Taceddin Akbaş

DÜNYA ERKEKLER ve ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLU, TÜM ÇOCUKLARIMIZ MUTLU OLSUN

Taceddin Akbaş'ın 'DÜNYA ERKEKLER ve ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLU, TÜM ÇOCUKLARIMIZ MUTLU OLSUN' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Yeniye gelene kadar dünya da hemen her şeyin ve herkesin, meselâ (şaka ile karışık) ‘Kadın Hakları Günü’ var ama, “niye biz ‘Erkeklerin Günleri…’ yok?“ diye hayıflanır dururduk! Meğer 19 Kasım tarihi “Erkekler Günü” olduğu gibi, aynı zamanda ‘’Tuvalet Günü’’; Ayrıca 20 Kasım tarihi de “Dünya Çocuk Hakları Günü” imiş! O nedenle ben (taş fırın-kazak!) bir erkek olarak sadece erkeklerimizin günlerini kutlamakla yetiniyor, sözü “Dünya Tuvalet Günü” ile “Çocuk Hakları Günü”ne getirmek istiyorum:

ÇOCUKLARIN HEPSİ BİR CENNET GÜLÜDÜR O NEDENLE, GÜLLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM!

Bakara Sûresi’nin 49. Âyet-i Kerîmesinde Cenab-ı Hakk vetekaddes Hazretleri, “Sizi, dayanılmaz işkencelere uğrattıklarında, Firavun ailesinin elinden kurtardığımızı hatırlayın… Onlar kadınlarınızı diri bırakıp, erkek çocuklarınızı boğazlıyorlardı… Bunda sizin için Rabbinizden büyük bir imtihan vardı…” Yine Bakara Sûresi’nin 146. Âyet-i Kerîmesinde Cenab-ı Hakk, “Kendilerine kitap verdiklerimiz, O’nu (Hz. Peygamberi) çocuklarını tanır gibi tanırlar! Buna rağmen içlerinden bir bölümü bildikleri halde gerçeği gizlerler…” buyuruyor! Yani, çocukların tamamı bir Cennet gülü gibidir! O nedenle ‘Cennet gülümüz ve vesîlemiz’ olan çocuklarımıza sâhip çıkalım! Dolayısıyla da onlarla birlikte kendimizi riske atmayalım!
Çocuklar konusunda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in hadisi şeriflerinden bazıları da şöyle:
“Çocuklarınızı üç hususta yetiştirin: Bunlar biri Peygamber sevgisi, ikincisi Ehl-i Beyt sevgisi, üçüncüsü de Kur’an kıraati… Çünkü hamale-i Kur’an da (yâni Kur’an hâfızları) hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyâmet gününde peygamberler ve asfiya (yâni sefaya ermiş olan Allah ‘c.c’ dostları) ile birlikte arşın gölgesindedirler… Her çocuk İslâm fıtratı üzere (tertemiz ve günahsız bir şekilde; Tevhide meyilli bir şekilde) doğar. Anne babası onu sonra (inançlarına göre) ya Hıristiyan, ya da Mecusi yapar…. İlk söz olarak çocuklarınıza güzel bir şekilde ‘Lâ ilâhe illallah’ demeyi öğretiniz… Kıyâmet gününde siz kendi isimleriniz ve balarınızın isimleriyle çağrılacaksanız… Öyle ise, isimlerinizi güzel kılın… İsimlerinizi Allah (c.c) katında en sevimli (ve makbul olanı) Abdullah ve Abdurrahman’dır… Çocuklarınızı yedi yaşındayken namaz kılmalarını tembihleyin, on yaşına bastıkları halde kılmazlar ise kendilerine ceza veriniz ve yataklarını ayırınız… Çocuklarınızı yemeğe içmeye besmele ile başlamalarını, şükür ile tamamlamalarını öğretiniz… Kim Kur’an-ı Kerîmi küçük yaşta öğrenirse, Kur’an onun etine ve kanına işler…

GÖZLERİMİZİN NURU OLAN ve BU DÜNYADA GÖZBEBEĞİMİZ GİBİ KORUDUĞUMUZ ÇOCUKLARIMIZI ‘’KENDİ ELLERİMİZLE..’ CEHENNEME ATMAYALIM VEYA CEHENNEMLİK YAPMAYILIM!

Hâsılı; yüce Kitâbımız Kur’an-ı Kerim de ve sevgili Peygamberimizin hadisi şeriflerinde, çocuklara ayrılmış kitaplar dolusu sözler… var. Yani Yüce Rabbimiz ve sevgili Peygamberimiz çocuklara büyük önem vermiş, özel tavsiye ve genel telkinlerde bulunmuşlar… Biz inananlarda bu düsturlara önce kendimiz uyabilsek, sonra da çocuklarımızı uydurup uygulatabilsek, hem bu dünya da, hem de öte dünyada mesuliyetten kurtulmuş oluruz herhalde… Daha doğrusu, şu geçici ve yalan dünya da toz dahî kondurmak istemediğimiz, bir sineğin ısırmasına bile tahammül edemediğimiz canımız ciğerimiz, ciğerparemiz çocuklarımızı gerçek ve bâki olan öte dünya da ateşin içine attırmamak için bazı şeyleri öğretmemiz ve yaptırmamız gerekiyor… Ki, kendi kurtuluşumuz bile evlatlarımıza ve söz geçirebildiğimiz insanlara bağlıdır… Çünkü çocuklarımız ve mahiyetimizde çalışan kimseler, tıpkı bir çobanın sürüsünden sorumlu olduğu gibi sorumludur… Yâni, nasıl bir çoban sürüsünden sorumlu ise, bir velî veya ebeveyn de çocuklarından ve yanında çalıştırdığı veya mahiyetinde olan kimselerden sorumludur!..
Kısacası çocuklar bizim Cennete girme vesîlemiz olabilecekleri gibi, muhafazanAllah tam tersi de olabilir! Yâni çocuklarımıza önce kendimiz iyi bir örnek olalım, sonra da onları mümkün mertebe Kur’an ahlâkı ile yetiştirip büyütelim! Dolayısıyla da hem nefsimizi hem de, neslimizi kurtarmaya bakalım!’ diyor, şimdi de tuvalet konusuna geçmek istiyorum:

