Taceddin Akbaş

Gündüzalp'in sesine kulak verelim ve feryadını 'Can Kulağıyla' dinleyelim!!

Taceddin Akbaş'ın 'Gündüzalp'in sesine kulak verelim ve feryadını 'Can Kulağıyla' dinleyelim!!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

GÜNDÜZALP’İN SESİNE KULAK VERELİM VE FERYADINI ’CAN KULAĞIYLA’ DİNLEYELİM!!

Hemşerilerimizin ve ilgilenenlerin bilecekleri ve benim de ilgili hemen her yazımda ifade etmeye çalıştığım gibi; Akdeniz Bölgesi’nin iç kısmında, Akdeniz Bölgesi ile Ege Bölgesi’nin ortasında ve Ege ile Orta Anadolu Bölgesinin güzergâhında-geçiş yolu üzerinde bulunan, ancak turizm şehri Antalya, tekstil şehri Denizli ve ‘Müteveffa’ Cumbaba torpilli Isparta üçgeni arasında sıkışıp kalan Gadın Burdur’umuz; bir dönem kazandığı “Türkiye’nin Hollanda’sı veya Süt Pınarı, Göller, Güller Bölgesi, Gönüller Diyarı ve Tekeler Yöresi, artı Eğitimin Başkenti veya Eğitim Şehri” gibi iyi güzel kazanımlarını, unvanlarını, özellik ve güzelliklerini bir bir yitirmeye başladı maalesef... Ve bunun farkında, fevkinde olan Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp de, bahsime konu kayıpların önlenmesi, hataların telâfisi ve problemlerin çözülmese için ciddi araştırma ve çalışmalar yapmış, yerel ve merkezi yöneticilere hayâtî önerilerde bulunmuş…

Ömer Faruk Gündüzalp’in bahsime konu tespit, teşhis ve problemlerin çözüm noktasındaki önerilerini basın yayın organlarımız ve haber sitelerimiz geniş geniş verdi… O nedenle ben Gündüzalp’in önerilerinin tamamını değil, bazı önerilerini köşeme iktibas etmek ve direkt olarak Kendisine, endirekt olarak ta can çekişmekte olan, alarm vermekte olan özelde İlimizin, genelde de Ülkemizin tarım ve hayvancılık politikasına karınca kararınca katkı sağlamak istiyorum:

SOĞANI YİYENE DEĞİL, DOĞRAYANA SORUN!! GÜNDÜZALP TESPİT, TEŞHİS VE TEDÂVİLERİNİ TEZGÂHTAN VEYA VİTRİNDEN DEĞİL MUTFAK TARIM VE HAYVANCILIĞIN İÇİNDEN VERMİŞ!! YANİ, GÜNDÜZALP TARIM VE HAYVANCILIĞA CAMDAN DEĞİL, CANDAN KATKI PLANLAMIŞ!

Asıl mesleğinin veteriner hekim, uzmanlık sahasının hayvancılık, dolayısıyla da tarım ve ormancılık olmanın ötesinde iki dönemdir de Burdur Ticaret Borsası’nın Başkanlığını yürütmekte olan Ömer Faruk Gündüzalp’in Başkanı bulunduğu Borsanın kaç üyesi var onu bilmiyorum… Ancak üyelerinin bir çoğunun köylü, kasabalı, tamamına yakınının tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerden oluştuğunu; o nedenle kendisinin yaptığı açıklamaları da üyeleri, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimler adına yaptığını, yani Gündüzalp’in geniş bir kesimin tercümânı olduğuna, dolayısıyla da kendisinin can kulağı dinlenmesi gerektiğine inanıyorum…

HAYVAN.. İTHAL ETMEK YERİNE, BUZAĞI Ö-LÜM-LE-Rİ-Nİ ÖNLEMEYE ÇALIŞALIM!!

