İlgilenenlerin bilecekleri gibi, günümüz de ve her 31 Mayıs tarihinde “Dünya Sigarasız Günü” diye bir gün var ancak ‘sigarasız bir gün de dünya da yok!’ maalesef…
31 Mayıs ‘’Sigarasız Dünya Günü’’ hakkında bir açıklama yapan Yeşilay’ın önceki Genel Başkanı Prof. Dr. Mücâhid Öztürk Hocam (ki, adı gibi kendisi de iyi bir mücâhid, insan hısmı ve amansız bir müskirat hasmı olan Hocam geçtiğimiz hafta İstanbul da yapılan ve Burdur’dan bizim de katıldığımız Kurultay da yerini Doç. Dr. Mehmet Dinç’e bıraktı); geçtiğimiz yıl “Dünya Sigarasız Günü”nde, ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘‘Tütün bizim gezegenimizi ve geleceğimizi zehirliyor!” şeklindeki sloganını veya uyarısını baz alan bir açıklama yapmış ve o açıklamasında, tütün kullanımının her yıl dünya da 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu hatırlatmış! Öztürk, “İnsan sağlığı için ölümcül etkileri olan tütün, çevre kirliliğini de önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca tütün üretimi küresel olarak yaklaşık 72 milyar metrik ton su gerektiriyor ve her yıl yaklaşık 600 milyon ağacın kesimine neden oluyor…” demiş!
Elektronik sigaralarında en az sigara kadar bağımlılık yapıcı ve zararlı olduğunun altını çizen Yeşilay’ın önceki dönem Genel Başkanı Prof. Dr. Mücâhid Öztürk, Yeşilay’ın tütün bağımlılığından kurtulmak için geliştirdiği ‘’Bırakabilirsin’’ uygulamasını bugüne kadar 72 bin kişinin indirdiğini hatırlatmış ve “Sigara; kanser, felç ve kalp krizinin yanı sıra obsrtüktif (akciğer) hastalığı gibi solunum yolları dâhil olmak üzere birçok hastalığın önde gelen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımının her yıl neden olduğu zararlardan 65 bininin çocuklar arasında görüldüğünü ve 1,2 milyondan fazlasının pasif içiciliğe bağlı nedenlerden kaynaklandığını tahmin ediyor. Yani Öztürk, ‘sigara (tütün) insan sağlığına zararlı olduğu kadar, çevre kirliliğine de neden oluyor…’ demiş!
Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinler bir yana, her yıl 65 bin çocuğun sigaradan etkilendiğini, birçoğunun da öldüğünü hatırlatırken, Yeşilay’ın önceki Genel Başkanı Mücâhid Öztürk de, 365 günde 100 binden fazla insanın sigara yüzünden hastalandığını, sakat kaldığını ve hayatını kaybettiğini-öldüğünü hatırlatıyor!
Çocukların, sürekli etrafında sigara içen birilerini, büyüklerini ve bilhassa öğretmenlerini gördükçe ve ergenlik döneminde yaşıtlarının da teşvikiyle sigara içmeye başladıklarını da hatırlatan Öztürk, sigarayla mücadele de en önemli görevin ailelere düştüğünü vurguluyor!
Yeşilay Cemiyeti olarak sigaraya olan bağımlılıkla yaklaşık 100 yıldır mücadele ettiklerini de hatırlatan Mücâhid Öztürk, sigara içenin sadece kişinin kendisine ve çevresine değil, ülke bütçesine de zarar verdiğini hatırlatıyor ve “Tütün (sigara) endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu bu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir… Yeşilay olarak bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza, çevrenize ve sevdiklerinize yaptığınızı da unutmayın…” diyor!
Bendeniz de, (Yeşilay Cemiyeti’nin nâçiz bir üyesi ve kâht-ı ricalde denetim kurulu başkanı olarak) dileyen okurlarım; Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini de tamamlayan Prof. Dr. Mücâhid Öztürk’ün, Yeşilay Başkanı olmanın yanı sıra Çocuk ve Ergen Sağılığı Uzman Doktoru’ olarak, sigara ve benzer zararlıların insan sağlığına verdiği zararlar hakkındaki açıklamalarını internetten bulup okuyabilirler… O nedenle ben tiryakileri veya içicileri, hattâ beleşçileri çağımızın en zararlı içeceklerinden biri olan sigaradan kurtarmak, pasif içicileri ise sigaranın yan etkilerinden korumak için; Genel Merkez de tamamı uzman ve gönüllülerden oluşan ve kısa adı YEDAM, açılımı ise Yeşilay Danışma Merkezi olan bir birim oluşturan Yeşilay Cemiyeti’nin sevgi ve saygıdeğer görevlileri; il ve ilçelerdeki şubelerinde de tiryakileri veya içicileri asrın en zararlı içeceklerinden biri olan sigarayı bıraktırmak için var güçleriyle çalışıyor ve başarılı da oluyorlar elhamdülillâh… O nedenle, tiryakîler ve içiciler hiçbir komplekse kapılmadan Yeşilay’ın bünyesinde oluşturulan merkezlere baş vurarak bu asrın illetinden ve öldüren, öldürmese bile hasta eden, hattâ sakat bırakan tütün tiryakiliğinden kurtulabilirler!’ diyorum.
Yukarıda da hatırlattığım gibi, Yeşilay Genel Merkezi’nin İlimiz Burdur’da da bir şubesi var ve dileyen kişiler Burç Mahallesi Kışla Caddesi üzerinde ve 22/18 numarada bulunan Yeşilay’ın Şubesi’ne bizzat başvurabilecekleri gibi; 0538 225 82 00 numaralı telefon ile de irtibata geçip Şube görevlisi Fatih Bey ile; ayrıca YEDAM’ın (Yeşilay Danışma Merkezi’nin) Zafer Mahallesi ve Oluklaraltı Caddesi numara 6’da bulunan müstakil binasındaki görevlilerle de görüşebilirler…
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsa-i netice; Yeşilay Genel Merkezi olduğu gibi, Burdur Şubesi’nde de oluşturulan YEDAM’ın gönüllü uzmanları başta sigara, alkol ve uyuşturucu olmak üzere her türlü illetin müptelası olanları kurtarabilmek ve bu kötülüklere meyilli olan bireyleri bu illetlerden koruyabilmek için varlar ve bunun için var güçleriyle çalışıyorlar’ diyor, herkese ‘sigarasız/müskiratsız’ saygılar sunuyorum.
SİGARAYI BIRAK, HAYATI BIRAKMA!..
SİGARAYI BIRAKMANIN TAM ZAMANI…
ONLAR KAZANIRKEN BİZ KAYBEDİYORUZ!
YEŞİLAY DOSTU OLAN, SAĞLIĞINI VE
SAYGINLIĞINI KAZANIR… Yeşilay
PARASINI EL, DUMANINI YEL ALIR! ZEHİRİ
İÇENE KALIR!.. Anonim
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı
Yorumlar (0)