Taceddin Akbaş

BOŞANMALAR KOLAY OLMASA DA COK ZOR NAFAKA VE TAZMÎNATLAR İSE YIKICI OLMAMALI!

Taceddin Akbaş'ın 'BOŞANMALAR KOLAY OLMASA DA COK ZOR NAFAKA VE TAZMÎNATLAR İSE YIKICI OLMAMALI!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, geçtiğimiz yıl (2022 yılında)180 bin 954 çift boşanmış ve boşanmaların yüzde 37,7’lik bölümü ‘evliliğin ilk 5 ayında’ gerçekleşmiş… Yani bîkârlar 5-6 ay kadar önce büyük bir özenle seçerek, severek sayarak, hattâ sevdalanarak veya aşık olarak ve büyük ölçüde de güvenerek evlendikleri, dolayısıyla da izzet-i ikramlarda bulunup iltifatlar yağdırdıkları eşlerini kısa sürede sevmemeye, daha da kötüsü nefret etmeye başlamış olmalılar ki, nikâh akitlerini bozmuşlar! Yani resmen ve dînen evli olan çiftler, bazen zorunlu nedenlerden, bazen de sudan bahanelerle, ((Cenab-ı Hakk’ın ‘en sevimsiz helâl ya da mubah’ olarak görüp saydığı)) boşanma işlemlerini gerçekleştirmişler!

Bu ve bu gibi konuların en yakın takipçisi veya ilgilisi, hattâ tek yetkilisi olan Adalet Bakanlığı da 1 Kasım da gerçekleştirmeyi planladığı bir sempozyum da ‘aile hukuku’ konusunu yeniden gözden geçirecek, konuyu işin uzmanlarıyla ve mağdurlarla birlikte masaya yatıracak ve başta boşanmalar olmak üzere, nafaka ve tazminat dâvalarını.. yeniden ele alacakmış…

Sempozyum hakkında ön bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Kasım 2023 tarihinde düzenleyecekleri sempozyum da ‘aile hukuku…’ konusunu yeniden masaya yatıracakların belitti ve o sempozyum da başta nafaka konusu olmak üzere tüm mağduriyetleri görüşeceklerini söyledi. Bakan Tunç, “Adalet Bakanlığı olarak daha öncede bizim bu konuda hazırlıklarımız, taslak çalışmalarımız olmuştu. Tüm bunlar bir raya getirilip tekrar değerlendirilecek. Ayrıca MHP’in de bu konuda ‘kamuoyuyla paylaştığı’ 100 maddelik bir önerisi var. Tüm bunlar o sempozyum da tartışılacak ve uzlaşmaya yönelik tutumlar görüşülecek…” dedi.

Birinci paragrafımda da belirttiğim gibi, geçtiğimiz yıl Ülkemiz de 180 bin 954 evli çift boşanmış ve boşanmaların yüzde 32,7’si evliliğin ilk 5 ayında gerçekleşmiş… Ve boşanma nedenlerinin başında aldatma, şiddet uygulama, eşle çarpık ya da sapık ilişki kurma gibi istekler vd. geriyormuş!

O nedenle, ben de bugünkü güncel ve güncel olduğu kadar sık görülen ve yaşanan ya da görülen boşanma davalarının nedenini niçinini bir hikâye ile kıyaslamak ve boşanmayı düşünen eşleri uyarmak; sonra da boşanma davalarının ve nafaka ödemelerinin gereğinden fazla sürmemesinin-uzamamasının, tazminatların da yıkıcı olmamasını, dolayısıyla da daha beter, hiç istenmeyen durumların oluşmaması yönündeki kendi görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:

Şöyle ki; kocasından haklı ya da haksız bir gerekçeyle boşanmak isteyen bir kadın, bir arkadaşına gider ve kocasından boşanmak istediğini ancak eşinin buna yanaşmadığından yakınır ve arkadaşından boşanma konusunda kendisine bir tavsiye de bulunmasını ister… Arkadaşı da kendisine, ‘Bugünkü yemeğini çok acılı ve olabildiğince tuzlu yap! O zaman kocan seni ya döver ya da söver, sen de onu bahane ederek kocandan seni boşamasını istersin!’ der. Kadın da arkadaşının dediğini aynen uygular ama kocası da o çok acılı ve tuzlu yemeği kemâl-i âfiyetle yer ve karısına kızıp bağırmak çağırmak yerine, teşekkür ve iltifat eder! O uygulamadan da netice alamayan kadın ertesi günde yemeğe hiç tuz koymaz… Ama o günde tatsız tuzsuz yemeği yiyen adam bu sefer de karısına, ‘eline koluna sağlık hanım! Dünkü yemek biraz acılı ve çok tuzluydu! Bu günkü yaptığın yemeğe de hiç acı ve tuz koymayarak dünkü yemeğin telafisini yapmışsın..!’ diyerek karısına yine teşekkür ve iltifat eder. Birinci ve ikinci uygulamadan bir netice alamayan kadın, durumu tekrar o arkadaşına anlatır ve o arkadaşı da ‘Kocanın, eviniz de kıymetli bir eşyası varsa ki, mutlaka vardır, bugün de onu kır…” der. Arkadaşından aldığı tavsiye uyan kadın, bu sefer de kocasının tuvalet ibriğini kırar! Akşam eve gelen ve yıllardır kullandığı tuvalet ibriğinin (kasten) kırıldığını gören adam, “İşte seni şimdi boşarım! Çünkü sen benim avret mahallimi bir başka ibriğe daha göstereceksin!’ der ve karısını boşar!

