Taceddin Akbaş

'Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

’’DÜNYA GIDA GÜNÜ’NDE BİLE GIDA İSRÂFINDA YARIŞIYORUZ!

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, yalan(cı) dünya Bir)leşmiş M(illetler’in (BM) bünyesinde oluşturulan ‘Gıda ve Tarım Örgütü’, gıdanın (güyâ) önemini, (sözde) olmazsa olmazını anlatmak veya hatırlatmak için 16 Ekim tarihini “Dünya Gıda Günü’ olarak îlân atmiş… Yani, 16 Ekim tarihi yalancı, yanlışçı, kandırıcı-aldatıcı, 2 (yüz) yüzlü ve fânî dünyalılara gıdanın ehemmiyetinin hatırlatıldığı ve vurgulandığı uluslararası günlerden biri! Amma velâkin bu güne ülkemiz insanı, hattâ Müslümanı dahîl, gıdayı har vurup harman savuruyor maalesef! Çünkü, bırakın zenginlerin veya vâriyetli ailelerin yaşadıkları semtleri, mahalleri günümüz de ve en fakir insanların yaşadıkları kenar mahalle ve dar sokaklarda bulunan konteynerler ve geri dönüşüm kumbaraları bile gıda ve sair atıklarla doldurulup taşırılıyor!

Geçtiğimiz haftalarda bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar; dünyanın, yok edilemeyen açlık gerçeğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfıyla da karşı karşıya kaldığını, ancak dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17’sine tekabül eden 1-BİR MİLYAR TON GIDA’nın da ÇÖPE GİTTİğini hatırlatmıştı! Bayraktar bahsime konu açıklamasında şunları söylemişti:

“Dünya 19 tarım ürünün de ilk 4’teyiz. Ülkemiz dünya da sebze ve meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünya da 1-birinci; Elma, Antep fıstığı, karpuz kavun salatalık keçiboynuzu üretiminde dünya da 2-ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada 3.-üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10’dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında da dünya lideri konumundayız…”

19 TARIM ÜRÜNÜ’NÜN ÜRETİMİNDE “DÜNYA 4.’SÜ OLDUĞUMUZ GİBİ, İSRAFTA DA ÖYLEYİZ

2023 yılı itibariyle ülkemiz de bal, et ve süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün ve tereyağı dâhil katı ve sıvı yağlar kategorilerinde toplam 452 coğrâfi işaretli tarım ürünü bulunduğunu da hatırlatan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar; bu ürünlerden 15’inin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrâfî işâret tescili aldığını da belirtmiş ve “Geçtiğimiz yılının içinde 22 küsur milyar dolarlık tarım ve gıda ithalatı gerçekleştirildi. Bu oranın düşürmesi için üretim açığı olan ürünlerde destek ve teşviklerin artırılarak yeni üretimin artırılması şart” demiş!

Bildiğim kadarıyla Dünyanın şu anki insan nüfusu 8 milyar ve bu 8 milyar insandan 2 milyarı Müslüman… Hadi bunun 1 milyarını çoluk çocuk, yaşlı veya ihtiyar.., yani herhangi bir sorumluluğu olmayan insan olarak kabul edelim! Geriye kalan 1 milyar Müslümanın tamamı kendisinin ve ailesinin özelinden, yöneticilerin ise bu israfların genelinden sorumludur. Ki, ülkemizde yaşayan insanların yüzde 98-99’u Müslüman olduğuna göre insanımızın tamamı bu israfların genelinden sorumludur… Ancak, gayrimüslimler ayrı bir değerlendirme konusu ama, günümüzün Müslümanları da maalesef ki maalesef israf denizinde yüzüyor ve büyük bir girdaba doğru kürek çekiyor!

BİZE NE KORONA NE DEPREM NE RUSYA VE UKRAYNA SAVAŞI NE İSRAİL’İN GAZZE VE FİLİSTİN’DE YAPTIĞI KATLİAMLAR, NE BENZER ÂFETLER USLANDIRDI MAALESEF

Bizim inanç ve imanımıza göre israfın her türlüsü haram olduğu gibi, ‘komşusu açken karnını tıka basa doyuran bir Müslüman da kâmil bir Mû’min değildir…’ Amma velâkin, kuraklık, kıtlık, iç ve dış savaşlar nedeniyle yıllardır bir çok İslâm Ülkesinde ve bilhassa Afrika da çok sayıda insan ve çoluk çocuk açlıktan, susuzluktan, gıdasızlıktan ve ilaçsızlıktan öldüğü, ölmese bile ölümüne çile çektiği gibi; Afrika ve Asya’da yıllardır görülen kıtlıklar ve İsrail’in Lübnan/Beyrut da bir ay önce başlattığı saldırılar ayrı; bir yıldan fazla bir süredir de Gazze’ye attığı en tesirli ve en yakıcı yıkıcı bombalar nedeniyle bebekler, çocuklar, anneler ve babalar, nineler dedeler ya ölüyor ya yaralanıyor ya da hastalık içinde kıvrım kıvrım kıvranıyor! Ancak, Gazze’ye Türkiye dışında hiçbir İslâm ülkesinden de Avrupa Ülkesinden de ciddi bir yardım gitmiyor… Yani ehli dünya yılda 1 milyar ton gıda maddesini çöpe atıyor da bu çöpe attığı gıda maddelerinin yarısını, hattâ dörtte birini bile Afrika’ya veya Filistin’e-Gazze’ye göndermiyor-gönderemiyor… Göndermediği gibi, kendisini sorumlu da hissetmiyor.