Türkiye’nin 2023’ün 9 aylık bölümünde 705,5 milyon Dolar değerinde ve 450 bin büyükbaş hayvan ithal ettiğini hatırlatan BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp konu ile alâkalı olarak yaptığı açıklamada, “Ülkemiz de her yıl ortalama 400 bin buzağımız ölüyor… O nedenle hayvan ithal etmek yerine bu ölümleri önlemeye çalışalım! Ve yılda ortalama 50 ilâ 70 bini damızlık ve 380 ilâ 400 bini de besilik olmak üzere toplam 450 bin adet büyük baş hayvan ithal ediliyor. Ki, bu rakam yıl sonuna kadar 500 bini geçecek. Ve ne yazık ki 2024 yılında da büyükbaş hayvan ithâlâtı aynı rakamları görecek. Yani 2023-2024 de toplam büyükbaş hayvan ithâlâtımız 1 milyonu geçecek. Oysa bizim üzerimize düşen, ithâlât yapmak değil, her yıl ortalama 400 bini bulan buzağı ölümlerini engellemek olmalı…” diyor…

CİDDİ BİR TARIM POLİTİKAMIZ OLMADIĞI GİBİ HAYVANCILIK POLİTİKAMIZ DA YOK MAALESEF

Potansiyel bir tarım ve hayvancılık ülkesi olmamız hasebiyle büyük bir Tarım ve Orman Bakanlığımız ve bu Bakanlığımıza bağlı tüm il ve ilçelerimizde müdürlüklerimiz, bu müdürlüklerimizde kadrolu ve sahasında uzman olan çalışan ziraat ‘yüksek’ mühendislerimiz, ‘uzman’ veteriner hekimlerimiz, tekniker ve teknisyenlerimiz, sahada çalışan bir çok kurum ve kuruluşlarımız; ayrıca Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz, (TZOB), Genel Başkanlığını bir hemşerimizin yaptığı Türkiye Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Merkez Birliğimiz ve bu birliklere bağlı il ve ilçe temsilciklerimiz ve en küçük köyde bile toprak su, süt ve tarım kredi kooperatifi gibi kooperatiflerimiz ve bu kooperatiflere bağlı çiftçilerimiz ve hayvancılıkla uğraşan besicilerimiz; yani değişik adlar altında yine sahasında uzman çalıştıran kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte STK’larımız var. Ancak bütün bu devası kurum, kuruluş ve sayısını benim bilmediğim meslek kuruluşlarımıza rağmen ciddi bir tarım politikamız olmadığı gibi, önemli bir hayvancılık politikamız da yok maalesef…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; küçük bir Anadolu ili olan Burdur’umuzun Ticaret Borsası’nın bile geniş bir tarım ve hayvancılık politikası, dolayısıyla da bu yönde bir çalışma, araştırma, üretimi artırma ve geliştirme planı-projesi olduğu halde koskoca T.C Devletinin; daha doğrusu koca koca bakanlık, il ve ilçe binaları, geniş ve uzman kadroları bulunan Tarım ve Orman Bakanlığının doğru dürüst bir tarım ve hayvancılık politikası olmaması eski bir çiftçi ve organik bir köylü çocuğu, Anadolu insanı, yarım asırlık ta bir gazeteci olarak beni hem üzüyor hem de kızdırıyor! Ve ilgili meslek odalarının, derneklerin başkanları veya temsilcileri karınlarından konuşur, düşüncelerini, varsa bile ilgili plan veya projelerini kendilerine saklarken; Burdur Ticaret Borsası’nın Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp tarım ve hayvancılığın mutfağında çalışan bir başkan olarak hayâti uyarı, önemli tespit ve teşhislerde bulunmuş, tam yerinde ve zamanında teklif ve önerilerde bulunmuş! O nedenle ben daha fazla ileri gitmemek veya haddimi aşmamak için satırlarımı noktalamak istiyor; noktalarken de ‘göreve başladığı gün değil, andan îtibaren İlimiz genelinde, yerelinde ve özelinde büyük bir araştırma, geniş bir bilgi edinme içine giren ve ciddi bir çalışma başlatan Valimiz Türker Öksüz’ün çalışmalarının beni ziyâdesiyle ümitlendirdiğini’ hatırlatıyor, herkese saygılar sunuyorum.

