Taceddin Akbaş

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

KOSKOCA BİR TARIM ÜLKESİNİN BÜYÜK BİR TARIM BAKANLIĞI OLUR DA CİDDİ BİR TARIM POLİTİKASI OLMAZ MI?

Daha önce de yazdım ve önce kendime, sonra da tüm etkili ve yetkililere (94 yaşındaki bahçivan ve duvar komşum olan Hüseyin Ölmez’in bile bir ‘Tarım Politikası’ olur da; koskoca bir Tarım Ülkesinin büyük bir Tarım (Orman) Bakanlığı ve sayılarını benim bilmediğim kadar tarım uzmanı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?) diye sordum… Ki, aynı soruyu Ankara da görev yapan (ismi ve görevi bende mahfuz olan) etkili ve yetkili bir kişiye de, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOBB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ a da bizzat sordum ve bu kişilere ‘’Tarım (Orman) Bakanlığı ne iş yapar? Sadece rutin işlerini mi devam ettirir?’’ diye de ekledim! O etkili ve yetkili kişiler de bana ‘Bakanlığın çok çalıştığını ancak ülkemizin şartlarına uygun bir tarım politikası üretemediğini, oluşturamadığını veya geliştiremediğini itiraf ettiler… Dolayısıyla beni teyit etmiş oldular!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım politikaları konusunda basına bir demeç veren Ziraat Mühendisi Ergin Kahveci ile Tarım Uzmanı ve üreticisi Sencer Solakoğlu; Türkiye de çiftçilerin problemlerinin giderek büyüdüğünü ve ülkenin her yerinde çiftçilerin bin bir çeşit zorlukla üretmeye-üretim yapmaya çalıştıklarını ifade etmiş ve “Üreticilerin ızdırapları her geçen gün büyüyerek-genişleyerek artıyor…” demişler!

Türkiye veya Bakanlığın tarım planlamasını doğru dürüst yapması halinde çiftçisini kimseye ezdirmeyeceğini ifade eden bahsime konu uzmanlar ve diğer konuşup görüştüğüm tecrübeli çiftçiler, “Türkiye’nin tarımsal üretim de 526 kalemi var ve bu veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verileridir. Ve Türkiye tarımsal hasılanın yüzde 58,20’sini 526 kalem ürünün 31’inden sağlıyor. 2020 yılında son yayınlanan tarımsal hasıla değeri olan 549 milyar TL’nin yüzde 58,20’si bu ürünlerden sağlanmış. Buna bitkisel ve hayvansal ürünler de dahildir… Türkiye de bu ürünün katma değerini planlar ve bunları regülasyon kapsamında bir kurumsallaşma ile önce dengeler, sonra düzenler, sonra da denetleyebilirseniz, sizin ne ürününüz ne çiftçiniz ne çiftçiliğiniz ne de kurumunuz ezilir…” diyorlar.

TÜRKİYE, TARIMDA PLANLI BİR SİSTEME GEÇMEDİĞİ SÜRECE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Türkiye’nin tarımsal olarak şu an içinde bulunduğu kötü durumun plansızlıktan programsızlıktan kaynaklandığını iddia eden tarımın uzmanları ve tecrübeli çiftçiler; ‘ülkemiz de plânlı bir şekilde tarım yapılacak olsa tarımın problemleri 3 yıla kalmaz çözülür…’ diyorlar!

BÖYLE GİDERSE ÜLKEMİZ DE ÇİFTÇİ KALMAZ!

Ülke genelinde çiftçilerin üretim maliyetlerinin yüksek, satış fiyatlarının ise düşük olması nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarına belirten çiftçiler ‘Çok kötü durumdayız, kan ağlıyoruz… Ve bu durum böyle giderse Ülkemiz de çiftçi de kalmaz çiftçilik te…’ diyorlar!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; kendim çiftçi olmasam da, köylü ve çiftçi veya ziraatçilikle iştigal eden bir ailenin evlâdı olduğum için çiftçilerin bazı problemlerine hem muttali oluyorum hem de kendimce çare veya çözümler arıyorum… Ayrıca uzman çiftçiler ile birlikte atadan ziraatçı bireylerle sık sık görüşüyorum… Ve görüştüğüm çiftçiler-ziraatçılar da uzmanlarda girdi fiyatlarının yüksek, dolayısıyla da maliyetlerin fazla olmasından yakındıkları gibi; Bakanlığın plansızlığından programsızlığından da yakınıyorlar… Yakınmakla da kalmayıp büyük ve potansiyel bir tarım ülkesi olan Ülkemizin tarımının alarm verdiğini iddia ederek ‘böyle giderse tarım ülkesi olmaktan çıkıp tarım ürünleri ithal eden ülkeler arasına gireceğiz!’ diyorlar… Ben de ‘teknolojinin baş döndürücü bir şekilde geliştiği, bilimin zirve yaptığı, uzayda hayatın olup olmadığının veya canlıların yaşayıp yaşamadığının araştırıldığı bir devirde çiftçilerimiz niçin çağın gerisinde kalsınlar ve çok çalışıp az üretsinler, dolayısıyla da az kazansınlar..?’ diyor, herkese ‘plânlı programlı’ saygılar sunuyorum.

MİLLETİMİZ ÇİFTÇİDİR. MİLLETİMİZİN ÇİFTÇİLİKTEKİ

İMKÂNLARINI, ASRÎ VE İKTİSÂDÎ TEDBİRLİRLE EN

YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ. EĞER MİLLETİMİZİN

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇİFTÇİ OLMASAYDI, BİZ BUGÜN

DÜNYA ÜZERİNDE OLMAYACAKTIK… KILIÇ VE SABAN

BU İKİ FATİHTEN BİRİNCİSİ, İKİNCİSİNE DAİMA YENİLDİ!

