Taceddin Akbaş

Emeklilerin problemlerini çözmek çok zor olmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Emeklilerin problemlerini çözmek çok zor olmamalı' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

EMEKLİLERİN PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK ÇOK ZOR OLMAMALI

22 yıldır AK Parti veya Erdoğan’ın Başbakanlığını ve Başkanlığını yaptığı Hükûmetler emeklilerin maddî problemlerini bir türlü çözemedi ve aylık gelirlerini orantılı bir şekilde yükseltemediler veya âdil-hakkaniyetli bir şekilde düzenleyemediler gitti maalesef...

Önceki yıllar neyse ne amma, geçtiğimiz bir yıldır emeklilere ‘enflasyon farkı’ artı ‘refah payı’ verip vermeme arasında gidip gelen, bir ‘kök maaştır’ tutturup giden ve bu konuda da bir karar alamayıp kontrpiye de kalan AK Partili ve MHP’li yöneticiler ve veya karar vericiler; bu konu da hem emeklileri, hem de emekli yakınlarını üzüyor, hattâ darıltıyorlar haberleri olsun!

Yani, Hükûmet bu günlerde, 10 bin TL aylık alan emekli maaşlarına seyyanen zam-artış yaparak 12-12 500 TL’ye yükselteceğini ifade ediyor. Ve ‘taban aylığı 8 bin TL’nin altında kalan 4 milyon civarındaki emekliler seyyanen artıştan-zamdan yararlanacaklar…’diyor. Amma velâkin, 10 bin TL ve üzerinde aylık alan emekliler de yaklaşık yüzde 25 civarında (%24,73) bir artış ile yetineceklerini söylemiyor-söyleyemiyor! Ancak bahsime konu emekliler, kendilerine de geçtiğimiz ocak ayında olduğu gibi bu Temmuz’da da bir refah payı istiyor ve bunu büyük bir sabırsızlıkla bekliyor… ‘Değilse enflâsyon canavarı bizi de yer!’ diyorlar…

Hâsılı; mağdurları ve ilgili herkesin bileceği gibi, bahsime konu emeklilere, ‘taban aylıklarda ‘kök’ten iyileştirme yapılmadığı için her yıl ocak ve temmuz aylarında seyyanen artış düzenlemesi yapılıyor… Ancak yılda iki kere verilen zam-aylık artışı, ateşi bir türlü sönmeyen-söndürülemeyen, dolayısıyla da tansiyonu hiç düşmeyen-düşürülemeyen ve kapsam alanı da olabildiğince genişletilen enflasyon canavarı emeklilere sadece bir iki ay kadar nefes aldırıyor… Daha sonra da emekliler kısırdöngü içinde gidip geliyorlar ve bu durum emeklilerin haklı feryatlarını yükseltmelerine neden oluyor!

Demem o ki, taban aylıkları ciddi bir miktarda yükseltilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aylık hesap sisteminde kökten bir değişiklik yapmalı ve Bakanlık veya Hükûmet bu konuyu dalından budağından ya da yaprağından değil kökünden çözmeli! Ve yine hatırlanacağı üzere, Hükûmet 1999 ve 2008 yılları arasında ve 4447 ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Sosyal Güvenlik yasaları ile emeklilere aylık bağlama oranını yarı yarıya, yani yüzde 70’ten 35’e düşürmüş ve bu düşüşte birçok ‘yeni’ emeklinin aylığında ciddi bir kayba neden oluyordu… Bunun farkında olan Hükûmet, 2000-2008 yılları arasında pirim kazançlarını dikkâte alarak güncelleme yapıyordu. Ancak bu güncelleme de emeklilerin dertlerine devâ-derman olmuyordu!

Hâsılı; aylık bağlama oranları eskiden olduğu gibi tekrar yüzde 70’ler seviyesine çıkartılmalı, milyonlarca emeklinin sabırsızlıkla ve büyük bir heyecanla beklediği ‘İntibak Yasası’ hayata geçirilmeli, dolayısıyla da emeklilerin, haklı olarak ağlama duvarına çevirdikleri ve hacı yolu gözler gibi gözledikleri ‘İntibak Yasası’ ile problem kökten çözülmeli!

Kısacası ve açıkçası, şu anda yürürlükte olan ancak birçok emekliyi mağdur eden yasa yeniden gözden geçirilip reform yoluna gidilmeli… Dolayısıyla da dul ve yetimleri, yani emeklilerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ayrı, kendi sayıları 16 milyon 300 bini bulan emeklilere nefes aldırılmalı ve emekliler ömürlerinin son yıllarını SGK veya bakanlık yolu gözleyerek değil, çoluk çocuklarıyla ve torunlarıyla ilgilenerek geçirmeli!’ diyorum.

DAMDAN DÜŞENİN HÂLİNDEN EN İYİ DAMDAN DÜŞEN BİLİR!!

Hâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; karısı kocası emekli, evi yeri ve az çok birikimi de olan aileler enflasyondan veya hayat pahalılığından faz etkilenmeyebilirler… Ancak benim gibi yıllarca asgarî ücretin de altında bir maaşla çalışarak emekli olan ve şu anda da yine asgarî ücretin altında bir emekli maaşıyla geçinmeye çalışan bireyler ve aile reislerinin gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte Beştepe de veya Cumhurbaşkanlığında… Ancak, önceki durumlarını bilmiyorum ama şu anki maddî durumlarının iyi, hattâ çok çok iyi olduğunu düşündüğüm milletvekilleri, ilgili komisyonların başkan ve üyeleri ile birlikte hükûmet üyelerinin; kısacası ve açıkçası birçok emekli gibi ben de tuzu kuru olan kanun düzenleyicilerinin, asgarî ücretlilerin hallerinden anlayabileceklerini sanmıyorum… Ama ben yine de görevimi yapmak istiyor, kendilerinin dikkâtlerini çekmek ve düşük maaşlı emeklilerin tercümanı olmak istiyorum ve bu konu da son olarak ‘emeklilerin problemlerini çözmek bu kadar zor olmamalı!’ diyor herkese ‘ölçülü’ saygılar sunuyorum.

ÇORBA PİŞİRDİĞİN ZAMAN SUYUNU ÇOĞALT

VE KOMŞULARINI DA UNUTMA!..

KOMŞUSU AÇKEN TOK OLARAK YATAN KİMSE

BİZDEN DEĞİLDİR!

Hz. Muhammed (sav)

ALLAH (c.c) SEVDİĞİ KULLARINA, ÂHİRETTE

AZAP ETMEMEK İÇİN ‘GÜNÂHLARINA KEFÂRET

OLSUN DİYE’, BU DÜNYA DA SIKINTI VERİR!

Hz. Ebûbekir (r.a)

MUTLULUĞU SENLE BULAN SENİNLEDİR.

ÖTESİ MİSAFİR…

ÜZÜLME! YARADAN UMUDU

EN ÇARESİZ ANLARDA YOLLAR…

UNUTMA! YAĞMURUN EN ŞİDDETLİSİ EN

KARA BULUTLARDAN ÇIKAR…

KOLUN MU KIRILDI? ÜZÜLME BELKİ ALLAH

(c.c) SANA KANAT VERECEK!

Hz. Mevlânâ (r. aleyh)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

08
EYLÜL

2024

'Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın ''Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı' adlı köşe yazısı... Devamı

06
EYLÜL

2024

Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EYLÜL

2024

Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EYLÜL

2024

Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek

Taceddin Akbaş'ın 'Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EYLÜL

2024

Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

02
EYLÜL

2024

Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!

Taceddin Akbaş'ın 'Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!' adlı köşe yazısı... Devamı

31
AĞUSTOS

2024

Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum

Taceddin Akbaş'ın 'Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum' adlı köşe yazısı... Devamı

29
AĞUSTOS

2024

Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!

Taceddin Akbaş'ın 'Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Adıyaman Belediyesi  Emekli Çay Evi, Emekli Lokantası ve Kadın Dinlenme Evi'ni açtı
Bölgesel

Adıyaman Belediyesi Emekli Çay Evi, Emekli Lokantası ve Kadın Dinlenme Evi'ni açtı

Adıyaman Belediyesi tarafından emekliler ve kadınlar için tasarlanan Emekli Çay Evi, Emekli Lokantası ve Kadın Dinlenme Evi'nin açılış töreni gerçekleştirildi.

 Antalya’da esnaftan emeklilere müjde
Bölgesel

Antalya’da esnaftan emeklilere müjde

Antalya'da 2024 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Emekliler Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla esnaf, emeklilere özel indirim yapacak.

Emekli Polis çocuklar sandalyeyi kıracak diye sinirlenip komşusunu dövdü
Bölgesel

Emekli Polis çocuklar sandalyeyi kıracak diye sinirlenip komşusunu dövdü

Eskişehir'de, iddiaya göre oturduğu sitede komşusu emekli polis memuru tarafından sopayla dövülüp boğazı sıkılan 54 yaşındaki Bahar Ganız şikayetçi olduktan sonra koruma talebinde bulundu.

Düzce'de emeklilere indirim fırsatı
Bölgesel

Düzce'de emeklilere indirim fırsatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024 yılını emekliler yılı olarak ilan etmesinin ardından SGK Düzce Müdürlüğü iş yerleriyle anlaşma yaparak emeklilere yüzde 30 varan indirimler sağlıyor.

 emekliye zam yapılmasına karşı Çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, başka bir çözüm önerdi
Yaşam

emekliye zam yapılmasına karşı Çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, başka bir çözüm önerdi

Geçim sıkıntısı çeken emeklilere zam yapmanın bir çözüm olmadığını ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, "Emekliye 25 bin lira verilerek çözülse dünyada fakir ülke kalmazdı, herkes bolca para verir problemler biterdi. Çözüm ürünü, malı, istihdamı artırmak. Topyekün ülkece bir karar vermeliyiz" dedi.

Saniye Başkan’dan emeklilere müjde! İkamet şartı kaldırıldı
Bölgesel

Saniye Başkan’dan emeklilere müjde! İkamet şartı kaldırıldı

Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Şefika Şevket Emel Emekliler Merkezi'nde ikamet şartını kaldırarak emeklilere müjde verdi. Artık emekliler, ikamet şartı olmaksızın merkezin hizmetlerinden faydalanabilecek.