Taceddin Akbaş

Hem 'İsraf etmekte... yarışıyoruz' hem de pahalılıktan yakınıyoruz

Taceddin Akbaş'ın 'Hem 'İsraf etmekte... yarışıyoruz' hem de pahalılıktan yakınıyoruz' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

HEM ‘İSRAF ETMEKTE… YARIŞIYORUZ’ HEM DE PAHALILIKTAN YAKINIYORUZ

Geçtiğimiz günler de bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odası Başkanı(TZOB) Şemsi Bayraktar; dünyanın yok edilemeyen açlık gerçeğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfıyla da karşı karşıya kaldığını, ancak dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17’sine tekabül eden 1-BİR MİLYAR TON GIDA’nın da ÇÖPE GİTTİğini hatırlatmıştı! Bayraktar bahsime konu açıklamasında şunları söylemişti:

“Dünya 19 tarım ürünün de ilk 4’teyiz. Ülkemiz dünya da, sebze ve meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünya da 1-birinci; Elma, Antep fıstığı, karpuz kavun salatalık keçiboynuzu üretiminde dünya da 2-ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada 3.-üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10’dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında da dünya lideri konumundayız…”

19 TARIM ÜRÜNÜ’NÜN ÜRETİMİNDE DÜNYA  4. OLDUĞUMUZ GİBİ; 15 TARIM ÜRÜNÜMÜZ AB COĞRÂFİ İŞÂRET TESCİLİ ALMIŞ DURUMDA ANCAK BİZ BUNUN KIYMETİNİ… BİLMİYORUZ!

2023 yılı itibariyle ülkemiz de bal, et ve süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün ve tereyağı dâhil katı ve sıvı yağlar kategorilerinde toplam 452 coğrâfi işaretli tarım ürünü bulunduğunu da hatırlatan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar; bu ürünlerden 15’inin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrâfî işâret tescili aldığını da belirtmiş ve “Geçtiğimiz yılın ilk 10 ayında 20,4 milyar dolarlık tarım ve gıda ithalatı gerçekleştirildi. Ancak, üretim açığı olan ürünlerde destek ve teşviklerin artırılarak yeni üretimin artırılması şart” demiş!

Bildiğim kadarıyla Dünyanın şu anki insan nüfusu 8 milyar ve bu 8 milyar insandan 2 milyarı Müslüman… Hadi bunun 1 milyarını çoluk çocuk, yaşlı.., yani herhangi bir sorumluluğu olmayan insan olarak kabul edelim! Geriye kalan 1 milyar Müslümanın tamamı kendisinin ve ailesinin özelinden, yöneticilerin ise bu israfların genelinden sorumludur… Hattâ bizim ülkemizde yaşayanların yüzde 98-99’u Müslüman olduğuna göre insanımızın tamamı bu israfların tümünden sorumludur… Ancak gayrimüslimler ayrı bir değerlendirme konusu ama, günümüzün Müslümanları da maalesef ki maalesef israf deryasında yüzüyor! Dolayısıyla da milyarlarca insanın vebâline giriyor!

BİZE NE KORONA NE DEPREM NE RUSYA VE UKRAYNA SAVAŞI NE İSRAİL’İN GAZZE VE FİLİSTİN’DE YAPTIĞI KATLİAMLAR, NE BENZER ÂFETLER USLANDIRDI MAALESEF

Bizim inanç ve imanımıza göre israfın her türlüsü haram olduğu gibi, ‘komşusu açken karnını tıka basa doyuran bir Müslüman da kâmil bir Müslüman değildir…’ Amma velâkin, kuraklık, kıtlık, iç ve dış savaşlar nedeniyle yıllardır bir çok İslâm Ülkesinde ve bilhassa Afrika da çok sayıda insan ve çoluk çocuk açlıktan, susuzluktan ve gıdasızlıktan öldüğü gibi; 9 aydır da Filistin ve Gazze’de Siyonist ve terörist İsrail askerlerinin attığı bombalar nedeniyle bebekler, çocuklar, anneler ve babalar, nineler dedeler ya ölüyor ya yaralanıyor ya da hastalık içinde kıvrım kıvrım kıvranıyor… Ancak, Gazze’ye T. C Devleti ve asil Türk Milleti dışında hiçbir İslâm ülkesinden ciddi bir yardım gitmiyor… Yani ehli dünya yılda 1 milyar ton gıda maddesini çöpe atıyor da bu çöpe attığı gıda maddelerinin yarısını, dörtte birini bile Afrika’ya veya Filistin’e-Gazze’ye göndermiyor-gönderemiyor… Göndermediği gibi, kendisini sorumlu da hissetmiyor. Dolayısıyla da bu sorumsuzluktan zerre kadar vicdan azabı duymuyor!

Velhâsıl-ı kelâm; yukarıda da vurgulamaya çalıştığım gibi, insanlık âlemini de İslâm Alemini de hiçbir âfet veya felâket uslandırmadı ve uslandırmayacak gibi de gözüküyor… Ki, bu günlerde insanlık Âlemi 3. Bir dünya savaşı tehlikesiyle, artı kuraklık, dolayısıyla da büyük bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya!