K. Atatürk

HEPİMİZİN BİR ANASI VARDIR: O DA TOPRAK!

İLK İNSAN (HZ. ÂDEM >a.s<) İLK ÇİFTÇİY Dİ

TOPRAK DÖKÜLEN HER DAMLA ALIN TERİNİN

KARŞILIĞINI VERİR…

MİLLÎ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…

Anonim

ÇİFTÇİLER GÜNEŞ BATANA KADAR DEĞİL

İŞLERİ BİTİNE KADAR ÇALIŞIRLAR!

La Edri

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

27
MART

2025

Derken 'Receb-Şaban' İşte geldi gidiyor 'Mübarek ay' Ramazan!

Taceddin Akbaş'ın 'Derken 'Receb-Şaban' İşte geldi gidiyor 'Mübarek ay' Ramazan!' adlı köşe yazısı Devamı

26
MART

2025

Mansur Yavaş, Ekrem hızlı giderken gün battı ve hava karardı erkenden

Taceddin Akbaş'ın 'Mansur Yavaş, Ekrem hızlı giderken gün battı ve hava karardı erkenden' adlı köşe yazısı... Devamı

25
MART

2025

Her gecemiz Kadir, her gelenimiz Hızır (A.S) ve Ramazan Bayramımız mübarek, günümüz kutlu olsun!!

Taceddin Akbaş'ın 'Her gecemiz Kadir, her gelenimiz Hızır (A.S) ve Ramazan Bayramımız mübarek, günümüz kutlu olsun!!' adlı köşe yazısı.... Devamı

25
MART

2025

Tarım da düşüşün önünü alamazsak her şeyi satın almak zorunda kalırız!

Taceddin Akbaş'ın 'Tarım da düşüşün önünü alamazsak her şeyi satın almak zorunda kalırız!' adlı köşe yazısı... Devamı

22
MART

2025

Deliye Olsa da Esasında Akıllı Ve Sağlıklı İnsana Her Gün Bayram

Taceddin Akbaş'ın 'Deliye Olsa da Esasında Akıllı Ve Sağlıklı İnsana Her Gün Bayram' adlı köşe yazısı... Devamı

21
MART

2025

Ormanlarımızı… ateşe veriyor, sularımızı boşa akıtıyor, topraklarımızı.. Yakıyoruz! Olmayan nevruz’un bayramını yapıyoruz!

Taceddin Akbaş'ın 'Ormanlarımızı… ateşe veriyor, sularımızı boşa akıtıyor, topraklarımızı.. Yakıyoruz! Olmayan nevruz’un bayramını yapıyoruz!' adlı köşe yazısı.... Devamı

20
MART

2025

Erdoğan'ın tek rakibi var o da enflasyon canavarı!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan'ın tek rakibi var o da enflasyon canavarı!' adlı köşe yazısı... Devamı

18
MART

2025

LGBT'yi savunan milletvekili ve alkolü savunan gazeteci

Taceddin Akbaş'ın 'LGBT'yi savunan milletvekili ve alkolü savunan gazeteci' adlı köşe yazısı... Devamı

17
MART

2025

Bir Çanakkale Torunu'nun naçiz klavyesinden 'İmankale Destanı!'

Taceddin Akbaş'ın 'Bir Çanakkale Torunu'nun naçiz klavyesinden 'İmankale Destanı!'' adlı köşe yazısı... Devamı

15
MART

2025

Yapay zekanın ve vahşi kapitalizmin hakim olduğu bir devirde ‘Müslümanca yaşamak’ pek kolay bir şey olmasa gerek!

Taceddin Akbaş'ın 'Yapay zekanın ve vahşi kapitalizmin hakim olduğu bir devirde ‘Müslümanca yaşamak’ pek kolay bir şey olmasa gerek!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Öğrencilere organik ve iyi tarım anlatıldı
Bölgesel

Öğrencilere organik ve iyi tarım anlatıldı

Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilkokul öğrencilerine yönelik organik ve iyi tarım hakkında bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Tarım Sektörü Ankara’da buluştu İftarda bir araya geldiler
Bölgesel

Tarım Sektörü Ankara’da buluştu İftarda bir araya geldiler

Ankara’da düzenlenen iftar programında tarım ve hayvancılık sektörünün geleceği masaya yatırıldı. Bakan Yardımcısı Gümen ve vekiller katıldı.

Emona Tarım Grup Vietnam'da Pazardaki etkinliğini artırıyor
Bölgesel

Emona Tarım Grup Vietnam'da Pazardaki etkinliğini artırıyor

Emona Tarım Grup, Vietnam Tarım Fuarı’nda komşu ülkelerden firma sahiplerine ürünlerini tanıttı. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dirican detayları paylaştı.

Denizli'de tarım, orman ve insan konulu fotoğraflar görücüye çıktı
Bölgesel

Denizli'de tarım, orman ve insan konulu fotoğraflar görücüye çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği "Tarım, Orman ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar, illerde sergilenmeye başlandı. Detaylar haberimizde..

Tarım ve Orman Bakanlığı 4500 geçici işçi alımı yapacak!
Eleman İlanı

Tarım ve Orman Bakanlığı 4500 geçici işçi alımı yapacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilde toplam 4500 geçici işçi alımı yapacağını duyurdu. Başvuru şartları ve kontenjan dağılımı için detaylar burada!

Burdur tarımsal kalkınma hibesi 20 Milyon TL destek başlıyor!
İş Dünyası

Burdur tarımsal kalkınma hibesi 20 Milyon TL destek başlıyor!

Burdur’da 20 milyon TL’ye kadar tarımsal kalkınma hibeleri başlıyor. Yatırımcılar projeleri için destek alabilecek. Detaylar için tıklayın!