Dünya da ticareti yapılan 90 çeşit madenden 70’nin Türkiye de bulunduğu gibi, üretilen madenlerin çeşitliliği bakımdan da Türkiye’nin dünya da 8’inci, miktar bakımından 22’inci, değeri bakımdan ise 28’inci sırada olduğu belirtiliyor.
12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program da (OVP) madencilik sektörünü geniş şekilde yer verildiğini belirten Krom Üreticileri Derneği (KROMDED) Başkanı Bülent Aksu, “Bu durum, madencilik sektörünün ülke ekonomimiz için öneminin ve değerinin bir göstergesidir. Ülkemizin en büyük problemlerinden biri olarak cârî açık, madencilik faaliyetleriyle kapatılabilir. Ülkemizin bilinen toplam 3,5 milyar Dolar değerindeki maden varlığı bu konudaki potansiyelimizin en net göstergesidir. Sektörün gelişimi ve ülkemize katkısının artması amacıyla madencilik politikaları ve stratejileri siyaset üstü bir anlayışla ülke menfaati göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır…” demiş.
Yaptığı açıklamalarından ve değerlendirmelerinden, konusunun uzmanı, sahasının ustası, alanının tecrübelisi, ülkesinin sevdalısı ve sektörünün de bir bileni olduğu anlaşılan KROMDER Başkanı Bülent Aksu’nun görüşleri bence değerlidir. O nedenle konu hakkında kendisinin tespitleri dikkate alınmalı, görüş ve düşünceleri mutlaka değerlendirilmeli… Çünkü, Başkan Aksu’nun bildirdiğine göre Ülkemiz de madencilik yapmak iğneyle kuyu kazmak kadar zor veya samanlıkta iğne aramak gibi bir şey olmalı!
Maden faaliyetlerinde izin ve onay süreçlerinin yatırımcıları zor durumda bıraktığını hatırlatan Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkanı Bülent Aksu, bürokratik süreçlerin uzun zaman aldığını ve zaman kaybına neden olduğunu belirterek “Ülkemizde madenciliği düzenleyen 9 bakanlık, 21 kurum, 7 kanun, 87 yönetmelik, 8 tüzük ve 16 uluslararası sözleşme mevcut. Bu kadar kurumun olması ve mevzuat çeşitliliği madencilik yatırımlarının faaliyete geçirilmesinde zorluklar ortaya çıkarıyor. Bu nedenle bakanlıklar arası koordinasyonun geliştirilerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) etkin rol oynayacağı, izinlerin tek bir duraktan yürütülebileceği düzenleme yapılmalıdır…” demiş.
Mevzuat aslında kanunlarla oluşturulmuş olan kamu kurumlarının tüm hukûkî düzenlemelerine verilen genel bir isim! Birinci mevzuat kanunları, ikinci mevzuat ise yönetmelikleri ifâde eder. Yani mevzuatı iki başlık altında toplamak mümkün amma velâkin, Krom Üreticileri Derneği Başkanı Bülent Aksu’nun da dikkat çektiği ve üzülerek hatırlattığı gibi, sadece bir ‘krom arama izni’ alınabilmesi için 150’den fazla bir mevzuatın onayını olurunu alması gerekiyor muş! Tabiri caizse eğer mevzuat hazretleri birçok konu da olduğu gibi krom arama izni konusunda da ön plana çıkıyor ve maden arayacak olanları daha izin aşamasında yorgun düşürüyor… Dolayısıyla da hem zaman, hem de güç kuvvet kaybına neden oluyor!
2023 yılında Türkiye de krom madenciliği ve ferrokrom ihracâtının tüm madencilik ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu hatırlatan KROMDER Başkanı Bülent Aksu; Türkiye’nin krom üzerinden ferrokrom üretiminde minaroloji en ideal özellikleri sahip olduğu belirtmiş ve ”Krom madenciliği arama faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Krom madenciliğinde arama faaliyetleri ve yatırım risideri çok yüksek olup, sektörün gelişip yeniden eski üretim seviyelerine ulaşabilmesi için MAPEG bünyesinde oluşturulacak bir fon ile cevher üretildiğinde ‘ödenmesi şartıyla’ desteklenecek bir sistem kurulmalıdır…” demiş.
Güzüne, gönlüne ve sözüne sağlık olsun, uyarıların da dikkâte alınsın inşaAllah Sayın Aksu…
KROMDER Başkanı Bülent Aksu’nun yaptığı açıklama ve verdiği bilgilere göre ülkemiz de mevzuatın bile bir hiyerarşi varmış… Bu mevzuat ta benim aklıma aşağıda anlatacağım hikâyeyi getirdi:
Hikâye mealen şöyle: Bir müdür, dairesinde ve himayesinde çalışan bir âmirini, âmir şefini, şef memurunu, memur hizmetlisini, hizmetli evinde eşini fırçalar; eşi de evindeki kedisini tekmelermiş… Yani bizde fırça da bile hiyerarşi varmış(!)
