Taceddin Akbaş

M. Akif'i analım ve 'Safahat'ını okullarda ders kitabı yapalım

Taceddin Akbaş'ın 'M. Akif'i analım ve 'Safahat'ını okullarda ders kitabı yapalım' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

M. ÂKİF’İ ANALIM VE ‘SAFAHATI’NI OKULLARDA DERS KİTABI YAPALIM

Hemen Herkesin bildiği ya da bilmesi gerektiği gibi, 27 Aralık tarihi, 20 Aralık 1873 tarihinde ve İstanbul’da doğan, 27 Aralık 1936’da da yine İstanbul’da ahirete irtihal (vefat) eden Türk Şair ve (ilmî) siyaset adamı, veteriner hekim, öğretmen, mütefekkir ve müessir, hafız ve vaiz; İstiklâl Marşımızın yazarı, İstiklâl Şairimiz ve Burdur’umuzun ilk Milletvekili, edep ve edebiyat insanı Mehmed Âkif Ersoy’un âhirete irtihâlinin 87. Yıl dönümü! O nedenle ben Cenab-ı Hakk’tan Merhumun kendisine, akraba, eş ve dostlarına, yol ve dava arkadaşlarına ganî ganî rahmetler diliyor ve tıpkı Merhum gibi ‘Allah (c. c) bu asil ve necip millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın-yazdırmak zorunda bırakmasın inşaAllah’ diye dua ediyor ve sevgili okurlarımdan da bu duaya ‘âmin’ demelerini istirham ediyorum. Şimdi de Merhum hakkındaki nâçiz görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

MEHMED ÂKİF’İN SAFAHAT’I ‘İLK YA DA ORTA OKULLARDA DERS KİTABI OLMALI VE HER EVDE BİR SAFAHAT BULUNMALI

Mehmed Âkif Ersoy’un torunu Selma Argon Ersoy, ‘Yaşanmışlıkların Hikâyesi’ olarak nitelendirdiği ‘Safahat’ın okullarda ders kitabı olarak okutulmasını istiyor.

Dedesinin bir heyetle gittiği Berlin’deki esir kampında Hintli Müslümanlara vaaz verdiğini anlatan Selma Argon Ersoy, “Dedemin o yıllarda katıldığı otel küçük bir yerdi. Büyük bir yer ayırmışlar ama ‘ben burada kalmam. Sizin ödediğiniz her kuruş benim devletimin cebinden çıkıyor. Çünkü Almanlar müttefikimiz. Daha mütevazi bir yer istiyorum…” diyor ve yetkililer dedemin istediğini kabul ediyorlar ve dedem orada kaldı. Dışarıda ise dönmeye yakın kıyamet kopuyor. Çanlar çalıyor, sokaklarda herkes korkuyor. ‘Ne oldu?’ diyor, merak ediyorlar. Meğerse İngilizler Kudüs’ü almış. Onun için müttefiklerimiz seviniyor, düşünün. Bir şey değişti mi? Hiçbir şey değişmedi. Dedem çok üzülmüş ve 20 yıl sonrasını değil binlerce sene sonrasını düşünerek planlar yapar. Onun için birlik ve beraberliğimizi bozmamalıyız. Birlik beraberliğimizi bozarsak onlar bize öyle bir fesat gönderirler ki, öyle bir orduyla falan değil, öyle bir fitneyle birbirimize düşürürler ve biz birbirimizle uğraşırken vatan elden gider dedi…” demiş

Dedesini küçük yaştan beri anlamaya ve anlatmaya çalıştığını hatırlatan Ersoy, dedesinin 4 yaşında iken Kur’an-ı kerim okumaya başladığını ve aynı zamanda Farsça, Arapça ve Türkçeyi en iyi, en güzel şekilde öğrendiğini hatırlatmış ve sözlerini şöyle sürdürmüş:

”Dedem, ‘Çanakkale Şehidlerine’ isimli şiirinde Türk halkının hislerini ve aklından geçenleri bir araya topladı. Kalemiyle Türk halkının ruhunu yansıttı…”

Her neyse; Merhum Akif’in Torununun konu hakkındaki açıklamaları oldukça uzun. O nedenle ben Merhum hakkındaki kendi görüş ve nâçiz düşüncelerime geçmek istiyorum:

Şöyle ki; daha ilk çocuğunun adını Mehmed Akif koyacak kadar Akif sevdalısı ve yolunun yolcusu bir kişi olarak ben şahsen Mehmed Âkif’e büyük bir önem ve değer atfediyorum… O nedenle ben de tıpkı Âkif’in torunu gibi düşünüyor ve ‘Safahatın okullarda ders kitabı olarak okutulmasını ve anlatılması’ taraftarıyım…

Merhum Âkif’i anlamak ve anlatmak ben başta olmak üzere her babayiğidin harcı değildir… Ancak, bütün özellik ve güzelliklerinin ötesinde İlimizin ilk Milletvekili olması hasebiyle genelde biz Burdurlularda, özelde de benim nezdimde O’nun apayrı bir yeri ve altın niteliğinde değeri vardır… Çünkü Âkif, edebiyat tarihimizde büyük bir nezâket-nezâfet ve ustalıkla ortaya koyduğu manzumeleri, nesirleri ve fikirleriyle çok önemli ve yeri doldurulamaz bir değerdir.

