Çocukluğumuz da büyüklerimiz bize ‘dünya binâ ine zinâya kalacak veya karacak!’ derlerdi, biz de buna bir anlam veremezdik… Zamanla ve yaşımız ilerledikçe, hal ve gidişimize bakınca büyüklerimizin bu sözlerinin ne kadar isâbetli sözler olduğunu ve atalarımızın ne kadar öngörülü, ferasetli ve bâsiretli insanlar olduklarını anladık, öğrendik, gördük ve duyduk… Çünkü günümüz de ve orta ölçekli şehirlerarasında yer alan İlimiz de bile her 3 ya da 4 kişiye bir konut, müstakil ya da apartman dairesi düştüğü gibi, her 2 kişiye de bir araç düşüyor. Bu durum da, İlimizin konut ortalamasından da, araç sayısı bakımından da Türkiye’nin 3 zengini illeri arasında yer aldığını gösteriyor…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2022 yılında İlimiz de her iki kişiden birine bir araç düşüyor… Yani, Türkiye de trafiğe kayıtlı olan 26 milyon 482 bin 457 aracın yüzde 53, 9’unu otomobil, yüzde 16, 2’sini kamyonet, yüzde 15,6’sını motosiklet, yüzde 7,9’unu traktör, yüzde 3,5’ini kamyon, yüzde 1,8’ini minibüs, yüzde 0,8’ini otobüs, yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturuyormuş. Ve İlimiz Burdur, nüfusuna göre araç sayısında Muğla ile birlikte Türkiye’nin üçüncü araç zengini İli sırasında yer aldığını gösteriyormuş…
Kısacası; Nüfus oranına göre Türkiye de en çok araç İstanbul da bulurken (4 milyon 940 bin 10) en az araç da (8 bin 802) Hakkari ilinde imiş…
TÜİK’in verilene bakıldığında toplam trafiğe kayıtlı araçların nüfusa göre oranı Türkiye genelinde 3 kişiye 1 araç olarak hesaplanırken, 3 ilimiz de bu oran 2 kişiye 1 araç düştüğünü gösteriyor!
KREDİ KARTLARI VE TÜKETECİ KREDİLERİ ALIŞVERİŞİ
HATTÂ ‘İSRAFI TEŞVİK ETTİĞİ GİBİ’, KONUT ve ARAÇ
KREDİLERİ DE BU ve BU GİBİ İSRAFLARI.. TETİKLİYOR
Diğer durumlarını bilmiyorum ama bu rakam veya oranlar Ülkemizin de, ilimizin de bir araç zengini olduğunu ortaya koyuyor… Ki, bence bu göreceli ya da sûnî zenginliğin en birinci nedenlerinden ya da ana etkenlerinden biri ‘harca harca bitmez’ gibi gözüken ya da hiç ödenmeyecekmiş gibi bir izlemim veren ama aslında birçok kişiyi batıran, karı-koca arasını açan, dolayısıyla da ocaklar söndüren şey, bankaların ölçüsüz, kuralsız veya destursuz bir şekilde dağıttıkları kredi kartları; ikinci ve en büyük etkeni de yine bankaların her isteyene verdikleri ‘diğer krediler konusu ayrı’, tüketici kredileri, konut ve araç kredileridir!
Kredi kartlarıyla ve bu kartlar nedeniyle sağlanan alış veriş kolaylığına alışan ve yaptığı harcamanın yüzde 10’unu öreme gibi kolaylık getirilen, dolayısıyla da borçlanmayı öğrenen, alışan insanların birçoğu kartzede olduğu gibi; yine bankaların verdiği konut ve araç kredileri de bazı insanları ‘çok gerekmediği halde’ araç almaya ve yenilemeye, bazı insanları ya yine konut almaya veya yaptırmaya, hattâ yapıp satmaya, hattâ hattâ müteahhitliğe, bazı insanları da yine çok zorunlu ya da hiç gerekmediği halde konutlarını (.) yenilemeye kadar götürdü maalesef! Ve bu yenilemeler veya değiştirmeler de araçlar ile birlikte araçların aksesuarlarını değiştirmeye ya da yenilemeye, konutların ise perdesinden tutun mobilyasına vesairesine varıncaya kadar değiştirilmesini-yenilenmesini tetikledi…
TEPEDEN TIRNAĞA KADAR İSRAF TOPLUMU OLDUK!
