Taceddin Akbaş

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

‘DUYDUK DUYMADIK’ DEMEYİN ve BUGÜNÜN ’’DÜNYA GÜNÜ’’ OLDUĞUNU UNUTMAYIN(!!)

Bugün, pek çoğumuzun bilmediği, belki de hiç duymadığı, benim de ‘duysam bile’ önemsemediğim günlerden biri olan ‘’Dünya Günü’’. O nedenle ben önce bugünün ihdas edilmesinin sebebi mûcibesini-asıl maksadını iktibas ederek bu konu da sevgili okurlarımı bilgilendirmek, sonra da bu anlamsız ya da benim önemsemediğim gün ve benzerleri hakkındaki görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

Şöyle ki; 22 Nisan tarihinde kutlanan ‘Dünya Günü’nün asıl maksadı insanların dikkâtlerini iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara çekmek ve bu maksatla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası günlerden bir gün imiş!

HER ŞEYİN ‘BİR GÜNÜ, HAFTASI, AYI VE YILI’ VAR ANCAK BUNLARIN-UYULMASI-UYGULAMASI YOK

Esaslardan çok teferruatlara, formalitelere, sembollere, hattâ gösterişlere takılan ve büyük önem atfeden günümüz insanı hemen her şeyin bir gününü, haftasını, ayını ve yılını ihdas etmiş ama bunlardan birkaçı hariç hiçbirinin uygulamasını yapmamış yapamamış! Çünkü mûcitler birçok günü îcat ederken ya göstermelik ya da ‘sembol olsun’, hattâ ‘lâf olsun torba dolsun!’ diye icat etmişler! O nedenle ben maksadı veya amacı iyi-güzel olsa bile uygulaması olmayan ’22 Nisan Dünya Günü’nü değerlendirmek istiyorum:

BİR MÜSLÜMAN ‘HİÇ ÖLMEYECEKMİŞ GİBİ’’  BU DÜNYA, ‘’YARIN ÖLECEKMİŞ GİBİ DE ÖTE DÜNYA İÇİN ÇALIŞIR(.!.) DOLAYISIYLA DA BU GÜN, HAFTA, AY ve YILLARA İHYAÇ DUYMAZ

Yukarıdaki ‘ara’ başlığımda da ifâde etmeye çalıştığım gibi, bizim kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de ve Peygamber Efendimiz (sav)’in sünnetlerinde-uygulamalarında, kısaca bizim güzel dînimiz İslâmın kural ve prensipleri arasında insan haklarından tutun hayvan haklarına, meselâ büyüklükleri, güçleri kuvvetleri ile bilinen tanınan fillerden tutun, çalışkanlıkları ile bilinen ve en küçük canlılar olarak tanınan karıncaların, arıların ve diğer böceklerin hak ve hukuklarına, hattâ bitki haklarına varıncaya kadar hemen her canlının değeri ve yaşama hakkı, dolayısıyla da günü, haftası, ayı ve yılı vardır… Yani bir Müslüman ‘haksız yere ve bilerek-isteyerek’ en küçük bir cana-canlıya kıymadığı-kıyamayacağı, kıymaması gerektiği ve herhangi bir hayvana işkence yapmadığı, yapmama şartı olduğu gibi; çevreyi, toprak ve suları, kısaca yeryüzünü kirletme gibi niyeti ve icraatı da olmaz-olamaz veya olmamalı! Çünkü bir Müslüman tuvalet ve banyo gibi yerlere sol ayağı ile adım atarak girerken, çıkarken de sağ ayağı ile adım atarak çıkar; cami ve benzer mâbetlere girerken de tam tersini yaparak girer çıkar!

Haftada en az bir kez gusleder, tüm bedenini yıkar, günde 5 kez de bedeninin bir bölümünü yıkar, yani abdest alır ve hafta da bir tırnaklarını keser; İki üç hafta da bir kasık ve koltuk altı, saç ve sakal tıraşı olur ve varsa eğer sakallarını temiz tutar ve sık sık tarar, güzel kokular sürünür, acıkmadan sofraya oturmaz, doymadan sofradan kalkar, yiyecek ve içeceklerin zerresini, giydiği ve kullandığı eşyaların hiçbirini hor görmez ve israf etmez, dolayısıyla da hem çevreyi kirletmez hem de günaha girmez! Yemeğini ayakta değil oturarak yer, suyunu 2-3 yudum da ve oturarak içer. Sofraya oturmadan ve sofradan kalktıktan sonra ellerini ve ağzını mutlaka yıkar ve dişlerini misvakla fırçalar! Hadesten taharet ve necasetten taharete uyar, yani genelde üzerini-bedenini ve çevresini, özelde de namazgâhını temiz tutar…

