Taceddin Akbaş

İbn-i Sina haftası kutlu olsun ve 'Yeni İbn-i Sinalar' yetişsin!

Taceddin Akbaş'ın 'İbn-i Sina haftası kutlu olsun ve 'Yeni İbn-i Sinalar' yetişsin!' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

İBN-İ SÎNÂ HAFTASI KUTLU OLSUN VE ‘YENİ İBN-İ SÎNÂLAR’ YETİŞSİN!

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, ülkemiz de her Ağustos Ayının 3. Haftası ‘’İbn-i Sînâ Haftası’’ olarak kutlandığı için bu yıl bu Hafta da 15-21 Ağustos tarihleri arasına tevâfuk ediyor…

Yani, yine ilgilenenlerin bilecekleri gibi bu Hafta, ünlü bir Türk-İslam bilgini olan İbn-i Sînâ’nın hayatını, eserlerini ve bilim dünyasına olan katkılarını anmak, anlamak ve anlatmak amacıyla her yıl ağustos ayının 3. Haftası kutlanan önemli bir zaman dilimidir ve Merhum, tıp, felsefe, matematik ve astronomi gibi birçok alandaki çalışmalarıyla tanınmış ve sevilmiş sayılmış bir bilim insanıdır… O nedenle ben daha yazımın başında ‘bu Hafta’nın amacına ulaşmasını, ülkemiz de, gönül coğrafyamız da ve Müslüman camiamız da yeni yeni İbn-i Sînâ’lar yetişmesine-yetiştirilmesine vesîle olmasını diliyorum…

Şimdi de bilmeyen ya da unutan sevgili okurlarıma İbn-i Sînâ’yı tanıtmak veya hatırlatmak istiyorum:

Aslen Afganistan’ın Belh’li beldesinden ve asıl adı Ebu Ali Sînâ olan İbn-i Sînâ 980 yılında doğmuş, 1037 yılında da (57 yaşında) vefat etmiş ve Samanî Hanedanı döneminde, İslam Dünyasının kültür başkenti olarak kabul edilen Irak’ın Bağdat Kentine rakip olan Buhara’ya yerleşmiş bir bilim insanı ve dünya hekimi.

Babası Abdullah’tan, iyi bir eğitim gören İbn-i Sînâ’nın evi felsefe, geometri ve Hint matematiğiyle ilgili konuların tartışıldığı, dönemin alimlerinin sohbet etmek için toplandığı bir merkez imiş.

Akranlarına göre olağanüstü zekaya sahip olan İbni Sina, çocukluk döneminde bilim ve felsefe konularına karşı yoğun bir ilgi duymaya başlamış ve bu esnada Kur’an-ı Kerimi ezberleyerek hafız olduğu gibi, dil, edebiyat ve fıkıh dersleri de almış. Ayrıca babasından geometri, aritmetik ve felsefe konusunda ilk bilgileri aldıktan sonra babasının isteği üzerine Hint matematik sistemlerini; astronomi, cebir ve trigonometri gibi öğrendiği bilgilerle yeniden yorumlayan İbni Sina bir yandan da tıp bilimi ile ilgilenmiş…

Hâsılı, İbn-i Sînâ, 7 yaşından itibaren ilgilendiği bilim ve ilim dalındaki başarıları ayrı, tıp alanındaki buluş ve keşifleriyle bütün dikkâtleri üzerine çeken çok boyutlu bir bilim insanı imiş… Meselâ, kanın besinleri taşıyan bir sıvı olduğunu, bir insanın Diyabet (şeker) hastası olup olmadığını idrardan alınacak numene ile belirlenebileceğini ilk kez ortaya koyan İbn-i Sînâ, mikrop kavramını da tıp literatürüne sokan ve hacamat tedavisi yapan ilk hekim; Ameliyatlarda ve sünnetlerde hastaları uyutan-uyuşturan dolayısıyla da daha az ağrı acı çekmesini sağlamış olan bir mucit ve ünlü bir hekim imiş.

Hâsıl-ı kelâm; sadece büyük bir filâzof değil, aynı zamanda ünlü, başarılı ve iyi bir hekim de olan İbn-i Sînâ, yazdığı tıp eserleriyle İslâm Dünyası kadar Avrupa tıp geleneğini de sarsıcı bir şekilde etkilemiş bir hekim imiş…

Ve Batı dünyasında 17. yüzyıla kadar etkisi devam eden İbn-i Sînâ, eski bir Yunan tıp otoritesi olan Hipokrat’tan daha önemli bir hekim imiş! Ancak birçok konuda olduğu gibi, biz her nedense Yunanlı ve gayrimüslim bir hekim olan Hipokrat’ı; Müslüman, inançlı îmanlı bir hekim olan İbn-î Sinâ’ya tercih etmişiz ve hekimlerimizi İbn-i Sînâ’nın İslâmî yemini yerine Hipokrat’ın gayriislâmi yeminiyle görevlerine başlatmışız… Ve bildiğim kadarıyla, mesleğe yeni başlayan veya başlayacak olan sevgili hekimlerimize, tıp doktorlarımıza bu yemini yaptırmaya hâlâ devam ettiriyoruz maalesef!

