Taceddin Akbaş

Hijyeni bilmiyorum ama temizlik imanın yarısıdır

Taceddin Akbaş'ın 'Hijyeni bilmiyorum ama temizlik imanın yarısıdır' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Asıl adı ‘temizlik’ olmasına ve uyması ya da uygulaması îmanın yarısına denk gelmesine, bunun içindir ki, Müslümanlar tarafından 1444 yıldır uyulmasına-uygulanmasına rağmen; dilimize önce Yunancadan girip, sonra da Fransızcadan çıkan “Hijyen Günü” Dünyanın bir başka ülkesinde yok ama Ülkemiz de 2011 yılından beri ve 16 Ocak tarihlerinde kutlanıyor… Yani başta Ülkemiz olmak üzere tüm İslâm ülkelerinde 365 gün olması lâzım gelen “Hijyen Günü” sadece biz de ve 12 yıldır kutlanıyor…
ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂRDIR!
Kısacası, bilgili bilinçli Müslümanların bundan tam 1444 yıl önce uymaya özen gösterdikleri, çünkü îmanın yarısı olarak bilip kabul ettikleri temizlik kuralını uygar dünya hâlâ fark edememiş! Devletimiz ise (resmî olarak) bu uygulamayı bundan 12 yıl önce başlatmış... O nedenle ben ‘zararın neresinden dönülürse kârdır!’ mantığıyla bile olsa bu kararın sahiplerini ve uygulayıcılarını kutluyor, şimdide Yunancadan Fransızcaya uydurulan hijyen konusunun aslını tercüme etmek istiyorum:
Şöyle ki; hijyenin Türkçe karşılığı temizlik olan kuralın sanıldığı gibi sadece maddi temizlikten ibâret değil, aynı zaman da kalp ve beden temizliği gibi kriterleri de vardır!
İSLÂM ‘TEMİZLİK TEMELİ ÜZERİNE’ İNŞÂ OLUNMUŞTUR!
İNSANLAR, KUR’AN’A ABDESTSİZ İKEN DOKUNAMAZLAR
Bu sözler herhangi birinin değil, âhirete irtihal edenler hariç, şu anda dünya da yaşayan 1,500 (bir buçuk) milyardan fazla olan Müslüman’ın Peygamberi olan Hz. Muhammed (sav)’e aittir! Ve O’nun her sözü ve davranışı Şer’idir-İslâmîdir, şek ve şüphesiz doğrudur… Çünkü o, bir olan Allah (c.c) kelâmıdır! Dolayısıyla da kalp ve beden temizliğinin İslâm’ın temeli olduğuna dair katî bir delildir... O nedenle birini diğerinden ayırmak mümkün değildir… Çünkü kalp temizliği ibâdet etme duygusu oluştururken, beden temizliği de ibâdetlerin kabul edilmesinin şartlarından sayılıyor ki, dinimiz hadesten taharet ve necasetten tahareti namazların ve benzer ibâdetlerin olmazsa olmazı olarak vazediyor..! Ki, Cenab-ı Hakk Vakıa Suresi’nin 79. Âyeti kerîmesinde, “Kur’an’a temizlenip arınmış olanlardan başkası dokunamaz-temas edemez” buyuruyor… Dolaysıyla da temizliğin ehemmiyetine vurgu yapıyor…
Meselâ çevresine, uzak yakın akrabalarına, hattâ konu komşularına karşı dürüst davranmayan, onların dertleriyle dertlenmeyen ve bu saydığım insanların mutluluklarıyla mutlu olmayan, tam tersine onların mutlulukları karşısında rahatsız olan, ister farz olsun ister nâfile, Müslümanların ibâdetleriyle alay eden bir kişinin kalp temizliğinden dem vurması inandırıcı olmaz… Ve bu gibi düşünen insanlar kalplerindeki kötü düşünceleri kalbinden atması, dolayısıyla da maddi mânevi temizliğini yaparak îmandan sayılan temizliği yakalaması gerekir… En azından bunu inanması, îman etmesi gerekir.
HİJYEN EŞİTTİR TEMİZLİK DEĞİLDİR, AMA
TEMİZLİK AYNI ZAMANDA BİR HİJYENDİR
Demek istiyorum ki, Dünya da “Hijyen Günü” diye bir gün ve böyle bir günün uygulaması yok! Ülkemizde ise daha bundan 12 yıl önce böyle bir gün ihdas edilmiş ki, insanının yüzde 98-99’u Müslüman olan bir Ülke de münhasıran bir ‘hijyen günü’ne ihtiyaç duyulmaması gerekirken böyle bir şeye ihtiyaç duyulmuş! Çünkü asıl adı ‘temizlik’ olan, ancak önce Yunanca’dan Fransızca’ya çevrilen, zamanla da toplumumuz tarafından kabul gören hijyen, bir Müslüman’ın doğumundan ölümüne kadar uyduğu-uyguladığı bir kuraldır, kaidedir, hattâ olmazsa olmazıdır… Ancak, istisnâları hâriç, nüfus cüzdanının ‘dini’ bölümünde ‘islâm‘ yazan birçok kişi bugün Yunan kökenli ve Fransa menşeli ‘maddî hijyen kurallarına’ uymaya çalışsa da ‘maddî mânevî’ temizliğe yeterince uymuyor-uygulamıyor… Çünkü maddî ya da fizîkî hijyeni yeterli buluyor… Ben de diyorum ki, ‘hijyen eşittir temizlik değildir, ama temizlik eşittir mükemmel bir hijyendir!’
Hâsılı; gerçek bir Müslüman’ın kendisi iç çamaşırından tutun dış elbisesine, çorabına ayakkabısına, yediğinden içtiğine varıncaya kadar hemen her şeyi tertemizdir… Yani, Müslüman’ın bedeni temizdir, çevresi ve oturduğu, yatıp kalktığı mekân temizdir… Ruhu temizdir, kalbi ve düşüncesi temizdir, aklı, inancı-îmanı ter temizdir, duyguları temizdir, hâli ahvâli, lisanı veya kelâmı temizdir, yediği içtiği temizdir…! Dolayısıyla da helâldir!.. Çünkü Müslüman temizliğin, imanının yarısı olduğunu ve helâlin hesâbı, haramın da azâbı olduğunu bilir ve ona göre davranır!
Meselâ, abdest ve gusül gibi şeylerle başlayan maddi temizlik, namaz, oruç, hac ve zekât, kısaca Allah’ın (c.c) emir ve yasaklarına uymakla beraber Hz. Peygamber’in de (sav) hayatını yaşamakla, sünnetlerini uymakla devam eder, mezarda da biter! (Mezarda ise bam başka bir hayat başlar ama o hiç bitmez-sonu gelmez!)
Hülâsa-i netice; insanının kahır ekseriyeti Müslüman olan Ülkemizin insanı 7x24 hijyen kuralına uymaktadır ya da uyması gerekmektedir… Ancak, ister Müslim olsun ister gayrimüslim, bazı insanlar bu kurallara uymuyor olmalılar ki, yöneticiler bundan 12 yıl önce, 16 Ocak tarihini “Hijyen Günü” olarak îlân etmişler ve bu günü o gün bugündür kutlaya gelmişler… O nedenle ben, her günümüzün, hattâ her ânımızın maddî mânevî hijyen kurallarına uygun olarak geçmesini diliyor, herkese ‘hijyenik’ saygılar, ‘tertemiz’ sevgiler sunuyorum.
EY ÎMAN EDENLER! SİZE VERDİĞİMİZ RIZIKLARIN
TEMİZ VE HELÂL OLANLARINDAN YİYİN. EĞER
YALNIZ ALLAH’A (c.c) KULLUK EDİYORSANIZ,
O’NA ŞÜKÜR EDİN…
Bakara Suresi, âyet 172
MADDÎ MÂNEVÎ HER TÜRLÜ PİSLİK VE KÖTÜLÜKTEN
UZAK DURUN…
İnsan Sûresi âyet 21
NEFSİNİ MADDÎ MÂNEVÎ KİRLERDEN TEMİZLEYEN
KESİNLİKLE KURTULUŞA ERECEKTİR.
Şems Sûresi, âyet 9
RESULÜM! PİS VE MURDAR OLAN ŞEYLERİN ÇOKLUĞU
SENİ HAYRETE SEVK ETSE BİLE, ‘PİS VE MURDAR OLANLA,
TEMİZ VE HOŞ OLAN ASLA BİR DEĞİLDİR.”DE EY AKLISELİM
AKIL SAHİPLERİ, ALLAH’A (c.c) KARŞI GELMEKTEN SAKIN Kİ
KURTULUŞA ERESİN…
Maide Suresi âyet 100