Demem o ki, istisnaları hâriç bizde biri bir yerde ve bir makam elde ettiğinde kendisini oranın hizmet edeni değil, baş keseni konumuna koyuyor… Mevzuat hazretleri de buna eklendiği zaman kurum ve kuruluşlarda işler yavaşlıyor, hizmetler aksıyor, faturasını da millet ödüyor… O nedenle ben ‘herhangi bir kurum veya kuruluşun başına getirilen kişiler mutlaka o işin mutfağından gelmeli… Ve KROMDER Başkanı Bülent Aksu da madenciliğin mutfağından gelmiş ve servislerinde çalışmış biri olmalı ki; 150’den fazla bir işlemden geçen maden ‘arama mevzuatının’ yeniden gözden geçirilmesini, madenden elde edilecek gelirle de ülkemizin câri açığının kapatılabileceğini’ söylüyor! Bendeniz de Sayın Aksu’ya katılıyor, herkese saygılar sunuyorum.
SEN TAŞ, KAYA VE MERMER DAHÎ OLSAN, EĞER BİR
TERBİYECİNİN ELİNE DÜŞERSEN CEVHER OLURSUN!
Hz. Mevlânâ
ESAS USTA, KEMAN GİBİ ÇALGILARINI İYİ AKORT
EDEREK GÜZEL BİR SES ÇIKARAN DEĞİL; SÖZLERİYLE
İŞLERİ ARASINDA AKORT YAPARAK, HAYATINDA
EN GÜZEL UYUMU KURABİLENDİR… Eflâtun
USTAYI, TECRÜBE YAPAR! G. Keller
UZMANLAŞTIĞIN KONULARDAN BAŞKA İŞLER
DENEMİYORSAN, ASLA GELİŞMEZSİN!
Mümin Sekman
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Derken 'Receb-Şaban' İşte geldi gidiyor 'Mübarek ay' Ramazan!' adlı köşe yazısı Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Mansur Yavaş, Ekrem hızlı giderken gün battı ve hava karardı erkenden' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Her gecemiz Kadir, her gelenimiz Hızır (A.S) ve Ramazan Bayramımız mübarek, günümüz kutlu olsun!!' adlı köşe yazısı.... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Tarım da düşüşün önünü alamazsak her şeyi satın almak zorunda kalırız!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Deliye Olsa da Esasında Akıllı Ve Sağlıklı İnsana Her Gün Bayram' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Ormanlarımızı… ateşe veriyor, sularımızı boşa akıtıyor, topraklarımızı.. Yakıyoruz! Olmayan nevruz’un bayramını yapıyoruz!' adlı köşe yazısı.... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan'ın tek rakibi var o da enflasyon canavarı!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'LGBT'yi savunan milletvekili ve alkolü savunan gazeteci' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bir Çanakkale Torunu'nun naçiz klavyesinden 'İmankale Destanı!'' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Yapay zekanın ve vahşi kapitalizmin hakim olduğu bir devirde ‘Müslümanca yaşamak’ pek kolay bir şey olmasa gerek!' adlı köşe yazısı... Devamı
Burdur Bucak OSB'de faaliyet gösteren LİMKA Madencilik, mermer mozaik fabrikasında çalışacak bay ve bayan personel arıyor.
Burdur'un Bucak ilçesinde Organize Sanayi Bölgesinde hizmet vermekte olan LİMKA Madencilik LTD. ŞTİ. bay bayan personel alımı yapacak.
Bucak’ta istihdam fırsatı! BORASU Mermer Fabrikası, katrak ve vakum makinesi operatörü arıyor. İş görüşmeleri Bucak OSB’de yapılacak. Hemen başvur!
Zonguldak'ta ruhsatsız maden ocaklarıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların ele alındığı toplantı Vali Osman Hacıbektaşoğlu başkanlığında yapıldı. Detaylar haberimizde..
BAİB Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tekin, ATSO 3. Grup Komite Başkanı Ayten Kılıç Kaya ve diğer yetkililer, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve Genel Sekreter Av. Aslı Şahin Tekin ile bir araya geldi. Toplantıda, madencilik sektörünün sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.
Maden faaliyetleri devam etmeyecek ise burada yüz binlerce hayvanından olan İliçli’lerin yeniden hayvancılığa başlayabilmesi için tarım ve orman bakanlığını göreve davet ediyoruz.
Yorumlar (0)