Oysa Batı’nın Avicenna’sı, yani Bilginlerin Hükümdârı, bizim ise mükemmel bir hekimimiz olan İbn-i Sînâ’mız; Dünya Cerrâhî tarihine en büyük katkıyı sağlayan Hekim Zehravî’miz ve okuma, düşünme aşığı olan Tabibimiz-İbn-i Rüşd’ümüz; Müslümanlığın simge isimlerinden biri olan Hekim Ali Bin Abbas’ımız; katarak ameliyatını bulan ve ilk gerçekleştiren, Müslüman hekim Ammar Musuli’miz ve sayıları oldukça fazla ve dallarında ya da sahalarında iyi bir uzman olan tabip ve hekimlerimiz var… Amma velâkin, birçoğumuz bu değerlerimizi ya bilmeyiz ya da önemsemeyiz… Amma, bizim bu ve bunlara benzer çok sayıda hekimimiz, doktorumuz ve tabibimiz var ve bunlar Allah’ın (c.c) izni keremi ve kendi gayretleriyle mesleklerinde öğrendikleri ve bildikleri şeyleri icraya dönüştürmek ve kendi dallarında başarılı olmak için var güçleriyle çalışmışlar ve çokta başarılı olmuşlar elhamdülillah…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Batılılar veya gayrimüslimler neyse ne amma, ‘denizden babam çıksa yerim’ mantığıyla hareket eden, dolayısıyla da Batı’dan gelen her şeye ‘mal bulmuş mağrubî’ gibi sarılan günümüzün genelde insanı, özelde de Müslümanı, sahasında >İbn-i Sînâ gibi< gibi buluşların-icatların ve başarıların sahibi olan Müslüman Türk bilim insanlarını ya hiç tanımıyor ya da tanısa bile değer vermiyor… O nedenle ben, bu yıl 15 Ağustos tarihinde kutlanmaya başlanan, ya da kutlanması gereken ve 21 Ağustos tarihinde de sona ermesi beklenen “İbn-i Sînâ Haftası’’nın iyi değerlendirilmesini, hakkıyla kutlanmasını diliyor Ceneb-ı Hakk’tan genelde Müslüman bilim insanlarının ölmüş olanlarına ganî ganî rahmetler, hayatta olanlarına ise sağlık, sıhhat ve afiyet dileklerimle birlikte hayırlı uğurlu uzun ömürler diliyor, herkese ‘’İbn-i Sînâ’lı” saygılar sunuyorum.

NE ÖĞRENDİYSEM SECDE DE ÖĞRENDİM…

İLİM VE SANAT İTTİFAK EDİLMEDİĞİ VE

İTİBAR GÖRMEDİĞİ ÜLKEYİ TERK EDER…

DÜNYA BİR OYUN VE EĞLENCE YERİ DEĞİLDİR…

KENDİNİN NE OLDUĞUNU BİLEN İNSAN, BAZI

KENDİNİ BİLMEZLERİN, ONUN HAKKINDA

SÖYLEDİKLERİNDEN ETKİLENMEZ… BÜTÜN

HASTALIKLAR ESASEN YENİLEN VE İÇİLEN

ŞEYLERDEN İLERİ GELMEKTEDİR…

İbn-i Sînâ (r. aleyh)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
KASIM

2024

Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu

Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EKİM

2024

Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı

25
EKİM

2024

Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!

Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EKİM

2024

BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş

Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı

22
EKİM

2024

Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!

Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı

20
EKİM

2024

Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı

19
EKİM

2024

İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!

Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı

17
EKİM

2024

Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!

Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Zonguldak İbn-i Sina Kampüsünde doğalgaz dönüşümü tamamlandı
Yaşam

Zonguldak İbn-i Sina Kampüsünde doğalgaz dönüşümü tamamlandı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, çevreci yaklaşımla İbn-i Sina Kampüsünde doğalgaz dönüşüm projesini tamamladı. Devamı haberimizde...

Kaktüs Meyvesi  İbn-i Sina’nın Övdüğü Kaktüs Meyvesi Faydaları
Sağlık

Kaktüs Meyvesi İbn-i Sina’nın Övdüğü Kaktüs Meyvesi Faydaları

Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinde çok yetişir ama şehrimizde pazarı ve tüketme kültürü pek gelişmemiştir. Faydaları çoktur ve çok lezzetli bir meyvedir.

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet
Bölgesel

Başkan Uysal 'Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin halkla ilişkiler ve yönetişim sistemi Turunç Masa’nın 10’uncu yaş kutlamasında, 200’e yakın belediyeye sistemi verdiklerini belirterek “Masa kurmak marifet değil, sistem kurmak marifet” dedi.

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"
Bölgesel

Mansur Yavaş, Çayırhan'daki grevci madencileri ziyaret etti: "işçilerimizin yanındayız"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çayırhan'da özelleştirmeye karşı grev başlatan 500 maden işçisini ziyaret etti. Detaylar haberimizde..

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı
Bölgesel

Engelli rampasına park eden araçlar Tanju Mete'yi çıldırttı

Antalya'da evine gittiği sırada engelli rampasına park eden otomobil nedeniyle kaldırıma geçiş yapamadığı için, araca elindeki penseyle vurarak zarar veren bedensel engelli Tanju Mete (51), yine aynı rampada araç görünce çılgına döndü.

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada
Bölgesel

Antalya'da halk otobüsüne tutunarak tehlikeli paten yolculuğu kamerada

Antalya'da halk otobüsünün arkasına tutunarak trafiğe karışan patenli 2 çocuğun tehlikeli yolculuğu kameralara yansıdı.