PLANLAMA, GELECEKTEKİ FIRSATLARIN VE

TEHLİKELERİN DİKKÂTE ALINARAK BUGÜNÜN

KARARLARININ VERİLMESİDİR… İsmet Baratçugil

HERHANGİ BİR FİKİR, PLAN VEYA AMAÇ DÜŞÜNCENİN

TEKRARI YOLUYLA ZİHNE YERLEŞTİRİLEBİLİR. Napeleon Hill

İYİ ŞEYLER YALNIZCA PLANLANIRSA OLUR, KÖTÜ

ŞEYLER İSE KENDİLİĞİNDEN OLUR… Crosby

BAŞARI HAZIRLIĞA BAĞLIDIR VE HAZIRLIK OLMADAN

BAŞARISIZLIKLARIN ORTAYA ÇIKMASI KESİNDİR…

Konfüçyus

BUGÜN UYGULAMAYA GEÇİRİLEN İYİ BİR PLAN, YARIN

UYGULANACAK MÜKEMMEL BİR PLANDAN DAHA İYİDİR

George Patton

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

22
ŞUBAT

2025

BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış

Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı

21
ŞUBAT

2025

Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı

20
ŞUBAT

2025

Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı

Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar

Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı

17
ŞUBAT

2025

Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?

Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!

Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı

14
ŞUBAT

2025

Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı

12
ŞUBAT

2025

Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Burdur heyeti Kuzey Makedonya’da Türkiye’nin uluslararası ticaretini güçlendiriyor
İş Dünyası

Burdur heyeti Kuzey Makedonya’da Türkiye’nin uluslararası ticaretini güçlendiriyor

Burdur Ticaret Borsası, TSO ve TOBB öncülüğündeki heyet, Kuzey Makedonya’da ticari temaslarda bulunarak Türkiye’nin uluslararası ticaret ilişkilerini güçlendiriyor. Detaylar haberimizde.

2024 ekonomik zorluklar ve kuraklıkla geçti, 2025'i anlattı
İş Dünyası

2024 ekonomik zorluklar ve kuraklıkla geçti, 2025'i anlattı

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, 2024 yılını değerlendirdi. 2025 hedefleri arasında yerel gıda enflasyonu hesaplama ve tohum tescili çalışmaları yer alıyor. Tarımda kuraklıkla mücadele projeleri sürüyor.

BTB Başkanı Gündüzalp, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ile Sektörel Sorunları Görüştü
Bölgesel

BTB Başkanı Gündüzalp, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ile Sektörel Sorunları Görüştü

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, TOBB Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konseyi'nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını aktardı. #Burdur Ticaret Borsası #Tarım Ve Hayvancılık #Çiğ Süt Fiyatı #Tarım Sorunları #Su Yönetimi #Gıda Krizi

Tülay Baydar Bilgihan'dan BTB'ye ziyaret! Yeni hizmetler hakkında bilgi aldı
Bölgesel

Tülay Baydar Bilgihan'dan BTB'ye ziyaret! Yeni hizmetler hakkında bilgi aldı

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgehan, Burdur Ticaret Borsası’nda Elektronik Satış Salonu’nu ziyaret etti. Başkan Ömer Faruk Gündüzalp, tarım ve hayvancılık ekonomisine katkı sağlayan yeni laboratuvar hizmetleri ve analiz teknikleri hakkında bilgi sundu.

Burdur Tarımı Kosova'ya İlham Veriyor! Sektörel İş Birliği ve Yatırımlar Masaya Yatırıldı
İş Dünyası

Burdur Tarımı Kosova'ya İlham Veriyor! Sektörel İş Birliği ve Yatırımlar Masaya Yatırıldı

Kosova Tarım Bakanı Peci'nin Burdur Ticaret Borsası'nı ziyareti, iki ülke arasında tarım ve hayvancılık alanlarında iş birliği ve yatırım imkanları üzerine görüşmeleri içeriyor.

Bakliyat Üretimi Neden Azaldı ve Nasıl Arttırılabilir? Üretim dengesini bakın ne bozuyor
İş Dünyası

Bakliyat Üretimi Neden Azaldı ve Nasıl Arttırılabilir? Üretim dengesini bakın ne bozuyor

BTB Başkanı Gündüzalp, Burdur'da bakliyat üretimini artırmak için çağrıda bulundu. Kuraklık döneminde doğru yöntemlerle çözüm mümkün. Detaylar için tıklayın....