Velhâsıl-ı kelâm; yukarıda da vurgulamaya çalıştığım gibi, insanlık âlemini de İslâm Alemini de hiçbir âfet veya felâket uslandırmadı gibi, uslandırmayacak gibi de gözüküyor… Ki, bu günlerde insanlık Âlemi 3. Bir dünya savaşı tehlikesiyle, artı kuraklık, dolayısıyla da büyük bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olmasına rağmen ders almıyor!

Yani biz büyüklü küçüklü musîbetlerin hiçbirinden ders almadık! Çünkü insanoğlu hiçbir âfet veya felaketten ya da musîbetten ders almıyor. Onun için hiçbir konuda tasarruf etmediği ve etmeyeceği de gibi, tam tersine her şeyi saçıp savuruyor maalesef!

Hülâsâ-i netice; 3. bir Dünya Savaşı ve kuraklık başta olmak üzere günümüzde yaşanan iç ve dış savaşlar, arzî veya ârizi âfet ya da felâketler sadece yaşandığı noktalarda hissediliyor! Çünkü insanlar, ‘bana değemeyen yılan bin yıl yaşasın! Ve bu devirde gemisini kurtaran kaptan..!’ diyor! Ve muhafazanAllah, yaşanacak olan büyük bir afet veya felâket ya da büyük bir savaş 7’den 77’ye herkesi etkileyecek, dolayısıyla da müslim gayrimüslim, mûmin münafık, zengin fakir, âmir memur, işçi iş veren herkesi eşitleyecek… Ancak, ben bu konuda yine de ‘İnşaAllah böyle âfet veya felâketler yaşanmaz’ diyorum. Ama bilim insanları ve strateji uzmanları bu felâketlerden birinin veya birkaçının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar… O nedenle bendeniz de ‘biz inananlarda en azından ekmeğimizi suyumuzu israf etmeyelim. Dolayısıyla da hem mânevî mesuliyetten kurtulalım hem de yavrularımızı ve torunlarımızın aç susuz, gıdasız ve kalmalarına neden olmayalım!’ diyor, herkese ‘israfsız’ saygılar sunuyorum.

YİYİNİZ VE İÇİNİZ, İSRAF ETMEYİNİZ… ŞÜPHE

YOK Kİ ALLAH (c. c) İSRAF EDENLERİ SEVMEZ!

VE ONLAR HARCADIKLARINDA NE İSRAF NE DE

CİMRİLİK EDERLER… Âraf Sûresi, 7/31

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

15
EKİM

2024

'Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!' adlı köşe yazısı Devamı

14
EKİM

2024

Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EKİM

2024

Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları

Taceddin Akbaş'ın 'Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları' adlı köşe yazısı... Devamı

11
EKİM

2024

Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!' adlı köşe yazısı... Devamı

09
EKİM

2024

Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden

Taceddin Akbaş'ın 'Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden' adlı köşe yazısı... Devamı

08
EKİM

2024

Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler' adlı köşe yazısı... Devamı

07
EKİM

2024

Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EKİM

2024

Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!

Taceddin Akbaş'ın 'Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EKİM

2024

Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EKİM

2024

Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Dünya Gıda Gününe özel konferans
Etkinlik

Dünya Gıda Gününe özel konferans

ZBEÜ Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu (MYO) Gıda Topluluğu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü için konferans düzenledi.

İzmir 17 Ekim İzmir elektrik kesintisi! İşte etkilenecek yerler
Kesintiler

İzmir 17 Ekim İzmir elektrik kesintisi! İşte etkilenecek yerler

İzmir'de 17 Ekim 2024 Perşembe günü elektrik kesintisi var mı? İzmir ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? İzmir'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Afyonkarahisar'da 17 Ekim 2024 elektrik kesintisi! Nerelerde etkili olacak
Kesintiler

Afyonkarahisar'da 17 Ekim 2024 elektrik kesintisi! Nerelerde etkili olacak

Afyonkarahisar'da 17 Ekim 2024 Perşembe günü elektrik kesintisi var mı? Afyonkarahisar ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Afyonkarahisar'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde...

17 Ekim İstanbul elektrik kesintisi! Nerelerde etkilenecek yerler
Kesintiler

17 Ekim İstanbul elektrik kesintisi! Nerelerde etkilenecek yerler

İstanbul'da 17 Ekim 2024 Perşembe günü elektrik kesintisi var mı? İstanbul'da yarın elektrikler kesilecek mi? İstanbul'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

17 Ekim Muğla elektrik kesintisi! İşte etkilenecek yerler
Kesintiler

17 Ekim Muğla elektrik kesintisi! İşte etkilenecek yerler

Muğla'da 17 Ekim 2024 Perşembe Günü elektrik kesintisi var mı? Muğla'da yarın elektrikler kesilecek mi? Muğla'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde...

Muğla ve ilçelerine dikkat! İşte 16 Ekim hava durumu
Yaşam

Muğla ve ilçelerine dikkat! İşte 16 Ekim hava durumu

Muğla, Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyçeğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan, Seydikemer 16 Ekim Çarşamba günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 16 Ekim hava durumu raporu Ekim hava durumu