Taceddin Akbaş

Boşanma davaları artıyor, tazminat davaları bunaltıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Boşanma davaları artıyor, tazminat davaları bunaltıyor' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

BOŞANMA DÂVALARI ARTIYOR TAZMÎNAT DÂVALARI BUNALTIYOR!

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, geçtiğimiz yıl 180 bin 954 evli çift boşanmış ve boşanmaların yüzde 37,7’lik bölümü evliliğin ilk 5 ayında gerçekleşmiş… Yani bîkârlar 5 ay önce büyük bir özenle, seçerek, olabildiğince severek sayarak ve büyük ölçüde de güvenerek evlendikleri, dolayısıyla da iltifatlar yağdırdıkları eşlerini 5 ay sonra sevmemeye, hattâ nefret etmeye başlamış olmalılar ki, nikâh akitlerini bozmuşlar!

Daha doğrusu dînî nikâhlı olup olmadıkları belli olmayan ve ‘imam nikâlı’ olarak dillendirilenler ve boşananlar-ayrılanlar hâriç; resmen evli olan çiftler, bazen zorunlu nedenlerden, bazen de sudan bahanelerden dolayı, Cenab-ı Hakk’ın ‘en sevmediği helâl ya da mubah’ olarak gördüğü boşanma işlemini gerçekleştirmişler!

Bu konuların en yakın takipçisi veya ilgilisi, hattâ tek yetkilisi olan Adalet Bakanlığı da, gerçekleştirdiği bir sempozyum da aile hukuku konusunu yeniden masaya yatırmış ve başta boşanma olmak üzere, nafaka ve tazminat dâvalarını yeniden ele almış.

Sempozyum hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenledikleri sempozyumun aile hukuku konusunu yeniden masaya yatırdıklarını belitmiş ve o sempozyum da başta nafaka konusu olmak üzere tüm mağduriyetleri görüştüklerini söylemişti. Bakan Tunç, “Adalet Bakanlığı olarak daha öncede bizim bu konuda hazırlıklarımız, taslak çalışmalarımız olmuştu. Tüm bunları bir raya getirilip tekrar değerlendirdik ki; MHP’in de bu konuda kamuoyuyla paylaştığı 100 maddelik bir önerisi vardı. Tüm bunlar tartışıldı. Uzlaşmaya yönelik tutumları görüştük…” demişti.

Bakanlığın o taslağı nedir ne değildir veya ne âlemdedir bilmiyorum ama boşanmaların genelde sudan bahanelerle, özelde de özel veya haklı bahanelerle devam ettiğini ve böyle giderse devam de edeceğini üzülerek tahmin edebiliyorum!

Nedenine, niçinine gelince, onu da kendimce ve şu şekilde izah edebilirim:

Şöyle ki; birçok bakanlığın gerçekleştirdiği çalıştay türü çalışmalar formaliteden öteye geçmediği gibi; Adalet Bakanlığının gerçekleştirdiği o sempozyum da tartıştığı konular konusunda da bir mesafe kat edildiğini görmüyor, duymuyor ve bilmiyorum. Ancak, birinci paragrafımda da belirttiğim gibi, geçtiğimiz yıl Ülkemiz de 200 bine yakın evli çift boşanmış ve boşanmaların 3’te biri evliliğin ilk 5 ayında gerçekleşmiş. Yani, eşler birbirlerinden 5 ay gibi kısa bir sürede nefret etmiş ya da kırılmış dökülmüş, dolaysıyla da boşanmalar gerçekleşmiş… O nedenle ben boşanma nedenlerinden bazılarını siz sevgili okurlarıma hatırlatmak, daha sonra da kendi görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

BOŞANMA SEBEPLERİNDEN BAZILARI ŞÖYLE:

Eşler arası aldatma, birbirlerini aşağılama, küçük düşürme, başkalarıyla kıyaslama, hırsızlık yapma, sadakatsizlikle, iktidarsızlıkla suçlama, cinsel yetersizliği açıklama, doğal ve helâl olmayan yollarla cinsel ilişki kurma, hattâ eşinden sıkıldığını beyan etme, baskıcı davranma, eş doğum yapanken ilgilenmeme, evi sık terk etme, eve icra getirme, borçları ödememe, istenmeyen kişilerle arkadaşlık etme, evlilik dışı çocuk yapma, eşinin ailesiyle kendi ailesini kıyaslama ve bunu sık sık yapma, eşinden yapamayacağı şeyleri isteme, zorlama ve kendisinden alma gücü olmayan şeyleri isteme, eşi resmî makamlara ve konu komşu ve 3. kişilere şikâyet etme ve diğerleri…

