Taceddin Akbaş

“DÜNYA İNSÂNÎ YARDIM GÜNÜ” KUTLANIYOR AMA DÜNYALILAR YARDIMSIZLIKTAN ÖLÜYOR

Taceddin Akbaş'ın '“DÜNYA İNSÂNÎ YARDIM GÜNÜ” KUTLANIYOR AMA DÜNYALILAR YARDIMSIZLIKTAN ÖLÜYOR' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

İlgililerin veya ilgilenenlerin bilecekleri gibi, ilimizde veya ülkemizde kutlandı mı, kutlanmadı mı ya da kutlanacak mı onu çok iyi bilmiyorum ama 19 Ağustos tarihinin Dünya genelinde “İnsânî Yardım Günü” olarak kutlandığını, ancak günümüzde ve dünyamızda kimsenin kimseye yardım etmediğini, dolayısıyla da insanların ve bilhassa çocukların açlıktan, susuzluktan, gıdasızlıktan, bakımsızlıktan ve hastalıktan öldüklerini iyi biliyor ve çok çok üzülüyorum!..
Halbuki Âl-i İmrân Suresinin 3/92 ayeti Kerîmesinde Cenab-ı Hakk, “Sevdiğiniz şeylerden Allah (c.c) yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız harcayın Allah onu bilir…” buyururken; Bakara Suresinin 2/254 Âyeti Kerîmesinde de, “Ey iman edenler! Hiçbir alışverişin, hiçbir dostluğun hiçbir şefaatin olmayacağı kıyâmet günü gelmeden önce, size rızık olarak verdiklerimizden Allah yolunda harcayın. İnkâr edenler ise zalimlerin ta kendileridir…” buyuruyor!
Ve yine yardım konusunda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’de, “Zalim de olsa, mazlum da olsa kendine yardım et’ buyurdu. Bunun ürerine de birisi, ‘Ey Allah’ın Resûlü! Eğer mazlum ise yardım ederim, ancak zalimse ona nasıl yardım edeceğim?’ diye sordu. Bunun üzerine de Resûlullah, ‘Onu zulümden uzaklaştırırsın veya onun zulmüne engel olursun. İşte bu yapacağı yardımdır…’ buyurdu!
Hâsılı; Dünya da küreselleşme nedeniyle değil komşular, mahalleliler, şehirler, ülkeler arasında bile fizîkî sınırlar veya mesâfeler kalmadı… Dolayısıyla da yardımlaşma ve dayanışma konusunda herhangi bir mazeret kalmadı… Ancak, günümüzde (istisnalar hariç tabii) bırakın devletler veya milletler arasında yardımlaşmayı dayanışmayı, yani hayırda yarışmayı, evlâtlar analarına babalarına, analar babalar evlâtlarına bile yardım etmekte son derece cimri ve isteksiz davranıyorlar maalesef. Yani insanlık âleminin (ve mevta-i ümmetin de tabii) tamamı âdeta büyük bir gemi içinde seyahat edercesine duruyor ama herkes kaptan olmuş ve kaptanlarda kendi gemilerini kurtarmaktan başka bir şey düşünmüyor-düşünemiyor, yapmıyor-yapamıyorlar! Tayfaların durumları ise zaten mâlûm..!
Kısacası; günümüz insanı, herkesin aynı dünya gemisinde seyahat ettiğini ya bilmiyor ya da kâle almıyor! Oysa dünya gemimizin batması, ahiret gemimizin batmasına da neden olabilecektir! Ve unutulmamalı ki, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın yeterince yaşandığı toplumlar diğer toplumlara göre çok daha rahat, huzurlu ve daha bir barış içinde yaşıyorlar... Çünkü günümüzde pek olmasa veya kalmasa da, bizde bile eskiden sosyal yardımlaşma ve dayanışma hem bireyler arasında sevgi saygı oluşturmak hem de cemiyeti oluşturan birey ve grupların birlik ve bütünlüğünü sağlamak, korumak ve devam ettirmek için insanların birbirlerine, uzak yakın akrabaların, konu komşuların birbirlerine sağladıkları maddi manevi destekler vardı…

GÜN YARDIM GÜNÜ OLURDA ‘MERHUM ÖZAL’IN ÜLKEMİZE BIRAKTIĞI GÜZEL VAKIFLARINDAN BİRİ OLAN SYDV’DEN BAHSETMEMEK OLMAZ-OLAMAZ

