Taceddin Akbaş

Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!

Taceddin Akbaş'ın 'Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

KÜTÜPHÂNE HAFTASI’NDAN VE TİYATRO GÜNÜ’NDEN N’ABER?!

İlgilenenlerin ya da ilgililerin bilecekleri gibi, ülkemiz de her 25-31 Mart tarihleri arası “Kütüphâne Haftası”; 27 Mart tarihi de “Dünya Tiyatro Günü” olarak kutlanıyor. Ancak, özelde sinemanın, genelde de televizyonun icadıyla tiyatronun-tiyatroculuğun, dolayısıyla da tiyatro oyuncularının işleri; delikli demirin icadıyla mertliğin bozulduğu gibi, internetin icadıyla da kütüphânecilik, artı gazetecilik, kısaca yazılı, hattâ görsel medyanın işleri bozuldu! Çünkü günümüzde evinde yerinde ve elinde bir televizyonu ve interneti ile Tivibu’su bulunan insanlar, yalancı âlim Google, raflar ve sayfalar dolusu kitaptan ve gazeteden kat be kat daha fazla bilgi ve belgeye ulaşabiliyorlar. Bu da yazılı medyayı olduğu gibi, kitap yazarlarının işlerini de zorlaştırıyor. Dolayısıyla da kütüphaneleri önemsizleştiriyor… Ancak ben yazımın burasında bir parantez açmak ve önce sevgili okurlarıma Kütüphane Haftası’nın, ardından da ’Tiyatro Günü’nün tanıtımını yapmak ve bu hafta ile günün asıl maksadı hakkında kısa bilgiler alıp vermek istiyorum:

Şöyle ki; Ülkemiz de 1964 yılında mart ayının, yani 25-31 Mart tarihleri arası “Kütüphaneler Haftası” olarak kutlanıyor. Ve haftanın amacı; insanların okuma alışkanlıklarını ve zevklerini geliştirmek, kitap sevgilerini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak; kütüphaneleri tanıtmak ve kütüphanelerde verilen hizmetler hakkında vatandaşları bilgilendirip bilinçlendirmek…

‘‘Dünya Tiyatro Günü’’ne gelince; asıl maksadını ve ne kadar ya da nasıl kutlandığını bilmiyorum ama, dünya genelinde olduğu gibi, Ülkemiz de her 27 Mart tarihi ‘’Dünya Tiyatro Günü” olarak kutlanıyor… O nedenle ben hakkında çok az bilgi sahibi olduğum ‘’Dünya Tiyatro Günü”nü değerlendirmeyi zait görüyor, sözü ‘Kütüphâneler Haftası’na getirmek istiyorum:

KENDİSİNE BİR HARF ÖĞRETEN KİŞİYE 40 YIL KÖLELİK YAPABİLECEĞİNİ İFADE EDEN HZ. ALİ (r.a) NUR İÇİNDE YATSIN

Dinimiz İslâm, fertlerin ve toplumların aleyhine-zararına olan her şeyi yasaklarken, lehine-faydasına olan her şeyi bazen tavsiye, bazen de emrediyor… Ki, hemen her Müslümanın bildiği-bilmesi gerektiği gibi Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ilk emri de ‘OKU…’dur! Amma velâkin genelde günümüz insanı, özelde de Müslümanı okumuyor ve okutmuyor maalesef… Aklımıza ‘OKU…’maya neden bu kadar önem veriliyor?’ gibi sorular gelebilir. Okuyan insan kâinattaki her şeyi her nesneyi öğrenmeye, yakından tanımaya ve insanların yaratılış gayesini idrak etmeye, dolayısıyla da yaratılmışlar üzerinde tefekkür etmeye, yani Yaradan’ın yaratış gayesini, yaratma maksadını ve hikmetlerini anlamaya çalışır!

Ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) Hira Mağarasında ve inzivaya çekildiği bir sırada Cebrail (a.s) vasıtasıyla inen Alâk Suresinin ilk 5 ayetinde bizlere okumanın ve öğrenmenin sırlarını vermiş ve önemini bildirmiştir.

KÜTÜPHÂNELERİN YERİNE KİTAPKAFELER AÇILMALI!

