Taceddin Akbaş

Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'' adlı köşe yazısı. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özdemir İnce'den Diyânet'e Tepki! Şarap Fetvası Tartışma Yarattı

Taceddin Akbaş

CUMHÛRİYET’Çİ ÖZDEMİR’DE ‘DİYÂNET’İN KARŞISINDA, ŞARABIN YANINDA YER ALMIŞ!’

Bazı TV yorumcularının ve gazete yazarlarının (arada bir) yaptıkları gibi, Cumhuriyet Gazetesi’nin (kadrolu) yazarlarından biri olan Özdemir İnce de Gazetesinin 17 Mart tarihli köşesinde Diyânet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan, dîne-diyânete hizmet eden ve işin uzmanlarından oluşan ‘Din İşleri Yüksek Kurulu’nu ‘altın mâdeni’ olarak nitelemiş ve kendi deyimiyle bu ‘altın’ heyetin, değil içilmesinin; üretilmesinin, alınıp satılmasının, taşınmasının.. bile haram olduğu şarap hakkında verdiği fetvayı müstehzi bir şekilde eleştirmiş. Dolayısıyla da uzman doktorların-hekimlerin dahî ‘insan sağlığına zararlı’ dedikleri bir içkiyi-şarabı savunmuş, yani İnce, harama ‘helâl’ demiş!

Mâlûm olduğu üzere haram olan bir şeyi yiyip içmek ve bunların kullanmak günâhtır! Ancak bunlara ‘helâl’ demek veya alay etmek insanı dinden îmandan çıkarır ve bunu diyen dediğinden pişman olması ve tecdid-i âmân yapması, yani îman tazelemesi gerekir! Değilse inkârcılardan sayılır ve inkârcıların akibetleri de mâlûmdur..!

17 Mart tarihli ve (ŞARAP MECLİSİ NASIL KURULUR?) başlıklı yazısında Özdemir İnce şunları söylemiş:

“Millet Din ‘İşleri Yüksek Kurulu’ diye bir altın madeni buldu, meslek erbabı yaptığı işten kazancının helal olup olmadığını soruyor. Bu kez, bir Diyanet TV seyircisi alkol işinde çalışanların vaziyetinin durumunu soruyor: Meğer Hz. Muhammed alkol cenabetine bulaşan herkesi lanetliyormuş.

Bu gibi durumlarda kullanılacak zula da hazır yazılar vardır. Yazı şanlı padişah, sadrazam, vezir ve ekâbir tayfasının bu zıkkımdan uzak durmadığını, ‘işret sofrası’nın bir töresi olduğunu gösteriyor. Sofraya buyurun:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselerde yeni okutulacak ‘adabımuaşeret’ dersi için kitap hazırlayan öğretmenlere uyarıda bulunmuş. Ders programının işlevsel uygulaması izin öğretmenlerin dikkat etmese gereken hususları sıralayan bakanlık öğrencilerin milli ve manevi değerleri kavramaları için kitap yazım sürecinde Kuran ve hadislere yer verilmesini istemiş.

Sadece Kuran ve hadislerle olmaz, bence Osmanlı dünyası kültürü bu konuda çok zengindir. Örneğin ve mesela, Nizamülmülk’ün Siyasetname’si, İlyasoğlu Mercimek Ahmet’in Kâbusnamesi, Gelibolulu Ali’nin görgü ve Toplum Üzerine Ziyafet Sofraları (Mevaidü’nnefais fi kavâid’il mecalis) gibi nice ata yadigârı var!...

Bu konu da hem İstanbul hemi de köy kitaplığım da mebzul miktarda kitap bulunmaktadır. Eğer Maarif Vekâleti benden yardım isterse derhal yaparım. Nizamülmülk’ün Siyasetnamesi’nin otuzuncu faslını aktararak ilk katkıda bulunacağım…”

ÖZDEMİR İNCE, ‘FIRANSIZCA ÖĞRETMENİ’’ VEYA YAZAR OLACAĞINA AZ DAHA OKUYUP ORMANCI OLSA ÇOK DAYA İYİ OLURMUŞ AMA, OLAMAMIŞ!

