Taceddin Akbaş

Kaybettiklerimiz ve bulmaya da çalışmadıklarımız!

Taceddin Akbaş'ın 'Kaybettiklerimiz ve bulmaya da çalışmadıklarımız!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

KAYBETTİKLERİMİZ VE BULMAYA DA ÇALIŞMADIKLARIMIZ!

Dünya geneli ayrı, günümüz de ve ülkemiz de mânevî, millî, dînî ve yerli-yerel birçok değerimizi kaybettik, ama benim bugünkü konum İlimiz de kaybettiğimiz bazı maddî değerlerimiz ve tabii güzelliklerimiz olacak.

Şöyle ki; yaşı müsait olanların bilecekleri veya hatırlayacakları gibi, İlimiz de bir zamanlar az da olsa tekstil tezgâhları varmış, zamanla o tezgâhlar Denizli’ye kaptırılmış, kaymış veEya kaydırılmış! Benim bildiğim dönemlerde de neredeyse her evde halı tezgâhları vardı ve kadınlar kızlar ilmek ilmek dokudukları halılardan kazandıkları paralarla çeyizleriyle birlikte aile bütçelerine katkıda bulunurlardı! Ki, Ulu Cami yanında bir ‘Halı Pazarı’mız olduğu gibi şu anda Belediye Başkanlığı olarak kullanılan Binanın adı da ‘Halı Sarayı…’ Ancak, el dokuma halıları, fabrika halıların kadrine uğradı, yani el dokuma halıcılığı Ülke genelinde olduğu gibi, İlimizde de tarih oldu! O nedenle şu anda elde dokunan halı var mı yok mu onu bilmiyorum ama benim bildiğim kadarıyla yok!

Bir zamanlar mis gibi kokan, bazı tatlılarımıza katılan gülümüz, hattâ gülcülük sektörümüz vardı… Çünkü, Fransa menşeli de olsa, Millî Eğitim Müdürlüğü’nün hemen üst kısmında ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün alt kısmında bir Gülyağı Fabrikamız bile vardı!..

Ayrıca Burdur Antalya Karayolu üzerinde ve astım hastalıklarına iyi geldiği belirtilen ve içindeki gölleri, göletleri, sarkıt ve dikitleriyle ünlenen, dolayıyla da yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri hâline gelen bir (İNSUYU) Mağaramız vardı… Ama son yıllarda bir çok gölümüzün, göletimizin ve barajımızın olduğu gibi, o Mağaramızın da suyu gitti ‘ini kaldı!’ maalesef!

Yine bir zamanlar “Türkiye’nin Hollanda’sı veya Süt Pınarı”, artı “Tekeler Yöresi” gibi unvanlarımız vardı… O nedenledir ki İlimiz Burdur ‘’Göller, güller ve Gönüller Diyarı’’, artı ‘Tekeler Yöresi’ gibi unvanlarla anılırdı… Ayrıca biz bir dönem, ‘Eğitimin Başkenti, Eğitim Kenti Burdur’ gibi unvanlarla da ünlendik… Ancak, bu özellik ve güzelliklerimiz bir bir yok olmaya başladı, hattâ yok oldu maalesef…

Hasılı; tekstilciliğin ve halıcılığın geri gelmesi mümkün değil! Ancak, eğitimdeki başarımızı yükseltebilir, tarım ve hayvancılığımızla birlikte gülcülüğümüzü geri getirebilir, İnsuyu Mağaramızı bir şekilde kurtarabilir ve her gün suyu çekilmekte olan Burdur Gölümüzü kurtarabilir, Salda Gölümüzü en iyi bir şekilde değerlendirebiliriz herhalde!

Gölümüz konusunda Yeni Gün Medya’ya uzun, detaylı ve gerçekçi açıklamalar da bulunan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Genç; Göl konusunda sorumluların ellerini taşın altına koymaları gerektiğini, ancak problemin şu ana kadar sadece konuşulduğunu söylemiş… Genç, “Yaklaşık 30 yıldır Burdur’dayım. Hep ‘yapılacak yapılacak’ deniyor ama her şey havada kalıyor. Burdur Gölü’nün çevresinde bir yeşil kuşak oluşturulacak olsa, Gölün suyunun buharlaşmasına engel olacaktır. Aynı zamanda suyu çekilen alanlardan toz kalkmasını engelleyecektir…” demiş.

Gölün etrafına yapılan göletleri de gündeme getiren Prof. Dr. Hasan Genç, “Habire göl daralıyor ama etrafını bir sürü gölet yapmışız. Ve bu göletler Burdur Gölü’nün suyunu tutuyor. Karaçal Barajı, Karamanlı da var baraj. Elmacık Göleti… Öğrenmenin yaşı yoktur. Ben Karataş Gölünü bugüne kadar doğal göl sanıyordum. Meğer orası yapay göl imiş. Burdur Gölünün suyu bu yüzden çekiliyor. Ancak bu yüzden ah vah çekmek fayda vermez! Bunları vaktiyle daha önce düşünüp tedbir amaçlı bazı çalışmalar yapmalıydık ama maalesef yapmadık ve çok geç kaldık. 30 yıl önce Süleyman Demirel Havalimanının bulduğu noktaya su ulaşıyordu. Şimdi ise su çekildi ve karşıdaki Isparta’nın köyüne karayolu ile ulaşabiliyoruz. ‘Gölün kaçınılmaz sonu’ diye bir şey yok! Söylediklerim uygulanırsa Göl belki de tekrar canlanma pozisyonunu gelecektir…”

