Taceddin Akbaş

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

KOSKOCA BİR TARIM ÜLKESİNİN BÜYÜK BİR TARIM BAKANLIĞI OLUR DA CİDDİ BİR TARIM POLİTİKASI OLMAZ MI?

Daha önce de yazdım ve önce kendime, sonra da tüm etkili ve yetkililere (94 yaşındaki bahçivan ve duvar komşum olan Hüseyin Ölmez’in bile bir ‘Tarım Politikası’ olur da; koskoca bir Tarım Ülkesinin büyük bir Tarım (Orman) Bakanlığı ve sayılarını benim bilmediğim kadar tarım uzmanı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?) diye sordum… Ki, aynı soruyu Ankara da görev yapan (ismi ve görevi bende mahfuz olan) etkili ve yetkili bir kişiye de, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOBB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ a da bizzat sordum ve bu kişilere ‘’Tarım (Orman) Bakanlığı ne iş yapar? Sadece rutin işlerini mi devam ettirir?’’ diye de ekledim! O etkili ve yetkili kişiler de bana ‘Bakanlığın çok çalıştığını ancak ülkemizin şartlarına uygun bir tarım politikası üretemediğini, oluşturamadığını veya geliştiremediğini itiraf ettiler… Dolayısıyla beni teyit etmiş oldular!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım politikaları konusunda basına bir demeç veren Ziraat Mühendisi Ergin Kahveci ile Tarım Uzmanı ve üreticisi Sencer Solakoğlu; Türkiye de çiftçilerin problemlerinin giderek büyüdüğünü ve ülkenin her yerinde çiftçilerin bin bir çeşit zorlukla üretmeye-üretim yapmaya çalıştıklarını ifade etmiş ve “Üreticilerin ızdırapları her geçen gün büyüyerek-genişleyerek artıyor…” demişler!

Türkiye veya Bakanlığın tarım planlamasını doğru dürüst yapması halinde çiftçisini kimseye ezdirmeyeceğini ifade eden bahsime konu uzmanlar ve diğer konuşup görüştüğüm tecrübeli çiftçiler, “Türkiye’nin tarımsal üretim de 526 kalemi var ve bu veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verileridir. Ve Türkiye tarımsal hasılanın yüzde 58,20’sini 526 kalem ürünün 31’inden sağlıyor. 2020 yılında son yayınlanan tarımsal hasıla değeri olan 549 milyar TL’nin yüzde 58,20’si bu ürünlerden sağlanmış. Buna bitkisel ve hayvansal ürünler de dahildir… Türkiye de bu ürünün katma değerini planlar ve bunları regülasyon kapsamında bir kurumsallaşma ile önce dengeler, sonra düzenler, sonra da denetleyebilirseniz, sizin ne ürününüz ne çiftçiniz ne çiftçiliğiniz ne de kurumunuz ezilir…” diyorlar.

TÜRKİYE, TARIMDA PLANLI BİR SİSTEME GEÇMEDİĞİ SÜRECE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Türkiye’nin tarımsal olarak şu an içinde bulunduğu kötü durumun plansızlıktan programsızlıktan kaynaklandığını iddia eden tarımın uzmanları ve tecrübeli çiftçiler; ‘ülkemiz de plânlı bir şekilde tarım yapılacak olsa tarımın problemleri 3 yıla kalmaz çözülür…’ diyorlar!

BÖYLE GİDERSE ÜLKEMİZ DE ÇİFTÇİ KALMAZ!

Ülke genelinde çiftçilerin üretim maliyetlerinin yüksek, satış fiyatlarının ise düşük olması nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarına belirten çiftçiler ‘Çok kötü durumdayız, kan ağlıyoruz… Ve bu durum böyle giderse Ülkemiz de çiftçi de kalmaz çiftçilik te…’ diyorlar!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; kendim çiftçi olmasam da, köylü ve çiftçi veya ziraatçilikle iştigal eden bir ailenin evlâdı olduğum için çiftçilerin bazı problemlerine hem muttali oluyorum hem de kendimce çare veya çözümler arıyorum… Ayrıca uzman çiftçiler ile birlikte atadan ziraatçı bireylerle sık sık görüşüyorum… Ve görüştüğüm çiftçiler-ziraatçılar da uzmanlarda girdi fiyatlarının yüksek, dolayısıyla da maliyetlerin fazla olmasından yakındıkları gibi; Bakanlığın plansızlığından programsızlığından da yakınıyorlar… Yakınmakla da kalmayıp büyük ve potansiyel bir tarım ülkesi olan Ülkemizin tarımının alarm verdiğini iddia ederek ‘böyle giderse tarım ülkesi olmaktan çıkıp tarım ürünleri ithal eden ülkeler arasına gireceğiz!’ diyorlar… Ben de ‘teknolojinin baş döndürücü bir şekilde geliştiği, bilimin zirve yaptığı, uzayda hayatın olup olmadığının veya canlıların yaşayıp yaşamadığının araştırıldığı bir devirde çiftçilerimiz niçin çağın gerisinde kalsınlar ve çok çalışıp az üretsinler, dolayısıyla da az kazansınlar..?’ diyor, herkese ‘plânlı programlı’ saygılar sunuyorum.