Bildiğim kadarıyla Diyânet İşleri Başkanlığı’nın bünyesinde ve dînî ilimlerde temayüz etmiş 16 kişiden oluşan Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri; Başkanlığın üst düzey yöneticilerinden, İlâhiyat ve İslâmî İlimler Fakültelerinin Dekanları ile 81 il müftüsünün de aralarında yer aldığı ‘Aday Tespit Kurulu’ tarafından ve 5 yıllığına seçiliyorlar… Yani sahasında uzmanlaşmış, kendisini kabul ettirmiş, dolayısıyla da rüştünü ispatlamış kişilerden oluşan saygın bir kurumu; kendi beyanıyla bir Türk düşmanı (bence de sadece Türk değil, aynı zaman da bir İslâm düşmanı) tarafından ve bundan yaklaşık bin yıl önce yazılmış olan bir kitabın yalanları, yanlışları, hezeyanları, daha da beteri inkârları ile karşılaştırıyor ve sahasında otorite olan bir kurumun âyet ve hadisler ışığında verdiği kâtî bir fetvayı yerden yere vuruyor… Daha da ileri gidiyor ve “Bu iş Kur’an ve Hadislerle olmaz…” diye fetva da veriyor! O nedenle ben ‘Sayın Yazar Fransızca Hocası ya da öğretmeni olacağına biraz daha okuyup ormancı olsa daha iyi imiş ama olmamış-olamamış!’ diyorum…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; ay, içinde kendisinin bulunmadığı bin aydan daha hayırlı bir geceyi, Kadir Gecesini barındıran mübarek bir Ramazan, Kur’an ve Sünnet ayı… O nedenle insanların genelde her zaman, özelde de bu ay ve bu günlerde ya hayır söylemeleri ya da susmamaları gerekirken; haramlığı âyet ve hadislerle sâbit, yani haramlığı naslarla kesin olan bir alkolü içeceğe-şaraba ‘helâl’ diyerek inkârlarını ikrar etmelerini ve bunu da basın yayın yoluyla îlân etmelerini bir türlü anlamıyorum… Ve o zavallılara dilimden, ‘Allah (c.c) sizlere ve sizin gibilere hidâyet versin ve tövbe-i istiğfar nasip etsin!’ demekten başka bir şey gelmiyor!’ diyor, herkese ‘helâlinden’ saygılar sunuyorum.

EY İMAN EDENLER! İÇKİ, KUMAR, TAPINAK VE

PUTLARA KURBAN KESMEK İÇİN DİKİLEN TAŞLAR,

FAL VE ŞANS OKLARI ŞEYTAN İŞİ BİRER PİSLİKTİR.

BUNLARDAN KAÇININIZ Kİ KURTULUŞA ERESİNİZ!..

Mâide Suresi, ayet 90

ALKOL İÇEREN TÜM İÇECEKLER HARAMDIR Ve ÇOĞU

SARHOŞLUK VEREN ŞEYLERİN AZI DA HARAMDIR!..

Hadis-i Şerif

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar mücadele etmekte kararlıyız
Bölgesel

Sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar mücadele etmekte kararlıyız

Diyanet Birlik-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, ' Sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar mücadele etmekte kararlıyız ' ifadelerine yer verildi. İşte detaylar...

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Ramazan Bayramı Hutbesi! Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik Mesajı
Yaşam

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Ramazan Bayramı Hutbesi! Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik Mesajı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 10 Nisan 2024 tarihinde tüm camilerde okunacak Ramazan Bayramı hutbesi "Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik Günleri" teması üzerine hazırlandı. Hutbede, bayramların önemi, birlik ve beraberlik mesajı ve Filistin'deki mazlumların durumu vurgulandı.

Antalya'da Yetimler ve aileri iyilik sofrasında bir araya geldi.
Yaşam

Antalya'da Yetimler ve aileri iyilik sofrasında bir araya geldi.

Antalya İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Antalya Şubesi, iftarda yetimler ve ailelerini ağırladı.

Çıldır Müftülüğü’nden ihtiyaç sahiplerine iyilik paketleri
Yaşam

Çıldır Müftülüğü’nden ihtiyaç sahiplerine iyilik paketleri

Çıldır İlçe Müftülüğü koordinesinde Türkiye Diyanet Vakfı Çıldır Şubesince "İyilik Paketleri" Türk Diyanet Vakfı görevli ve gönüllüleri tarafından ailelere ulaştırılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı İşitme Engellileri Unutmadı!
Bölgesel

Diyanet İşleri Başkanlığı İşitme Engellileri Unutmadı!

Üç gün sürecek olan seminere 34 ilden 56 din görevlisi ve Kur'an kursu öğreticisi katılıyor. Seminerde, işitme engellilere yönelik dini kavramlar, işaret dili, iletişim becerileri, dini eğitim yöntemleri gibi konularda eğitim verilecek.

Yarıyıl Tatilinde Gençler Diyanet Kurslarıyla Buluşuyor
Etkinlik

Yarıyıl Tatilinde Gençler Diyanet Kurslarıyla Buluşuyor

Bucak İlçe Müftüsü İbrahim Keser, yarıyıl tatilinde gençlerin dini ve milli değerlerle buluşmaları için düzenlenen Diyanet İşleri Başkanlığı kamplarına başladıklarını duyurdu. Erkek kuran kursu öğrencileri kampa giriş yaptı, Salı günü ise kız kuran kursu öğrencileri katılacak. Gençlere 3 gün süresince temel dini bilgiler ve milli manevi değerler aktarılacak.