevcut. Bu kadar kurumun olması ve mevzuat çeşitliliği madencilik yatırımlarının faaliyete geçirilmesinde zorluklar ortaya çıkarıyor. Bu nedenle bakanlıklar arası koordinasyonun geliştirilerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) etkin rol oynayacağı, izinlerin tek bir duraktan yürütülebileceği düzenleme yapılmalıdır…” demiş.

MEVZUATLARDAKİ TEFERRUATLAR ESASLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR VE ÜRETİMLERİ AKSATIYOR!!

Mevzuat aslında kanunlarla oluşturulmuş olan kamu kurumlarının tüm hukûkî düzenlemelerine verilen genel bir isim! Birinci mevzuat kanunları, ikinci mevzuat ise yönetmelikleri ifâde eder. Yani mevzuatı iki başlık altında toplamak mümkün amma velâkin, Krom Üreticileri Derneği Başkanı Bülent Aksu’nun da dikkat çektiği ve üzülerek hatırlattığı gibi, sadece bir ‘krom arama izni’ alınabilmesi için 150’den fazla bir mevzuatın onayını olurunu alması gerekiyor muş! Tabiri caizse eğer mevzuat hazretleri birçok konu da olduğu gibi krom arama izni konusunda da ön plana çıkıyor ve maden arayacak olanları daha izin aşamasında yorgun düşürüyor… Dolayısıyla da hem zaman, hem de güç kuvvet kaybına neden oluyor!

MEVZUAT DÜZENLEMENİN YININDA MADEM ARAMA FAALİYETLERİ DE GELİŞTİRİLMELİ!

2023 yılında Türkiye de krom madenciliği ve ferrokrom ihracâtının tüm madencilik ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu hatırlatan KROMDER Başkanı Bülent Aksu; Türkiye’nin krom üzerinden ferrokrom üretiminde minaroloji en ideal özellikleri sahip olduğu belirtmiş ve ”Krom madenciliği arama faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Krom madenciliğinde arama faaliyetleri ve yatırım risideri çok yüksek olup, sektörün gelişip yeniden eski üretim seviyelerine ulaşabilmesi için MAPEG bünyesinde oluşturulacak bir fon ile cevher üretildiğinde ‘ödenmesi şartıyla’ desteklenecek bir sistem kurulmalıdır…” demiş.

Güzüne, gönlüne ve sözüne sağlık olsun, uyarıların da dikkâte alınsın inşaAllah Sayın Aksu…

BİZDE FIRÇANIN BİLE HİYERARŞİSİ VARMIŞ(!)

KROMDER Başkanı Bülent Aksu’nun yaptığı açıklama ve verdiği bilgilere göre ülkemiz de mevzuatın bile bir hiyerarşi varmış… Bu mevzuat ta benim aklıma aşağıda anlatacağım hikâyeyi getirdi:

Hikâye mealen şöyle: Bir müdür, dairesinde ve himayesinde çalışan bir âmirini, âmir şefini, şef memurunu, memur hizmetlisini, hizmetli evinde eşini fırçalar; eşi de evindeki kedisini tekmelermiş… Yani bizde fırça da bile hiyerarşi varmış(!)

SOĞANIN ACISINI YİYENE DEĞİL, DOĞRAYANA MADENCİLİĞİN PROBLEMLERİNİ İSE AKSU’YA YA DA ERBAP MADENCİLERE SORMAK LÂZIM!

Demem o ki, istisnaları hâriç bizde biri bir yerde ve bir makam elde ettiğinde kendisini oranın hizmet edeni değil, baş keseni konumuna koyuyor… Mevzuat hazretleri de buna eklendiği zaman kurum ve kuruluşlarda işler yavaşlıyor, hizmetler aksıyor, faturasını da millet ödüyor… O nedenle ben ‘herhangi bir kurum veya kuruluşun başına getirilen kişiler mutlaka o işin mutfağından gelmeli… Ve KROMDER Başkanı Bülent Aksu da madenciliğin mutfağından gelmiş ve servislerinde çalışmış biri olmalı ki; 150’den fazla bir işlemden geçen maden ‘arama mevzuatının’ yeniden gözden geçirilmesini, madenden elde edilecek gelirle de ülkemizin câri açığının kapatılabileceğini’ söylüyor! Bendeniz de Sayın Aksu’ya katılıyor, herkese saygılar sunuyorum.

