Taceddin Akbaş

İnsan(ı) Haklar(ı) ve Demokrasi Haftası!

Taceddin Akbaş'ın 'İnsan(ı) Haklar(ı) ve Demokrasi Haftası!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Birçoğumuzun bildiği, hattâ ezberlediği gibi, Dünya da ve Ülkemiz de ‘10-17 Aralık târihleri arası’, “İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası” olarak görülüyor-gösteriliyor, kabul ediliyor ve her adı olup kendisi ya da uygulaması ‘olmayan’ mevhumlar gibi bu gün ve haftalar da kutlanıyor!.. O nedenle ben dünyanın hiçbir yerinde ve vatandaşlara veya halklara verilmeyen insâni hakları ve yine Dünyanın hiçbir yerinde olmayan demokrasi uygulamasını biraz açmak ve bu iki aldatmaca gün ve hafta hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:

Günümüzde (istisnâlar hâriç tabi) birçok insan kendisi için istediği iyi güzel bir şeyi bir başkası için istemediği gibi, kendine yapılmasını istemediği bazı kötü-çirkin şeyleri başkasına yapılmasında da bir beis görmüyor-göremiyor, hattâ bunlardan zevk alıyor maalesef! Oysa bu konuda Yüce Rabb’imiz Kur’an-ı Kerîmi’nde ve İsrâ Sûresi’nin 70’inci, Tin Sûresi’nin ise 4’üncü Âyet-i Kerîmesinde, “Biz gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık… Allah (c.c) insanı yaratırken eşref-i mahlûkat olarak yaratmıştır, ama insan kendine verilen istidatları kullanarak ister alayı illiyin’e çıkar, ister esfeli sâfiline iner…” buyururken; sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’de mealen, “Nefsimi elinde tutan Allah’a (c.c) yemin ederim ki, bir kişi hayırdan kendisi için istediğini, Müslüman kardeşi için istemedikçe kâmil bir mû’min olamaz, mükemmel bir şekilde îman etmiş olamaz..!” buyuruyor.

Kısacası; Cenab-ı Allah-Yüce Yaratıcı yaratmış olduğu kullarının tamamını eşrefi mahlûk, yani insanların hepsini şerefli insan olarak nitelendirir ve o derece önem verirken; sevgili Peygamberimiz de insanların kendileri için istedikleri iyi-güzel bir şeyi bir başka kardeşi için istemedikçe ve kendisine yapılmasını istemediği kötü-çirkin bir şeyi de bir başkasına yapar veya yapılmasını isterse, o insan kâmil bir Mû’min olamaz diyor… Ancak günümüzde bir Allah’ın kulu ve sevgili Peygamberinin ümmeti olduğu iddiasında bulunan insanlar maalesef ki maalesef ne Allah’ın (c.c) kulluğuna, ne de sevgili Nebîsi Hz. Muhammed (sav)’in ümmetliğine yaraşır ve yakışır davranışlarda buluyorlar… Daha doğrusu günümüz insanı Allah’ın kulu ve Peygamberinin ümmeti olmak yerine enâniyetinin, egosunun, bencilliğinin, kaprisinin, kibrinin, kininin, garezinin ve nefretinin esiri, maddenin-metanın, veya eşyanın, daha doğrusu dünya malının kölesi olmuş durumda… O nedenle kendisinden başkasını düşünmüyor, ‘benden sonra isterse tufan olsun, isterse boran’ diye düşünüyor!

Demokrasiye gelince;

HERKES KENDİNE DEMOKRAT, HERKES

KENDİSİ İÇİN ‘DE-MOK-RA-Sİ’ İSTİYOR!

Demokrasi, genelde seçimlerle özdeşleştirilir. Ancak yöneticilerin oyla belirlenmesi-seçilmesi demokrasinin tek kriteri veya ölçüsü değildir. Yani, demokrasinin farklı ölçüsü veya kriterleri olmasına rağmen bazılarına göre demokrasinin 6 tane şartı var... Bunlar etkin siyasal makamların seçimle işbaşına gelmesi, düzenli aralıklarla yapılan seçimler, serbest ve âdil seçim, birden fazla siyasi partinin varlığı, muhalefetin iktidar olma şansı ve temel hakların tanınmış ve güvence altına alınmış olması... Ancak, sırf bu maksatla demokrasiyi ‘seçimlerin yapılmış olmasıyla eş değer görmek’, demokrasiyi dar bir alana sıkıştırmaya ve tanımlamaya yol açar. Bu da demokrasi bazılarının işine yarasa bile, birçok kişinin, bilhassa sade vatandaşın ve garip gurebanın işine yaramamasına neden olur!

DEMOKRATLIK İSE;

Kişilerin saygınlığına değer ve önem veren, kişilerin karşılıklı anlayış içinde birbirlerine özgürlük tanımalarını ve bütün için sorumluluk-mesûliyet duymalarını bir arada yaşamalarını temel alan bir hayat modeli olarak tarif ediliyor…

İNSAN HAKLARI ŞÖYLE TARİF EDİLİYOR!

İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi’ne göre, “Tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır… Herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi olmaksızın kanun karşısında eşittir…

Yani insanların en temel hakları yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, düşünce ve ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatının gizliliği hakkı, adil yargılanma hakkı, mülkiyet hakkı, seme seçilme hakkı… Evlenme hakkı, beslenme ve barınma hakkı, kanun önünde eşit olma hakkı, genel oy hakkı, protesto etme hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, bilim ve kültür hakkı…” var!

Ve bu haklar yıllar önce ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından istisnasız ve kâğıt üzerinde belirlenmiş ve herkese verilmiş olan insan haklar!.. Ancak dünya da insanlara (istisnaları hariç) bu hakların 10’da biri bile kullandırılmıyor maalesef…

Uzun lâfın kısası, meselenin hâlâsâsı; Yüce Yaratıcı insanları eşit yaratmamış! Nedeni de ‘herkes birbirine hizmet etsin!’ diye. Ve Allah (c.c)’ı Kendisi hiçbir insana haksızlık yapmadığı gibi, insanların birbirlerine de haksızlık yapmalarını da yasaklamış. Yani Mevla iyiliği emretmiş, kötülüğü yasaklamış… Amma ve lâkin, genelde günümüz insanı, özelde de yöneticiler kendilerinden.. saymadıkları kişileri insandan bile saymıyorlar ve insandan saymadıkları kişilere her türlü haksızlığı yapıyor, her türlü işkenceyi reva görüyorlar… O nedenle ben genelde yönetici veya idarecilere, özelde de gücü elinde bulunduran kişilere, ‘eşitler arasında eşitlik sağlamalarını ve boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan hakkını alacağı, dolayısıyla da ananın babanın evlâdından, evlâdın anasından babasından kaçacağı mahşer ve hesap gününü unutmamalarını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

BÜTÜN İNSANLAR BİR TAKRAĞIN DİŞLERİ GİBİ EŞİTTİR…

SİYAHIN BEYAZA, BEYAZIN SİYAHA ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR!

Hz. Muhammed (sav)

ALLAH (c.c) SENİ ÖZGÜR YARATMIŞKEN,

BAŞKASININ KÖLESİ OLMA. H. Ali (r.a)

İNSAN HAKLARI UYGAR HAYATIN TEMELİDİR.

ÇAĞIMIZIN EN ÜST DEĞERİDİR, GÜVENCESİ

DEMOKRASİDİR… K. Atatürk

ÖZGÜRLÜK İÇİN GÖKYÜZÜNÜ SATIN ALMANIZA

GEREK YOK. RUHUNUZU SATMAYIN YETER…

Nelson Mandela

BİR TEK KİŞİYE YAPILAN HAKSIZLIK, BÜTÜN

TOPLULUĞA YÖNELMİŞ BİR TEHDİTTİR…

Montesquieu

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur'u Temsil Eden Bucaklı Öğrenciler Türkiye Finallerinde!
Bölgesel

Burdur'u Temsil Eden Bucaklı Öğrenciler Türkiye Finallerinde!

Bucak Hüseyin Türker Ortaokulu öğrencileri, Ankara'da düzenlenen Oryantiring Ankara Grup yarışlarında elde ettikleri başarıyla Türkiye Finalleri'ne yükseldi. Detaylar haberimizde...

Kızıl Geyik, tarlada beslenirken görüntülendi! Salda Gölü kenarına bırakılmıştı
Bölgesel

Kızıl Geyik, tarlada beslenirken görüntülendi! Salda Gölü kenarına bırakılmıştı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Salda Gölü yakınlarına bırakılan 12 kızıl geyikten bir tanesi köylüler tarafından yonca ve pancar tarlasında beslenirken görüntülendi.

Bucak'ta Çiğköfte Severler Buraya! Adıyaman ÇiğKöftecisi Kadir Usta Açıldı!
Tanıtım

Bucak'ta Çiğköfte Severler Buraya! Adıyaman ÇiğKöftecisi Kadir Usta Açıldı!

Dört yıllık Burdur esnaflık deneyiminin ardından Bucak'a lezzetli bir soluk getiren Melike Akkuş, Adıyaman ÇiğKöftecisi Kadir Usta ile lezzetleri sizlere sunuyor.

Bucak'ta Düğün Heyecanı Yaşayanlar Dikkat! Aden Gelinlik Dünyası Açıldı!
Tanıtım

Bucak'ta Düğün Heyecanı Yaşayanlar Dikkat! Aden Gelinlik Dünyası Açıldı!

Bucak'ta yepyeni bir gelinlik mağazası açıldı! Aden Gelinlik Dünyası'nda geniş ürün yelpazesi, cazip fiyatlar ve şık tasarımlar sizi bekliyor. Aden Gelinlik Dünyası'nda gelinlik, damatlık, bindallı, abiye, nişanlık ve aksesuarlar bulabilirsiniz.

TÜBİTAK araştırma projelerinde Ayşe Sak Ortaokulu'na Gurur Verici Başarı!
Bölgesel

TÜBİTAK araştırma projelerinde Ayşe Sak Ortaokulu'na Gurur Verici Başarı!

Isparta Gökkubbe'yi Arenaya Dönüştüren 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Ayşe Sak Ortaokulu 3.lük ödülünü alarak büyük bir başarıya imza attı.

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!
Bölgesel

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı'nda 5 yıllık akreditasyon belgesini aldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, belgeyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın elinden teslim aldı.