Taceddin Akbaş

Kişi sevdiğiyle beraberdir!

Taceddin Akbaş'ın 'Kişi sevdiğiyle beraberdir!' adlı köşe yazısı.. .Yazar, Sevgililer Günü'nün ticari bir gösteri olduğunu ve sevginin yılda bir gün değil her gün gösterilmesi gerektiğini savunuyor.

Taceddin Akbaş

KİŞİ SEVDİĞİYLE BERÂBERDİR!

Bugünkü yazımın başlığı bana değil, sözlerin en güzelini ve en doğrusunu söyleyen ve sevgililer sevgilisi olan Hz. Muhammed (sav)’e ait… Yani bu söz sıradan bir söz değil, hadis-i şeriftir. O nedenle ben bugünkü yazımı bu hadis-i şerifin üzerine binâ etmek istiyorum:

Şöyle ki; atalarımız, “Söyle arkadaşını, ben senin ne olduğunu söyleyeyim” derler. Ben de ‘söyleyin siz sevilinizi, ben de sizin ne olduğunuzu söyleyeyim!” derim.

Her neyse; sözü ‘Sevgililer Günü’ne getirmek istiyorum, ancak önce bu göstermelik ya da yılda bir gün uygulanan gün hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum:

Şöyle ki; ilgilenenlerin ve meraklılarının bilecekleri gibi, 14 Şubat tarihi dünya da ve ülkemiz de “Sevgililer Günü” olarak kutlanıyor. Dolayısıyla da insanlar diğer sevdiklerine olduğu gibi, kalıcı sevgililerine de gelip geçici, daha doğrusu günübirlik sevgililerine de yılda bir gün ayırıyorlar ve sevgilerini, sevgililerine çiçek böcek gibi şeyler hediye ederek, hattâ kargo ile göndererek ispatlamaya ve kendilerini tatmin etmeye, hattâ avutmaya çalışıyorlar! O nedenle ben daha yazımın başında bilmeyen ya da unutan sevgili okurlarıma bu sembolik günün kökeni, oluşumu ve gelişimi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum:

Roma Katolik Kilisesinin inanışına dayanan ve 1800’lü yıllardan bu yana kutlanagelen bugün, Walentine adındaki ve Hristiyan bir din adamı için ilân edilmiş ve bugün ‘o gün bu gündür’ kutlanan bir bayram günü olarak ortaya çıkmış. Bu sebeple bugün bazı toplumlar da “Aziz Walentin Günü” olarak bilinir ve öyle kabul edilir. Ve bu gün, günümüz de bazı toplumlarda sevgililerin birbirlerine hediye alıp kartlar gönderdiği özel bir gün hâline geldiği gibi; insanlar bu bir gün içinde pek azı gerçek veya samimi ya da kalıcı, birçoğu ise çakma ve geçici olan sevgililerine bir milyar adet kâğıttan kart veya kartpostal gönderdikleri biliniyor ve bunun da ekonomiyi canlandırdığı iddia ediliyor… Oysa bunun adı ‘ekonomiyi canlandırmak’ değil, tam bir israf ekonomisi uygulamasıdır!

BUGÜNÜ PAPA BİLE YASAKLAMIŞ AMA BİZ BIRAKIN YASAKLAMAYI, TEŞVİK EDİYORUZ!

Hristiyan Aleminde ve hummalı bir şekilde ve 1800’lü yıllardan beri ‘bayram günü’ olarak kutlanagelen ‘14 Şubat Sevgililer Günü’ kutlamaları, dönemin Papa’sı tarafından gayriHristiyan’i bulunmuş ve kutlanması yasaklanmış!

Ve Suudî Arabistan’da ‘’Sevgililer Günü’’nde kutlamasında kullanılan ürünlerin satışı yasak olduğu gibi, Türkmenistan, Özbekistan, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan gibi ülkelerde ise hiç kutlanmıyormuş! Bizde ise bırakın yasaklamayı veya engellemeyi, teşvik ediliyor!

