İlgilenenlerin veya ilgililerin bilecekleri gibi, ülkemiz de şeklen veya yetersiz de olsa her 26 Nisan tarihi “Pilotlar Günü”, 28 Nisan tarihi de “İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” olarak kutlanıyor… Dolayısıyla da pilotların unutulmadığı-unutulmamasının gereği ile birlikte iş sağlığı ve güvenliğinin önemi hatırlatılmak isteniyor! Ve ben de daha yazımın başında tüm pilotlarımıza ve havacılarımıza hayırlı uğurlu ve kazasız belasız uçuşlar, herhangi bir içte çalışan kişilere sağlıklı ve güvenli günler diliyorum… Şimdi de bu iki gün hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:
Şöyle ki; ömrüm de iki kez uçakla seyahat ettim ve her ikisi seyahatimi de korkarak yaptım… O nedenle ben başta hava pilotluğu, hostes ve kabin görevlisi gibi görevleri seçen ve bu görevlerini başarıyla sürdüren havacıları ve emeklilerini kutluyor ve onlara gıpta ile baktığımı, hattâ onları kıskandığımı îtiraf etmek istiyorum!
Şimdi de sözü, çalışanların olmazsa olmazı durumunda olan ‘’İş Sağlığı ve Güvenliği” konusuna getirmek istiyorum:
HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN
OLMAZSA OLMAZI DA GÜVENLİK!
İster zor olsun, ister kolay, ister meşru olsun, ister gayri meşru, ister helâl olsun, ister haram, ister mübah olsun ister olmasın; istisnâsız herkes bir işte ve sağlıklı bir şekilde çalışır veya çalışmak ister… Ancak, bazı işler sıfır veya sıfıra yakın risksiz olsa bile, bazı işler az ya da çok ama mutlaka risklidir… Bu risklerden bazıları kaza ihtimalleri, bazıları da insan sağlığına zararlı olanlarıdır… Hal böyle olunca başta çalışanlar olmak üzere işverenlere, iş ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarına ve sağlık görevlilerine büyük iş düşüyor… Meselâ, alınmayan, alınsa bile ihmal edilen bir tedbir nedeniyle bir kişinin dahî hayatını kaybetmesi veya sağlığının sıhhatinin bozulması sorumluları madden ve mânen vebal altına, hattâ günâha sokar!
DÜNYA DA SIFIR RİSKLİ’ HİÇ BİR İŞ YOKTUR
ÖNEMLİ OLAN RİSKLERİ.. ASGÂRİ SEVİYEYE
DÜŞÜRMEKTİR!!... BUNUN İÇİN DE MADDİ
MÂNEVÎ TÜM TEDBİRLERİ ALMAK GEREKİR
Hemen her konu da olduğu gibi güvenlik, yani tedbir konusunda da en güzel sözü sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafâ (sav) söylüyor ve bunu herkesin anlayacağı dilde ve şöyle diyor; “Devenizi önce sağlam bağlayın, sonra Allah’a (c.c) emânet edin!’’ diyor! Yani ‘tedbirsiz tevekkül olmaz’ buyuruyor! Ki, Peygamber Efendimiz bunu böyle buyurduğu dönemde bugünkü gibi iletişim ve ulaşım araçları olmadığı gibi, ‘teknoloji’ diye de bir şey yoktu! Onun için iş kazaları ve sağlık problemleri en az seviye de idi! Bu gün ise yattığımız yataktan tutun bindiğimiz aracımıza ve yürüdüğümüz kaldırımımıza varıncaya kadar hemen her şey ve her yer kaza riski taşıyor! Ve bu risk faktörlerini kâle almayıp tedbirde kusur eden, hattâ hiçbir tedbire başvurmayan kişi, kurum ve kuruluş temsilcileri yasalar önünde de, vicdanlar önünde de sorumlu olurlar! Yani, insanlar risksiz bir dünya olmadığını akıllarından hiç çıkarmamalılar, önce kendilerini, daha sonra da yöneticilerini, âmirlerini veya işverenlerini tedbir almaya zorlamalılar…
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; başta hava pilotları ve diğer kabin görevlileri olmak üzere herhangi bir işte çalışan herkes şöyle ya da böyle ama mutlaka bir risk altındadır… Yani dünya da risksiz bir iş ‘yok’ denecek kadar azdır! O nedenle, ben biz bize düşeni yapalım, gerisini tevekkül edelim, Allah’a (c.c) bırakalım!’ diyor, herkese kazasız belâsız işler, sağlıklı sıhhatli hayatlar ve hayırlı uğurlu uzun ömürler diliyorum.
TADBİRLİ OLMAK GEÇİMİN YARISIDIR
Hz. Muhammed (sav)
İŞTEN ÖNCE TEDBİR, PİŞMANLIĞA YER BIRAKMAZ
Hz. Ali (r.a)
AKIL SONRADAN AH ÇEKMEK İÇİN DEĞİL
DÜŞÜNÜP TEDBİR ALMAK İÇİNDİR.
Hz. Mevlânâ
TEDBİR DAİMA BİLGELİĞİN ARACIDIR.
Patrick Rothofuss
EN İYİ ZIRH HEDEFTEN UZAK DURMAKTIR.
Horace
GÜCÜN VE MUTLULUĞUN TEMELİ SAĞLIKTIR
Benjamin Disraeli
HASTALIK DEDİĞİN ATLA GELİR YAYA GİDER
Paul Heyse
HASTALIKLAR KÖTÜ ZEVKLERİN ÜCRETİDİRLER
Thomas Fuller
BİR TEDBİR BİN
KURTLA KONUŞURSAN, KÖPEĞİNİ YANINDAN AYIRMA!
BİR TEDBİR BİN KAZAYI ÖNLEYEBİLİR... VE BİR MUSÎBET
BİN NASİHATTEN DAHA TESİRLİDİR!
Atasözü
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı
Yorumlar (0)