Birçok şeyim yok ama akıllı ve internetli bir telefonum olduğu gibi, bilgisayarım ve ev de kullandığım internetim de var elhamdülillah… O nedenle ben de herkes gibi bu aygıtlarım sayesinde dünyaya da olup biten birçok şeyi öğrenebildiğim gibi, gazete, dergi ve kitapları da okuyabiliyorum. Ancak, gazeteleri de kitapları da bizzat dokunmadan ve okumadan edemiyorum… Bunun nedeni de bizim gençliğimiz de ‘cep telefonu ve internet’ diye bir şey olmamasından kaynaklanıyor olmalı… Ki biz kitap, hattâ gazete veya dergi satın alacak paramız olmadığı için kütüphanelere gider ve bu organları kütüphanelerde okur, bazen de emanet alır evlere getirir, okuduktan sonra iade ederdik…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; kütüphanelere gitme oranımız olabildiğince düştü ama kahvehaneler ve adı kıraathane olan ancak, oyunhaneye dönüştürülen mekânlar tıklım tıklım ve sabah akşam dolup taşıyor ki, buralar da çay ve kahve fiyatları cep yakıyor olmasına rağmen dolup dolup taşıyor.

İYC’NİN KİTAPKAFELERİ TAKDİR ŞÂYAN HİZMETLER VERİYOR

Türkiye genelinde olduğu gibi, İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Burdur Şubesi’nin Konak Mahallesi’nde ve Kazancı Sokak’ta açtığı Kitapkafesi ya da Kitap Kahvesi birkaç yıldır genelde herkese, özelde de gençlere ve bilhassa üniversite öğrencilerine hizmet veriyor… O nedenle ben tüm okurlarımın burayı görmesini, yapılan sohbetlere katılmasını ve maddi manevi katkıda bulunmasını diliyorum… Ayrıca bu ve buna benzer kitapkafelerin ve kıraathanelerin sayılarının artmasını temenni ediyorum. Ve bu konuda son olarak, Kütüphaneler Haftasını tekrar kutlamak istiyor, herkese ‘kütüphaneli veya kitaplı’ saygılar sunuyorum.

İLİMLE GEÇEN BİR GECE, İBÂDETLE GEÇEN BİN
GECEDEN HAYIRLIDIR. O NEDENLE, İLİM ÇİN’DE DE
OLSA GİDİP ALINIZ… Hz. Muhammed (sav)
KİTABINA EĞİLEN ÇOCUK, AŞINI PİŞİREN KADIN
TARLASINI SÜREN ÇİFTÇİ, TEZGÂHTAKİ SANATKÂR
FENALIK DÜŞÜNMEYE VAKİT BULAMAZ!..
Ahmet Yesevî (r. aleyh)
İYİ KİTAPLAR BABALARI EBEDÎLEŞTİREN ÇOCUKALARDIR!
Eflâtun
ÖLÜNCE UNUTULMAK İSTEMİYORSANIZ, YA OKUMAYA
DEĞER ESER YAZIN YA DA YAZILMAYA DEĞER İŞLER BAŞARIN!
Benjamin Franklin
YAZARLAR ÖLÜR, KİTAPLARI ÖLMEZ… Bulwer Lytton

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Alaşehir'de Kütüphane Haftası Yoğun Katılımla Kutlandı!
Etkinlik

Alaşehir'de Kütüphane Haftası Yoğun Katılımla Kutlandı!

Bu yıl 60'ıncısı kutlanan Kütüphane Haftasında Alaşehir İlçe Halk Kütüphanesini 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği açıklandı.

Akdağmadeni’nde  Kütüphane Haftasına yakışır etkinlik
Bölgesel

Akdağmadeni’nde Kütüphane Haftasına yakışır etkinlik

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde 25-31 Mart günleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası dolayısıyla açık havada kitap okuma etkinliği düzenlendi.

Kütüphane Haftasında  kitap okumanın önemi anlatıldı

Kütüphane Haftasında kitap okumanın önemi anlatıldı

Emirdağ Kaymakamı Osman Bilici, kitap okuma alışkanlığının küçük yaşta çocuklara kazandırılmasının eğitimde çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

İhsaniye’de Kütüphane Haftası kutlandı

İhsaniye’de Kütüphane Haftası kutlandı

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, kitap okumanın önemini ve yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Antalya'da cep telefonu kamerasına yansıyan kovalamaca!
Bölgesel

Antalya'da cep telefonu kamerasına yansıyan kovalamaca!

Antalya'nın Alanya ilçesinde trafik polisinin 'dur' ihtarına uymayan motosiklet sürücüsü ile trafik polisi arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca anları ise cep telefonu kamerasına yansıdı.

Aden Gelinlik Dünyası! Uygun Fiyatlı Şık Gelinlikler Bucak'ta
Tanıtım

Aden Gelinlik Dünyası! Uygun Fiyatlı Şık Gelinlikler Bucak'ta

Bucak'ta yepyeni bir gelinlik mağazası açıldı! Aden Gelinlik Dünyası, geniş ürün yelpazesi ve cazip fiyatlarıyla gelin adaylarının yeni gözdesi oluyor. Aden Gelinlik Dünyası'nda; gelinlik, damatlık, bindallı, abiye, nişanlık ve aksesuarlar bulabilirsiniz.