Her neyse, bugünkü güncel ve güncel olduğu kadar sık sık görülen boşanma davalarını bir hikâye ile özetlemek istiyorum:

Kocasından bir şekilde boşanmak isteyen bir kadın, kocasından kendisini boşaması için bir arkadaşına gider ve kendisinden şöyle bir tavsiye alır: ‘Bugünkü yemeğine olabildiğince fazla tuzlu yap! Kocan o sebeple seni döver veya söver…’ der. Kadın arkadaşının dediğini aynen uygular ama kocası o yemeği yer ve kızmadığı gibi tam tersine karısına teşekkür eder! Kadın ertesi günde yemeğe hiç tuz koymaz, adam da bu sefer karısına ‘eline sağlık hanım! Dünkü yemek biraz tuzluydu, bu günkü yemeğine hiç tuz koymayarak dünkü tuzlu yemeğin telâfisini yapmışsın…’ diyerek yine teşekkür eder! Birinci ve ikinci uygulamadan bir netice alamayan kadın durumu tekrar o arkadaşına giderek anlatır ve o arkadaşı da O’na, ‘Kocanın, eviniz de çok sevdiği veya kullandığı özel bir eşyası varsa, bu sefer de onu onur kır…” der! Arkadaşından aldığı 3. Tavsiyeyi de aynen uygulayan kadın, kocasının tuvalette kullandığı su ibriğini kırar… Akşam eve gelen ve yıllardır kullandığı tuvalet kabının kırıldığını gören adam karısını yanına çağırarak teşekkür etmediği gibi tam tersine çok öfkelenir ve “İşte seni şimdi boşayacağım-boşadım! Çünkü sen benim’ avret mahallimi’ bir başka ibriğe-kaba daha göstereceksin!’ der ve karısını oracıkta boşar!

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; maddî ya da mânevî bir sebepten dolayı ve eşinin herhangi bir hastalığını bile bile evlilik yapmış olan eşlerin durumları ayrı... Ama taraflardan birinin evlendikten sonra herhangi bir hastalığına yakalanması ve buna benzer nedenler boşanma sebebi olmamalı! Ancak, eskiden var olan ya da sonradan oluşan bir akıl hastalığı boşanma nedeni sayılmalı! Yani eşlerden birinin (evlendikten sonra) herhangi bir hastalığa yakalanmasıyla akıl sağlığının bozulmasıyla kıyaslanmamalı ve akıl sağlığı bozuk olan ya da sonradan bozulan eşlerden birinin boşanması hem kolay olmalı hem de kısa sürmeli. Çünkü neslin devamı düşünülmeli ve evli çiftlerin mutlulukları unutulmamalı!

Ayrıca, boşanan eşlerin tazminatları yıllarca değil, mâkul bir süre sonra sona ermeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

ÖNEMLİ BİR NEDEN (ZARÛRET) OLMAKSIZIN

KOCASINDAN BOŞANMAK İSTEYEN KADINA

CENNET KOKUSU HARAM OLUR!.. KADINI

KOCASINA KARŞI KIŞKIRTAN BİZDEN DEĞİLDİR!..

MÛ’MİN, MÛ’MİN OLAN HANIMINA KARŞI KÖTÜ

DUYGULAR BESLEMESİN; ÇÜNKÜ ONUN BAZI

HUYLARINDAN HOŞLANMASA DA DİĞER

HUYLARINDAN HOŞLANABİLİR!! 3 ayrı Hadis

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

18
EYLÜL

2024

Gazilerimizin günleri kutlu kendileri... sağlıklı olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Gazilerimizin günleri kutlu kendileri... sağlıklı olsun' adlı köşe yazısı.... Devamı

17
EYLÜL

2024

Türk Dünyası dilde birleşirse fiilen olmasa bile fiilde birleşmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Türk Dünyası dilde birleşirse fiilen olmasa bile fiilde birleşmeli' adlı köşe yazısı Devamı

17
EYLÜL

2024

Her çocuğun koluna altın bir bilezik verilmeli! Ancak bunu kim ve nasıl vermeli?

