Taceddin Akbaş

Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

HAYVANLARI SEVELİM AMA İNSANLARI DA KORUYALIM VE SEVGİLİ MÎMARLARIMIZIN GÜNLERİNİ KUTLAMAYI UNUTMAYALIM!!!

İlgililerin ve ilgilenenlerin bilecekleri gibi, 4 Ekim tarihi hem ‘’Mîmarlar Günü” hem de ‘’Hayvan Hakları Günü’’ olarak kutlanıyor… Ancak ben bugünler Ülkemiz ve İlimiz de ‘bu yıl’ kutlanıldı mı kutlanılmadı mı ya da kutlanılacak mı onu bilmiyorum; ama korsan ve Siyonist İsrail Devletinin, armageddon savaşçısı ve vâdedilmiş toprak hayalcisi ve hikâyecisi Yahudilerin, dünyanın tadını tuzunu kaçırdıklarını, dolayısıyla kutlamaları da ‘olumsuz yönde’ etkilediklerini biliyorum…

Demem o ki, İsrail, 75-76 yıldır Filistin de bir yıldır da Gazze’de soykırım, katliam yaptığı gibi, 4-5 gündür de Lübnan’a ve bir zamanların eğlence.. merkezi olan Lübn’a girdi ve orayı da yakıp yıkmaya başladı! Yani, Emperyalist ABD destekçisi ve Siyonist İsrail’in terörist Başbakanı Netanyahu’nun askerleri Filistin konusu ayrı, bir yıldır Gazze’de soykırım yaparken ve 4-5 gündür de Lübnan’ı yakıp yıkarken; Çin Doğu Türkistan’daki kardeşlerimize her türlü zulme tâbi tutarken, ayrıca Arakan, Myanmar gibi Afrika ülkelerinde insanlar, çoluk çocuklar, hattâ hayvanlar açlıktan, susuzluktan, gıdasızlıktan ve ilaçsızlıktan ölürken; kısacası insanlar ‘ister Müslim olsun ister gayrimüslim’ dünyanın bir çok ülkesinde sefalet ve felâketler yaşanırken ve, ve, ve insan hakları ayaklar altındayken hayvan haklarını konuşmak veya bu günü kutlamak zor bir şey olsa gerektir…

TAMAM, HAYVAN HAKLARI KURUNMALI. ANCAK İNSAN HAKLARININ ÖNÜNE DE GEÇİRİLMEMELİ!

Birinci paragrafımda da hatırlattığım gibi, genelde dünya da özelde de bölgemiz de hattâ sınırlarımız da savaş uçakları ve füzeler uçarken, oluk oluk insan kanı ile birlikte gözyaşı akarken ve gönül coğrafyamız da kardeşlerimiz zulüm altında inim inim inlerken, hayvan haklarını öne çıkarmak veya ön plânda tutmak, bahsime konu insanlara en hafif tâbirle saygısızlık olur… Yani, hayvan hakları en ince ayrıntısına varıncaya kadar kollanılıp gözetilmeli. Ancak bazı hayvanların diğer insanlara, konu komşulara ve bilhassa çocuklara zarar veya rahatsızlık vermelerinin de önüne geçilmeli!

HİÇBİR GAYRİMÜSLİM, BİR MÜSLÜMAN KADAR HAYVAN SEVEMEZ-HAYVAN HAKKI KORUYAMAZ

Daha önceki bir yazımda da hatırlattığım gibi tam bir sevgi ve barış dîni olan İslâm Peygamberi (sav)’in verdiği bilgilere göre, kedisini aç susuz bıraktığı için ölümüne neden olan bir kadını cehennemlikler arasında sayarken; bir kuyu başında ve susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeği, kuyuya inerek ve ayakkabısıyla su taşıyarak sulayan günahkâr (.) bir kadını ise cennetlikler arasında görüyor-gösteriyor… Dolayısıyla da hayvan haklarına verdiği değeri gösteriyor! Böyle bir Peygamberin (sav) ümmetinin hayvan sevmemesi veya hayvanları korumaması akıl, mantık, inanç-îman dışı ve îzahtan vârestedir! O nedenle ben bu konu da daha fazla bir şey yazıp çizmeyi zait görüyor ve şimdi de kutlanması gerekli olan bir günü kutlamak ve değerlendirmek istiyorum:

MÎMARLARIN GÜNLERİ KUTLU, KENDİLERİ VE ÂİLELERİ ‘İKİ CİHANDA’ MUTLU OLSUN!

Birçoğumuzun bildiği gibi, ‘mîmar’ denince benim aklıma mîmarlar mîmarı, mîmarların pîri olan Cennetmekan Mîmar Sinan geliyor… O nedenle ben yazımın burasında bir parantez açarak başta Mîmar Sinan olmak üzere vefat etmiş olan tüm ‘îmanlı inançlı’ mîmarları rahmetle, hayatta olanları ise saygıyla anıyorum. Şimdi de mimarın kısa bir tarifini yaparak sözü bu mesleğin saygıdeğer mensuplarına getirmek istiyorum:

Halk arasında iç mîmarlık dış mîmarlık gibi bir terim var ama benim bildiğim kadarıyla mîmar mîmardır ya da öyle olmalıdır. Çünkü ‘mîmar’ demek, ‘yapıların veya binaların tasarımlarını, çizilmesini, uygulamasını yürüten ve kontrol eden kimse’ demek. Ve mîmar olabilmek için üniversiteler de Mîmarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitim vermekte olan 4 yıllık bir fakülte-lisans mezun olmak gerekiyor…

Birinci ikinci derece akrabalarımızın arasında mimarımız yok (övünmek gibi olmasın) ama, torunlarımızdan biri geçtiğimiz yıl Ankara Gâzî Üniversitesi’nin Kimya Mühendisliği Fakültesi’ni bitirerek Kimya Mühendisi oldu, hemen ardından da İstanbul/Pendik te üretim yapan ünlü bir ilâç fabrikasında sorumlu ve kadrolu mühendis olarak çalışmaya başladı elhamdülillah. Diğer bir torunumuz da İstanbul da ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Otomasyon ve Kontrol Mühendisliği Fakültesi’nde okuyor!

