Taceddin Akbaş

DİYÂNET’İN CUMA SAATİ DÜZENLEME TALEBİ ‘ÇOK YERİNDE’ BİR TALEPTİR

Taceddin Akbaş'ın 'DİYÂNET’İN CUMA SAATİ DÜZENLEME TALEBİ ‘ÇOK YERİNDE’ BİR TALEPTİR' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

İlgilenenlerin bildikleri ya da duydukları gibi, Diyânet İşleri Başkanlığı’na (DİB) bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 4 Ağustos tarihli Cuma Hutbesinde kamu, özel ve tüzel kurum ve kuruluşlarında çalışma saatlerinin Cuma namazı saatlerine göre ayarlanması gerektiğini ifade edilmiş ve Diyânet İşleri Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da, hazırlanan Cuma Hutbesine, “Çalışanlarımızın ve öğrenci kardeşlerimizin en önemli farz ibâdetlerinden birisi olan Cuma Namazını eda edebilmelerine yardımcı olalım. İşyerlerimizdeki mesai saatlerini ve okullarımızdaki ders programlarını Cuma Namazının vaktine göre düzenleyelim… unutmayalım ki, ibâdet özgürlüğü ve insan haklarına riayet bunu gerektirir. Bu hususta hassas davranmayanlar büyük vebal altına girmektedir…” şeklinde bir ibâre eklettiği öne sürülmüş ve söz konusu hutbe de ‘Cuma saatinde alışverişin haram’ olduğu hatırlatılmıştı!
Diyânetin bu hutbesine ise başta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) olmak üzere bazı Sivil Toplum Örgütlerinden (STÖ) ise “İbâdet bireysel alandır. Devlet kurumu Diyanet, bilimsel ve lâik eğitimden uzaklaşan açıklamalar yapmaktadır…” şeklinde eleştiriler gelmişti!

TEKLİFE BÂZI İLÂHİ-YATÇILAR DA KARŞI ÇIKMIŞLAR!

Çoktandır ve kalabalık bir kamu, özel ve tüzel kurum ya da kuruluş çalışanları tarafından gelen yoğun isteği dillendiren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bilinen, haklı, yerinde, hattâ geç kalmış olan teklifine, entel kesimin ilâhi-yatçılarından biri olan Cemil Kılıç da, “Diyânetin sitesinde ve 2017 yılında ‘Cuma günü ve Cuma namazı vaktinde çalışmanın ve bu vakitte elde edilen kazancın hükmü nedir?’ şeklindeki bir soruya Başkanlığın, ‘Cuma namazı kılmakla yükümlü olan insanlar Cuma saatinde alışveriş ile meşgul olmamalı. Ancak yapılan alışverişte elde edilen kazanç helâldir.’ Dediğini hatırlatmış, dolayısıyla da Diyanet İşleri Başkanlığını çelişkili fetvalar vermekle suçlamıştı… Kılıç ayrıca Başkanlığın, “Cuma namazını üst üste üç kez terk edenin kalbi mühürlenir” şeklindeki sözlerinin de bir hadise dayanmadığını iddia etmiş!

HEM “NAMAZ KILMAZLAR” HEM DE NAMAZ KILANLARIN MESAİ SAATLERİNE KARIŞIRLAR

İster kadın olsun ister erkek, mevzuat, tüm kamu görevlilerinin mesai saatlerinde çay-kahve ve sigara içebilmeden, bayanların bebeğini emzirebilmeden tutun bir çok hakkı verirken sesini çıkarmayan çevreler; insanının yüzde 98-99’u Müslüman olan ve diğer vakitleri kılmasa bile bayram ve Cuma namazlarını kılan, hattâ bu namazları hiç kaçırmamaya çalışan kamu veya özel teşebbüs çalışanlarının hafta da bir gün (Cuma günü ve Cuma namazı için) 5-10 dakika önce işten ayrılma ya da işe geç başlama isteklerine ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bu yöndeki taleplerine gelince birden bire lâik ve çağdaş kesiliveriyorlar! Dolayısıyla da Bremen Mızıkacıları gibi çalıp söylemeye-söylenmeye başlıyorlar!
Bizim çocukluğumuzda bırakın Cuma namazını, diğer vakitler için ezan okunmaya başladığında demirciler demir dövmek için kaldırdıkları balyozlarını indirmezler, terziler kumaşa batırdıkları iğnelerini çıkarmazlar ve camilere koşarlardı! Ama şimdi bir kısım çevreler bırakın vakit namazlarını, vaktinde ve cemaatle kılınması farz olan Cuma namazları için bile 5-10 dakikalık toleransı dahî çok görüyorlar maalesef… Yani kendileri namaz kılmadıkları gibi, kılanlara da hiç müsamaha göstermiyor, tahammül edemiyorlar. Dolayısıyla da bu ve bu gibi konularda fetvalar bile verebiliyorlar!

BENZER BİR DURUM DOKTORLAR İÇİNDE YAŞANMIŞTI!