Kısacası aklı başında, inancı yerinde ve akidesi sağlam olan bir Müslümanın ayrı ayrı veya değişik değişik isimler altında ihdas edilen özel günlere, haftalara, ay ya da yıllara ihtiyacı yoktur ya da olmamalıdır… Çünkü Kutsal Kitabımız, tıpkı Mehmed Akif Ersoy’un, “Kur’an’ın bakarız yaprağına. Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına! İnmemiştir hele Kur’an, şunu hakkıyla bilin! Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için” dediği gibi bir kitaptır… Yani İslâm bir hayat dinidir. Hayatını Kur’an’a ve Resulullah’a göre dizayn eden, tasarlayan ve bu tasarısına uyan-uymaya çalışan bir Müslümanın başka bir yardımcıya ya da takviyeye hacet-ihtiyaç duymaz! Daha kısası ve açıkçası, hayatında edille-i şer’iyye, yani teorisinde ve pratiğinde (inanç-iman ve uygulamasında) kitap, sünnet, icmâ ve kıyası fukaha olan bir Müslümanın çakma ya da formaliteden ibaret olan gün, hafta, ay ve yıllara ihtiyacı yoktur! Çünkü onun 24 saati planlıdır, programlıdır, o plan ve programların yapıcısı ve kuralların koyucu da Cenab-ı Allah’tır..!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; başta anneler, babalar ve kadınlar günü, insan ve hayvan hakları günü gibi günler olmak üzere hemen her şeyin bir gününü, haftasını, ayını, yılını ihdas eden ve teferruatını vaaz eden mûcitler, insanlara İslâm’ın ‘sadece’ temel prensiplerini öğretseler yine yeter! Ancak, asıl maksatları, inanç ve îmanları ya da dünya görüşleri farklı olan söz konusu mûcitler insanımızı teferruata boğuyor ve günlerini içinden çıkılmaz hâle getiriyorlar… Ben mücrim de ‘inananların 365 günlerini, 52 haftalarını ve 24 saatlerini ayrı ayrı kategorize ederek ve inananları teferruata boğarak ve hayatı geçilmez hâle getirerek hem bu dünyalarını hem de öte dünyaları zindan etmek yerine; İslâm’ın 5 ve Îmanın 6 şartına, Ef’â-li Mükellefinin de 8 şartına uymalarını sağlayalım-sağlamaya çalışalım; dolayısıyla da hem sözümüz geçen kişilerin, hem de kendi dünya ve âhiretimizi kurtarmaya bakalım!’ diyor, herkese ‘dünya dolusu’ saygılar sunuyorum.

DİŞLERİNİ MİSVAK İLE TEMİZLEMEK ÖLÜMDEN BAŞKA

BÜTÜN HASTALIKLARIN ‘MÜHİM BİR KISMINA’ ŞİFADIR…

TEMİZLİĞE İTİNÂ VE DEVAMLILIK İNSANI TAM BİR İMÂNA

DÂVET EDER… ALLAH (c.c) TEMİZDİR TEMİZİ-TEMİZLİĞİ

SEVER…CENNETİN ANAHTARI NAMAZ, NAMAZIN

ANAHTARI DA TEMİZLİKTİR! Hz. Muhammed (sav)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
KASIM

2024

Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu

Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EKİM

2024

Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı

25
EKİM

2024

Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!

Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EKİM

2024

BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş

Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı

22
EKİM

2024

Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!

Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı

20
EKİM

2024

Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı

19
EKİM

2024

İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!

Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı

17
EKİM

2024

Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!

Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Burdur İl Defterdarı ve Milli Emlak Müdüründen BUTSO’ya Ziyaret
Bölgesel

Burdur İl Defterdarı ve Milli Emlak Müdüründen BUTSO’ya Ziyaret

Burdur İl Defterdarı Ferhat Tayfun Zorlu ve Milli Emlak Müdürü Adnan Yılmaz, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik ve Meclis Başkanı Ömer Çeliker’i ziyaret ederek, vergi ve emlak çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet
Bölgesel

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin halkla ilişkiler ve yönetişim sistemi Turunç Masa’nın 10’uncu yaş kutlamasında, 200’e yakın belediyeye sistemi verdiklerini belirterek “Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet” dedi.

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"
Bölgesel

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çayırhan'da özelleştirmeye karşı grev başlatan 500 maden işçisini ziyaret etti. Detaylar haberimizde..

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı
Bölgesel

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı

Antalya'da evine gittiği sırada engelli rampasına park eden otomobil nedeniyle kaldırıma geçiş yapamadığı için, araca elindeki penseyle vurarak zarar veren bedensel engelli Tanju Mete (51), yine aynı rampada araç görünce çılgına döndü.

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada
Bölgesel

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada

Antalya'da halk otobüsünün arkasına tutunarak trafiğe karışan patenli 2 çocuğun tehlikeli yolculuğu kameralara yansıdı.

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH  23. Kez kapılarını açtı.
Bölgesel

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH 23. Kez kapılarını açtı.

60 bin metrekare alanda; sera ve teknolojileri, sulama sistemleri ve teknolojileri, tohumculuk, bitki besleme ve bitki koruma ürün gruplarında lider firmaları uluslarası ziyaretçilerle buluşturuyor.