Taceddin Akbaş

EMEKLİLER ‘YÜZDE 25’LİK MAAŞ ARTIŞINDAN SONRA DA EMEKLEMEYE DEVAM EDECEKLER

Taceddin Akbaş'ın 'EMEKLİLER ‘YÜZDE 25’LİK MAAŞ ARTIŞINDAN SONRA DA EMEKLEMEYE DEVAM EDECEKLER' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Genelde herkesin, özelde de emeklilerin ve emekli yakınlarının ‘yakından’ takip ettikleri emeklilere maaş zammı ve refah payı ödeme teklifi, Bütçe Plan Komisyonu’ndan sonra TBMM Genel Kurulu’nca da kabul edilmedi…
Şöyle ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerden önce yaptığı açıklamalar da “Emekli kardeşlerimi enflasyona ezdirmeyeceğim…” demiş, önceki haftada yaptığı bir açıklamada da emekliye yüzde 25 oranında bir maaş artışı öngördüklerini belirtmişti. Erdoğan’ın ardından Partisinin Grup Toplantısında konuşan MHP Gelen Başkanı ve Cumhur İttifakının 2 numaraları bileşeni Devlet Bahçeli de emekli maaşlarına yapılması düşünülen yüzde %’lik artışı az bulduğun açıklamış ve konuyu Erdoğan ile görüşüp bir miktar daha artırılmasını isteyeceğini belirtmişti. Ancak Bahçeli, Erdoğan ile görüşmesine rağmen Erdoğan’ı ikna edemedi ya da Erdoğan Bahçeli’ye bütçe imkânlarının bundan fazlasına imkân vermediği veya vermeyeceği konusunda iknâ etti. Ve bütün bunlardan sonra AK Parti’nin zam teklifini görüşen TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu AK Parti’nin Meclis Grubu tarafından hazırlanan tasarıyı aynen kabul etmiş ve Tasarıyı görüşülmek üzere Meclis Genel Kurulu’na havale etmişti…
Yine herkesin bildiği gibi, Tasarı TBMM’de de görüşüldü ancak Meclis’ten komisyondan geldiği gibi geçti ve Cuma günü Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yani Bağ-Kur ve SSK (SGK) emeklileri maaşlarını Temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplam yüzde 25 oranında zamlı alacaklar:
ERDOĞAN BU SEFER JEST YAPMADIĞI GİBİ
BAHÇELİ’ DE ERDOĞAN’I İKNÂ EDEMEDİ((!
Hemen her emekli gibi ben de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ve buna benzer konularda hep ilâveler yaptığını biliyor ve bir jestte emeklilere yapmasını bekliyordum! Dolayısıyla da Kendisinin emekli maaşlarına yapılmasını ifade ettiği yüzde 25’lik zammın üzerine ya bir miktar daha ilâve yapacağını ya da ‘refah payı’ adı altında bir iyileştirme jesti yapacağını düşünmüştüm ama bu sefer hem tahminim de yanıldım, hem kendi adıma, hem de benim durumumda olan emekliler adına üzüldüm!
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 25 BİN TL, ASGARÎ
ÜCRET 11 BİN 402 TL, AÇLIK SINIRI 10 BİN 373
TL; EMEKLİ MAAŞI İSE 7 BİN BEŞYÜZ-8 BİN TL(
Tıpkı yumurtanın tavuktan mı yoksa tavuğun yumurtadan mı çıktığını bilmediğim gibi, emeklilerin çalışanlardan mı yoksa çalışanların emeklilerden mi olduklarını da bilmiyorum! Ancak çalışanlar olmasa emekliler olmayacağını emekliler olmasa da çalışanların olmayacağını ve her çalışanın bir emekli adayı olduğunu biliyorum! Ve birçok ‘dönem’ arkadaşım gibi ben de 45 yaşında ve 8 bin 548 gün üzerinden (25 yılımı doldurarak) emekli olduğum halde, benim maaşım da Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek olan %25’lik zamdan sonra bile açlık sınırının altında kalacağı için üzülüyorum!
İSTEYENİN BİR YÜZÜ KARA, VERMEYENİN İSE
İKİ YÜZÜNÜN KARA OLACAĞI UNUTULMASIN
Biz emekliler, ister işçi olsun ister memur, ister sözleşmeli, ister mevsimlik ya da geçici olsun tüm çalışanlarımıza işlerinde kolaylıklar ve gelirlerinde veya maaşlarında bereketler diliyor ve onların daha fazla maaş almayı hak ettiklerini düşünüyoruz. Ayrıca bir şekilde emekli olmayı hak eden ve emekli de olan kişilerinde devletin sırtında bir yük gibi görülmesini veya gösterilmesini istemiyoruz! Ve genelde tüm çalışanların, özelde de etkili ve yetkili makamlarda bulunan zatların, Mevlâ nasip kısmet ederse ki, hepsine nasip eder inşaAllah, bir gün kendilerinin de herhangi bir kurum ya da kuruluştan emekli olacaklarını, dolayısıyla da bizim durumumuza düşeceklerini unutmamalarını diliyoruz.
EŞİT İŞ VE EŞİT EMEKLİ KESİNTİSİNE GÖRE MAAŞ
ARTIŞINA KİMSENİN BİR DİYECEĞİ OLMAZ! AMA
SOSYAL DEVLETTE DE KİMSE AÇ BIRAKILAMAZ!((
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olan memurlar tahsil, derece ve kıdemlerine göre maaş almaları da; BAĞ-KUR’ dan veya SGK’ dan emekli olan kişiler da basamakları, yani öredikleri pirim miktarıyla orantılı olarak emekli maaşı bağlanması da doğrudur, normaldir.
Meselâ BAĞ-KUR’a 4. Basamak üzerinden pirim ödeyen ve ona göre emekli aylığı bağlanan bir Bağ-Kur emeklisi ile 12. Basamaktan pirim ödeyen ve ona göre emekli aylığı bağlanan bir emekliye aynı oranda emekli aylığı bağlanması hakkaniyetli olmaz! Ancak herhangi bir emekliyi açlık sınırının altında bir emekli maaşıyla geçinmeye mahkûm etmek de sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaz!
TEK EMEKLİ MAAŞI İLE GEÇİNEN EMEKLİLERE, ÇİFT
EMEKLİ MAAŞI ALANLARDAN.. DAHA FAZLA MAAŞ
ARTIŞI DÜŞÜNÜLMELİ YA DA ‘EK ZAM’ YAPILMALI!
Eskiden sayıları azdı ama günümüzde, diğer bireylerin durumları ayrı, birçok ailede hem kadın çalışıyor hem de erkek. Ki, benim kendimin olduğu gibi, Allah’a (c.c) emânet 3 oğlumuzun 3’ününde hem eşleri çalışmıyor, hem de 2’si İstanbul’da biri de Burdur’da olmak üzere 3’üde kira da oturuyor! Ve bilindiği gibi bu günlerde bazı ev sahiplerin ağızlarına kaşık sığmıyor!
Velhâsıl-ı kelâm; biz tek maaşlı olan, artı kiralık evlerde oturan ailelerin sıkıntılarını yaşayarak öğreniyoruz! Ancak günümüzde birçok aile de karı koca ikisi birden emekli oluyor! Bu durum da tek kişinin emekli olduğu ailelere göre daha rahat veya daha avantajlı hâle getiriyor. Yani tek erkeğin ya da kadının çalıştığı aileler ile İki kişinin çalıştığı ya da emekli olduğu aileler arasındaki gelir farkı da yüzde 50 oranında değişiyor… Bu da bazı aileleri maddî mânevî sıkıntıya, hattâ bazen bunalıma sokuyor!
Hülâsâ-i netice; ‘tek maaşlı aile reislerinin veya hanımlarının maaş artışları diğerlerine göre biraz daha yüksek tutulmalı ve bu yolla eşitlik sağlanamasa bile aradaki ‘sosyal’ uçurumlar ortadan kaldırılmalı!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
SOSYAL DEVLET, ‘DEVLETİN SOSYAL ADÂLETİ VE
SOSYAL BARIŞI SAĞLAMAK ADINA EKONOMİK VE
SOSYAL HAYATA AKTİF MÜDAHALESİNİ GEREKLİ VE
MEŞRÛ GÖREN, HERKESE İNSAN ONURUNA YARAŞIR
ASGARÎ BİR HAYAT SEVİYESİ SAĞLAMAYI ŞİAR EDİNEN
BİR ANLAYIŞTIR’ Özbudun
SORU HANGİ YAŞTA EMEKLİ OLMAK İSTEDİĞİM
DEĞİL HANGİ GELİRDE OLACAĞIMDADIR!
George Foreman
TÜM BAŞARILI GİRİŞİMLERDE OLDUĞU GİBİ
İYİ BİR EMEKLİLİĞİN TEMELİ PLANLANMAKTIR
Eari Nightingale

