Taceddin Akbaş

Dünya sigarasız günü var ancak sigarasız bir gün ve dünya yok!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya sigarasız günü var ancak sigarasız bir gün ve dünya yok!!!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ VAR ANCAK SİGARASIZ BİR GÜN VE DÜNYA YOK!!!

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, günümüz de ve her 31 Mayıs tarihinde “Dünya Sigarasız Günü” diye bir gün var ancak ‘sigarasız bir gün de dünya da yok!’ maalesef…

31 Mayıs ‘’Sigarasız Dünya Günü’’ hakkında bir açıklama yapan Yeşilay’ın önceki Genel Başkanı Prof. Dr. Mücâhid Öztürk Hocam (ki, adı gibi kendisi de iyi bir mücâhid, insan hısmı ve amansız bir müskirat hasmı olan Hocam geçtiğimiz hafta İstanbul da yapılan ve Burdur’dan bizim de katıldığımız Kurultay da yerini Doç. Dr. Mehmet Dinç’e bıraktı); geçtiğimiz yıl “Dünya Sigarasız Günü”nde, ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘‘Tütün bizim gezegenimizi ve geleceğimizi zehirliyor!” şeklindeki sloganını veya uyarısını baz alan bir açıklama yapmış ve o açıklamasında, tütün kullanımının her yıl dünya da 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu hatırlatmış! Öztürk, “İnsan sağlığı için ölümcül etkileri olan tütün, çevre kirliliğini de önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca tütün üretimi küresel olarak yaklaşık 72 milyar metrik ton su gerektiriyor ve her yıl yaklaşık 600 milyon ağacın kesimine neden oluyor…” demiş!

Elektronik sigaralarında en az sigara kadar bağımlılık yapıcı ve zararlı olduğunun altını çizen Yeşilay’ın önceki dönem Genel Başkanı Prof. Dr. Mücâhid Öztürk, Yeşilay’ın tütün bağımlılığından kurtulmak için geliştirdiği ‘’Bırakabilirsin’’ uygulamasını bugüne kadar 72 bin kişinin indirdiğini hatırlatmış ve “Sigara; kanser, felç ve kalp krizinin yanı sıra obsrtüktif (akciğer) hastalığı gibi solunum yolları dâhil olmak üzere birçok hastalığın önde gelen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımının her yıl neden olduğu zararlardan 65 bininin çocuklar arasında görüldüğünü ve 1,2 milyondan fazlasının pasif içiciliğe bağlı nedenlerden kaynaklandığını tahmin ediyor. Yani Öztürk, ‘sigara (tütün) insan sağlığına zararlı olduğu kadar, çevre kirliliğine de neden oluyor…’ demiş!

ÇOCUKLAR SİGARAYI ‘BÜYÜKLERİNİ’ ÖRNEK ALIP BAŞLIYORLAR SONRA DA VAZGEÇEMEZ BİRER TİRYÂKİ VEYA İÇİCİ OLUP ÇIKIYORLAR!

Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinler bir yana, her yıl 65 bin çocuğun sigaradan etkilendiğini, birçoğunun da öldüğünü hatırlatırken, Yeşilay’ın önceki Genel Başkanı Mücâhid Öztürk de, 365 günde 100 binden fazla insanın sigara yüzünden hastalandığını, sakat kaldığını ve hayatını kaybettiğini-öldüğünü hatırlatıyor!

Çocukların, sürekli etrafında sigara içen birilerini, büyüklerini ve bilhassa öğretmenlerini gördükçe ve ergenlik döneminde yaşıtlarının da teşvikiyle sigara içmeye başladıklarını da hatırlatan Öztürk, sigarayla mücadele de en önemli görevin ailelere düştüğünü vurguluyor!

Yeşilay Cemiyeti olarak sigaraya olan bağımlılıkla yaklaşık 100 yıldır mücadele ettiklerini de hatırlatan Mücâhid Öztürk, sigara içenin sadece kişinin kendisine ve çevresine değil, ülke bütçesine de zarar verdiğini hatırlatıyor ve “Tütün (sigara) endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu bu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir… Yeşilay olarak bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza, çevrenize ve sevdiklerinize yaptığınızı da unutmayın…” diyor!

Bendeniz de, (Yeşilay Cemiyeti’nin nâçiz bir üyesi ve kâht-ı ricalde denetim kurulu başkanı olarak) dileyen okurlarım; Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini de tamamlayan Prof. Dr. Mücâhid Öztürk’ün, Yeşilay Başkanı olmanın yanı sıra Çocuk ve Ergen Sağılığı Uzman Doktoru’ olarak, sigara ve benzer zararlıların insan sağlığına verdiği zararlar hakkındaki açıklamalarını internetten bulup okuyabilirler… O nedenle ben tiryakileri veya içicileri, hattâ beleşçileri çağımızın en zararlı içeceklerinden biri olan sigaradan kurtarmak, pasif içicileri ise sigaranın yan etkilerinden korumak için; Genel Merkez de tamamı uzman ve gönüllülerden oluşan ve kısa adı YEDAM, açılımı ise Yeşilay Danışma Merkezi olan bir birim oluşturan Yeşilay Cemiyeti’nin sevgi ve saygıdeğer görevlileri; il ve ilçelerdeki şubelerinde de tiryakileri veya içicileri asrın en zararlı içeceklerinden biri olan sigarayı bıraktırmak için var güçleriyle çalışıyor ve başarılı da oluyorlar elhamdülillâh… O nedenle, tiryakîler ve içiciler hiçbir komplekse kapılmadan Yeşilay’ın bünyesinde oluşturulan merkezlere baş vurarak bu asrın illetinden ve öldüren, öldürmese bile hasta eden, hattâ sakat bırakan tütün tiryakiliğinden kurtulabilirler!’ diyorum.

