Taceddin Akbaş

Bu hekim de mühendis de alkışlanır

Taceddin Akbaş'ın 'Bu hekim de mühendis de alkışlanır' adlı köşe yazısı..

Taceddin Akbaş

BU HEKİM DE MÜHENDİS DE ALKIŞLANIR

Daha yazımın başında, ben her mesleğin edinilmesinin de, icrasının zor olduğunu, ancak bazı mesleklerin, mesela hekimlik, hakim ve savcılık, avukatlık ve mühendislik gibi mesleklerin edinilmesinin de icrasının da zor olduğunu ifade etmek istiyorum… Ve bu vesileyle, Çanakkale Savaşında yaralanan askerleri muayene ve tedavi etmekte olan bir hekimin-doktorun, yaralı askerler arasında bulunan ve orada şehid olan oğlunun cesedine sarılarak “Sıra veya hak senin değildi, onun için diğer yaralıları bırakıp senin yanına gelemedim. O nedenle hakkı helal et oğlum…’ diyerek hüngür hüngür ağladığını hatırlatmak istiyorum!

Burada bir parantez açarak kardeş, evlat ve torunlarımızın arasında henüz bir doktorumuzun, avukat, hakim ve savcımızın olmadığını, ama 6 torunumuzdan en büyük olanının Kimya Mühendisi olduğunu ve İstanbul’daki ünlü ve büyük bir ilaç fabrikasında (650 mühendis arasından seçilerek-tercih edilerek) işe alındığını; diğerinin de yine İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği okuduğunu, diğer 4 torunumuzdan en küçük olanının ilkokul, diğerlerinin ise henüz orta okul ve lise öğrencisi olduklarını, onlardan birinin ikisinin de bu saygın mesleklerden birinin erbabı olmasını istediğimi hatırlatmak istiyorum. Ve bu kadar mukaddimeden sonra sözü önce Hatay’daki bir doktorumuza-hekimimize, sonra da mesleğinde zirve yapmış olan bir mühendis hemşerimize getirmek istiyorum:

Geçtiğimiz yıl meydana gelen ve ‘asrın felâketi’ olarak nitelendirilen deprem de birçok insanımızın kendisi, uzak yakın akrabası ve konu komşusu göçük altında kalıp vefat ettiği gibi; Antakya İlçesi Narlıca Mahallesinde ve Sönmez ailesinin 4 katlı apartmanı da yıkılmıştı. Ve bu yıkılma sonunda Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Sıtkı Sönmez’in Melike Gül ve Şeyma Nur adlı ikiz kızları vefat etmiş, 19 yaşındaki oğlu Zarif de yaralı olarak enkaz altından çıkarılmış! Ama 15 günlük bir tedaviye rağmen O’da vefat etmiş. Ancak onca acısına ağrısına rağmen görevinin başına dönen Doktor baba Sıtkı Sönmez yaşadıkların unutmaya çalışmış ve başarılı da olmuş…

HASTALARIYLA BİRLİKTE KENDİSİNİ DE TEDÂVİ ETMİŞ!

Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Dr. Sönmez “41 saat enkaz içinde kaldım. Yaklaşık 7-8 saat içinde bana ulaşıldı. Yeğenim ulaşmıştı bana. İlk talimatım da ulaşabildiğim idareci arkadaşlara hastaneye gitmeleri oldu. Ardından da önce çocuklarımı kurtarın, bütün talimatım bu oldu. 41 saatin ardından enkazın altından çıkarıldım ve gözlerimi hastane de açtım. Göğsüm de kot kırığım vardı. 10-15 günlük süre içeresinde iyileşti ve ben de görevimin başına döndüm…” demiş. Acısını içine gömen ve bu sayede güç aldığını hatırlatan Dr. Sıtkı Sönmez, “Bu sayede insanlara hizmet edebiliyordum. Yani ben işimle meşgul olarak bir şeyler üretirken kendimi de tedavi ettim(!) Çok şükür elimizden geldiği kadar maksimum olarak ta gereğini yaptığımı düşünüyorum…” demiş. Dr. Sönmez, “Depremlerin etkisini anlamak isteyenlerin buraları görmeleri gerekiyor. Burayı gelip gördüğünüz zaman depremin ne kadar yıkıcı bir etkisinin olduğunu anlıyoruz…”

Hâsılı, 3 çocuğunu deprem de kaybeden Doktor Sıtkı Sönmez, kaderine küsmemiş, yıkılmamış ve hastalarını tedavi ederken kendisini de tedavi etmiş… O nedenle ben bu saygıdeğer, cefakâr ve vefakâr doktorumuzun acılarını paylaşıyor, kendisine, ailesine ve sevenlerine hayırlı uğurlu uzun ömür diliyor, sözü şimdi de Burdur’umuzun yetiştirdiği teknisyenlerden biri olan Elektrik Elektronik yüksek mühendislerden ve eski(mez) dostlarımdan biri olan Sadık Çelikel’e getirmek istiyorum:

ÇELİKEL’İN DARISI ‘MAKÜ İLE BİRLİKTE’ TİRARET VE SANAYİ ODASI’IN BAŞINA!