Her insan iyi bir işe veya mesleğe sahip olmayı arzuladığı gibi, iyi-güzel bir konuta ve araca sahip olmayı da arzular ve bu da birçok insanın en tabii hakkıdır… Ancak, Cenab-ı Hakk insanları eşit yaratmamış ki, herkes birbirine hizmet etsin… Amma ve lâkin ölçüsüz krediler ve harcamalar insanları hem israfa teşvik etti, hem de insanların birbirilerine olan sevgi, saygı ve güvenlerini zedeledi… Çünkü kredilerin birçoğu kefil olmadan verilmiyor… Kredi alan insanlara kefil olan kişiler de çoğu zaman mağdur ediliyor…
BİRÇOK ŞEYİN AZA KARAR, ÇOĞU ZARARDIR…
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; bir çok şeyin olduğu gibi, bahsime konu şeylerin de azı karar çoğu zarardır… Ve insanlar neye lâyıksa ona sâhip olurlar… Ve bazen bir şeyin olmaması olmasından daha hayırlı olabilir!’ diyor, herkese ‘karar’ saygılar sunuyorum.
SIHHAT GİBİ ZENGİNLİK, GÖNÜL HUZURU GİBİ
NİMET YOKTUR… Hz. Muhammed (sav)
EN BÜYÜK ZENGİNLİK, HİÇ BİR ŞEYE SAHİP OLMADIĞINDA
BİLE YAŞADIĞINA ŞÜKREDEBİLMEKTİR… ZENGİNLİK
SABAHLARI POĞAÇA YİYEBİLMEKTİR. MERDİVENLERİ
YARDIMSIZ ÇIKABİLMEKTİR. GÜZEL GÜNLERİ BEKLEYİBİLMEKTİR
KENDİNE İNANABİLMEKTİR. ZENGİNLİK, VARLIĞINDAN MUTLULUK
DUYDUĞUN HER ŞEYDİR. Can Yücel
BİZDE İNSANLAR ZENGİN OLMAK İÇİN ÖNCE
SAĞLIKLARINI KAYBEDERLER, DAHA SONRADA
O PARAYLA SAĞLIKLARINI KAZANMAYA ÇALIŞIRLAR
Anonim
ZENGİNLİK VE ŞEREF YÜZÜNDEN KİBİRLENEN
KENDİNE KÜTÜLÜ ÇAĞIRMIŞ OLUR… Lao-Tzu
2025
Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
Balıkesir'de haziran ayında TÜİK verilerine göre bin 555 konut satıldı. Haziran ayında Türkiye genelinde 79 bin 313 konut satıldı.
Nisan ayı enflasyon oranlarını değerlendiren ATSO Başkanı Ali Bahar, “Tüketici fiyatında yıllık enflasyon yüzde 43,68 olurken, fiyatı en çok artan ürün kuzu eti oldu” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaştı. Mart ayında enflasyon düşüş seyrini sürdürerek yüzde 50,51, aylık yüzde 2,29 oldu.
TÜİK verilerine göre, işsizlik oranı eylülde geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan artarak yüzde 11,4 oldu.
Burdur Bucak’ın ilk ayakkabısız okulu Lalebahçesi İlkokulu, birebir eğitim, yabancı dil desteği ve sağlıklı beslenme imkanlarıyla avantajlı kayıt dönemini başlattı. Hemen detayları öğrenin!
Yorumlar (0)