Her neyse; torunlarımızın durumları ayrı ama, Âdem adında birde mîmar komşumuz var ki, o komşum oldukça kibar, nâzik ve oldukça mütevazı bir insan… O nedenle, Âdem Bey benim mimarlara olan sevgi ve saygımı oldukça artırıyor ve kendimi ‘keşke her mîmar Adem Bey gibi olsa, hattâ daha da iyi güzel hasletlere sahip olabilse’ demekten alamıyorum…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; bizim ‘millet olarak’ yılda iki dînî bayramımız ve çeşitli tarihlere isabet eden millî bayramlarımız var… Ancak, genelde dünyamız da özelde de Ülkemiz de ve bölgemizde yaşanan tabii, arzî ve ârizi afetler ve felâket, sûnî; orantısız iç ve dış savaşlar, bulaşıcı ve toplu ölümlere neden olan hastalıklar birbirini kovaladığı için bizim herhangi bir bayramı, günü veya haftayı kutlamamız kolay olmuyor! Ancak ben konu hakkındaki yazımı noktalarken, hayvanlarımızı koruyalım, ama onların kendimize ve çevremize zarar vermelerine müsaade etmeyelim! Ve eserleri yıllara meydan okuyan Mîmar Sinan’ın kendisini ve talebelerini, meslektaşlarını ve haleflerini unutmayalım ve günlerini şu veya bu şekilde ama mutlaka kutlayalım!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum…

MUTLULUĞU SENLE BULAN SENİNDİR.

GERİSİ MİSÂFİRDİR…

HAYAT BİR NEFESTİR ALDIĞIN KADAR. DÜNYA

BİR KAFESTİR, KALDIĞIN KADAR. HAYAT BİR

HEVESTİR, DALDIĞIN KADAR…

YAPTIĞIN İŞİ GÖNLÜNDE HİSSEDERSEN,

IRMAKLAR ÇAĞLAR İÇİNDE… VE BİZ HİZMETİMİZİ

ALLAH (c.c) İÇİN YAPTIK VE MÜKÂFÂTINI AHRETTE

BEKLİYORUZ… HAYIRLA YADEDİLMEK, HAYIR DUA ALMAK

ALLAH RIZASINI KAZANMAK İÇİN, BEN BU ESERLERİ

YAPTIM… AYASOFYA ÇOK YAŞLANMIŞTI, YAPTIĞIM

MİNÂRELERLE KOLLARININ ANASINA İKİ BASTON KOYDUM

VE O İHTİYAR, BASTONLARLA KIYÂMATE KADAR DİMDİK

DURACAK: (İNŞAALLAH) Mimar Sinan

MÎMARLIK, MÜHENDİSLİĞİN BİTTİĞİ YERDE BAŞLAR!

Walter Gropius

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
KASIM

2024

Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu

Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EKİM

2024

Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı

25
EKİM

2024

Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!

Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EKİM

2024

BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş

Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı

22
EKİM

2024

Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!

Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı

20
EKİM

2024

Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı

19
EKİM

2024

İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!

Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı

17
EKİM

2024

Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!

Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet
Bölgesel

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin halkla ilişkiler ve yönetişim sistemi Turunç Masa’nın 10’uncu yaş kutlamasında, 200’e yakın belediyeye sistemi verdiklerini belirterek “Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet” dedi.

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"
Bölgesel

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çayırhan'da özelleştirmeye karşı grev başlatan 500 maden işçisini ziyaret etti. Detaylar haberimizde..

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı
Bölgesel

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı

Antalya'da evine gittiği sırada engelli rampasına park eden otomobil nedeniyle kaldırıma geçiş yapamadığı için, araca elindeki penseyle vurarak zarar veren bedensel engelli Tanju Mete (51), yine aynı rampada araç görünce çılgına döndü.

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada
Bölgesel

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada

Antalya'da halk otobüsünün arkasına tutunarak trafiğe karışan patenli 2 çocuğun tehlikeli yolculuğu kameralara yansıdı.

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH  23. Kez kapılarını açtı.
Bölgesel

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH 23. Kez kapılarını açtı.

60 bin metrekare alanda; sera ve teknolojileri, sulama sistemleri ve teknolojileri, tohumculuk, bitki besleme ve bitki koruma ürün gruplarında lider firmaları uluslarası ziyaretçilerle buluşturuyor.

Plastik poşet fiyatı 2025'te artabilir! Bakanlık istişare toplantısı düzenledi
İş Dünyası

Plastik poşet fiyatı 2025'te artabilir! Bakanlık istişare toplantısı düzenledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Plastik Poşet Komisyonu üyeleri, 5 yıldır 25 kuruş olarak uygulanan plastik poşetlerin 2025 yılındaki fiyatını istişare etmek için bir araya geldi. Detaylar haberimizde..