Yaşı müsait olan hemşerilerimin bilecekleri ya da hatırlayacakları gibi, küçük esnaf bir babanın ve mütedeyyin bir ailenin ikiz oğullarından biri olan (diğer ikizi de subay idi) ve bir dönem Burdur Organize Sanayi Bölgesinde Sulama Sistemleri damlama Boru üretimi yapan yabancı bir Fabrikanın Müdürlüğünü yapan Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi Sadık Çelikel; yeni öğrendim ki bundan bir müddet önce Gaziantep’e gitmiş ve kendisinin Başmühendisliğini, Pragon Enerji’nin de yükleniciliğini yaptığı Gaziantep Üniversitesi’nin Güneş Enerji Santralini yapmış ve Üniversiteye teslim etmiş. Yani, hemşerimiz ve benim eski(mez) dostlarımdan biri ve Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi olan Sadık Çelikel kardeşim; Türkiye’nin üniversiteler ölçeğindeki en büyük (300 dönüm) Güneş Enerji Santralinde ve yılda 50 milyon kilovatsaat enerji üretecek, dolayısıyla da 3 bin 300 dönüm çam ormanının yok ettiği karbon emisyonuna karşılık gelen emisyonu önleyecek olan bir santrali îmal etmiş ve Gaziantep Üniversitesine teslim etmiş. O nedenle ben Sadık Bey’i bu başarısından dolayı yürekten kutluyor, en kısa sürede Burdur’a dönmesini istiyor ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde de (MAKÜ) benzer çalışmalara katkı sağlamasını diliyorum…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; böyle büyük ve çok önemli bir santrali Gaziantep Üniversitesine kazandıran Sadık Bey’i gönülden kutluyor ve ilk fırsatta Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile de, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile de temasa geçmesini diliyorum… Ki, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’ın da Sadık Bey ile temasa geçtiğini duyuyorum. Ve ben de eski(mez) bir dostu, dava ve yol arkadaşı olarak Sadık Bey Kardeşimin Gaziantep Üniversitesi’ne kazandırdığı altın değerindeki bir santralin benzerini, hattâ daha büyük ve daha gelişmiş olanını Mehmet Akif Ersoy Üniversitemize, dolayısıyla da İlimize kazandırmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

BİLİM VE SANAT İLGİ GÖRMEDİ YERDE DURMAZ

İbn-i Sînâ

BECERİLER YAYGINDIR. YETENEK İSE NÂDİR!

GİZLİ YETENEK HİÇBİR İŞE YARAMAZ… Nero

YETENEK, BİR GEN KAZASI VE SORUMLULUKTUR!

Alan Rickman

EN BÜYÜK YETENEKLER GENELDE GÖZDEN UZAKTIR

Plautus

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Yurt dışındaki hekimler, Türk hekimlerin ameliyatlarını izlemeye geliyor
Sağlık

Yurt dışındaki hekimler, Türk hekimlerin ameliyatlarını izlemeye geliyor

Türk hekimlerinin dünya arenasındaki yeri hakkında konuşan Plastik, Estetik ve Rekonstriktif Cerrahı Op. Dr. Onur Oğan, "Kullandığımız teknikler ve ileri seviyedeki cerrahi deneyimizle dünyanın dört bir yanından hekimler ameliyatlarımızı izlemeye geliyor.

Dr. Mustafa Doğan Niğde Ömer Halisdemir Hastanesi Başhekimi Oldu
Bölgesel

Dr. Mustafa Doğan Niğde Ömer Halisdemir Hastanesi Başhekimi Oldu

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak atanan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan göreve başladı.

Rahime Cankat Gürel, Burdur Devlet Hastanesinde göreve başladı
Bölgesel

Rahime Cankat Gürel, Burdur Devlet Hastanesinde göreve başladı

Burdur Devlet hastanesinde, Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) Uzmanı Dr. Rahime Cankat Gürel hasta kabulüne başladı.

Antalya Valisi Hulusi Şahin  Ramazan Bayramlaşmasında
Bölgesel

Antalya Valisi Hulusi Şahin Ramazan Bayramlaşmasında

Vali Hulusi Şahin Akdeniz Üniversitesi Camii'nde kılınan bayram namazının ardından Antalyalılarla bayramlaştı.

Antalya Tabip Odası Seçimi! Antalya Çağdaş Hekimler Adaylarını Tanıttı!
Bölgesel

Antalya Tabip Odası Seçimi! Antalya Çağdaş Hekimler Adaylarını Tanıttı!

Antalya Çağdaş Hekimler, 5 Mayıs 2024'te yapılacak Antalya Tabip Odası seçimi için adaylarını tanıttı. "Halkın sağlık hakkı için adayız" diyen Dr. Gülsün Gülay Yılmaz, eşit ve nitelikli sağlık hizmeti için mücadele edeceklerini söyledi.

Mudanya Müftülüğü Lokman Hekim Camii, Yarın Resmi Olarak Açılıyor - Haberler
Bölgesel

Mudanya Müftülüğü Lokman Hekim Camii, Yarın Resmi Olarak Açılıyor - Haberler

Bursa’nın Mudanya ilçesi Halitpaşa Mahallesi'nde inşası tamamlanan Mudanya Müftülüğü Lokman Hekim Camii, yarın ibadete açılıyor.