Gün ‘Dünya Yardım Günü’ olurda eski(mez) Başbakan ve Cumhurbaşkanlarınızdan biri olan ve bundan 30 yıl önce (17 Nisan 1993 tarihinde) vefat eden Turgut Özal’ın en güzel îcat, icraat ve kurumlarından biri olan, hattâ başında gelen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) bahsetmemek ve merhum Özal’ı rahmetle anmamak olmaz-olamaz. Çünkü Ülkemiz de ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ diye bir sosyal yardım vakfı, kurumu veya kuruluşu yokken, Valiler ve Kaymakamlar bile ihtiyaç sahibi olup ta son çare olarak Devletin kapısına dayanan ve yardım isteyen bir kişiye bile herhangi bir yardım da bulunamıyorlar, dolayısıyla da hem Valiler ve Kaymakamlar zor durumda kalıyorlar ve mahcup oluyorlardı, hem de milletin devletine olan güveninin sarsılmasına mânî olamıyorlardı! Neyse ki merhum Turgut Özal, Başbakanlığı sırasında ‘SYDV’ diye bir yardım, hattâ hayır kurumu veya kuruluşu oluşturdu ve bu kurum ya da kuruluşu İllerde Valilerin, ilçelerde de Kaymakamların bünyesine veya uhdesine verdi. Ve bu Vakıf tam 30 yıldır yardıma muhtaç tüm birey ve ailelere yardımda bulunuyor. Yani, ilk kurulduğunda ve halk arasında, ‘FAK-FUK FON’ (Fakir Fukara Fonu) olarak adlandırılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, o gün bu gündür ihtiyaç sahibi tüm vatandaşların müracaatlarını alıyor ve taleplerini en seri şekilde inceliyor, değerlendiriyor, haklı talepleri de ya aynî ya da nakdi olarak ama mutlaka karşılıyor… O nedenle ben Merhum Özal’ı bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyor, hayırla yad ediyor, Cenab-ı Hakk’tan kendisinin tüm seyyiatlerini hesenâta tebdîl eylemesini niyaz ediyorum…
Ve bu konu da son olarak ‘devletler ve milletler arasında yapılan tüm yardımlaşma ve dayanışmalar menfaate dayandığı gibi, insanlar, konu komşular, hattâ yakın akrabalar arasındaki yardımlaşma ve dayanışmalar da ‘yok’ denecek kadar azaldı! O nedenle ben ‘Cenab-ı Allah encâmımızı hayreylesin!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

YAP İYİLİĞİ AT DENİZE, BALIK BİLMEZSE HÂLIK BİLİR!

Atasözü

YARDIM ETMEYEN YARDIM DA ALAMAZ!

Taceddin Akbaş

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Antalya Turizmde Rekor Kırdı! Bakın en çok turist hangi ülkeden
Bölgesel

Antalya Turizmde Rekor Kırdı! Bakın en çok turist hangi ülkeden

Antalya turizmde yeni bir rekora imza attı! 2024 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 66 bin 962 yabancı ziyaretçi Antalya'yı ziyaret etti. Bu sayı, geçen yıla göre %14,10 artış anlamına geliyor.

Antalya'da CHP Yönetiminden CHP Yönetimine Borç Mirası!
Bölgesel

Antalya'da CHP Yönetiminden CHP Yönetimine Borç Mirası!

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde CHP'li Menderes Dal ve yönetimi, kendilerinden önceki CHP'li yönetimden devraldıkları borçları pankart halinde belediye binasına astı.

Konya'nın Akşehir İlçesinde Sahte Alkol Ticareti: Satıcı Tutuklandı
3. Sayfa

Konya'nın Akşehir İlçesinde Sahte Alkol Ticareti: Satıcı Tutuklandı

Konya’nın Akşehir ilçesinde polisin yakaladığı sahte/kaçak alkollü içki satan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bucak Mutlu Makina'da personel alımı!
Eleman İlanı

Bucak Mutlu Makina'da personel alımı!

Burdur'un Bucak ilçesinde faaliyet göstermekte olan Mutlu Makina bünyesinde çalıştırılmak üzere personel alımı yapılacak. İlan detayları haberimizde...

Sporcu Beslenmesi Paneli Erzincan BYÜ'de Gerçekleşti
Bölgesel

Sporcu Beslenmesi Paneli Erzincan BYÜ'de Gerçekleşti

Erzincan Binali Yıldırım Ünniversitesi, sporcuların beslenme düzeni hakkında kapsamlı bir panel düzenledi.

Kayseri Otelciler Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
İş Dünyası

Kayseri Otelciler Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

Kayseri Otelciler Derneği’nin (KAYOTED) ilk genel kurulu gerçekleştirirken; dernek başkanı Murat Erdal; “Kayseri’nin turizmde hak ettiği yeri alması için elimizden geleni yapacağız” dedi.