Her neyse, dileyen okurlarım ve Burdur’un derdiyle dertlenen hemşerilerimi, Hasan Genç Hoca’nın detaylı açıklamalarını Yeni Gün Medya’nın 8 Temmuz 2024 tarihli nüshasından veya internet üzerinden bularak okuyabilirler… O nedenle ben şimdi doğma bir Köylü (Düğer), çiftçi bir ailenin en küçük evladı, büyüme bir Burdurlu ve nâçiz de bir gazeteci olarak İlimizin ve bölgemizin derdiyle dertlenen herkesi olduğu gibi, her geçen gün suyu çekilen, dolasıyla da küçülen Burdur Gölümüzü kurtarmanın, Salda Gölümüzü iyi değerlendirelim ve yıllarını arayan-araştıran ve bu araştırmalarını basın yayın organları aracılığıyla ilgililere ve yetkililere duyurmaya çalışan MAKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Genç’e yürekten teşekkür ediyor ve işinin ehli olduğu gibi burada doğmasa da doyduğu İlimiz bir problemini gündeme getiren dertli bir bilim adamı olarak kendisinin görüşlerinin dikkâte alınmasını diliyorum…

Ve bu konu da Hasan Hocamın sözünün üzerine söz söylemeyi zait gördüğüm için, konu hakkındaki yazımı söz ustalarının başarı üzerine söyledikleri sözleriyle noktalamak istiyor; noktalarken de kaybettiğimiz ‘maddi’ değerlerimizden bazılarını siz sevgili okurlarıma hatırlatmakla yetiniyor, herkese saygılar sunuyorum.

COŞKU ZEKÂDAN DAHA ÖNEMLİDİR!

BAŞARI BİR YOLCULUKTUR, BİR VARIŞ NOKTASI DEĞİL!

NEREDE OLURSANIZ OLUN, ELİNİZDEKİLERLE

YAPABİLECEĞİNİZİ YAPIN!

DENEYİM DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNCE İSE EYLEMİN ÇOCUĞUDUR!

İNSAN SAHİP OLDUKLARININ TOPLAMI DEĞİL,

HENÜZ GERÇEKLEŞTİREMEDİKLERİNİN TOPLAMIDIR.

BAŞARININ SIRLARINDAN BİRİ, GEÇİCİ BAŞARISIZLIKLARIN

BİZİ YENMESİNE İZİN VERMEMEKTİR!

BAŞ(ARTI) ARI: OLMAK İÇİN “ARI” GİBİ ÇALIŞMAK GEREKİR!

ÜSTLENMEK BAŞARININ TEMEL UNSURUDUR. KAPIYI

YETERİNCE UZUN SÜRE VE YÜKSES SESLE ÇALARSANIZ,

BİRİLERİNİ UYANDIRACAĞINIZDAN EMİN OLABİLİRSİNİZ!

BAŞKALARININ YARARINA İYİ BİR ŞEY YAPMAK GÖREV DEĞİL,

ZEVKTİR. ÇÜNKÜ BU SİZİN SAĞLIK VE MUTLULUĞUNUZU ARTIRIR!

ENGELLER BENİ DURDURMAZ, HERBİR ENGEL BENİM

KARARLILIĞIMI DAHA DA GÜÇLENDİRİR:

Başarı üzerine söylenmiş sözlerden seçmeler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

22
ŞUBAT

2025

BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış

Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı

21
ŞUBAT

2025

Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı

20
ŞUBAT

2025

Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı

Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar

Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı

17
ŞUBAT

2025

Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?

Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!

Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı

14
ŞUBAT

2025

Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı

12
ŞUBAT

2025

Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Burdur Bucak'ta motosiklet kazası: 1 Kşi yaralandı
Bölgesel

Burdur Bucak'ta motosiklet kazası: 1 Kşi yaralandı

Burdur'un Bucak ilçesinde motosiklet sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek düştü. Kazada 1 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Detaylar haberimizde.

Bucak'ta depo yangını! Ekipler seferber oldu | SON DAKİKA
3. Sayfa

Bucak'ta depo yangını! Ekipler seferber oldu | SON DAKİKA

Burdur'un Bucak ilçesinde zincir market yanında bulunan depoda yangın çıktı. Ekipler hızla müdahale etti. Detaylar haberimizde!

İhlas Pazarlama Bucak’ta ekip arkadaşları arıyor
Eleman İlanı

İhlas Pazarlama Bucak’ta ekip arkadaşları arıyor

Burdur Bucak'ta İhlas Pazarlama ekibine katılmak ister misiniz? Satış ve yönetim kadrosu için yeni ekip arkadaşları aranıyor! Başvuru detayları için tıklayın.

Ortaklar Kuzu Kokoreç’ten lezzet dolu kampanya! Bu fiyatları kaçırmayın
Bölgesel

Ortaklar Kuzu Kokoreç’ten lezzet dolu kampanya! Bu fiyatları kaçırmayın

Bucak’ın vazgeçilmez lezzet durağı Ortaklar Kuzu Kokoreç’ten kaçırılmaz kampanya! Uygun fiyatlarla eşsiz tatları denemek için hemen sipariş verin!

Burdur'da yangın: 100 saman balyası kül oldu!
Bölgesel

Burdur'da yangın: 100 saman balyası kül oldu!

Burdur'un Menderes Mahallesi'nde meydana gelen yangında, Mustafa Karaatlı'ya ait 100 adet saman balyası yanarak zarar gördü.

Burdur'da evlenen 2 çiftten biri boşanıyor İşte o rakamlar
Bölgesel

Burdur'da evlenen 2 çiftten biri boşanıyor İşte o rakamlar

TÜİK verilerine göre Burdur'da 2023 yılında 1.256 çift evlendi, boşanma oranları ise artış gösterdi. Yıllara göre evlenme ve boşanma rakamları haberimizde!