Hâsılı; sevdiği kişiyi yılda bir gün arayan soran kişiler için bugünün bir anlamı olabilir… Ancak bizim gibi sevdiklerini yılda bir gün değil, 365 gün seven, sayan, arayan soran ve bir fincan kahvesini içebilmek veya içirebilmek için can atan kişiler için bugünün hiçbir artı getirisi olmaz-olamaz! Kaldı ki, televizyon kanallarında gün geçmiyor ki, insanlar ‘eski ya da yeni sevgililerine şiddet uyguladı, darp etti, yaraladı, dövdü, sövdü hattâ öldürdü!’ gibi haberler görmeyelim duymayalım! Bu bile sevgili seçerken veya sevgili bulurken, hattâ sevgili olurken kılı kırk yarmanın gereğini anlatmaya yeter de artar!

Burada bir parantez açarak, Peygamberler dâhil, hiçbir sevginin Allah (c.c) sevgisinin önüne geçmemesi gerektiğini hatırlatmak isterim!

Hâsıl-ı kelâm; inanan insanlar ‘helâl yollardan edindiği sevgilisi ile meşru bir şekilde sürdürdüğü ilişkisini, daha doğrusu eşini veya eş adayını yılda bir gün değil, 365 gün sevmeli ve sevgisini çiçek ve böcek gibi hediyelerle belli etmeye çalışmak yerine yürekten, gerçekten ve ölesiye sevmeli!’ diyor, şimdi de güncel bir başka konuya daha geçmek istiyorum:

TEBRİKLER ‘NARKOTİK ŞUBE’NİN SEVGİLİ POLİSLERİ MURAT BEY ve ZELİHA HANIM

Burdur Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli Murat K. ve Zeliha Ü. adlı polis memurları, aralarında benim de bulunduğum basın mensuplarını, geçtiğimiz pazartesi günü Müdüriyetin Konferans Salonunda düzenledikleri bir basın toplantısında “Uyuşturucuyu başlama yaşı, nedenleri, niçinleri? Uyuşturucu maddeleri kullanan kişilerdeki belirtileri, Uyuşturucu madde nedir ve Uyuşturucu Nerelerde kullanılır?” gibi konularda ve görsel eşliğinde bilgiler verdirdiler.

Yani, konularına olabildiğince vakıf ve ilimizdeki uyuşturucu madde kullanımına, alım ve satım trafiğine hâkim oldukları anlaşılan Narkotik Şube’nin genç polis memurları Murat Bey ve Zeliha Hanım, düzenledikleri toplantıda uyuşturucu madde kullanımının zararlarını, uyuşturucuya başlamanın ve bırakmanın yollarını detaylı bir şekilde anlattılar…

Bilgilendirme toplantısının detaylarını gazetelerimiz ve haber sitelerimiz geniş bir şekilde ya yayınlamışlardır ya da yayınlayacaklardır. O nedenle ben, kutlanmakta olan ‘Sevgililer Günü’ öncesinde verilen birbirinden değerli bilgilerin içeriğini değil, bilgiyi veren polis memurlarının anlatımlarını değerlendirmek istiyorum:

Ben şahsen, ‘iyi güzel anlatım, güler yüz ve tatlı dilleriyle’ birçok bağımlıyı zararlı-kötü alışkanlıklardan kurtarabileceklerine, başlamaya niyetli olanları da caydıracaklarına olan inancımı ifade etmek, kendilerini tebrik etmek ve ‘bu köşemden’ takdir duygularımı iletmek istiyorum:

Şöyle ki; mesleğim icabı, birçok kurum ve kuruluşa olduğu gibi, yarım asırdır da polis, jandarma ve zabıta karakollarına gider gelirim. Dolayısıyla da polis, jandarma ve zabıtalarla muhatap olurum. Ve bu gidip gelmelerde iyi, yani mesleğinin hakkını veren, temsil ettiği kurumun hakkını hukukunu gözeten birçok görevli ile karşılaştığım olduğu gibi, az sayıda da olsa bunun tam tersi durumunda olan görevlilerle de karşılaştığım olmuştur. Ve geçtiğimiz Pazartesi Günü gittiğim İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü bilgilendirme toplantısında hiç rütbeli görmedim ama, gördüğüm, dinlediğim Narkotik Şube’nin oldukça genç ama çok tecrübeli ve birbirinden değerli iki polis memuru ‘diğer arkadaşlarımı olduğu gibi’ benim de polise olan güvenimi, sevgi ve saygımı artırdı. O nerenle ben ‘Sevgililer Günü’nden bir gün önce bize altın değerindeki bilgileri veren polis memurları Murat Bey’i ve Zeliha Hanım’ı yürekten kutluyor, herkese saygılar sunuyorum.

ÇOĞU SARHOŞ EDEN NESNENİN AZI DA HARAMDIR!

Hadis-i Şerif

GÜZELİ GÜZEL YAPAN EDEPTİR, EDEP İSE GÜZELİ

SEVMEYE SEBEPTİR… Hz. Mevlânâ

YAPMACIK OLUP SEVİLMEKTENSE, KENDİM OLUP

NEFRET EDİLMEYİ TERCİH EDERİM. Tom Rombins

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Üroloji uzmanı açıkladı, Kısırın nedeni belli
Sağlık

Üroloji uzmanı açıkladı, Kısırın nedeni belli

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. İdris Kıvanç Cavıldak, “Varikosel, testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların bacaklardaki varis tarzı genişlemesine verilen isimdir.

Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı  Şarkikaraağaç 'ta hizmet vermeye başlıyor.
Bölgesel

Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı Şarkikaraağaç 'ta hizmet vermeye başlıyor.

Ak Parti Isparta Milletvekili Osman Zabun’un girişimleri ile Isparta İl Özel İdaresi tarafından devreye alınan Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı Şarkikaraağaç Belediyesi ile yapılan protokol ile önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak.

Her 10 kadından birini etkiliyor! Kısırlığa neden olabiliyor
Yaşam

Her 10 kadından birini etkiliyor! Kısırlığa neden olabiliyor

Endometriozis, üreme çağındaki her 10 kadından 1'ini etkileyen ve kısırlığa neden olabilen bir hastalık. Erken teşhis ve tedavi ile yaşam kalitesini artırmak mümkün.

Türkiye Ekonomisi 2023'te Beklentilerin Üzerinde Büyüdü! İşte Kişi Başı Milli Gelir
İş Dünyası

Türkiye Ekonomisi 2023'te Beklentilerin Üzerinde Büyüdü! İşte Kişi Başı Milli Gelir

Türkiye ekonomisi 2023 yılında son çeyrekte %4, yılın tamamında ise %4,5 büyüdü. Kişi başına milli gelir 2 bin 450 dolar artarak 13 bin 110 dolara yükseldi. Bakan Şimşek: "Büyüme kompozisyonu dezenflasyon sürecine katkıda bulunacaktır."

Bucak Seyahat'ten yetkisiz taşımacılık yapanlara sert uyarı
Bölgesel

Bucak Seyahat'ten yetkisiz taşımacılık yapanlara sert uyarı

Bucak Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Önder Aktaş, Yetkisiz taşımacılık yapanlara karşı yasal işlemler başlatılacağını ve bedellerini ağır ödeyeceklerini vurguladı.

Burdur'da Evlilik ve Boşanma İstatistikleri! Bakın Son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı?
Bölgesel

Burdur'da Evlilik ve Boşanma İstatistikleri! Bakın Son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı?

Burdur'da 2023 yılında evlilik ve boşanma istatistikleri açıklandı. Peki Burdur'da son 4 yılda kaç kişi evlendi, kaç kişi boşandı? Evlilik ve boşanma rakamları açıklandı. İşte detaylar...