Taceddin Akbaş'ın 'Her çocuğun koluna altın bir bilezik verilmeli! Ancak bunu kim ve nasıl vermeli?' adlı köşe yazısı Devamı

16
EYLÜL

2024

Narin'e kıyan eller kırılsın! Ancak olay reyting meselesi de yapılmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Narin'e kıyan eller kırılsın! Ancak olay reyting meselesi de yapılmasın!' adlı köşe yazısı... Devamı

13
EYLÜL

2024

İyi ki doğmuşsun.. Ya Resulallah bizlere şefaat edersin İnşaallah

Taceddin Akbaş'ın 'İyi ki doğmuşsun.. Ya Resulallah bizlere şefaat edersin İnşaallah' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EYLÜL

2024

Eğitimde Bulut'un, pancar da Kubilay'ın dediklerini dinleyin

Taceddin Akbaş'ın 'Eğitimde Bulut'un, pancar da Kubilay'ın dediklerini dinleyin' adlı köşe yazısı Devamı

12
EYLÜL

2024

Boşanma davaları artıyor, tazminat davaları bunaltıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Boşanma davaları artıyor, tazminat davaları bunaltıyor' adlı köşe yazısı Devamı

10
EYLÜL

2024

Ülkemiz 'Hububat İhracatından' 8 ayda 8 milyar dolar kazanmış

Taceddin Akbaş'ın 'Ülkemiz 'Hububat İhracatından' 8 ayda 8 milyar dolar kazanmış' adlı köşe yazısı Devamı

09
EYLÜL

2024

İlimizin 4-5 zengini 45-50 engelliye bir öğün öğle yemeği veremez mi?

Taceddin Akbaş'ın 'İlimizin 4-5 zengini 45-50 engelliye bir öğün öğle yemeği veremez mi?' adlı köşe yazısı... Devamı

08
EYLÜL

2024

'Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın ''Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Boşanma aşamasındaki kocasını silahla vurarak öldüren kadın tutuklandı
3. Sayfa

Boşanma aşamasındaki kocasını silahla vurarak öldüren kadın tutuklandı

İstanbul'un Çatalca ilçesinde boşanma aşamasında olduğu ve uzaklaştırma kararı olan Ezgi Ceken, eşi Sezgin Ceken'i silahla yaraladı.

Boşanma Aşamasında Olduğu Öğretmeni Katletti
3. Sayfa

Boşanma Aşamasında Olduğu Öğretmeni Katletti

Samsun'da boşanma aşamasındaki 19 suç kaydı bulunan kocası tarafından öldürülen 2 çocuk annesi İngilizce öğretmeni, gözyaşları içinde toprağa verildi.

Yozgat'ta Boşanma Aşamasındaki Kadını Öldüren Şahıs Hapse Mahkum Edildi
3. Sayfa

Yozgat'ta Boşanma Aşamasındaki Kadını Öldüren Şahıs Hapse Mahkum Edildi

Yozgat’ta boşanma aşamasında olduğu eşini bıçaklayarak öldürüp, kayınvalidesini de ağır yaralamaktan yargılanan şahıs, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Aile İçi Şiddete Kurban: Polis Memuru Eniştesini 6 El Silahla Vurarak Öldürdü
3. Sayfa

Aile İçi Şiddete Kurban: Polis Memuru Eniştesini 6 El Silahla Vurarak Öldürdü

Gaziantep’te eşiyle boşanma aşamasında olan polis memuru konuşmak için gittiği eniştesini 6 el ateş ederek öldürdü.

Evliliklerde Düşüş, Boşanmalarda Gerileme İşte o rakamlar
Yaşam

Evliliklerde Düşüş, Boşanmalarda Gerileme İşte o rakamlar

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 yılı evlenme ve boşanma istatistikleri açıklandı. Evliliklerde bir önceki yıla göre azalma, boşanmalarda ise düşüş görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı arttı. En yüksek evlenme ve boşanma oranlarının görüldüğü iller belli oldu. Yabancı gelin ve damat sayıları da istatistiklere yansıdı.

Burdur'da Evlilik ve Boşanma İstatistikleri! Bakın Son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı?
Bölgesel

Burdur'da Evlilik ve Boşanma İstatistikleri! Bakın Son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı?

Burdur'da 2023 yılında evlilik ve boşanma istatistikleri açıklandı. Peki Burdur'da son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı? Evlilik ve boşanma rakamları açıklandı. İşte detaylar...