TUVALETLERİ BULMAK İSTEDİĞİNİZ GİBİ BIRAKIN!

Bizim dinimiz İslâm hemen her şeyin bir kuralını kaidesini koyduğu gibi, tuvalet adabı konusunda da bazı tavsiyelerde.. bulunmuştur…
Meselâ tuvaletlerin fizîkî olarak temiz tutulması, alaTurka veya alafranga olması ayrı bir konu; tuvalet, banyo ve benzer yerlere girerken sol ayakla girmemiz, sağ ayakla çıkmamız ve biz erkekler kesinlikle ayakta bevletmememiz gerekir! Ayrıca tuvalete girerken de, çıkarken de bazı duaları yapmamız tavsiye edilir… Dualarının Arapçasını bilmiyorsak bile Türkçe olarak, ‘Bizi bu sıkıntı veren şeyden kurtaran Allah’a (c.c) hamdolsun’ şeklinde dualar yapabiliriz! Ki, günümüz insanının birçoğu kabızlık nedeniyle, birçoğu da ve ‘bilhassa ihtiyar erkekler’ prostat ve benzer rahatsızlıkları nedeniyle tuvaletlerini yapmada zorlanıyorlar!
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; ben şahsen, “Dünya erkekler” ve “Tuvalet Günü” bir yana, ‘tüm çocuklarımızın günleri kutlu olsun ve Cenab-ı Hakk bizlere çocuklarımızla birlikte iki cihan saadeti versin..!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
BABANIN EVLÂDINI EN GÜZEL MÎRASI GÜZEL
AHLÂKTIR ve KİŞİ SEVDİĞİYLE BERÂBERDİR…
İki ayrı Hadis-i Şerif

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

27
MART

2024

Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!

Taceddin Akbaş'ın 'Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!' adlı köşe yazısı Devamı

26
MART

2024

‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimalimiz Geçmedi!!

Taceddin Akbaş'ın '‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimâlimiz Geçmedi!!' adlı köşe yazısı Devamı

25
MART

2024

Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Amillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor

Taceddin Akbaş'ın 'Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Âmillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu

Taceddin Akbaş'ın 'İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu' adlı köşe yazısı Devamı

20
MART

2024

Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü

Taceddin Akbaş'ın 'Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü' adlı köşe yazısı Devamı

19
MART

2024

Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'' adlı köşe yazısı. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özdemir İnce'den Diyânet'e Tepki! Şarap Fetvası Tartışma Yarattı Devamı

18
MART

2024

Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

İstanbul’un ‘’yerel’’ zincir marketleri gıdada indirim yapacaklarmış! Ulusal zincir marketler neden yapmıyorlar?

Taceddin Akbaş'ın 'İstanbul’un ‘’yerel’’ zincir marketleri gıdada indirim yapacaklarmış! Ulusal zincir marketler neden yapmıyorlar?' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bu hakları biliyor musunuz? 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü
Yaşam

Bu hakları biliyor musunuz? 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, çocukların temel haklarını koruma ve bu haklara dikkat çekme amacı taşıyor.

’Hayat Kurtaran Gençlik’ projesinin lansmanı yapıldı
Bölgesel

’Hayat Kurtaran Gençlik’ projesinin lansmanı yapıldı

İnönü Üniversitesi Yeni Fikirler Topluluğu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) iş birliği ile “Hayat Kurtaran Gençlik” projesinin lansmanı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yalova Altınova’da okuma seferberliği
Bölgesel

Yalova Altınova’da okuma seferberliği

Yalova Altınova’da, 60. ‘Kütüphaneler Haftası nedeniyle kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe büyük ilgi gösterildi.

Malatya'da sahte doktora suçüstü
3. Sayfa

Malatya'da sahte doktora suçüstü

Malatya’da yabancı uyruklu bir şahıs, kendisini doktor olarak tanıtarak yine yabancı uyruklu kişileri muayene ederken suçüstü yakalandı.

 Fatma Şahin GTO Meclisi'nde
Bölgesel

Fatma Şahin GTO Meclisi'nde

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) Mart ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur başkanlığında Yönetim Kurulu, Meclis, Disiplin Kurulu ve Meslek Komite üyeleri ile TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyelerinin katılımıyla genişletilmiş olarak gerçekleştirildi.

Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlar ve esnaflarla  bir araya geldi
Bölgesel

Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlar ve esnaflarla bir araya geldi

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri’nde vatandaşlar ve esnaflarla buluştu.