SEN TAŞ, KAYA VE MERMER DAHÎ OLSAN, EĞER BİR

TERBİYECİNİN ELİNE DÜŞERSEN CEVHER OLURSUN!

Hz. Mevlânâ

ESAS USTA, KEMAN GİBİ ÇALGILARINI İYİ AKORT

EDEREK GÜZEL BİR SES ÇIKARAN DEĞİL; SÖZLERİYLE

İŞLERİ ARASINDA AKORT YAPARAK, HAYATINDA

EN GÜZEL UYUMU KURABİLENDİR… Eflâtun

USTAYI, TECRÜBE YAPAR! G. Keller

UZMANLAŞTIĞIN KONULARDAN BAŞKA İŞLER

DENEMİYORSAN, ASLA GELİŞMEZSİN!

Mümin Sekman

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    SEVDİM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

08
EYLÜL

2024

'Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın ''Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı' adlı köşe yazısı... Devamı

06
EYLÜL

2024

Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EYLÜL

2024

Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EYLÜL

2024

Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek

Taceddin Akbaş'ın 'Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EYLÜL

2024

Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

02
EYLÜL

2024

Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!

Taceddin Akbaş'ın 'Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!' adlı köşe yazısı... Devamı

31
AĞUSTOS

2024

Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum

Taceddin Akbaş'ın 'Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum' adlı köşe yazısı... Devamı

29
AĞUSTOS

2024

Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!

Taceddin Akbaş'ın 'Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Bucak'ta bay bayan personel alımı! İş arayanların dikkatine
Eleman İlanı

Bucak'ta bay bayan personel alımı! İş arayanların dikkatine

Burdur'un Bucak ilçesinde bay bayan personeller alınacak. Bucak'ta hizmet vermekte olan Borasu Mermer Fabrikasında çalışacak bay bay personel alımı detayları...

Bursa'da krom maden tesisinde yangın
Bölgesel

Bursa'da krom maden tesisinde yangın

Bursa'nın Harmancık ilçesinde faaliyet gösteren krom maden tesisinde yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyürken, ekipler alevlerin ormana sıçramaması için ayrıca önlem aldı.

Zonguldak'ta  ruhsatsız maden ocakları kapatıldı
Bölgesel

Zonguldak'ta ruhsatsız maden ocakları kapatıldı

Zonguldak'ta jandarma ekiplerince tespit edilen ruhsatsız maden ocakları kapatıldı. Ele geçirilen malzemelere de el konuldu.

Bucak'ta bay bayan personel aranıyor! BORASU iş ilanı detayları için tıklayın
Eleman İlanı

Bucak'ta bay bayan personel aranıyor! BORASU iş ilanı detayları için tıklayın

BORASU Madencilik San. ve Tic. LTD. ŞTİ., Bucak'ta bulunan Mermer Fabrikası'nda üretim bölümünde çalıştırılmak üzere bay ve bayan personeller alıyor!

Zonguldak'ta madende Göçük! Yaralılar var
Bölgesel

Zonguldak'ta madende Göçük! Yaralılar var

Zonguldak'ta TTK'ya ait olduğu öğrenilen maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan iki kişiden birisi çıkartıldı.

Bucak'ta dolgun maaşlı personel alınacak! Hemen başvurunuzu yapın
Eleman İlanı

Bucak'ta dolgun maaşlı personel alınacak! Hemen başvurunuzu yapın

Burdur'un Bucak ilçesinde hizmet veren BORASU MADENCİLİK Mermer Fabrikası, üretim bölümünde çalıştırılmak üzere bay ve bayan personel alımı yapıyor.