Kısacası, Âkif Türkçeyi kullanmadaki yetkinliği ve etkinliğiyle dikkati çeken büyük ve gerçek bir üstattır…

MEHMED ÂKİF’İN ASIM’I DA İYİ İNCELENMELİ

Uzmanlar, 1. Dünya Savaşı’nın ‘manzum romanı’ olarak diyalog hâlinde kaleme alınan Safahat’ın 6. Kitabı Asım da toplumsal ve millî meselelere temas edilmiş ve bunları, içinde bulunulan durum, geçmişe duyulan özlem, ilim, fen ve sanat olmak üzere dört başlık halinde toplamışlar…

Safahatta, Mehmed Âkif’in kadim dostlarından ve yakın arkadaşlarından biri olan Fatih Gökmen’in

“ÇIKTI KIRKLAR BİZ ÜĞIZDAN DEDİLER TARİHİN İÇİMİZDEN VATANIN ŞAİRİ MEHMED ÂKİF GİTTİ YUSUF CEMİL ARARAT DA ‘CEVHERİN TARİHİ AHLÂFA EDER KEŞF-İ NİKÂB. ÂH GİTTİ TERCÜMÂN-I

EFSAH-İ ÜMMÜ’L KİTAP” beyitleri not düşülmüştür.

Velhâsıl-ı kelâm; Biz ‘Burdur olarak’ Merhumun adını bir caddemize, mahallemize, ilk öğretim okulumuza ve daha da önemlisi ilk ve tek üniversitemize vererek kendisine verdiğimiz değeri, sevgi ve saygıyı gösterdik. Ancak ismiyle maruf tutulmalı, millî görüş, mânevî düşünce ve birbirinden değerli şiirleriyle birlikte fikirleri unutulmamalı!

Hülâsâ-i netice; ‘Vatan Şairi ve Millî Şair’ gibi unvanlarla anılan ve İstiklâl Marşı’nı ‘o benim eserim veya malım değil milletimin eseridir-malıdır’ deyip en mükemmel eserini Safahatına almayacak kadar da mütevazı bir insan olan Mehmed Âkif Ersoy’un hayatı iyi incelenmeli-irdelenmeli; dolayısıyla da O’nun fikirleri, şiirleri, vaazları günümüzün vâiz, vâize, öğretmen ve öğrencilerine, şair ve yazarlarına ilham kaynağı olmalı… Bunun için de hem her evde bir Safahat bulunmalı, hem de Safahat okullar da ‘ders olarak okutulmalı’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

ASIM’IM NESLİ DİYRORDUM YA: NESİLMİŞ GERÇEK

İŞTE ÇİĞNETMEDİ NAMUSUNU ÇİĞNETMEYECEK!

KÖTÜLERİN ZULMÜ DEĞİL, İYİLERİN SESSİZLİĞİ

İNSANI KORKUTUR!..

SAHİPSİZ BİR VATANIN BATMASI HAKTIR. SEN SAHİP

ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR…

GİRMEDEN TEFKİKA BİR MİLLETE DÜŞMAN GİREMEZ;

TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER, ONU TOP SİNDİREMEZ

Mehmed Âkif Ersoy

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur'da Kuş Gözlem Etkinliği Doğaya Duyarlılık Artıyor
Bölgesel

Burdur'da Kuş Gözlem Etkinliği Doğaya Duyarlılık Artıyor

Burdur Haber! Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi işbirliğiyle Çalış Kuş Cenneti'nde kuş gözlemi etkinliği düzenlendi.

Burdur'da 12 Mart Programı! 'İstiklal Marşımız, Milletimizin Ortak Sesi ve Vicdanıdır'
Bölgesel

Burdur'da 12 Mart Programı! 'İstiklal Marşımız, Milletimizin Ortak Sesi ve Vicdanıdır'

Burdur Valisi Türker Öksüz, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü programında yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın önemini vurgulayarak, 'Bağımsızlığımıza olan tutkumuzun, Vatanımıza ve mukaddesatımıza olan bağlılığımızın güçlü ifadesi olan İstiklal Marşımız, Türk Milletinin ortak sesi ve vicdanı olarak ilelebet söylenmeye devam edecektir.' dedi.

Adıyaman Üniversitesi'nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli!
Etkinlik

Adıyaman Üniversitesi'nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli!

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilim ve Sanat Platformu’nun katkılarıyla “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” adlı panel düzenlendi.

Çıldır'da Kutlanan İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinliği
Etkinlik

Çıldır'da Kutlanan İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinliği

12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü müsabetiyle Çıldır Anadolu İmam Hatip Lisesinde program düzenlendi.

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulu 103. Yıl Dönümü Kutlandı
Etkinlik

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulu 103. Yıl Dönümü Kutlandı

Mehmet Akif Ersoy’un dizelere döktüğü ve bağımsızlığı temsil eden İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü dolayısıyla Siirt’te etkinlik düzenlendi.

Çocuklar İçin Özel Oda: Kırşehir'de İstiklal Marşı Anma Etkinliği
Etkinlik

Çocuklar İçin Özel Oda: Kırşehir'de İstiklal Marşı Anma Etkinliği

Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ’Çocuk Oyun Odası’nda İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy anıldı.