Bu anlattığım bir hikâye ama, boşanmayı düşünen veya kafasına koyan eşler için ibretlik bir hikâye. Yani bu hikâyede, boşanma nedenlerinin niçinlerinin önemine vurgu yapılıyor… Yemekten vesaireden boşanmayı aklından dahî geçirmeyen adam, tuvalette kullandığı ibriğinin ‘kasten’ kırılmasını önemli bir sebep olarak görüyor (boşanma sebebi sayıyor) ve daha başka (kötü) yollar denemesini önlemek için karısının boşanma isteğini yerine getiriyor!

Bendeniz de ‘günümüzde maddî ya da mânevî bir sebepten dolayı araları bozulan ve evlilik birliğinin devam etme imkânı ihtimâli kalmayan eşlerin boşanması hem kolay olmalı, hem de davalar kısa sürmeli! Yani, boşanmalar çok kolay olmasa da çok zor olmamalı, nafakalar uzun sürmemeli, tazminatlar yıkıcı olmamalı! Çünkü günümüz de 10 yıl süren boşanma davaları olduğu gibi, nafaka süreleri çok uzun, tazminatlar ise yıkıcı oluyor!’ diye biliyor ve düşünüyorum… O nedenle ben ‘Adalet Bakanlığı’nın 1 Kasım da gerçekleştirmeyi planladığı Sempozyum da bu ve bu gibi konuların konuşulmasını, boşanmaların ve nafakaların makul bir süreye düşürülmesini, tazminatların da yıkıcı olmaktan çıkarılmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

BİR KADIN, ‘GEÇERLİ BİR SEBEBİ OLMAKSIZIN’

KOCASINDAN BOŞANMA TALEP EDERSE,

CENNETİN KOKUSU ONA HARAM OLUR…

Ve BİR KADINI KOCASINA KARŞI KIŞKIRTAN KİŞİ

BİZDEN DEĞİLDİR..! Hz. Muhammed (sav)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Aile İçi Şiddete Kurban: Polis Memuru Eniştesini 6 El Silahla Vurarak Öldürdü
3. Sayfa

Aile İçi Şiddete Kurban: Polis Memuru Eniştesini 6 El Silahla Vurarak Öldürdü

Gaziantep’te eşiyle boşanma aşamasında olan polis memuru konuşmak için gittiği eniştesini 6 el ateş ederek öldürdü.

Evliliklerde Düşüş, Boşanmalarda Gerileme İşte o rakamlar
Yaşam

Evliliklerde Düşüş, Boşanmalarda Gerileme İşte o rakamlar

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 yılı evlenme ve boşanma istatistikleri açıklandı. Evliliklerde bir önceki yıla göre azalma, boşanmalarda ise düşüş görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı arttı. En yüksek evlenme ve boşanma oranlarının görüldüğü iller belli oldu. Yabancı gelin ve damat sayıları da istatistiklere yansıdı.

Burdur'da Evlilik ve Boşanma İstatistikleri! Bakın Son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı?
Bölgesel

Burdur'da Evlilik ve Boşanma İstatistikleri! Bakın Son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı?

Burdur'da 2023 yılında evlilik ve boşanma istatistikleri açıklandı. Peki Burdur'da son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı? Evlilik ve boşanma rakamları açıklandı. İşte detaylar...

Samsun'da intihar girişimi
3. Sayfa

Samsun'da intihar girişimi

Samsun'da eşiyle boşanma aşamasında olan Zeki K. (39), 5 katlı bir binanın çatısına çıkarak intihara kalkıştı. 4 saat süren ikna çalışmasının ardından polis ekipleri tarafından vazgeçirildi.

Bucak'ta geçen evlenme ve boşanma sayıları belli oldu
Bölgesel

Bucak'ta geçen evlenme ve boşanma sayıları belli oldu

Burdur Bucak'ta geçen yıl kaç çift evlendi? Bucak'ta evlenen çiftler ve boşanan çiftlerin sayıları belli oldu. İşte Bucak'ta son 10 yıldaki evlilik ve boşanma sayıları. Detaylar haberimizde...

Katliam yaratan eski eş tutuklandı
3. Sayfa

Katliam yaratan eski eş tutuklandı

Afyonkarahisar’da boşanma aşamasındaki karısı ile ailesini öldüren katil zanlısı çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.