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
KASIM

2024

Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu

Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EKİM

2024

Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı

25
EKİM

2024

Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!

Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EKİM

2024

BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş

Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı

22
EKİM

2024

Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!

Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı

20
EKİM

2024

Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı

19
EKİM

2024

İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!

Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı

17
EKİM

2024

Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!

Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Burdur İl Defterdarı ve Milli Emlak Müdüründen BUTSO’ya Ziyaret
Bölgesel

Burdur İl Defterdarı ve Milli Emlak Müdüründen BUTSO’ya Ziyaret

Burdur İl Defterdarı Ferhat Tayfun Zorlu ve Milli Emlak Müdürü Adnan Yılmaz, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik ve Meclis Başkanı Ömer Çeliker’i ziyaret ederek, vergi ve emlak çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet
Bölgesel

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin halkla ilişkiler ve yönetişim sistemi Turunç Masa’nın 10’uncu yaş kutlamasında, 200’e yakın belediyeye sistemi verdiklerini belirterek “Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet” dedi.

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"
Bölgesel

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çayırhan'da özelleştirmeye karşı grev başlatan 500 maden işçisini ziyaret etti. Detaylar haberimizde..

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı
Bölgesel

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı

Antalya'da evine gittiği sırada engelli rampasına park eden otomobil nedeniyle kaldırıma geçiş yapamadığı için, araca elindeki penseyle vurarak zarar veren bedensel engelli Tanju Mete (51), yine aynı rampada araç görünce çılgına döndü.

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada
Bölgesel

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada

Antalya'da halk otobüsünün arkasına tutunarak trafiğe karışan patenli 2 çocuğun tehlikeli yolculuğu kameralara yansıdı.

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH  23. Kez kapılarını açtı.
Bölgesel

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH 23. Kez kapılarını açtı.

60 bin metrekare alanda; sera ve teknolojileri, sulama sistemleri ve teknolojileri, tohumculuk, bitki besleme ve bitki koruma ürün gruplarında lider firmaları uluslarası ziyaretçilerle buluşturuyor.