Yani biz büyüklü küçüklü musibetlerin hiçbirinden nasihat veya ders almadık! Ancak son günlerde gündeme gelen ‘Güneş Patlaması’, dolayısıyla da dünyanın karanlıkta, elektriksiz susuz kalacak olması bizi belki uslandırabilir! En azından gıda maddelerinin israfını önleyebilir!’ diyeceğim ama bunu diyemiyorum… Çünkü insanoğlu hiçbir afet veya felaketten ya da musîbetten ders almıyor… Onun için hiçbir konuda tasarruf etmediği ve etmeyeceği de gibi, tam tersine her şeyi saçıp savuruyor!

Hülâsâ-i netice; Güneş Patlaması, 3. bir Dünya Savaşı ve kuraklık başta olmak üzere günümüzde yaşanan iç ve dış savaşlar, depremler, seller, heyelanlar, yangınlar ve benzer âfetler sadece yaşandığı yerlerde hissediliyor! Çünkü insanlar, ‘bana değemeyen yılan bin yıl yaşasın! ve bu devirde gemisini kurtaran kaptan..!’ diyor! Ve muhafazanAllah, yaşanacak olan büyük bir afet veya felâket 7’den 77’ye herkesi etkileyecek, dolayısıyla da zengin fakir, amir memur, işçi iş veren herkesi denk-eşit hale getirecek… Ancak, ben bu konuda yine de ‘İnşaAllah böyle bir felâket yaşanmaz’ diyorum. Ama bilim insanları bu felâketlerdin birinin veya birkaçının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu iddi ediyorlar… O nedenle bendeniz de ‘biz inananlarda en azından ekmeğimizi suyumuzu israf etmeyelim. Dolayısıyla da hem mânevî mesuliyetten kurtulalım hem de yavrularımızı ve torunlarımızın aç susuz, gıdasız ve kalmalarına neden olmayalım!’ diyor, herkese ‘israfsız’ saygılar sunuyorum.

YİYİNİZ VE İÇİNİZ, İSRAF ETMEYİNİZ… ŞÜPHE

YOK Kİ ALLAH (c. c) İSRAF EDENLERİ SEVMEZ!

VE ONLAR HARCADIKLARINDA NE İSRAF NE DE

CİMRİLİK EDERLER… Âraf Sûresi, 7/31

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

08
EYLÜL

2024

'Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın ''Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı' adlı köşe yazısı... Devamı

06
EYLÜL

2024

Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EYLÜL

2024

Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EYLÜL

2024

Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek

Taceddin Akbaş'ın 'Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EYLÜL

2024

Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

02
EYLÜL

2024

Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!

Taceddin Akbaş'ın 'Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!' adlı köşe yazısı... Devamı

31
AĞUSTOS

2024

Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum

Taceddin Akbaş'ın 'Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum' adlı köşe yazısı... Devamı

29
AĞUSTOS

2024

Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!

Taceddin Akbaş'ın 'Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi duyurdu; yılda 1.3 milyar ton gıda israf oluyor
Bölgesel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi duyurdu; yılda 1.3 milyar ton gıda israf oluyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, açıklanan raporlara göre yılda 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini söyleyerek bunun çok büyük ve ciddi bir oran olduğunu belirtti.

Sınır tanımayan israf geri dönüşüm işçilerini bile şaşırtıyor
Yaşam

Sınır tanımayan israf geri dönüşüm işçilerini bile şaşırtıyor

10 yıldır geri dönüşüm işi ile uğraştığını belirten Tuncer Pelit, çöpte en çok da parası uğruna çalıştıkları ekmekle karşılaşınca üzüldüğünü belirtti. "60-70 bin TL’lik ürünün dörtte birini tüketip atıyorlar"

Afyon'da su israfı yapan köylülere muhtardan duyulmamış anons
Yaşam

Afyon'da su israfı yapan köylülere muhtardan duyulmamış anons

Afyonkarahisar’da köy muhtarı içme suyunu keyfi kullanan ve sürekli bahçe sulayan vatandaşlara daha önce hiç alışık olmadıkları bir anons yapıp, “Ben bu su işinden bıktım, bu benim size son anonsum. Bahçe sulayanların yüzünden adamlar banyo yapamıyor” dedi.

Sümeyye ve Çağrı'nın görkemli düğünü Burdur siyasetini ve iş dünyasını buluşturdu
Bölgesel

Sümeyye ve Çağrı'nın görkemli düğünü Burdur siyasetini ve iş dünyasını buluşturdu

Sümeyye ve Çağrı'nın Lavanta Tepesi Otel'de düzenlenen düğününde, Burdur'un siyaset ve iş dünyasından önemli isimler bir araya geldi. İşte detaylar...

Bucak'ta su israfı yapanlar dikkat! Kökünden söküp ceza yazılıyor
Bölgesel

Bucak'ta su israfı yapanlar dikkat! Kökünden söküp ceza yazılıyor

Bucak Belediyesi, su kaynaklarının korunması ve geleceğe yatırım yapmak için su israfına karşı mücadeleyi yoğunlaştırıyor. İçme suyunu bilinçsiz kullananlara ceza uygulanıyor.

Danışman İsrafil Polat'ın acı günü! Babasını kaybetti
Bölgesel

Danışman İsrafil Polat'ın acı günü! Babasını kaybetti

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, danışmanı Israfil Polat'ın babası Yusuf Polat'ın vefatını sosyal medyada duyurdu.