MİLLETİMİZ ÇİFTÇİDİR. MİLLETİMİZİN ÇİFTÇİLİKTEKİ

İMKÂNLARINI, ASRÎ VE İKTİSÂDÎ TEDBİRLİRLE EN

YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ. EĞER MİLLETİMİZİN

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇİFTÇİ OLMASAYDI, BİZ BUGÜN

DÜNYA ÜZERİNDE OLMAYACAKTIK… KILIÇ VE SABAN

BU İKİ FATİHTEN BİRİNCİSİ, İKİNCİSİNE DAİMA YENİLDİ!

K. Atatürk

HEPİMİZİN BİR ANASI VARDIR: O DA TOPRAK!

İLK İNSAN (HZ. ÂDEM >a.s<) İLK ÇİFTÇİY Dİ

TOPRAK DÖKÜLEN HER DAMLA ALIN TERİNİN

KARŞILIĞINI VERİR…

MİLLÎ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…

Anonim

ÇİFTÇİLER GÜNEŞ BATANA KADAR DEĞİL

İŞLERİ BİTİNE KADAR ÇALIŞIRLAR!

La Edri

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

22
ŞUBAT

2025

BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış

Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı

21
ŞUBAT

2025

Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı

20
ŞUBAT

2025

Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı

Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı

19
ŞUBAT

2025

Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar

Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı

17
ŞUBAT

2025

Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?

Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı

15
ŞUBAT

2025

Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!

Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı

14
ŞUBAT

2025

Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı

12
ŞUBAT

2025

Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Antalya Gazipaşa’da çiftçilere sürdürülebilir tarım için biyolojik mücadele eğitimi
Bölgesel

Antalya Gazipaşa’da çiftçilere sürdürülebilir tarım için biyolojik mücadele eğitimi

Antalya’nın Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere biyolojik mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme yaparak, sulu kükürt uygulamasıyla zararlılara karşı sürdürülebilir tarım tekniklerini tanıtıyor.

Kırsalda Bereket Projesi ile hayvancılık sektörüne destek
Bölgesel

Kırsalda Bereket Projesi ile hayvancılık sektörüne destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü desteklemek ve kırsaldaki aile işletmelerini güçlendirmek amacıyla Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi’ni hayata geçiriyor. Detaylar haberimizde..

Gazipaşa Tarım Müdürlüğü, fasulye üreticilerine zararlılarla mücadele eğitimi verdi
Bölgesel

Gazipaşa Tarım Müdürlüğü, fasulye üreticilerine zararlılarla mücadele eğitimi verdi

Antalya’nın Gazipaşa İlçe Tarım Müdürlüğü, fasulye üreticilerine yönelik bitki sağlığı ve zararlılarla mücadele konularında bilgilendirme yaparak teknik destek sağladı.

Bucak'ta şap hastalığı alarmı! Bu mahallede aşılama yapılacak
Bölgesel

Bucak'ta şap hastalığı alarmı! Bu mahallede aşılama yapılacak

Burdur'un Bucak ilçesinde şap hastalığı tespit edilmesinin ardından Bucak İlçe Tarım Müdürlüğü aşılama yapacağını duyurdu.

"Tavas Belediyesi olarak üreticimizin yanında olmaya, tarımsal kalkınmayı desteklemeye devam edeceğiz"
Yerel Yönetim

"Tavas Belediyesi olarak üreticimizin yanında olmaya, tarımsal kalkınmayı desteklemeye devam edeceğiz"

Tavas Belediyesi, İzmir'de düzenlenen Agroexpo 20. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarına götürdü.

2024 yılında verilen destekler üreticilere can suyu oldu
Bölgesel

2024 yılında verilen destekler üreticilere can suyu oldu

Denizli’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2024 yılı içerisinde çiftçi ve üreticilere sağlanan 1 milyar 241 milyon 785 bin liralık destek, tarım ve hayvancılık sektörlerine önemli bir can suyu oldu. Detaylar haberimizde..