Bundan 5-10 yıl öncesine kadar hastanelerde görev yapan doktorlar aynı zaman da özel muayenehâne de açabiliyorlar ve diğer zamanlar ayrı, öğle izin saatlerini çalışmakta oldukları hastaneler yerine özel muayenehanelerinde geçirebiliyorlar; Doktorların bu durumları da hastalar ve hasta yakınları tarafından yoğun eleştiriye tâbi tutuluyordu! Ki bazı vatandaşlar, bir gazeteci olarak bana da bu konuda yakınıyorlar ve konuyu haber yapmamı istiyorlardı. (Hele bir uzman doktorumuz vardı ki, birkaç yıl önce öldü!) Hastalarını hastaneden önce özel muayenehanesine yönlendiriyordu. Ben de bu konudaki şikayetleri dile getirmek için dönemin Hastane Başhekimi Op. Dr. Mete Özman’a gitmiş ve vatandaşların taleplerini kendisine ileterek konuyu haberleştireceğimi ifade etmiştim. Başhekim Mete Ağabey de bana, “Ya, Taceddin Bey! Doktorun mesaisi olmaz. Muayenehanesine gidemese bile kendisine ayrılan öğle tatili süsesini bir şekilde doldurur, yine de hastalarına yeterli ya da gerekli süreyi ayırmaz. Bâri muayenehanesine gitsin ve orada biraz (.) para kazansın ki, dönüşte hastalarıyla yeterince ilgilensin…” demişti! Hele hastaların sık sık şikayetine uğrayan bahsine konu doktoru bir de sen haber yaparsan, Burdur’dan alınır bir başka İl’e verilir! O branşta başka doktorumuz da olmadığı için Burdur’un hastaları başka illere gitmek zorunda kalırlar…” demiş, ben de Başhekim Bey’e hak vererek doktorların öğle saatlerinde muayenehanelerine gitmeleri konusu ile bahis konusu doktorun hal, hareket ve tavırlarına sessiz kalmıştım…

BAZILARI, ‘’BAŞKANLIĞIN BU YERİNDE TALEBİNİNİ” İSTİSMAR EDİLEBİLECEĞİNİ SÖYLÜYORLAR. BEN DE ONLARA ‘İSTİSMARCILARIN.. SAYILARININ’ HESABA BİLE GELMEYECEK KADAR AZ OLDUĞUNU SÖYLERİM

Demem o ki, her konunun, her şeyin ve her yerin istismarcıları mutlaka vardır ve bundan sonra da olacaktır… O nedenle sayıları hesaba bile gelmeyecek kadar az olan namaz istismarcılarının, Diyânet İşleri Başkanlığı’nın çok geç kalınmış ama gündeme taşınmış olan talebine karşı çıkan çevrelerin bahse konu açıklamalarını da istismar edebileceklerdir. O nedenle ‘istisnalar kâideleştirilip çalışanların Cuma namazları engellenmemeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

EY ÎMAN EDENLER! CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRI YAPILDIĞI ZAMAN, HEMEN ALLAH’IN (c.c) ZİKRİNE KOŞUN VE ALIŞVERİŞİ BIRAKIN. EĞER BİLSENİZ BU SİZİN İÇİN DAHA HAYIRLIDIR! Cuma Sûresi Âyet 9

KİM TEMBELLİK EDEREK ÜÇ CUMA NAMAZINI TERK EDERSE, ALLAH (c.c) O KİMSENİN KALBİNİ MÜHÜRLER..! Tirmizî Hadisi

BİR KİMSE GÜZELCE ABDEST ALIR SONRA MESCİDE GELİR, SUSUP OKUNACAK OLAN HUTBEYİ DİNLERSE, GELECEK CUMAYA KADAR VE ONDAN SONRAKİ ÜÇ GÜN İÇİNDE İŞLEYECEĞİ (KÜÇÜK) GÜNÂNLARI AFFEDİLİR! Müslim Hadisi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Ali Erbaş: "Filistin'e Destek İçin Boykotlara Devam Edelim!"
Yaşam

Ali Erbaş: "Filistin'e Destek İçin Boykotlara Devam Edelim!"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Fatih Camii’nde Ramazan’ın ilk cuma namazını kıldırdı. Fetvasında İsrail’in Filistin’e yönelik katliamı üzerine boykota devam çağrısında bulunan Erbaş, “Elimizle, dilimizle bütün imkanlarımızla mazlumlara destek olmaya devam edelim. Tek bir kuruşumuz dahi olsa zalimlere ve destekçilerine katkıda bulunmayalım” dedi.

Mehmet Gökmen Hoca'nın Cuma Duasında Zulme Uğrayan Müslümanlar için dua etti
Bölgesel

Mehmet Gökmen Hoca'nın Cuma Duasında Zulme Uğrayan Müslümanlar için dua etti

Mehmet Gökmen Hoca, Cuma namazında yaptığı duada, dünyanın çeşitli yerlerinde zulme uğrayan kardeşlerimize yardım etmek ve birlik, beraberlik dileğinde bulundu.

Camilerde Filistin için dualar edildi
Yaşam

Camilerde Filistin için dualar edildi

Kastamonu'da camilerde kılınan Cuma namazı sonrasında, eller semaya Filistin için açıldı.

Vatandaşlar Filistin için dualar etti
Bölgesel

Vatandaşlar Filistin için dualar etti

Konya’daki tüm camilerde cuma namazı sonrası İsrail'in saldırısı altında olan Filistin halkı için dua edildi.

Depremde vefat edenler için Burdur'da gıyabi cenaze namazı
Bölgesel

Depremde vefat edenler için Burdur'da gıyabi cenaze namazı

Burdur’da Kahramanmaraş Merkezli iki depremde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

74 GÜN ARADAN SONRA SÖĞÜT’TE CUMA NAMAZI KILINDI
Bölgesel

74 GÜN ARADAN SONRA SÖĞÜT’TE CUMA NAMAZI KILINDI

16 Mart’ta kılınan son Cuma Namazının ardından, Covid-19 tedbirleri kapsamında ara verilmişti.