BURDUR’DAKİ TİRYÂKİLER! SİGARAYI YEDAM’IN TELKİN, TAVSİYE VE ÖNERİLERİYLE BIRAKABİLİR VE SAĞLIĞINIZI YEDAM İLE KORUYABİLİRSİNİZ!!

Yukarıda da hatırlattığım gibi, Yeşilay Genel Merkezi’nin İlimiz Burdur’da da bir şubesi var ve dileyen kişiler Burç Mahallesi Kışla Caddesi üzerinde ve 22/18 numarada bulunan Yeşilay’ın Şubesi’ne bizzat başvurabilecekleri gibi; 0538 225 82 00 numaralı telefon ile de irtibata geçip Şube görevlisi Fatih Bey ile; ayrıca YEDAM’ın (Yeşilay Danışma Merkezi’nin) Zafer Mahallesi ve Oluklaraltı Caddesi numara 6’da bulunan müstakil binasındaki görevlilerle de görüşebilirler…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsa-i netice; Yeşilay Genel Merkezi olduğu gibi, Burdur Şubesi’nde de oluşturulan YEDAM’ın gönüllü uzmanları başta sigara, alkol ve uyuşturucu olmak üzere her türlü illetin müptelası olanları kurtarabilmek ve bu kötülüklere meyilli olan bireyleri bu illetlerden koruyabilmek için varlar ve bunun için var güçleriyle çalışıyorlar’ diyor, herkese ‘sigarasız/müskiratsız’ saygılar sunuyorum.

SİGARAYI BIRAK, HAYATI BIRAKMA!..

SİGARAYI BIRAKMANIN TAM ZAMANI…

ONLAR KAZANIRKEN BİZ KAYBEDİYORUZ!

YEŞİLAY DOSTU OLAN, SAĞLIĞINI VE

SAYGINLIĞINI KAZANIR… Yeşilay

PARASINI EL, DUMANINI YEL ALIR! ZEHİRİ

İÇENE KALIR!.. Anonim

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

08
EYLÜL

2024

'Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın ''Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı' adlı köşe yazısı... Devamı

06
EYLÜL

2024

Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EYLÜL

2024

Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EYLÜL

2024

Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek

Taceddin Akbaş'ın 'Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EYLÜL

2024

Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

02
EYLÜL

2024

Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!

Taceddin Akbaş'ın 'Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!' adlı köşe yazısı... Devamı

31
AĞUSTOS

2024

Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum

Taceddin Akbaş'ın 'Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum' adlı köşe yazısı... Devamı

29
AĞUSTOS

2024

Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!

Taceddin Akbaş'ın 'Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Kuşadası'nda operasyon kaçak sigara ve malzemesi ele geçirildi
3. Sayfa

Kuşadası'nda operasyon kaçak sigara ve malzemesi ele geçirildi

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda kaçak sigara ve malzemesi ele geçirildi.

Ağrı'da yol emniyet ve kontrol uygulamasında denetim
Bölgesel

Ağrı'da yol emniyet ve kontrol uygulamasında denetim

Ağrı'da düzenlenen yol emniyet ve kontrol uygulamasında 2 ayrı araçta çay ve tütün köpeği Kavis ile yapılan aramada bin 890 paket kaçak sigara ve 7 adet cep telefonu ele geçirildi.

Sigarada zamlar durulmuyor! Peş peşe tirkayilere kötü haber, yeni sigara fiyatları belli oldu
İş Dünyası

Sigarada zamlar durulmuyor! Peş peşe tirkayilere kötü haber, yeni sigara fiyatları belli oldu

Sigaraya yapılan yeni zamla en ucuz sigara 72 TL, en pahalı sigara ise 81 TL'ye yükseldi. Sigaraya kaç TL zam geldi? İşte güncel sigara fiyatları ve detaylar...

 İzmir'de polis ekiplerinden operasyon
3. Sayfa

İzmir'de polis ekiplerinden operasyon

İzmir'in Bergama ve Dikili ilçelerinde polis ekipleri tarafından bir depo ve raca yönelik gerçekleştirilen operasyonda, piyasa değeri yaklaşık 4 milyon lira olan 2 milyon 484 bin adet içi doldurulmuş makaron ele geçirildi.

Afyon'da Jandarma 830 paket bandrolsüz sigara ele geçirdi
3. Sayfa

Afyon'da Jandarma 830 paket bandrolsüz sigara ele geçirdi

Afyonkarahisar’da kaçak sigara satışı yaptığı tespit edilen şahsın evine yapılan baskında 830 paket bandrolsüz sigara ele geçirildi. Detaylar haberimizde..

Siirt'te kaçak sigara operasyonu
3. Sayfa

Siirt'te kaçak sigara operasyonu

Siirt'in Eruh ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan denetimde, 5 bin 55 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.