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Kayseri'de Emeklilere Yönelik Hobi Bahçesi Kura Çekimi Başladı
Bölgesel

Kayseri'de Emeklilere Yönelik Hobi Bahçesi Kura Çekimi Başladı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kentin 7 farklı bölgesinde emekli vatandaşlara yönelik 22 bin 647 başvurunun yapıldığı toplam 2 bin 543 adet hobi bahçesi kura çekimi başladı. Vatandaşlar, kura çekimini heyecanla takip ediyor.

Emekli ikramiyesini çocuklar için kullandı
Bölgesel

Emekli ikramiyesini çocuklar için kullandı

Özel bir bankada emekli olan Işıl çiftinin, emekli ikramiyesi ve ailesinin de desteği ile Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Taşlıca Köyünde yaptırdığı ilkokul düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Dikkat Emekliler! Dolandırıcılar Sanal Ortamda Devriye Geziyor!
3. Sayfa

Dikkat Emekliler! Dolandırıcılar Sanal Ortamda Devriye Geziyor!

Emekli maaşlarında yaşanan promosyon hareketliliği ile birlikte dolandırıcılar da sanal ortamlarda devriye gezmeye başladı. ‘Banka promosyonu arttırdı’ ve ‘maaşınızı evinize kadar getiriyoruz’ gibi vaatlerle telefona gönderilen linkler üzerinden emekliler dolandırılıyor.

Ertemur Emeklilerimizi yalnız bırakmayacağız dedi
Bölgesel

Ertemur Emeklilerimizi yalnız bırakmayacağız dedi

Emeklilere yönelik açıklamalarda bulunan CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, “Emeklilerimizin alamadığı haklarını bir nebze telafi edebilmek adına Pamukkale Belediyesi’ni aldığımızda sosyal ve ekonomik desteklerimizle yanlarında olacağız” dedi.

Seferihisar’da emeklilere Destek Ödemesi!
Yaşam

Seferihisar’da emeklilere Destek Ödemesi!

Seferihisar Belediyesi, ilçede başvuru şartlarını sağlayan 135 emekli vatandaşın hesabına 2 bin TL yatırıldığını duyurdu.

Emekliler merakla bekliyordu! Emekli bayram ikramiyeleri bu tarihte hesaplarda
İş Dünyası

Emekliler merakla bekliyordu! Emekli bayram ikramiyeleri bu tarihte hesaplarda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin merakla beklediği Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 2-5 Nisan tarihleri arasında hesaplara yatırılacağını açıkladı.